Senatorii au adoptat, luni, proiectul de lege privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
Proiectul de lege a avut raport favorabil din partea Comisiei pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala.
Guvernul a adoptat, in sedinta din 20 noiembrie, proiectul de lege privind masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, a anuntat, la Palatul Victoria, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
El a explicat ca ministerul pe care il conduce a initiat acest proiect de lege deoarece, conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, de la 1 ianuarie 2014 se liberalizeaza piata funciara si este important sa exista norme care sa reglementeze acest lucru.
"Am avut aceasta preocupare tocmai pentru a pune mai bine in valoare terenurile agricole si pentru a crea un cadru favorabil comunitatilor locale sa isi imbunatateasca activitatea agricola. Aceasta liberalizare se refera la cetatenii Uniunii Europene. (..) Cetatenii din afara Uniunii Europene pot sa achizitioneze terenuri agricole in extravilan numai daca au resedinta pe teritoriul unuia dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sau in conditiile in care exista tratate intre... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 19:55
Liberalizarea pietei funciare din 2014 atrage o serie de "miscari" pe aceasta piata. Avocatii avertizeaza: se anunta o noua isterie a proceselor colective intentate de proprietarii care vor sa renunte la contractul de arenda pentru a-si vinde terenurile strainilor.
De la "avalansa" de investitori celebri, pana la "noi baroni" pe pamantul statului si procese colective "de-a valma", toate dovedesc faptul ca terenurile agricole la fel de valoroase precum aurul.
"Isteria" proceselor colective pe clauzele abuzive incluse de banci in contractele de credit ale clientilor ar putea fi depasita, din 2014, de procesele colective intentate de proprietarii de terenuri care vor sa renunte la arendarea lui.
Cresterea preturilor pentru terenurile agricole din 2014, odata cu liberalizarea pietei funciare, ii va determina pe proprietarii care isi arendau terenurile sa fie mult mai tentati sa le vanda. Prin urmare, se vor "isca" multe dispute intre proprietarii care vor sa renunte la arenda si persoanele carora le arendau terenul si care au un contract cu proprietarii.
Probleme la contractele de arenda se gasesc, sustin avocatii.
"Noi am avut procese legate de arenda atunci cand cantitatea pe care trebuia sa o primeasca un proprietar era mai mica si era stabilita sub forma de procent si intotdeauna etalonul din care se calcula procentul era mai mic decat in mod real. Este un caz de reziliere a contractului de arenda. Un pic mai greu este cand exista o cota fixa, deci cand... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 07:00
Guvernul renunta la intentia de a limita la 100 de hectare suprafata de teren agricol pe care o poate detine o persoana fizica, cetatean roman sau din alt stat UE, mentinand insa conditiile la cumparare privind cunostintele in domeniul agricol si perioada minima de activitate in acest sector.
"Pentru a putea cumpara teren agricol in Romania situat in extravilan, dobanditorul persoana fizica trebuie sa indeplineasca una din urmatoarele conditii: a) sa faca dovada ca are cunostinte de baza in domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanta de urgenta; b) sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanta de urgenta; c) sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pe terenurile situate in extravilan detinute la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, potrivit normelor metodologice", potrivit prevederilor unui proiect de ordonanta de urgenta, care se regaseau si intr-un proiect de lege elaborat in luna septembrie.
In proiectul de lege era mentionat ca persoanele fizice nu vor putea detine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan.
De asemenea, sunt mentinute in proiectul de ordonanta referirile din proiectul de lege privind dreptul de preemptiune la cumpararea terenurilor.
Astfel, coproprietarii persoane fizice, vecinii persoane fizice, arendasii, persoanele fizice cu varsta de pana la 40 de ani care desfasara... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 09:36
Agricultura din Romania, domeniu care atrage din ce in ce mai multi investitori, este "brazdata" de legi care nu fac decat sa incurce si mai mult lucrurile. Autoritatile isi ocupa timpul cu: legea prin care incerca sa limiteze achizitia de terenuri de catre straini, considerata de specialisti "neconstitutionala", proiecte pentru comasarea sau cadastrarea terenurilor agricole.
Facute doar de "ochii alegatorilor", legile care ar trebui sa ajute fermierii romani mai mult incurca.
Legea care ar trebui sa impiedice strainii sa ne "invadeze" tara din 2014
Autoritatile cauta solutii ca sa puna "piedica" strainilor care vor sa cumpere terenuri agricole la noi in tara dupa liberalizarea pietei funciare din 2014. Legea, desi considerata o initiativa laudabila de jucatorii din piata, contine clauze considerate de avocati "aberante" si neconstitutionale.
Avocatul Radu Ionescu, managing partner al Casei de Avocatura Ionescu si Sava crede ca legea vine cu cateva aspecte neclare si conditii aberante.
"De exemplu, potrivit noului proiect de lege, in Romania nu vei mai putea cumpara teren agricol daca nu demonstrezi studii agricole sau un minimum de 5 ani de exeperienta in domeniul agricol. De asemenea, proiectul reglementeaza foarte strict vanzarea terenurilor catre persoane fizice, fara ca prevederi similare sa fie aplicabile si intreprinderilor. Nu in ultimul rand, prin formula in care este redactat in prezent, proiectul stimuleaza rolul intermediarilor - in dauna... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 08:16
Legea privind comasarea ternurilor a primit aviz negativ de la Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor. In proiect erau stipulate acordarea de prime si plata unor servicii notariale si cadastrale pentru cei care vor sa-si vanda suprafetele mici de teren agricol. Prin aceasta lege se urmarea infiintarea unor mari asociatii agricole care sa faca fata concurentei din spatiul comunitar.
Desi a fost respinsa de Parlament pe motiv ca nu exista fonduri, masura ar putea fi "insusita" de Guvern peste cateva luni si adoptata prin Ordonanta de Urgenta, sustine unul dintre initiatorii proiectului.
"Proiectul de lege nu a trecut de Comisie. A fost respinsa. A avut aviz negativ de la Guvern, desi, dupa parerea mea ca initiator este mai mult decat utila. Motivul pentru care a fost respins a fost acela ca nu sunt surse financiare pentru asa ceva. A fost singurul argument.
Noi nu am precizat in lege sursa financiara, nu avem de unde sa stim ce se poate misca in bugetul national consolidat. Nu vrem sa o mai modificam. In schimb, imi este teama de altceva. De regula, cand apare o idee mai sanatoasa din partea parlamentarilor si-o insuseste Guvernul printr-o Ordonanta de Urgenta peste 3-4 luni. Cam asa se procedeaza", a declarat pentru Business24 Ioan Munteanu, deputat din parte PSD+PC si secretar la Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor.
Ioan Munteanu, parlamentar PSD
Legea reglementa cadrul juridic necesar aplicarii schemei de ajutor de stat pentru... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 12:22
Marti, 25 aprilie, in Comisia pentru Agricultura a Camerei Deputatilor va fi analizat proiectul de lege care prevede masurile pentru incurajarea comasarii terenurilor agricole.
Initiativa legislativa propune o schema de ajutor de stat pentru stimularea comasarii terenurilor agricole situate in extravilan, in vederea cresterii competitivitatii sectorului agricol. Initiatorii proiectului de lege propun o schema de ajutor care prevede urmatoarele masuri:
- acordarea unei prime pentru cedarea exploatatiei
- sustinerea cheltuielilor aferente serviciilor notariale si
serviciilor de cadastru si publicitate imobiliara.
- garantarea creditelor contractate pentru cumpararea terenurilor
De masurile prevazute de proiectul de lege ar beneficia cedentii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii de eligibilitate:
- au varsta de cel putin 55 de ani si sunt cu cel mult 10 ani mai tineri decat varsta normala de pensionare la data cedarii;
- inceteaza definitiv orice activitate agricola cu caracter comercial pe exploatatia cedata;
- in cazul agricultorilor, au practicat agricultura timp de 10ani anteriori cedarii; - cedeaza exploatatiile pe care le detin situate in extravilan, pe care le arendeaza sau le instraineaza prin acte intre vii, total sau partial;
- sunt incadrati in sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, la data cedarii;
- la momentul cedarii, terenurile nu fac parte din exploatatii comasate prin contracte de arenda sau alte... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 11:11
Terenurile agricole romanesti sunt apetisante pentru investitorii straini, iar incepand cu 2014, ele vor putea fi achizitionate fara prea mari complicatii birocratice.
Daca romanii, atunci cand se gandesc la agricultura, vad doar lipsa de infrastructura si de organizare, strainii vad 8,3 milioane de hectare de teren arabil roditor, o clima buna si mai ales, preturi imbatabile. Terenurile agricole din Romania sunt cele mai ieftine din Europa, un hectar fiind evaluat la un pret de 6.150 euro, potrivit unui raport Black Sea Agriculture.
"Sunt cele mai ieftine pentru ca avem o suprafata foarte mare, fata de alte state, iar procesul de retrocedare a inceput tarziu, in 1994-1995. Foarte multi au primit teren atunci, dar nu l-au lucrat niciodata, vor sa scape de el. In aceste conditii, e oferta mare si cerere mica", a declarat pentru Business24, Adrian Radulescu, presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor.
In plus, cu cat este mai faramitat terenul, cu atat valoreaza mai putin, iar in tara noastra lipsa comasarii reprezinta o problema majora.
Potrivit raportului, si pamantul bulgaresc este mai scump, un hectar fiind evaluat la 6.400 euro, ca apoi pretul sa sara in top direct la 12.900 euro in Slovacia si sa ajunga pana la 35.500 euro in Olanda. Nici nu e de mirare ca Romania mai detine un record european: aproximativ 8,5% din terenul arabil este detinut de straini, in ciuda restrictiilor... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 13:30
Preturile terenurilor agricole din Romania sunt de 3 pana la 7 ori mai reduse decat in majoritatea statelor europene, desi s-au dublat in perioada 2007-2011, ajungand la o medie de 1.972 euro pe hectar, potrivit unui studiu al companiei DTZ Echinox, care estimeaza mentinerea trendului ascendent.
In Romania, preturile terenurilor agricole difera foarte puternic intre regiuni. In zonele de Nord-Est si Sud-Est pretul mediu de vanzare a terenurilor agricole este de circa 1.500-1.600 de euro pe hectar, in timp ce in zonele de langa Bucuresti ajunge la 2.200-2.700 euro pe hectar, se arata in cel mai recent studiu al companiei. DTZ estimeaza un avans al preturilor in urmatorii trei ani pana la aproape 3.000 de euro pe hectar.
Astfel, pretul mediu la nivel national era in 2011 de 1.972 de euro pe hectar, fata de 927 de euro in 2007 si 1.700 de euro in 2010.
Romania are 14,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 10 milioane de hectare sunt folosite ca teren arabil. Cele mai recente studii arata ca 6,8 milioane de hectare sunt neutilizate.
"Suprafata de teren disponibila spre vanzare in prezent in Romania este estimata la 500.000 de hectare. In general, este aproape imposibil sa gasesti parcele mari de teren de vanzare. Sunt disponibile foarte multe terenuri de 0,1-10 hectare rezultate din mai multe divizari, generatii dupa generatii.
Suprafetele mari sunt foarte rare. In aceste conditii, este posibila achizitia unor suprafete mari de teren printr-un proces... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 18:00
Statul va acorda prime intre 30 si 100 de euro pe hectar anual persoanelor cu varste de peste 55 de ani care dau in arenda terenurile agricole pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 15 ani, iar in cazul vanzarii prima va fi de 200 de euro pe hectar, potrivit unui proiect de lege.Cuantumul primei va fi de 30 euro/ha/an pentru o perioada de arendare de cinci ani, 50 euro/ha/an pentru 10 ani, respectiv 100 euro/ha/an pentru minim 15 ani, se mentioneaza in proiect, elaborat de Ministerul Agriculturii.In cazul vanzarii, proprietarul terenului va primi 200 euro pe hectar.Primele se acorda o singura data in cazul vanzarii, sau timp de maxim 15 ani la arendare, dar nu mai mult de data implinirii varstei de 70 de ani de catre cedent. La vanzare, prima se acorda doar o singura data.Pentru a beneficia de prime, persoanele care cedeaza terenurile trebuie sa aiba cel putin 55 de ani si sa fie cu cel mult 10 ani mai tineri decat varsta normala de pensionare si sa inceteze definitiv orice activitate agricola cu caracter comercial pe exploatatia cedata.De asemenea, cedentii trebuie sa fie incadrati in sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, iar terenurile nu trebuie sa faca parte din exploatatii comasate prin contracte dearenda sau alte contracte legale.Exceptie fac persoanele pensionate pe caz de boala, gradele I si II, indiferent de varsta, care isi dovedesc incapacitatea de a munci cu decizia de la comisia de expertiza medicala.Actul normativ isi propune sa stimuleze... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 18:06