Specialistii de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti au verificat pasajul de la Rasnov, care traverseaza DN73A si calea ferata, situat pe traseul autostrazii Comarnic - Brasov.
Obiectivul, care se afla pe autostrada Comarnic - Brasov, are lungimea de 300 de metri si este sustinut de 14 piloni si aproape o suta de grinzi de beton.
"Sambata, 05.12.2020 au avut loc testele dinamice la pasajul de peste DN73A si calea ferata de pe traseul lotului Rasnov - Cristian, parte a autostrazii Bucuresti - Brasov. Masuratorile au fost realizate de specialistii de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti si au urmarit comportamentul structurii de rezistenta la incarcaturi si viteze foarte mari", se arata in postarea publicata de Directia Regionala Drumuri si Poduri Brasov pe Facebook.
Pentru verificarea de sambata au fost folosite sase camioane incarcate la maximum. Specialistii au folosit camioane incarcate cu aproximativ 40 de tone la diferite trepte de viteza si anume 10, 30, 50, 70 si 90 de kilometri pe ora, scrie Mediafax.
Pe Autostrada Comarnic-Brasov, sectorul Rasnov-Cristian lucrarile au avansat consistent in ultimele saptamani, ajungand la un stadiu fizic de peste 80%.
Citeste si:
Aglomeratie pe DN1, circulatia se va ingreuna si mai mult dupa-amiaza. Politia: Optati pentru rute alternative!
VIDEO Cat de realista este promisiunea PNL din programul de guvernare de a construi 1.000 de kilometri de autostrazi si drumuri expres
Primul... mai mult
Duminica, 06 Decembrie 2020, ora 18:52
Asociatia Pro Infrastructura a facut publice imagini video filmate cu ajutorul unei drone pe traseul autostrazii Comarnic-Brasov, pe sectorul dintre Rasnov si Cristian.
"Pe Autostrada Comarnic-Brasov, sectorul Rasnov-Cristian lucrarile au avansat consistent in ultimele saptamani, ajungand la un stadiu fizic de aproximativ 80%.
Pe cei 6,3 km de autostrada si 3,7 km de drum de legatura cu 4 benzi de circulatie se lucreaza intr-un ritm foarte bun la ultimele terasamente, la asternerea straturilor finale de asfalt, montarea parapetelui, finalizarea sensurilor giratorii, sau betonarea placii la viaductul principal de la Rasnov", scriu cei de la Pro Infrastructura.
Reprezentantii asociatiei sunt optimisti in privinta deschiderii traficului pe acest tronson: "Chiar daca lucrarile nu se vor finaliza in totalitate pana la finalul anului, exista sansa de a se deschide circulatia cu toate elementele de siguranta de pe autostrada, ramanand sa se finalizeze restul detaliilor din afara corpului autostrazii pentru inceputul lui 2021."
...citeste mai departe despre "VIDEO Cand se va circula pe autostrada Comarnic-Brasov, pe sectorul dintre Rasnov si Cristian. Imaginile din drona arata stadiul lucrarilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 20:16
Premierul Ludovic Orban a sustinut, duminica, ca autostrazile Comarnic-Brasov si Sibiu-Pitesti pot fi realizate in 5 ani, daca PNL ramane la guvernare.
Seful liberalilor si liderul Guvernului a mentionat ca prima ar trebui finantata de la buget si nu in parteneriat public-privat (PPP).
"Cred ca nu are rost sa ne complicam intr-un PPP, acolo trebuie sa-l facem pe buget. Trebuie revizuit de urgenta studiul de fezabilitate, ca studiul de fezabilitate e un pic mai vechi, revizuirea nu inseamna, dupa parerea mea, schimbarea solutiei tehnice, ceea ce inseamna o durata mai scurta de revizuire a studiului de fezabilitate si sa dam drumul la licitatie si sa finantam din buget. Asta este decizia mea, care e cea mai simpla, controlezi cel mai bine toti pasii procedurali", a spus Ludovic Orban despre autostrada Comarnic-Brasov, la Hotnews LIVE.
Anterior, pe 6 ianuarie, acesta anunta ca Guvernul va lua o decizie in luna ianuarie in ceea ce priveste metoda de finantare pentru acest proiect de infrastructura.
"Autostrada Comarnic-Brasov nu poate fi facuta din fonduri europene. Vom decide in luna ianuarie cum o facem. Avem in principiu doua variante. Prin parteneriat public-privat, dar nu accept decat in parteneriat cu o institutie financiara internationala, indiferent care este ea. Deci, fie faci pe parteneriat public-privat, dar ai nevoie de un partener institutional care sa iti confere incredere si mai ales garantia finantarii, sau o faci pe bugetul de stat", a declarat... mai mult
Duminica, 19 Ianuarie 2020, ora 18:27
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, luni, ca Guvernul va stabili pana la sfarsitul lui ianuarie modalitatea de finantare a autostrazii dintre Comarnic si Brasov.
Orban a subliniat ca exista doar doua modalitati de finantare, si anume, parteneriatul public-privat sau de la bugetul de stat.
"Nu poate fi finantata cu fonduri europene. Vom decide in luna ianuarie cum o facem. Avem in principiu doua variante. Prin parteneriat public-privat, dar nu accept decat in parteneriat cu o institutie financiara internationala, indiferent care este ea.
Deci, fie faci pe parteneriat public-privat, dar ai nevoie de un partener institutional care sa iti confere incredere si mai ales garantia finantarii, sau o faci pe bugetul de stat", a declarat premierul la Digi 24. ...citeste mai departe despre "Guvernul decide in ianuarie cum finanteaza constructia autostrazii Comarnic-Brasov" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 22:20
Guvernul Orban vrea sa faca autostrada Comarnic-Brasov tot in parteneriat public privat (PPP) cum a vrut si Viorica Dancila. Diferentele sunt ca se va schimba traseul soselei si ca liberalii nici nu se gandesc sa plece la drum fara finantare europeana.
In programul de guvernare al PNL - document obtinut de Ziare.com - se arata ca ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor vrea, in continuare, sa realizeze Autostrada Comarnic-Brasov in PPP. Au mai incercat-o si guvernarile ulterioare, de 3 ori, fara succes.
In cele din urma, Cabinetul Dancila a delegat Comisia Nationala de Strategie si Prognoza sa negocieze pentru a selecta un partener privat care sa construiasca soseaua de mare viteza in baza unui studiu de fezabilitate (SF) realizat la inceputul anilor 2000. Acel document prevedea un traseu al autostrazii care urma sa treaca prin mijlocul statiunii Busteni.
Comisia de prognoza a lansat o licitatie. Mai multi contructori mari si-au aratat interesul pentru proiect. Au cerut lamuriri de la Comisia de Prognoza, dar n-au depus oferte. In cele din urma, Comisia de Prognoza a anuntat ca negocieaza incheirea unui contract cu o asociere chinezo-turca numita China Communications Construction Company - Makyol Insaat Sanayi Turizm.
Intre timp, Viorica Dancila a decis ca soseaua de mare viteza se va construi cu bani de la buget.
N-a trecut mult, insa, pana cand ministrul demis al Transporturilor, Razvan Cuc, a anuntat ca intre timp Comisia de Prognoza... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 16:19
Deputatul european Siegfried Muresan (PNL/PPE) scrie, luni, pe contul sau de Facebook, despre cum vrea Guvernul Dancila sa-i pagubeasca pe romani cu Autostrada Comarnic - Brasov.
Amintim ca premierul Viorica Dancila a anuntat, duminica, ca Autostrada Comarnic-Brasov nu se va construi in parteneriat public-privat, ci va fi declarata in prima sedinta CSAT de importanta nationala si va fi construita din fonduri guvernamentale.
"Sa anunti constructia Autostrazii Comarnic - Brasov de la bugetul de stat, asa cum tocmai a facut-o prim-ministrul Dancila, inseamna o mare paguba pentru romani atat timp cat avem fonduri europene nerambursabile alocate special pentru constructia de autostrazi.
Aceasta autostrada, prin munti, implica niste costuri foarte mari, estimate la peste 1 miliard de euro. Costurile ar putea fi acoperite din fonduri europene prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) . POIM beneficiaza de o finantare europeana de 9,2 miliarde de euro pentru perioada 2014 - 2020. Din acesti bani, Guvernul a absorbit doar 1,6 miliarde de euro, adica doar 18%.
Guvernul Dancila ignora cu buna-stiinta aceasta sursa de finantare si pretinde ca o va construi din bugetul de stat, adica din banii nostri, cu care platim taxe si impozite. Este echivalentul unei mari pagube pentru romani", scrie Muresan pe reteaua sociala.
Europarlamentarul comenteaza ca Executivul refuza acesti bani din cauza ca nu detine competenta necesara.
"De ce refuza Guvernul Dancila... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 16:32
Premierul Viorica Dancila anunta ca Autostrada Comarnic-Brasov nu se va construi in parteneriat public-privat, ci va fi declarata in prima sedinta CSAT de importanta nationala si va fi construita din fonduri guvernamentale. Anuntul vine dupa ce, in vara anului trecut, Ministerul Transporturilor renunta la colaborarea pe proiectul de autostrada cu Banca Mondiala si a decis ca autostrada trebuie construita in parteneriat public-privat.
"Autostrada Comarnic-Brasov este in parteneriat public-privat. Am avut solicitari din partea unei societati chinezo-turce.
Eu am luat hotararea, impreuna cu colegii mei, sa scoatem din parteneriat public-privat, iar in prima sedinta de CSAT aceasta autostrada sa devina de importanta nationala sau de infrastructura critica, astfel incat sa putem sa demaram cat mai repede lucrarile la aceasta autostrada", a anuntat, duminica, la Ploiesti, premierul Viorica Dancila.
Dancila a adaugat ca procedurile sunt complicate: "La noi s-a format aceasta institutie a contestatiilor si pentru a trece de toate aceste obstacole cred ca solutia este ca aceasta autostrada sa devina de importanta nationala, astfel incat sa incepem executia cat mai repede din fonduri guvernamentale".
Citeste si: Razvan Cuc sustine ca pe Autostrada Comarnic - Brasov se va lucra si noaptea
Orban: Are un puternic iz penal. Dancila risca sa-i tina companie sefului de care s-a lepadat prea usor
La scurt timp dupa anuntul Vioricai Dancila, liderul PNL, Ludovic Orban,... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2019, ora 16:40
Dupa 13 ani de balbaieli si amanari, e posibil ca statul roman sa fi reusit in sfarsit sa puna cruce constructiei sectorului Ploiesti-Comarnic-Brasov al Autostrazii A3.
Motivul: din ratiuni pe care intarzie sa le explice, Ministerul Transporturilor a renuntat la sprijinul pe care Banca Mondiala il acorda Romaniei pentru constructia acestei portiuni de peste 100 de kilometri de autostrada, preferand sa incerce din nou, pentru a patra oara, sa o construiasca pe cont propriu, printr-un parteneriat public-privat.
Sectorul Autostrazii Transilvania (A3) care leaga Ploiestiul de Brasov este impartit in doua: Ploiesti - Comarnic (48,6 km) si Comarnic - Brasov (58,0 km).
La randul lor, aceste doua portiuni sunt impartite in loturi, in vederea eficientizarii lucrarilor. Din pacate, numai despre eficientizare nu se poate vorbi pe acest sector de autostrada, la care nici n-au inceput lucrarile care ar fi trebuit sa se termine deja de ani buni.
Ce-i drept, statul roman a incercat sa construiasca drumul. In ultimii 13 ani, a facut, prin intermediul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), trei incercari de a incheia parteneriate publice-private (PPP) pentru a incepe lucrarile. A esuat, insa, de fiecare data.
Tudose cere ajutor de la Banca Mondiala
In consecinta, multi romani au ajuns sa isi piarda speranta ca vor mai circula vreodata pe autostrada de la Ploiesti, prin Comarnic, pana la Brasov. In octombrie 2017, insa, Mihai Tudose, la acea... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 06:56
Parlamentarul USR Catalin Drula critica, in termeni duri, decizia Guvernului de a renunta la intelegerea cu Banca Mondiala pentru tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov, spunand ca situatia generata a facut ca de proiect sa se ocupe o Comisie de Prognoza.
"Reactia PSD la scandalul privind autostrada Comarnic-Brasov: nu mai avem nevoie de Banca Mondiala, se ocupa doamna Dancila de proiect prin Comisia Nationala de Prognoza. Ar fi de ras daca n-ar fi pe banii si nervii nostri.
Speriat de reactia publica la enormitatea de a-l pune pe Narcis Neaga a patra oara sa se ocupe de un PPP (Parteneriat Public-Privat - n.red.) pentru aceasta autostrada, ministrul Sova s-a repliat si a anuntat ca de proiect nu se va ocupa Neaga, nu se va ocupa nici macar Ministerul Transporturilor, ci Comisia Nationala de Prognoza din subordinea prim-ministrului. Da, ati citit bine - in Romania mai nou autostrazile se fac la Comisia de Prognoza", scrie Catalin Drula, deputat USR.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat sambata, la Constanta, ca nu este importanta sursa de finantare intr-un proiect, confirmand renuntarea la intelegerea cu Banca Mondiala pentru tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov.
"Simultan dl. Neaga declara presei ca se va apuca de studiile de fezabilitate pentru autostrada, desi spune ca 'eu n-am primit niciun semn ca m-as ocupa eu'. Si ca sa fie comedia completa, pe seara vine dl. Teodorovici care explica de ce s-a renuntat la derularea proiectului cu Banca... mai mult
Duminica, 17 Iunie 2018, ora 13:13