Bulgaria va primi asistenta financiara in valoare de 2,9 milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru a contracara efectele epidemiei de pesta porcina africana, s-a stabilit in urma intalnirii de marti ce a avut loc intre comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentelor, Vytenis Andriukaitis, si ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva, a informat postul national de televiziune (BNT), transmit Sofia Globe si Novinite.
De asemenea, statul balcanic se asteapta la un ajutor de urgenta de 11 milioane de euro pentru a compensa focarele deja eliminate de pesta porcina africana din industria de crestere a porcilor.
Pe 5 august, ministrul bulgar al Agriculturii a emis un ordin privind interzicerea vanatorii in zonele afectate de epidemie. De asemenea, premierul Bulgariei, Boyko Borissov, a dat asigurari ca Guvernul ii va compensa pe proprietarii care in mod voluntar isi sacrifica porcii crescuti in gospodarii.
In ultimul an, pesta porcina africana s-a extins in Asia, iar in Europa au fost raportate cazuri in ultimii cinci ani. Aceasta epidemie poate fi periculoasa pentru industria carnii de porc din Europa. Deja Grecia a interzis importurile de carne de porc din Bulgaria si a extins verificarile la granita.
Comisia Europeana (CE) a avertizat ca noile zone cu risc ridicat privind pesta porcina africana sunt Bulgaria, Polonia si Lituania. Pana acum nu s-au inregistrat cazuri in Europa Occidentala.
Conform presei bulgare, sacrificarea porcilor... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 10:43
Romania a primit a doua transa, in valoare de 3,9 milioane de euro, din grantul de 34,28 milioane de euro, reprezentand contributia financiara a Uniunii Europene (UE) pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA), informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), intr-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.
"Comisia Europeana a virat catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, in data 28 decembrie, a doua transa in valoare de 3,9 milioane de euro, din grantul in valoare de 34.278.750 de euro, reprezentand contributia financiara a Uniunii la actiunile angajate de tara noastra pentru combaterea pestei porcine africane. Aceasta plata a fost efectuata in conditiile in care Decizia 'SANTE/ EM/ AH/2018/ASF/RO', de acordare a subventiei, permite plata unui avans de pana la 50% si a platilor ulterioare", mentioneaza autoritatea.
Potrivit sursei citate, corespondenta oficiala a Comisiei Europene prevede ca urmatoarea transa din avans va fi acordata atunci cand situatia bugetara o va permite.
"Plata, intr-un timp scurt de la acordarea Deciziei Grant, a 13,9 milioane de euro din avansul de 17 milioane de euro, este o confirmare a faptului ca Guvernul Romaniei a actionat si actioneaza pentru combaterea pestei porcine africane in deplina conformitate cu solicitarile Comisia Europeana", noteaza ANSVSA.
Prima transa, in valoare de 10 milioane de euro, din grantul acordat de Comisia... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 14:59
Mai mult de un sfert din suma pe care Guvernul a alocat-o, la rectificarea bugetara, pentru finantarea luptei impotriva pestei se va duce doar pe acoperirea pagubelor cauzate deja de epidemie. Cat de mult timp va putea statul sa faca fata bolii cu restul de bani primiti la rectificare ramane de vazut.
In incercarea de a opri raspandirea pestei, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a ucis deja preventiv peste 300.000 de porci din fermele si gospodariile romanilor. Legile europene care i-au permis Autoritatii sa procedeze astfel o obliga, insa, sa ii si despagubeasca pe oamenii ramasi fara porci, la valoarea de piata pe care animalele o aveau, la momentul sacrificarii.
Asa se face ca, pe data de 5 septembrie, ANSVSA ajunsese sa aiba de platit catre fermieri si gospodari despagubiri in valoare de nu mai putin de 47.600.390 lei! E o suma uriasa, dar pe care institutia va trebui, insa, sa o achite, ca sa nu riste incalcari grave ale legislatiei europeane.
In repetate randuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat ca oamenii n-ar trebui sa se sperie de aceste costuri imense ale luptei cu pesta, pentru ca Guvernul Romaniei este pregatit sa le suporte. Si tot Daea sustinea ca statul roman nu se va zgarci nici la finantarea luptei cu molima si nici la plata daunelor cauzate de ea, de vreme ce oricum, ulterior, isi va recupera banii de la UE. Singurul motiv pentru care statul n-a dat, inca, drumul la bani - mai spunea... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 18:08
Presedintele Klaus Iohannis afirma ca Guvernul nu a alocat niciun ban din fondul de rezerva pentru a combate extinderea pestei porcine africane in Romania, asa cum a declarat anterior ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.
Totodata, seful statului cere Executivului sa ia masuri cat mai rapide pentru despagubirea populatiei si producatorilor afectati de pesta porcina.
In plus, Iohannis avertizeaza, prin intermediul unui comunicat, ca Guvernul si-a epuizat fondul de reverva din cauza ca si-a administrat defectuoas resursele si nu pentru ca ar fi cheltuit sume deosebit de mari pentru situatii de calamitate.
"Cu privire la despagubirea populatiei si a producatorilor afectati de pesta porcina, Presedintele Klaus Iohannis solicita Guvernului sa asigure un proces cat mai rapid, simplu si eficient de intocmire, aprobare si plata a dosarelor de despagubire a populatiei si a producatorilor afectati de pesta porcina, prin comisii de evaluare eficiente, pentru asigurarea conformitatii evidentelor si a despagubirilor. De modul in care se acorda aceste despagubiri depinde bunastarea gospodariilor populatiei afectate de virusul PPA, dar si viitorul industriei de crestere a porcului.
Data fiind starea de fapt si extinderea agresiva a pestei porcine, cu riscuri si consecinte care se pot dovedi dramatice pentru agricultura si economia Romaniei, din partea Guvernului se anunta cu seninatate faptul ca fondul de rezerva este zero, in ciuda asigurarilor repetate prin care Guvernul... mai mult
Vineri, 31 August 2018, ora 12:56
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Raducu Branescu, a anuntat, miercuri, ca Romania se confrunta cu o "evolutie exploziva" a perstei porcine africane, fiind 524 de focare in intreaga tara.
Pana acum au fost sacrificate aproape 50.000 de animale, stabilindu-se ca virusul a intrat in tara prin introducerea ilegala de produse infestate, in zona de nord a tarii, dar si adus de porcii mistreti, in delta Dunarii.
"Incepand cu 9 iunie, avem o evolutie destul de agresiva in zona de sud-est a Romaniei, intrata prin Rezervatia Naturala Biosfera Dunarii, o evolutie exploziva, care genereaza o sitiuatie epidemiologica nespecifica.
Avem in acest moment in evolutie 524 de focare de pesta porcina africana, 521 localizate in gospodarii ale populatiei, trei in exploatatii profesionale", a anuntat, miercuri, presedintele ANSVSA, Geronimo Raducu Branescu, dupa sedinta Comitetului National de Urgenta pentru combaterea pestei porcine africane.
Potrivit acestuia, cea mai mare exploatatie afectata se afla in judetul Tulcea, fiind sacrificati dintr-un singur loc 43.843 de porci.
In total, au fost eliminate, ucise, un numar de 49.816 porcine, la nivelul intregii tarii. Au fost afectate 94 de localitati - 14 in judetele Satu Mare, Bihor, Salaj si 80 in judetele Tulcea, Contanta, Galati, Braila si Ialomita.
"Infestarea, din datele pe care le avem, in nord-vest s-a produs prin introducere ilegala de produse... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 20:27
Din cauza ca n-a respectat la timp recomandarile Comisiei Europene privind prevenirea aparitiei pestei porcine africane (PPA), statul roman nu reuseste acum sa impiedice raspandirea bolii.
Astfel - in ciuda faptului ca a sacrificat deja preventiv, in doar 2 luni, peste 1% din numarul total de porci din tara - pesta continua sa se extinda.
Disperati, fermierii se gandesc deja sa renunte la cresterea acestor animale. Iar asta ar insemna ca, in curand, s-ar putea sa nu mai gasim in galantare decat carne de porc din import, mai scumpa si poate chiar de o calitate mai slaba decat cea de la noi.
Virusul pestei porcine africane - originar de pe Continentul Negru, din Kenya - a ajuns in Europa in urma cu circa sase decenii. Primele cazuri s-au raportat in 1957 in Portugalia. Apoi, s-au semnalat altele in Spania, in Italia (in zona Sardiniei) si in alte si alte state.
Pesta porcina africana nu se transmite la om. Este, in schimb, incurabila si foarte contagioasa, la porc. Un singur animal infectat cu PPA poate transmite virusul tuturor porcilor cu care vine in contact, imbolnavindu-i mortal.
In consecinta, pentru a preveni decimarea efectivelor de porci din ferme si gospodarii, autoritatile UE au adoptat strategii de prevenire si de combatere a pestei porcine africane. Cum masurile au functionat, la inceput, doar in parte, s-au pus la punct metode tot mai precise si mai eficiente de a izola boala.
In Romania, PPA a fost pentru prima depistata abia in urma cu un... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 11:44
Pesta porcina africana a fost confirmata joi, la un porc dintr-o gospodarie din judetul Constanta, autoritatile impunand zone de restrictii in jurul zonei afectate, dar instituind si filtre rutiere.
Potrivit reprezentantilor Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Constanta, joi, a fost confirmata prezenta virusului pestei porcine africane (PPA), la un porc, dintr-o gospodarie din localitatea Istria.
In urma confirmarii diagnosticului de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) - Laboratorul National de Referinta pentru Pesta Porcina Africana, serviciile veterinare au intervenit si au dispus punerea sub supraveghere sanitara veterinara a exploatatiei, ecarisarea cadavrului.
De asemenea, au fost impuse restrictii de miscare, a fost efectuata dezinfectia exploatatiei afectate, a grajdului, a perimetrului, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate.
"La nivelul judetului Constanta a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planului de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea bolii si adoptarea zonelor de restrictii. Au fost stabilite doua zone de restrictii sanitare veterinare, in jurul gospodariei afectate, respectiv o zona de protectie - localitatea Istria cu o raza de 3 kilometri si o zona de supraveghere cu o raza de 10 kilometri - localitatile Nuntasi, Traian, Tariverde, Mihai Viteazu si Sinoe", se arata in comunicat.
Totodata, s-au dispus restrictii de... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 19:49