Din cele 30,4 miliarde de euro ce vor veni din fonduri europene prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta, Romania vrea sa cheltuiasca 6,5 miliarde de euro pentru combaterea schimbarilor climatice. Jumatate din acesti bani se vor duce in sistemul de irigatii, restul fiind impartiti pe mai multe segmente precum impadurirea, sisteme de drenaj, combaterea eroziunii solurilor si altele.
In momentul de fata, aproape jumatate din terenul agricol din Romania este in pericol de a se degrada si mai mult. "Urmare a conditiilor naturale de relief, clima, sol si influentei nefaste a factorului antropic pe perioade indelungata, degradarea terenurilor afecteaza in Romania 6,367 milioane hectare cu folosinta agricola respectiv 43% din suprafata agricola a tarii", se arata in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Romania, supusa tot mai mult presiunii tornadelor
"Totodata, alternanta fenomenelor meteorologice extreme, evenimente hidrologice majore (furtuni, grindina, ploi abundente si inundatii, chiar tornade) urmate de lungi perioade de seceta hidrologica si pedologica, tinde sa devina caracteristica climatica principala pe arealele temperat continentale, cu puternic impact asupra degradarii solurilor si reducerea resurselor naturale", se mai arata in PNRR.
Siguranta alimentara, pusa in pericol
Potrivit documentului, impactul efectelor schimbarilor climatice si a factorului antropic se identifica si in zona fondului forestier, fond care contribuie... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 06:03
O posibila reducere a emisiilor de gaze ca urmare a pandemiei de COVID-19 nu va fi suficienta pentru stoparea schimbarilor climatice, a anuntat miercuri Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), indemnand guvernele sa integreze actiunile climatice in planurile de revenire.
Pandemia ar putea duce la cea mai mare scadere anuala a emisiilor de dioxid de carbon dupa Al Doilea Razboi Mondial, insa OMM a avertizat ca revenirile economice anterioare au fost asociate cu cresteri chiar mai mari de emisii in comparatie cu perioadele de dinainte de crize, relateaza Reuters.
"COVID-19 poate duce la o reducere temporara a emisiilor de gaze de sera, dar nu reprezinta un inlocuitor pentru actiunile climatice sustinute", a transmis agentia cu sediul in Geneva intr-un comunicat emis cu ocazia celei de-a 50-a aniversari a Zilei Pamantului.
"Trebuie sa demonstram aceeasi determinare si unitate impotriva schimbarilor climatice ca si contra COVID-19", a subliniat directorul OMM, Petteri Taalas.
OMM indeamna guvernele sa ia in considerare pachete de masuri stimulative care sa sustina trecerea la o economie ecologica.
Amintind de schimbarile aduse planetei in ultimii 50 de ani, OMM a precizat ca nivelurile de dioxid de carbon au crescut cu 26% din 1970, iar temperatura globala a crescut, in medie, cu 0,86 grade Celsius.
OMM a publicat, de asemenea, miercuri, versiunea finala a raportului sau asupra climei la nivel mondial, care a confirmat concluziile preliminare conform carora... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 15:16
Seful Amazon, Jeff Bezos, a promis sa investeasca 10 miliarde de dolari (7,7 miliarde de lire sterline) pentru a ajuta la combaterea schimbarilor climatice.
Cel mai bogat om din lume a spus ca banii vor finanta munca oamenilor de stiinta, activistilor si altor grupuri a caror cauza este lupta impotriva schimbarilor climatice, conform BBC.
"Vreau sa lucrez alaturi de altii, atat pentru a dezvolta metodele cunoscute deja, cat si pentru a explora noi modalitati de combatere a impactului devastator al schimbarilor climatice", a afirmat Bezos intr-o postare pe Instagram.
Astfel, el a anuntat ca lanseaza organizatia Bezos Earth Fund, care va incepe sa investeasca acesti bani din vara.
Bezos are o avere estimata la peste 130 de miliarde de dolari, astfel ca aceasta investitie reprezinta aproape 8% din averea sa.
Unii angajati Amazon l-au indemnat pe seful lor sa faca mai multe pentru combaterea schimbarilor climatice, in contextul in care Bezos finanteaza, de asemenea, programul spatial Blue Origin, criticat pentru uriasa amprenta de carbon.
Fata de alti multi-miliardari, Bezos nu e recunoscut pentru filantropie. Cea mai mare donatie a sa, fara aceasta promisiune de 10 miliarde de dolari, este una de 2 miliarde de dolari, facuta in septembrie 2018, bani care au ajutat familii fara adapost si finantarea scolilor.
"Putem salva Pamantul. Va fi nevoie de masuri colective de la companii mari, companii mici, tari, organizatii globale si persoane fizice.... mai mult
Marti, 18 Februarie 2020, ora 09:11
Banca Europeana de Investitii (BEI) si-a lansat pe 14 noiembrie 2019 strategia privind combaterea schimbarilor climatice. Responsabilul sectorului energetic si Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell a subliniat ca: "Emisiile de carbon din industria energetica globala au atins un nou record in 2018.
Trebuie sa actionam urgent pentru a contracara aceasta tendinta. Politica ambitioasa de creditare a BEI adoptata astazi este o etapa esentiala in lupta impotriva incalzirii globale.
Viitoarea finantare va accelera inovarea energetica curata, eficienta energetica si sursele regenerabile de energie. BEI va sista finantarea proiectelor de energie din sectorul combustibililor fosili, inclusiv gaze, incepand cu anul 2022".
Grupul BEI isi propune prin aceasta strategie sa asigure, pana in 2030, 1 trilion euro pentru investitiile in proiecte sustenabile. De asemenea, BEI va creste ponderea finantarilor dedicate actiunilor climatice si sustenabilitatii mediului pana la 50% din operatiunile sale incepand cu anul 2025.
Europa are de acoperit un deficit anual de investitii de aproape 180 de miliarde EUR, pentru atingerea dezideratelor UE 2030 privind schimbarile climatice.
Potrivit estimarilor Bancii Europene de Investitii, deficitul global de investitii sustenabile in ceea ce priveste infrastructura de transport, energie si gestionare a resurselor a atins cifra anuala de 270 de miliarde EUR, iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) estimeaza un necesar... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 14:21
Viitoarea presedinta a Comisiei Europene vrea sa se investeasca circa 3 trilioane (3.000 de miliarde) de euro in protectia climei pana in 2030, relateaza marti ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Ursula Von der Leyen, care ar urma sa preia sefia executivului comunitar pe 1 decembrie daca echipa sa va fi votata miercuri de Parlamentul European, vrea sa faca din Europa primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050.
Citand planuri interne ale Comisiei Europene, FAZ a relatat ca partea de 1 trilion de euro ar trebui sa provina de la bugetul UE, iar restul de la Banca Europeana de Investitii, statele membre UE si sectorul privat.
Von der Leyen vrea ca cel putin jumatate din bugetul UE sa fie axat pe protectia climei si sa fie realizate investitii anuale de 100 de miliarde de euro, relateaza FAZ.
Vezi si Noua din zece europeni considera schimbarile climatice o problema majora. Nu si tot atatia politicieni ...citeste mai departe despre "Ursula von der Leyen vrea investitii de 3 trilioane de euro in combaterea schimbarii climatice" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 10:51
Protectionismul in crestere si lipsa eforturilor de a combate schimbarile climatice reprezinta cele mai mari amenintari la adresa lumii de astazi, a declarat marti prim-ministrul indian Narendra Modiv (foto), in discursul de deschidere a Forumului Economic Mondial de la Davos.
"Se pare ca ceea ce se intampla este opusul globalizarii", a afirmat Modi in fata Forumului de la Davos, la care participa peste 3.000 de oameni politici, sefi de mari companii, intelectuali de prestigiu si activisti sociali, informeaza dpa.
"Fortele protectionismului isi inalta capetele impotriva globalizarii", a mai spus Modi, facand referire la impunerea de noi tarife, la impasul eforturilor de incheiere a unor acorduri comerciale multilaterale, precum si la scaderea investitiilor transfrontaliere.
Declaratiile premierului indian sunt in opozitie puternica cu politicile presedintelui american Donald Trump, aflate sub semnul sloganului "America First", si ale administratiei sale, care a introdus luni taxe sporite asupra importurilor de masini de spalat si de panouri solare, noteaza dpa.
Referindu-se la combatarea schimbarilor climatice, Modi a subliniat ca, desi toata lumea vorbeste despre reducerea emisiilor de dioxid de carbon, putine guverne sunt dispuse sa imparta cu tari in curs de dezvoltare tehnologii prietenoase cu mediul.
In acelasi discurs, premierul indian a indicat terorismul drept cea de-a treia mare amenintare globala de astazi.
Citeste si:
Trump nu exclude o... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 15:27
Siria urmeaza sa trimita documentele de adere la Acordul de la Paris, au declarat mai multi oficiali de la Damasc, astfel ca SUA va ramane singura tara care nu aplica pactul global privind combaterea schimbarilor climatice.
Oficialii sirieni care urmeaza sa participe la discutiile de la Bonn, Germania, privind schimbarile climatice, au declarat ca Damascul se pregateste sa trimita documentele de ratificare, informeaza site-ul postului BBC News.
In momentul in care era negociat si semnat acordul climatic de la Paris, in Siria aveau loc confruntari sangeroase, iar regimul de la Damasc era in mod efectiv un paria in plan international, altfel ca tara nu se afla in pozitia de a adera la pactul global.
Ministrii pentru Protectia Mediului din intreaga lume urmeaza sa se reuneasca intre 6-17 noiembrie la Bonn, Germania, pentru a discuta despre normele de aplicare a Acordului climatic.
Reuniunea se desfasoara la doar cateva saptamani dupa ce mai multe insule din Caraibe si statele americane Florida si Texas au fost devastate de uragane neobisnuit de puternice.
Oamenii de stiinta afirma ca temperatura crescuta a apei si aerului ca urmare a schimbarilor climatice a contribuit la amplificarea severitatii furtunilor. Pe de alta parte, Agentia pentru Protectia Mediului din SUA a denuntat aceste afirmatii drept o incercare de a "politiza" dezastrele naturale.
In luna iunie 2017, presedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la... mai mult
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 17:54
Presedintele american, Donald Trump, este presat sa nu retraga SUA din Acordul de la Paris privind lupta impotriva schimbarilor climatice.
Liderul de la Casa Alba urmeaza sa anunte joi seara pozitia Washingtonului in legatura cu aceasta intelegere globala obtinuta cu greu.
Intr-un mesaj postat joi pe Twitter, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a "rugat" pe Donald Trump sa nu "inrautateasca" situatia privind clima si climatul politic.
.@realDonaldTrump please don't change the (political) climate for the worse.- Donald Tusk (@eucopresident) 1 iunie 2017
Miercuri, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a cerut de asemenea liderului de la Casa Alba sa nu retraga SUA din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice, potrivit DPA.
"Sunt un trans-atlantist. Insa daca presedintele american va declara ca vrea sa se retraga din Acordul de la Paris, atunci este de datoria Europei sa spuna ca nu merge asa", a afirmat el la o dezbatere la Berlin.
Juncker a subliniat ca schimbarile climatice pun 83 de tari in pericolul de a disparea de pe harta in contextul cresterii nivelului marii.
"Nu este vorba doar despre viitorul umanitatii in Europa. In primul rand, este vorba de viitorul umanitatii peste tot", a declarat seful Comisiei Europene.
Comentand de asemenea asteptatul anunt al lui Trump privind pozitia SUA fata de Acord, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat joi ca, cel mai probabil, eficienta acestei... mai mult
Joi, 01 Iunie 2017, ora 15:19
Un miliardar, activist de mediu din Statele Unite, a promis ca va lupta cu presedintele ales Donald Trump, in paralel cu lupta impotriva schimbarilor climatice.
Tom Steyer a cheltuit deja mai mult de 140 de milioane de dolari in lupta impotriva incalzirii globale, fenomen negat de republicani in frunte cu Trump. Marti, el a spus ca va cheltui cat va fi nevoie pentru a combate viziunea presedintelui ales despre care spune ca nu urmareste protejarea mediului, relateaza Reuters.
Fostul manager de fond de investitii din California lucreaza la o strategie prin care vrea sa implice alegatorii si acestia "sa riposteze" odata ce Trump va ajunge la Casa Alba, in luna ianuarie.
Steyer a subliniat insa ca nu vrea sa duca aceasta lupta prin tribunale, ci mai degraba sa incerce sa prezinte un punct de vedere opus si sa comunice acel punct de vedere cetatenilor.
"Am fost totdeauna dispusi sa facem orice este necesar", a spus Steyer cand a fost intrebat cati bani este dispus sa ...citeste mai departe despre "Un miliardar american ii declara razboi lui Trump pe tema incalzirii globale: Voi plati oricat e nevoie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 14:12