Producatorii din Colinele Transilvaniei stau acasa, lucreaza gradina, au grija de animale si produc bucate de calitate. Si, ca sa nu munceasca degeaba, oamenii s-au orientat catre ceea ce functioneaza cel mai bine in aceasta perioada: piata online.
Lucrurile sunt destul de simple, organizate nemteste: daca vrei bucate din zona Sighisoara - Tarnava-Mare, poti comanda de pe platforma "Bucate din Vecinatate", pentru produse din zona Mediasului exista "Bucate din proximitate".
Sibienii, la randul lor, pot comanda acasa produse de pe Valea Hartibaciului prin manancalocal.ro, o initiativa a Asociatiei My Transylvania, menita sa sprijine micii producatori din zona.
Tot din zona Sibiului, producatorii de branza maturata sunt pe metereze si asigura cele mai gustoase lactate pentru oraseni. Un astfel de producator este Adrian Udrea din Mesendorf, care povesteste despre cum a ales sa se mute la sat dupa cativa zeci de ani de locuit la Bucuresti.
O poveste interesanta spune si Istvan Varga din Cund, care vorbeste despre satul sasesc si mostenirea pe care o poarta cu mandrie, inclusiv in productia sa de branza maturata.
Deci, daca esti amator de branza maturata, poti incerca diverse sortimente de la Manufactura de Branza sau de la Mesendorf65cheese. Ambii producatori livreaza.
Proiectul "Bucate din vecinatate" strange laolalta producatori din zona Sighisoara - Tarnava Mare, din sate ca Saschiz, Floresti, Malancrav, Albesti, Hetiur, Crit sau Soard.
Printre oamenii... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 07:30
Satul romanesc este pe cale de disparitie, parasit de locuitori si uitat de autoritati, iar singura sansa de salvare poate veni din partea unor noi locuitori, proaspat mutati de la oras, care sa-l aprecieze, sa-l respecte si sa-l recladeasca.
Sunt libere multe case frumoase, cu terenuri generoase si la preturi bune, iar peisajele iti taie respiratia. Ce mai astepti?
"Tu esti salvarea, tu, omul de la oras, cel care stai in cutiuta ta de beton si mai iesi la o portie de aer 'curat' pe balcon, cel care te uiti cu jind la plasuta batranei care vinde rosii sanatoase la coltul strazii, cel care te bucuri ca un copil cand prinzi doua ore pentru o tura cu bicicleta in afara cartierului, cel care citesti o carte buna in loc sa te uiti la televizor si, nu in ultimul rand, cel care stai in aceste clipe izolat in apartament si te intrebi cum mama zmeului ai ajuns in situatia asta", scrie arhitectul Eugen Vaida, presedintele Asociatiei Monumentum, intr-o postare intitulata "Invitatie in mediul rural", virala pe Facebook.
El insusi stabilit intr-un vechi sat sasesc din judetul Sibiu, Altina, Eugen Vaida crede ca toti cei care vor sa scape de aglomeratia oraselor si sa se reintoarca la sat ar trebui sa actioneze.
In ziua de astazi, si-ar putea castiga existenta si in mediul rural, nu mai depind la fel de mult de oras, iar casele lasate in paragina pot fi cumparate acum la preturi accesibile.
"Va primim cu bratele deschise in satele noastre! Avem destule minunatii de casute... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 08:56
Colinele Transilvaniei: Inima Transilvaniei, cel mai nou film de prezentare a eco-destinatiei Colinele Transilvaniei, o parte a Romaniei cu #experientepentrusuflet, a fost lansat oficial luna aceasta.
Filmul a fost realizat de fotograful de natura Mihai Moiceanu, care a surprins, cu ochi fin si atent, minunate franturi din ultimul peisaj medieval autentic din Europa.
Eco-destinatia "Colinele Transilvaniei" (Transylvanian Highlands) este la o aruncatura de bat de Sibiu, Brasov, Fagaras, Rupea, Sighisoara si Medias, desfasurandu-se in jurul vailor Hartibaciului (la vest), Tarnavei Mari (la nord) si a Oltului (la sud si est).
Lansarea filmului Colinele Transilvaniei: Inima Transilvaniei marcheaza finalul Saptamanilor ecoturistice ale Romaniei, o initiativa de promovare a sapte destinatii ecoturistice.
Timp de sapte saptamani la rand, publicul a avut posibilitatea sa admire filme minunate despre cele mai spectaculoase, frumoase, pline de farmec, eco-destinatii din tara: Tara Hategului - Retezat, Tinutul Zimbrului, Eco Maramures, Baile Tusnad si imprejurimile, Tara Dornelor, Padurea Craiului si, acum, Colinele Transilvaniei.
Vizionati pe YouTube, AICI
"Suntem in acest moment, dupa un demers de peste 5 ani, in care s-a lucrat profesionist la nivelul fiecarei destinatii, pe infrastructura ecoturistica, calitatea serviciilor, informare si semnalizare", declara Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania.
Sub brandul Descopera Eco-Romania,... mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2020, ora 13:25
Transilvania, una dintre cele mai interesante destinatii pentru ecoturism din Romania, este prezentata spectaculos intr-un film intitulat Colinele Transilvaniei, realizat de fotograful Mihai Moiceanu.
Filmul de prezentare va fi lansat vineri, 17 ianuarie, si va fi disponibil pe canalele de YouTube Descopera Eco-Romania, Colinele Transilvaniei si Transylvanian Highlands.
Sub eticheta #experientepentrusuflet, realizatorii prezinta aceasta zona din Transilvania ca leaganul sasilor colonisti din Evul Mediul, care ascunde comori naturale, arhitecturale, culturale si umane.
Cu patru situri UNESCO, biserici fortificate si monumente istorice unice, obiecte mestesugaresti variate, evenimente traditionale, mancare excelenta, produse ecologice, precum si o sumedenie de povesti si legende ce asteapta sa fie descoperite, Colinele Transilvaniei reprezinta ultimul peisaj medieval autentic al Europei, care asteapta sa fie descoperit de turisti.
O simpla vizita aici se transforma intr-o experienta multisenzoriala pe care vei vrea sa o repeti curand, promit realizatorii filmului.
Mai multe detalii despre cum poti sa-ti planifici o vacanta ecoturistica in Romania: www.eco-romania.ro.
Facebook: www.facebook.com/eco.romania
Mai multe detalii despre Colinele Transilvaniei: www.colinele-transilvaniei.ro.
Facebook: www.facebook.com/colineletransilvaniei
Filmul a fost realizat in cadrul programului "Dezvoltarea destinatiilor ecoturistice in Romania", o initiativa comuna... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 13:35
Nu stii ce sa faci in weekend? Participa la cea de-a doua editie Produs in Tarnava Mare - Village Delivery din Colinele Transilvaniei, care are loc sambata, 28 septembrie, la Saschiz.
Profita de vremea buna care se anunta pentru acest sfarsit de saptamana si de septembrie la Saschiz, pentru o escapada de neuitat in inima Transilvaniei.
Cu ce te poti delecta?
Targ de produse locale si intalniri cu agricultori si fermieri autenticiDiscutii cu profesionistii in turism pe subiecte interesante precum Punctele Gastronomice Locale"Happening" folcloric sau impro-folclor cu ansamblul Romanasul din AlbestiMaster class in gastronomie - unde iti poti testa creativitatea in a da gustarilor de toamna noi interpretariConcurs de tocana de legume pe echipe - exista si premii!Bike-brunch, cu plecare din Sighisoara, la ora 10:00, te poti inscrie aici.
Evenimentul este organizat de GAL Dealurile Tarnavelor in destinatia Colinele Transilvaniei si finantat prin programul PNDR 2014-2020.
mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 11:00
Petreceti un weekend de neuitat in Colinele Transilvaniei, intr-un decor magic, printre comori medievale. Aflati secretele si povestile locurilor, descoperiti traditiile si gastronomia transilvaneana si bucurati-va de magia Sanzienelor, la sfarsit de saptamana.
Daca vreti sa scapati de caldura si agitatia orasului, sunteti asteptati duminica la Soars, la doar cativa kilometri de Brasov, la un pranz traditional, cu muzica si dans si voie buna, urmat de o vizita Biserica Evanghelica din localitate si o drumetie in cautare de sanziene.
Seara veti impleti cununi de flori si va veti delecta cu un concert de muzica medievala, renascentista si traditionala din Transilvania. Mai mult, va puteti bucura in tihna de magia noptii de Sanziene, pentru ca sunt disponibile locuri de cazare in sat, la localnici.
Program:
15:00-16:30 Pranz local16:30-17:00 Cantec si dans cu mici artisti locali17:00-17:30 Vizita la biserica fortificata din sat17:30 - 19:00 Drumetie in cautare de sanziene19:00 - 20:00 Impletim cununi si ne bucuram de un concert Truverii - Omule! POMULE! De la nastere spre moarte trecand prin viata - rituri romanesti de trecere
Taxa de participare este de 70 lei/adult si include:
- meniul (mancare, suc, apa, cafea, ceai); bauturile alcoolice se platesc separat- vizita bisericii evanghelice- ghidul pentru drumetie- momente artistice- contributie pentru intretinerea si dezvoltarea traseelor de drumetie din zona.
Copiii pana la 5 ani au gratuitate, iar pentru cei... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 15:15
Descopera Colinele Transilvaniei din saua bicicletei, pe 25 mai, intr-o noua tura Bike Brunch with Birds and Beavers, impreuna cu ghizi specializati in cicloturism si birdwatching.
O simpatica familie de castori, care a construit un baraj pe un afluent al Oltului, dar si o multime de pasari salbatice te asteapta in weekend.
Plecarea se face la ora 9:00, din parcarea de la intrarea in Cetatea Fagarasului, de unde vei pedala pana a Cobor, comuna Ticusul Vechi, jud. Brasov.
Traseul, de nivel usor spre mediu, urmareste drumul de pe malul Oltului, trece prin satele Sona, Halmeag si Felmer. Lungime (tur+retur): aproximativ 50 km. Diferenta de nivel: 650 m.
La pranz vei gusta bunataturi din gospodariile locale, la Ferma de Biodiversitate Cobor, nr. 264.
Taxa de participare la brunch este de 80 lei/adult si include:
meniul (aperitiv, fel principal, desert, suc natural, apa, cafea, ceai); bauturile alcoolice se platesc separatvizita fermei ecologice,ghizi specializati dedicati pentru cicloturism si birdwatching,contributie ce va fi directionata pentru intretinerea traseelor de drumetie si bicicleta.
Copiii pana la 5 ani au gratuitate, iar cei intre 6-14 ani beneficiaza de o reducere de 50%. Distractia in curte si in sopru sunt incluse.
Esti binevenit si daca nu vrei sa pedalezi, dar iti doresti sa petreci o zi deosebita in natura. Taxa pentru masa este de 50 de lei/persoana.
Pentru cei care nu se mai simt in stare sa se intoarca pe biciclete dupa bunatatile... mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 14:10
Iti place sa te plimbi cu bicicleta pe drumuri putin umblate, sa admiri natura si sa iti reincarci bateriile prin miscare? Hai in Colinele Transilvaniei, unde te asteapta peste 600 de km de trasee turistice, recomandate pentru drumetie si bicicleta, intr-una dintre cele mai mari arii protejate continentale Natura 2000 din tara: Hartibaciu - Tarnava Mare - Olt.
Intre malul stang al Tarnavei Mari si cel drept al Oltului, in zona dintre Sighisoara - Medias - Sibiu - Fagaras - Rupea - Sighisoara, gasesti situri medievale si rurale faimoase (Viscri, Biertan, Sighisoara), dar si comori culturale inca insuficient descoperite (situri UNESCO - Saschiz si Valea Viilor, cetati medievale - Rupea, dar si peste 60 de sate cu biserici fortificate sasesti, romanesti si maghiare).
Le poti descoperi pe toate in tihna, chiar intr-un mod activ, prin miscare in natura, participand la unul dintre evenimentele pe bicicleta ce se organizeaza aici anul acesta:
12 mai - 4B la Cobor: Bike, Brunch, Birds & Beavers - plecare din Fagaras23 iunie - Seara magica de Sanziene la Soars - plecare din Soars, judetul Brasov30 iunie - Bike 2 Transilvanian Brunch la Chirpar - plecare din Sibiu7-8 iulie - Bike & Like in Colinele Transilvaniei - plecare din Sighisoara - detalii pe bike-and-like.nostressevents.ro28 iulie - Bike 2 Transilvanian Brunch la Hosman - plecare din Sibiu4 august - Biciclim pe Taramul Tuberozelor - plecare din Hoghilag, judetul Sibiu15-18 august -Transylvania Bike Trails Race -... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 17:44
Inainte de Prima Evadare, Turul Centenarului si alte mari evenimente de bicicleala, ce ziceti de "o mica pedalare" prin Colinele Transilvaniei?
Sambata, 5 mai, se pleaca in grup organizat din Sighisoara, dupa rabarbar... la Sarbatoarea Rabarbarului, Saschiz, editia a VI-a.
Plecarea se va face din Sighisoara, Piata Octavian Goga (Piata Mitica) la ora 9:00.
Traseul propus va include Valea Cainelui, Manastire, drumul forestier, Crucea Vulcanului, Padurea Lucaci, Dealul Brazilor, Pasunatul Daii, Saschiz si retur - un total de aprox 50 km, cu e diferenta de nivel de aproximativ 500 m.
La Saschiz gazdele vor astepta biciclistii foarte aproape de locul de desfasurare al Sarbatorii Rabarbarului: curtea cafenelei TEI, la nr. 302.
Foto: Asociatia Vecinatatea Femeilor din Saschiz
Echipament necesar: mtb, casca, sursa de hidratare, pelerina de ploaie, scule si camera de rezerva pentru bicicleta, voie buna.
Participarea se face pe propria raspundere.
Cost: 60 lei/persoana, din care 10 lei vor fi folositi pentru intretinerea traseelor turistice din Colinele Transilvaniei.
Meniul include: aperitiv, fel principal, desert, cafea, ceai, apa, suc natural. Bauturile alcoolice se platesc separat.
Locurile sunt limitate, iar rezervarile absolut necesare. Cei care nu doresc parcurgerea traseului pe biciclete sunt bineveniti la degustare.
Servicii suplimentare:
inchiriere bicicleta + casca: 60 lei / persoanacost transfer retur la Sighisoara, pentru cei care nu... mai mult
Vineri, 04 Mai 2018, ora 17:23