Potrivit cifrelor si estimarilor principalilor jucatori din comertul electronic romanesc impreuna cu GPeC, valoarea cumparaturilor online a ajuns la 2,8 miliarde de euro in 2017, cu peste 40% mai mult decat in 2016, cand s-au inregistrat 1,8 - 2 miliarde de euro.
Acest lucru ar insemna ca romanii au cheltuit, in medie, 7,67 milioane de euro in fiecare zi din an pentru cumparaturi prin internet.
Valoarea de 2,8 miliarde de euro face referire strict la e-tail, adica la produsele fizice (tangibile) care au fost comandate online. Nu sunt incluse serviciile, platile de facturi la utilitati, biletele de avion, vacantele, rezervarile hoteliere, biletele la spectacole sau la diferite evenimente, continutul download-abil etc. Daca le-am adauga si pe acestea, valoarea totala a achizitiilor online ar creste considerabil.
E-Commerce Share din total Retail: 5,6%
Cresterea de aprox. 40% de la un an la altul inregistrata de piata romaneasca de e-commerce este una din cele mai mari cresteri la nivelul Uniunii Europene.
Valoarea pietei de e-commerce din totalul pietei de retail se situeaza la aprox. 5,6%, in crestere fata de 4%, cat se inregistra in 2016.
Cu toate acestea, procentul este inca mic comparativ cu tarile dezvoltate, dar arata potentialul urias de crestere al pietei romanesti de comert electronic.
GPeC este, de 13 ani, cel mai important eveniment de e-commerce din Romania care, printre altele, centralizeaza datele si publica in fiecare an raportul oficial... mai mult
Joi, 11 Ianuarie 2018, ora 14:35
Biletele de avion, produsele electro-IT, fashion si jocurile online au fost cele mai cumparate produse si servicii din comertul electronic romanesc din 2014, achitate online cu cardul via desktop, tablete sau de pe terminale mobile smart, conform informatiilor Netopia mobilPay.
Numarul romanilor care cumpara din mediul virtual si opteaza pentru modalitatile de plata online cu cardul, fie de pe desktop sau de pe telefoane smart, este in continua ascensiune, la fel si sumele achitate de clientii magazinelor online. Suma medie procesata online cu cardul de pe PC-uri si laptop-uri, conform datelor Netopia mobilPay, a crescut cu 20% in 2014, de la 150 lei anul trecut la 180 lei in prezent, in timp ce valoarea tranzactiei medii procesate de Netopia de pe smartphone-uri si tablete a crescut cu 5% in 2014 fata de 2013.
Majoritatea romanilor cumpara online in timpul saptamanii, de la birou. Mai mult, cifrele arata nu numai ca oamenii tind sa cumpere de la birou, in intervalul orar 9,00-17,00, dar si ca cheltuie, in medie, de doua ori mai mult decat de acasa. Conform reprezentantilor companiei Netopia mobilPay, media tranzactiilor procesate in intervalul orar mentionat este cu circa 40% mai mare decat media pe orele 18,00-22,00.
Potrivit companiei, tranzactiile de pe smartphone si tablete procesate prin aplicatia mobilPay MasterCard mobile, lansata pe piata in martie 2013 si disponibila gratuit pentru telefoanele smart cu sisteme de operare iOS si Android, s-au dublat anul... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 16:23
Cumparatorii online isi doresc varietate, mai mult control asupra termenului de livrare a produselor si o procedura convenabila de returnare a produselor, se arata in studiul "UPS Pulse of the Online Shopper", privind preferintele clientilor atunci cand fac cumparaturi online
Ei folosesc retelele sociale pentru a beneficia de cele mai bune oferte si asteapta mai multe optiuni de livrare din partea comerciantilor online.
"Tot mai multi oameni aleg in prezent sa achizitioneze bunuri on-line si cercetarile privind comportamentul consumatorului indica un apetit tot mai mare pentru metodele alternative de livrare la domiciliu, precum si nevoia serviciilor de retur. Estimarile mentioneaza rate de crestere pentru comertul electronic din Europa de 13-15% in urmatorii cinci ani, asadar e-commerce-ul este o zona de mare interes pentru compania noastra.
Pentru UPS Romania, comertul electronic a castigat teren in ultimii ani, asa cum a facut-o pentru intregul grup. Portofoliul nostru de servicii pentru livrare se adapteaza foarte bine nevoilor clientilor din zona de e-commerce din Romania, dar si din alte tari din intreaga lume", a declarat Iulia Gabriela Nartea, Managing Director UPS Romania, Grecia si Slovenia.
Studiul a fost realizat de comScore si UPS si au fost intervievati peste 5.500 de cumparatori online din sase tari europene (Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda si Marea Britanie) despre obiceiurile si experientele lor legate de cumparaturile online,... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 15:50
Magazinul online evoMAG.ro, important jucator de pe piata comertului electronic din Romania, a lansat o aplicatie pentru sistemul de operare iOS.
Terminalele mobile sunt tot mai utilizate si in Romania, iar companiile online se adapteaza acestor tendinte din piata.
"Trend-ul este evident catre comentul online de pe terminalele mobile. Daca in trecut analizam o oferta pe laptop sau calculator, trendul accelerat este acela de a ne informa si finaliza o achizitie pe un terminal mobil iar cel mai folosit gadget este smartphone-ul", a declarat, pentru Business24, Mihai Patrascu, CEO evoMAG.
El a adaugat ca investitia initiala pentru aceasta aplicatie este pana in 5.000 euro, iar bugetul de promovare este de 10.000 euro pentru urmatoarele 6 luni.
"Am luat decizia de a dezvolta o aplicatie pentru sistemul de operare iOS datorita vizitelor din ce in ce mai multe de pe aceste terminale, luna de luna. Scopul principal al aplicatiei este acela de a facilita si mai mult pentru client procesul de cumparare si pentru a fi in contact, printr-un mediu foarte prietenos, cu produsele si serviciile nostre", a mai spus Patrascu.
Vanzarile evoMAG, in crestere in primul semestru
Vanzarile evoMAG din primul semestru au crescut in medie cu 30% in primul semestru, respectand trendul pietei.
"Anul trecut, vanzarile au avut un ritm de crestere de 40% fata de 2011, ceea ce inseamna ca pentru prima jumatate a anului acesta am decelerat putin, dar speram sa aungem la acelasi... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 05:38
Piata de e-commerce din China ar urma sa treaca in fata celei din SUA in acest an, pentru a deveni cea mai mare din lume, in functie de cheltuielile totale ale consumatorilor, potrivit unui raport al firmei de consultanta Bain & Company, dat, miercuri, publicitatii.
Aceasta modificare a obiceiurilor de cumparare vine intr-un moment in care aproape jumatate din populatia de 1,3 miliarde de locuitori a Chinei are acces direct la Internet, iar din acest numar aproape 80% detin smartphone-uri sau tablete, transmite Reuters.
Potrivit raportului Bain & Company, piata de e-commerce din China a inregistrat un ritm mediu de crestere de 71% intre 2009 si 2012, fata de 13%, in SUA, iar marimea totala a pietei de e-commerce din China ar urma sa ajunga in 2015 la 3.300 de miliarde de yuani (539,07 miliarde de dolari). Raportul adauga ca, in 2012, cheltuielile online ale consumatorilor chinezi s-au cifrat la 212,4 miliarde de dolari, comparativ cu 228,7 miliarde de dolari in SUA.
Companiile chineze cu puncte de distributie cu amanuntul au fost nevoite sa-si modifice strategiile de vanzari pentru a putea concura cu rivalii online care ameninta sa-i devanseze pe o piata din ce in ce mai competitiva, dominata de firme de e-commerce, precum Alibaba Group si 360Buy Jingdong.
"Este o modificare masiva. Inseamna ca trebuie sa fii pe web, indiferent daca iti place sau nu", a declarat Serge Hoffmann, unul dintre autorii raportului.
Cresteri anuale de pana la 500% la vanzarile... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 17:29
Google a abandonat planurile de a lansa un card fizic, Google Wallet, care a fost in dezvoltare in ultimul an.
AllThingsD scrie ca decizie Google vine la scurt timp dupa ce Osama Bedier, seful proiectului Google Wallet, a anuntat ca paraseste compania, chiar cu o saptamana inainte de marea conferinta a dezvoltatorilor Google, arata Arstechnica.
Google a dezvoltat initial cardul ca o modalitate de plata pentru tranzactii, prin intermediul tehnologiei NFC, atunci cand acestea n-ar fi fost posibile prin intermediul smartphone-ului sau prin intermediul unui terminal dedicat.
Pleacarea sefului de proiect Google Wallet a fost anuntata miercuri, iar oficialii companiei nu au anuntat un inlocuitor pentru pozitia ramasa libera.
Profitul Google a crescut in primul trimestru al acestui an cu 16%, la 3,35 miliarde de dolari, cu venituri in crestere, in timp ce pretul publicitatii vandute pe site-uri si prin aplicatii mobile a continuat sa scada, chiar daca mai lent decat in trimestrele anterioare.
O parte mai mare a activitatii pe motorul de cautare online al Google vine de pe smartphone-uri si tablete, segment pe care publicitatea este in general mai ieftina decat cea care tinteste utilizatorii de PC-uri.
Google avea la sfarsitul primului trimestru lichiditati de 50,1 miliarde de dolari, in urcare de la 48 de miliarde de dolari la finele anului trecut. mai mult
Duminica, 12 Mai 2013, ora 11:10
Europenii care detin tablete cumpara si cheltuie mai mult decat cei care acceseaza Internetul de pe alte dispozitive de navigare online, conform studiului Mediascope, realizat de IAB Europe,
Pe o perioada de sase luni, utilizatorii europeni de tablete au realizat, in medie, 22,8 achizitii, in timp ce europenii care folosesc Internetul de pe alte dispozitive au realizat 15,1 achizitii.
Utilizatorii tabletelor au cheltuit mai mult comparativ cu europenii care folosesc alte dispozitive pentru conectarea la Internet: 718 euro, fata de doar 544 euro pe o perioada de sase luni.
50 de milioane de europeni utilizeaza o tableta pentru a accesa Internetul. Europenii petrec, in medie, 9,3 ore saptamanal in mediul online de pe tablete. Cei mai multi dintre acestia prefera sa fie conectati la Internet in intervalul orar 17:30 - 21:00.
Tendinta utilizatorilor de tablete este multi-tasking-ul. 40% dintre utilizatorii europeni acceseaza simultan Internetul de pe tableta si se uita la televizor, iar 34% stau online pe tableta si asculta radio in acelasi timp. O treime din timpul pe care il petrec uitandu-se la televizor, europenii sunt conectati simultan si la Internet pe tableta.
O alta tendinta a activitatilor unui utilizator european de tableta este interactiunea cu brandurile preferate. Europenii sunt interesati sa se conecteze la produsele si companiile favorite de pe tableta: 49% prefera retelele sociale in acest sens, 43% scaneaza coduri QR si 50% se joaca pe... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 15:34
Platile online prin intermediul cardului bancar au fost privite, la inceput, cu temere de catre consumatori, dar astazi nu exista serviciu sau produs care sa nu poate fi platit prin aceasta metoda.
In acelasi mod, tehnologia pentru platile digitale prin intermediul telefonului mobil exista deja, iar provocarea retailerilor este de a convinge publicul ca este sigura.
Platile prin intermediul telefonului mobil ofera consumatorului posibilitatea de a plati rapid si comod in acelasi timp, a declarat Phil Curtis, directorul general al First Data Solutions, citat de Travolutions.
Oficialul companiei a declarat ca factorul principal care contribuie la adoptarea tehnologiilor care asigura plati rapide, precum cele de tip NFC (o tehnologie care functioneaza la nivelul smartphone-urilor si care permite plata prin intermediul acestor dispozitive), este un raspuns la cererea consumatorilor pentru tranzactiile de tip contactless.
"Din punctul meu de vedere, consumatorul nu stie nimic despre aceste tehnologii. Consumatorul foloseste ceea ce i se ofera", a spus Phil Curtis.
"Multe dintre lucrurile de care avem nevoie in prezent sunt guvernate de timp si de cat de ocupati sunt oamenii".
Curtis a spus ca dezvoltarea noilor dispozitive, precum smartphone-urilor si tabletele si utilizarea crescanda a Internetului, pentru cercetare si recomandare, prin intermediul retelelor sociale, schimba modul in care consumatorii apeleaza la firmele de turism.
First Data proceseaza... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 18:10