Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anuntat ca Guvernul va anula marti parteneriatele public-private pentru autostrada Comarnic - Brasov si pentru tronsonul Targu Mures - Iasi al autostrazii Unirii.
Acesta a avut luni o intalnire cu parlamentari PNL.
"Am avut discutii si pe subiectul Comarnic - Brasov. Maine, Guvernul va lua in discutie si va adopta o ordonanta de urgenta prin care acel parteneriat public-privat propus de Valcov si Dancila devine istorie.
Dupa momentul anularii parteneriatului public-privat, obiectivul Comarnic - Brasov va fi predat catre Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor. Noi vom veni in fata Guvernului si vom spune care sunt solutiile pentru construirea autostrazii Comarnic - Brasov. Autostrada Comarnic - Brasov reprezinta un obiectiv major, se va realiza. Pana incepe constructia autostrazii Comarnic - Brasov avem obligatia sa gasim rute alternative", a spus ministrul Transporturilor.
El a sustinut ca variantele ocolitoare Comarnic - Busteni vor fi realizate din fonduri europene, iar pe zonele Sinaia si Azuga primarii au aratat ca exista rute alternative. "Vom avea toate avizele necesare pentru a construi acel drum", a mentionat Bode.
Citeste si:
Ca si Dancila, liberalii vor Autostrada Comarnic-Brasov in PPP. Doar ca propun alt traseu si cer bani europeniOrban: Autostrazile Comarnic-Brasov si Sibiu-Pitesti pot fi realizate in 5 ani, daca PNL ramane la guvernare
Ministrul a aratat ca, tot marti, va fi... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 17:23
Premierul Viorica Dancila anunta ca Autostrada Comarnic-Brasov nu se va construi in parteneriat public-privat, ci va fi declarata in prima sedinta CSAT de importanta nationala si va fi construita din fonduri guvernamentale. Anuntul vine dupa ce, in vara anului trecut, Ministerul Transporturilor renunta la colaborarea pe proiectul de autostrada cu Banca Mondiala si a decis ca autostrada trebuie construita in parteneriat public-privat.
"Autostrada Comarnic-Brasov este in parteneriat public-privat. Am avut solicitari din partea unei societati chinezo-turce.
Eu am luat hotararea, impreuna cu colegii mei, sa scoatem din parteneriat public-privat, iar in prima sedinta de CSAT aceasta autostrada sa devina de importanta nationala sau de infrastructura critica, astfel incat sa putem sa demaram cat mai repede lucrarile la aceasta autostrada", a anuntat, duminica, la Ploiesti, premierul Viorica Dancila.
Dancila a adaugat ca procedurile sunt complicate: "La noi s-a format aceasta institutie a contestatiilor si pentru a trece de toate aceste obstacole cred ca solutia este ca aceasta autostrada sa devina de importanta nationala, astfel incat sa incepem executia cat mai repede din fonduri guvernamentale".
Citeste si: Razvan Cuc sustine ca pe Autostrada Comarnic - Brasov se va lucra si noaptea
Orban: Are un puternic iz penal. Dancila risca sa-i tina companie sefului de care s-a lepadat prea usor
La scurt timp dupa anuntul Vioricai Dancila, liderul PNL, Ludovic Orban,... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2019, ora 16:40
Cu toate ca n-a demonstrat ca ar fi stare sa construiasca, asa cum a promis, autostrazi si canale navigabile in parteneriat public-privat (PPP), Cabinetul Dancila anunta ca are de gand se se apuce si de linii ferate de mare viteza, care sa lege intre ele regiunile tarii.
In principiu, regimul PPP presupune ca un privat construieste din bani proprii o sosea, un canal navigabil sau o cale ferata si isi recupereaza investitia percepandu-le, apoi, taxe celor care folosesc respectiva infrastructura. E un mod de lucru adoptat in special in tarile cu mari aglomerari urbane.
La noi, Compania de Drumuri a incercat de 3 ori sa construiasca Autostrada Ploiesti - Brasov in regim PPP, dar n-a reusit. Motivul: dupa cum a explicat pentru Ziare.com deputatul Catalin Drula (USR), in Romania - o tara cu valori de trafic relativ reduse - privatul nu isi poate recupera, intr-o perioada rezonabila, investitia facuta intr-o autostrada.
In consecinta, nici metoda PPP nu are cum sa functioneze, la noi.
In aceste conditii, pe vremea cand premier era Mihai Tudose, Guvernul a cerut ajutorul Bancii Mondiale (BM) pentru a realiza documentatia necesara constructiei autostrazii Comarnic-Brasov, pe care apoi sa o realizeze printr-o schema clasica de finantare.
Tocmai cand acest proiect incepuse sa prinda contur, PSD a schimbat Guvernul. Iar Cabinetul Dancila, proaspat investit, a renuntat la colaborarea cu BM si si-a asumat contructia unor obiective mamut de infrastructura prin PPP, in... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 07:20
Autostrada Ploiesti-Comarnic-Brasov nu va putea fi construita in parteneriat public privat (PPP), in numai 4 ani, asa cum sustine Cabinetul Dancila, a explicat pentru Ziare.com parlamentarul USR Catalin Drula. Membru in Comisia de Transporturi a Camerei Deputatilor, parlamentarul sustine ca, daca va continua sa incerce orbeste sa construiasca soseaua de mare viteza in acest fel, statul risca sa toace inutil sume uriase de bani, fara vreo garantie ca isi va vedea vreodata autostrada finalizata.
Cabinetul Dancila a adoptat, miercuri, un studiu de fundamentare intocmit de Comisia de Prognoza, in vederea construirii - in regim de PPP - a 106 kilometri de autostrada. Aceasta sosea pe care Guvernul vrea sa o construiasca ar urma sa continue traseul segmentului Bucuresti-Ploiesti din A3 si sa lege, astfel, Capitala de Brasov.
Studiul de fundamentare al Comisiei de Progoza prevede ca intreaga autostrada ar urma sa fie construita in numai 4 ani, adica pana in 2023. Cheltuiala si efortul realizarii soselei vor cadea, in principal, in seama viitorului constructor, care insa ii va putea taxa pe soferi pentru utilizarea soselei, ca sa isi scoata banii. In plus, constructorul ar urma sa primeasca de la stat zeci de milioane de euro anual, in conditiile in care numai din taxe de drum nu si-ar putea recupera investitia nici macar in 40 de ani!
Ziare.com v-a informat deja cu privire ca modul in care Comisia de Prognoza apreciaza ca ar trebui construita Autostrada... mai mult
Duminica, 02 Septembrie 2018, ora 19:41
Guvernul Romaniei a adoptat, miercuri, un studiu de fundamentare al Comisiei de Prognoza in baza caruia ar urma sa se construiasca, in parteneriat public-privat, Autostrada Ploiesti-Comarnic-Brasov. Potrivit documentului, soseaua lunga de 106 kilometri va fi o adevarata opera de infrastructura, urmand sa treaca prin tuneluri cu galerie dubla sapate in munte si peste mai multe poduri si pasaje. O asemenea sosea ar costa cam 1,36 miliarde de euro, bani pe care statul nu-i are. In consecinta, s-a gandit sa gaseasca un constructor care sa isi finanteze singur lucrarea si, in schimb, sa le puna taxe de drum romanilor care vor sa circule pe autostrada A3, incepand din 2019.
Autostrada pe care Guvernul vrea sa o construiasca ar urma sa continue traseul segmentului Bucuresti-Ploiesti din A3 si sa lege Capitala de Brasov.
Studiul de fundamentare intocmit de Comisia de Prognoza prevede ca lucrarile la aceasta autostrada numita Ploiesti-Comarnic-Brasov si lunga de 106,2 km vor fi impartite in 3 loturi, astfel: Ploiesti - Comarnic (48 km), Comarnic-Predeal (36 km) si Predeal-Brasov (21,8 km).
Pe primul lot, cel de 48 de kilometri dintre Ploiesti si Comarnic, autostrada ar urma traverseze, pe poduri, raul Prahova si Valea Sarului, dar si sa treaca, pe pasaje, peste mai multe cai ferate. In plus, soseaua de mare viteza ar urma sa fie legata de reteaua locala de drumuri prin doua noduri rutiere.
Al doilea lot, lung de 36 de kilometri, care va face legatura intre Comarnic si... mai mult
Vineri, 31 August 2018, ora 00:00
Coruptia, managementul prost si incapacitatea de a utiliza fondurile europene au franat dezvoltarea infrastructurii romanesti. Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor, a vorbit intr-un interviu Business24 despre parteneriatele public-private care ar putea da un avans infrastructurii, dar si despre piedicile care sunt puse in calea investitorilor.
"Nimeni nu vine sa investeasca in Romania daca e buzunarit la intrarea in granita, daca i se cere spaga de la emiterea unui aviz de mediu pana la autorizatia de constructie sau i se cere spaga pentru intrarea la ministru ca sa-si prezinte proiectul", a declarat Ludovic Orban.
Rapoartele de competitivitate globala realizate de Forumul Economic Mondial arata ca in anul 2011 am cazut pe locul 139, de pe locul 117 in 2008, la capitolul "Calitatea de ansamblu a infrastructurii". Cum comentati aceasta evolutie?
Prost management, coruptie, incapacitate de a utiliza resursele financiare existente, folosirea costurilor extrem de mari comparativ cu costurile realizarii
infrastructurii in alte zone. E vorba si de o rea vointa din partea unora in privinta dezvoltarii infrastructurii.
Nu e nimic nou sub soare. In 20 de ani, cu o singura exceptie, in acele sapte luni cat am fost la ministerul Transporturilor, guvernele care s-au succedat au tratat infrastructura ca pe o "Cenusareasca", interesandu-se mai putin de rezultatele concrete si mai mult de avantajele personale pe care le-au putut extrage din zona transporturilor.... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 07:51
Premierul Emil Boc a declarat, sambata, ca "orice lucrare de infrastructura care se finalizeaza este un pas inainte spre consolidarea cresterii economice" si ca in primele sase luni din 2011 investitiile in acest domeniu au depasit cu un miliard de lei suma alocata in perioada similara din 2010, informeaza Mediafax. Emil Boc a declarat, la Cluj, ca infrastructura continua sa fie o prioritate a Guvernului pentru a putea consolida cresterea economica a tarii.
"Orice lucrare de infrastructura care se finalizeaza este un pas inainte spre consolidarea cresterii economice. In primele sase luni ale anului 2011 avem cu cel putin un miliard de lei mai multi bani cheltuiti decat in primele sase luni din anul 2010, ceea ce inseamna ca infrastructura este o prioritate a noastra pentru a putea consolida cresterea economica a tarii.
Orice alta lucrare noua, care incepe, inseamna noi investitii si locuri de munca pentru cetateni", a spus Boc.
Premierul a afirmat ca Guvernul vine in sprijinul comunitatilor locale si finanteaza proiecte de investitii, indiferent daca este vorba de Bucuresti, Cluj sau de alte zone.
Boc a precizat ca se va intra, in perioada urmatoare, in linie dreapta cu parteneriatul public-privat in ceea ce priveste lucrarile de infrastructura, cel mai important proiect fiind tronsonul Comarnic-Brasov.
"Alt proiect este Sibiu-Pitesti, din Coridorul IV, care nu e prins pe finantare europeana in integralitate. Toate aceste lucruri vin in directia sa ajutam economia sa... mai mult
Duminica, 03 Iulie 2011, ora 00:02
Premierul Emil Boc a prezentat miercuri principalele proiecte de infrastructura care vor fi realizate prin parteneriat public-privat, printre acestea numarandu-se autostrazi, hidrocentrale, cartiere de locuit, spitale regionale, un canal de irigatii in Baragan si canalul Dunare-Bucuresti, conform NewsIn.Potrivit premierului, "proiectele vin in completarea investitiilor de la bugetul de stat sau investitii din fonduri europene deoarece nu exista resurse financiare destule in buget sau din fondurile UE pentru a completa toate lucrarile de infrastructura pe care Romania trebuie sa le implementeze".Astfel, la ministerul Transporturilor vor fi realizate prin parteneriat public-privat urmatoarele obiective: autostrada Comarnic-Brasov, autostrada Sibiu-Pitesti, autostrada Ploiesti-Buzau-Focsani, centura de sud a Bucurestiului, centura de nord a Bucurestiului, ambele in regim de autostrada, si autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni.La ministerul Economiei, Guvernul are in vedere hidrocentrala Tarnita- Lapustesti, o investitie de 1,3 mld. euro, finalizarea unitatilor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, o investitie de 4 mld. euro, termocentrala de la Doicesti, o investitie de 700 mil. euro si proiectul international AGRI, al carui cost va fi stiut dupa realizarea studiului de fezabilitate.La ministerul Mediului vor fi finantate prin efortul comun al statului si al investitorilor privati amenajarea canalului Siret-Baragan, care are o valoare aproximativa de 200 de milioane de euro.
La... mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 16:01
Autostrada Sibiu-Pitesti nu se poate construi decat in parteneriat public-privat, sustine premierul Emil Boc, care a precizat, de asemenea, ca tot cu ajutorul unui parteneriat public-privat poate fi construit si tronsonul Comarnic-Brasov, informeaza corespondentul NewsIn.Emil Boc a precizat ca fara un parteneriat public-privat nu se vor putea realize toate investitiile.
"Din bani publici niciodata nu vom putea realiza toate investitiile in Romania. Sa realizam tot ce avem nevoie, si spital, si drum, si statie de epurare, si autostrada, si hidrocentrala si depozit de legume sau de produse agricole, nu vom putea doar cu bani publici.
Trebuie sa facem ce au facut si altii, sa utilizez acest mecanism al parteneriatului public-privat. Avem o lege a parteneriatului public-privat, care acum este amendata pentru a putea fi pusa in acord cu ceea ce Uniunea Europeana ne-a cerut si am discutat in Guvern ca acum vom transa acest lucru.
Deci, cu alte cuvinte, este inchisa aceasta discutie si putem sa mergem mai departe, astfel incat sa se deruleze marile proiecte de parteneriat public-privat", le-a spus Boc oamenilor de afaceri care au participat la intalnire.Din punctul de vedere al premierului, cele mai importante proiecte care pot fi realizate doar prin parteneriat public–privat sunt cele dou? autostr?zi Sibiu-Pite?ti ?i Comarnic-Bra?ov."Poate cel mai important proiect dintre toate va fi autostrada Sibiu-Pitesti, care nu se va putea realiza decat in parteneriat public-privat,... mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 09:07