Claudiu Nasui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, a anuntat ca a cerut Corpului de control sa realizeze un raport privind modul in care a fost facut si finantat site-ul de comert exterior.
"Uitati cum arata site-ul de comert exterior al Romaniei. Pagini intregi pe care sunt scrise texte de umplutura menite sa existe doar in timpul constructiei site-ului. Am dat click de curiozitate pe "Modalitati de sustinere a exportului" si iata in imagine ce text apare.
Ultima oferta de export este din 8 octombrie 2012, in contextul in care site-ul trebuia, in teorie, sa arate oportunitati de export.
I-am rugat sa inchida site-ul, mi s-a spus ca nu se poate pentru ca e facut intr-un proiect cu bani elvetieni si nu pot sa-l inchida. Am cerut corpului de control sa faca un raport despre cum a fost finantat si facut acest "portal". Efectiv si-au batut joc. Daca ati fi investitor si ati vrea sa investiti intr-o tara in care arata asa site-ul, ati mai investi?", a scris Nasui pe Facebook.
Citeste si:
Ministrul Economiei atrage atentia asupra unui risc de frauda cu fonduri europene: Adresa contact@anunturi-monitorul-oficial.ro nu apartine vreunei institutii de stat ...citeste mai departe despre "Ministrul Nasui a cerut Corpului de control un raport despre cum a fost finantat site-ul de comert exterior: "Efectiv si-au batut joc"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Ianuarie 2021, ora 09:55
Germania este principalul partener comercial al Romaniei, schimburile dintre cele doua tari atingand, in anul 2016, 20 la suta din totalul comertului exterior al tarii noastre.
Datele Camerei de Comert Romano-Germane (AKH Romania), citate de Business Review, arata ca importurile din Germania se ridica la 13,8 miliarde de euro, in 2016, in crestere cu 10,5 la suta.
In schimb, exporturile tarii noastre catre Germania sunt de 12,3 miliarde de euro, in crestere cu 14,6 la suta fata de 2015. Astfel, in total, in 2016, schimburile comerciale cu Germania au reprezentat 20 la suta din total, adica peste 26 de miliarde de euro, in crestere cu 12,4 la suta.
Printre cele mai importante produse din schimbul comercial romano-german se numara masini si utilaje, echipamente electrice si metale comune.
Pe piata din tara noastra se afla in jur de 7.500 de companii germane, care au peste 250.000 de angajati.
Sursa citata mai noteaza ca firmele germane acorda importanta luptei anticoruptie si mentinerii statului de drept. ...citeste mai departe despre "Germania este cel mai important partener comercial al Romaniei - la cat s-au ridicat importurile si exporturile in 2016" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 21:09
Guvernul a decis infiintarea Institutului Roman de Comert Exterior prin preluarea atributiilor si a personalului din domeniu de la Departamentul de comert exterior si relatii internationale din minister, precum si a activitatilor de promovare a turismului de la Autoritatea Nationala pentru Turism.
Institutul va functiona in subordinea Ministerului Economiei, conform ordonantei privind structura noului Guvern.
Noua structura va derula programul de sustinere si promovare a exporturilor, cu organizarea de targuri si expozitii in tara si in strainatate, dar se va ocupa si de actiunile de promovare turistica.
"Institutul exercita atributii privind Strategia nationala de export si Strategia nationala de dezvoltare turistica, initierea, organizarea si coordonarea expansiunii economice, comerciale si turistice externe pe pietele de interes, organizarea si realizarea activitatii de promovare turistica de catre reprezentantele de promovare turistica", se arata in ordonanta.
Institutul va fi condus de un director general numit de ministrul Economiei si finantat din venituri proprii si, in completare, prin subventii de la bugetul de stat, surse proprii si alte surse. mai mult
Joi, 18 Decembrie 2014, ora 11:31
Volumul schimburilor comerciale bilaterale romano-germane va depasi, in 2013, prin politicile Guvernului, 20 de miliarde de euro, a declarat, joi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la Receptia de Anul Nou organizata de Camera de Comert si Industrie Romano - Germana (AHK Romania).
"Romania nu poate reduce decalajul fata de alte tari fara investitii straine. Ne propunem sa pastram stabilitatea economica pe care am construit-o in ultimele luni. Trebuie sa dovedim ca am invatat ceva important in 2012. Nu exista miracole si nu poti ajunge undeva alergand pe scara de incendiu. Avem in fata un an semnificativ pentru economia Romaniei, un an in care sa dovedim ca putem avea o clasa de mijloc solida", a spus Varujan Vosganian.
Economic, Romania isi propune sa devina o tinta ispititoare pentru investitiile straine. Conform ministrului Economiei, rolul statului se va diminua treptat, acesta urmand sa devina doar un reglementator al unei piete competitive. mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 08:41
China a anuntat marti ca Statele Unite au depasit Uniunea Europeana ca prima destinatie a exporturilor sale, din cauza recesiunii din zona euro, relateaza AFP.
"Uniunea Europeana se afla in frunte, dar in prezent sunt Statele Unite", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Comertului, Shen Danyang, cu prilejul conferintei de presa lunare. El a adaugat ca tarile din Asia de Sud-Est (ASEAN) au trecut in fata Japoniei, care a coborat pe locul patru.
Purtatorul de cuvant nu a oferit date, insa potrivit serviciilor vamale chineze, exporturile Beijingului spre Statele Unite s-au ridicat la 289,3 miliarde de dolari intre ianuarie si octombrie, in timp ce volumul exporturilor spre Uniunea Europeana a fost de numai 276,8 miliarde de dolari pe aceeasi perioada.
Volumul total al schimburilor Chinei cu UE ramane in continuare mai ridicat decat cel cu Statele Unite, Beijingul importand mai multe produse europene decat americane.
"Zona euro a intrat in a doua recesiune", a adaugat Shen dupa ce a constat ca, in cursul verii, cresterea economica la nivelul acesteia a fost negativa pentru al doilea trimestru consecutiv.
Comentand incetinirea cresterii comertului exterior al Chinei, Shen a declarat ca "va fi, cu siguranta, foarte dificil sa atingem obiectivul nostru de crestere cu 10% a comertului exterior in acest an".
In primele zece luni ale anului, comertul exterior a progresat cu numai 6,3% in raport cu aceeasi perioada din 2011, exporturile fiind in crestere... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 08:48
Romania are voie sa exporte din nou carne de porc, dupa ce in 2007 au fost interzise exporturile din cauza pestei. Aflati ce impact are aceasta decizie asupra producatorilor locali dintr-un interviu acordat pentru Business24 de catre Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii de Porc.
Ce inseamna pentru Romania, faptul ca exporturile de carne de porc s-au reluat?
Deocamdata, Romania si din cauza pestei porcine, a fost un importator masiv de carne de porc din piata comunitara. Pana anul trecut, cam 200.000 de tone de carne de porc se aduceau in tarile Uniunii Euroepne (UE). Nu mai reluam povestea cu potentialul, dar el chiar exista, mai ales ca suntem un mare cultivator de cereale.
Avem posibilitatea sa ajungem, in scurt timp, autosuficienti si pe urma sa devenim exportator net.
Chiar daca, paradoxal, cumparam carne de pe piata comunitara, operatorii romani au acum sansa de a-si vinde partial productia in orice tara a Uniunii. Este un castig clar pentru aceste firme. Mai mult decat atat, isi pot valorifica productia la preturi mai bune, pe piete mai scumpe.
Ceea ce vand pe piata nationala, isi vor putea sa isi permita sa vanda mai jos decat acum si realizand, totusi, profit. In urmatoarele luni, este posibil sa se simta chiar si in radnul populatiei, beneficiile.
Nu in ultimul rand, faptul ca putem cumpara carne de la aceste ferme si sa realizam export liber pe piata Uniunii va fi un beneficiu consistent.
Exista cativa... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 18:18
SUA iau in calcul semnarea unui tratat comercial bilateral cu Uniunea Europeana. Pana acum, SUA s-au angajat in relatii comerciale cu mai multe tari, dar presedintele american sustine ca tara pe care o conduce trebuie sa se implice mai mult in sustinerea Europei si, drept urmare, sprijina un nou acord comercial de amploare.
Liderii SUA au avut o intrevedere cu cei din Uniunea Europeana si au stabilit ca sunt gata sa lanseze noi negocieri referitoare la relatii comerciale bilaterale, pentru a stimula cresterea economica si pentru a initia noi locuri de munca, scrie BBC.
Mai mult decat atat, publicatia citata aminteste ca factorii politici au cazut de acord asupra unui grup de lucru comun, care sa descopere modalitati prin care "sa poata fi exploatat potentialul unei cooperari transatlantice".
In acest scop, va fi format un grup care urmeaza sa fie condus de comisarul european pentru comert, Karel de Gucht si de reprezentatul comercial al SUA, Krik Ron.
Declaratia comuna prevede ca, printre atributiile grupului intra "identificarea si evaluarea optiunilor pentru consolidarea relatiilor economice dintre UE si SUA, in special a celor care ar putea stimula cresterea economica si ar putea crea locuri de munca."
Acordul dintre SUA si UE mizeaza pe aproximativ 50% din productia economica mondiala.
Printre subiectele abordate in cadrul intalnirii s-au numarat si problema ajutorului extern, precum si securitatea cibernetica, dar pe ordinea de zi criza din zona... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 18:17
Comertul exterior a inregistrat in perioada de criza economica cel mai mare nivel de dupa 1990. Cu toate acestea, majoritatea exportatorilor din Romania sunt companii straine. “Nu sunt exporturile noastre, sunt ale unor multinationale. In primii 100 de exportatori nu sunt decat 3 romani, iar unul deja nu mai exista”, a declarat pentru Bloombiz fostul ministru al Resortului in cabinetul Ciorbea, Ilie Serbanescu.Romania detine primul loc in UE la revenirea exporturilor dupa criza, anunta la inceputul lunii Mihai Ionescu, secretarul general al al Asocia?iei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.
In primele luni ale lui 2011, exporturile Romaniei au fost de 29,46 miliarde de lei, cu 40% mai mult decat aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Mediafax.
In opinia lui Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, cresterea exporturilor la un nivel atat de inalt arata ca industria romaneasca este printre cele mai performante din Europa.
Nicolescu spune ca aceasta crestere s-a facut pe cateva domenii: constructiile de masini, mobila si informatica.
“Este un semnal foarte bun pentru ca firmele romanesti se mobilizeaza si reusesc sa gaseasca solutii cand sunt puse intr-un context dificil. Acest lucru arata ca industria se misca bine in contextul dificil al fostei crize.
Nivelul de anul trecut este cel mai mare nivel al exporturilor romanesti dupa 1990, mai mare decat exportul Romaniei inainte de criza”, a declarat pentru Bloombiz Nicolescu.... mai mult
Marti, 12 Aprilie 2011, ora 12:01
Comertul exterior al Romaniei va creste in 2011 cu 15%, la 91 miliarde euro, urmand ca in 2012 sa ajunga la 105 miliarde euro, ponderea exporturilor mentinandu-se la 54%, potrivit datelor furnizate de Unicredit, preluate de Newsin. "Romania a urmat trendul statelor din regiunea Europei Centrale si de Est in ceea ce priveste exporturile si importurile, fenomen care s-a regasit si in privinta relatiilor comerciale, existand o concentrare in zona a zece parteneri importanti, printre care s-au numarat Germania, Italia, Polonia si Rusia", a declarat, marti, reprezentantul Unicredit Group, Andrew England.
Valoarea comertului extern al Romaniei s-a ridicat in 2010 la 79 miliarde de euro, sub nivelul inregistrat in 2008, de 85 miliarde euro, insa in crestere cu 20% comparativ cu 2009, cand a totalizat 65 miliarde euro, se arata intr-un raport Unicredit Group privind exporturile si importurile in Europa Centrala si de Est.
In 2011, comertul extern romanesc va continua evolutia pozitiva, ajungand la 91 miliarde euro, urmand ca in 2012 sa cumuleze 105 miliarde euro. Exporturile vor acoperi 54%, iar importurile 46%.
Principalele tari in care Romania a exportat anul trecut au fost Germania, Italia si Franta, parteneri care s-au pastrat si in cazul importurilor.
"Romania ar trebui sa isi extinda operatiunile de schimb in tarile din proximitate, unde exista oportunitati de a dezvolta astfel de parteneriate", a apreciat England.
Motorul de crestere al comertului extern al Romaniei l-a... mai mult
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 16:55