Daca esti in cautarea unor noi opere, pentru a-ti completa colectia de arta, dar nu ai timp sa mergi la expozitii sau evenimente cu vanzare, iti propunem in acest weekend prima platforma online prin care poti participa de oriunde la licitatii.
Este vorba de platforma Lavacow, care listeaza opere de arta din Romania, Bulgaria, Ungaria, Moldova, Polonia, Slovacia si Rusia si organizeaza prima licitatie pe 27 mai.
Ai la dispozitie un avatar si multe avantaje, de la taxe mai mici pana la livrare gratuita acasa pentru opera achizitionata astfel.
Printre obiectele scoase la licitatie la sfarsit de mai se numara si opere semnate de Ion Grigorescu, Horia Damian, Paul Neagu, Geta Bratescu, Sorin Ilfoveanu.
Mai departe, din Ungaria poti licita pentru opere semnate Dora Maurer, din Polonia - Viktor Dyndo si Michal Szuszkiewiecz, iar din Rusia - Sergey Sologub.
Preturile de pornire ale operelor incep de la 200 de euro si ajung pana la 5.000 de euro, mentioneaza oficialii casei de licitatii.
Aventajele licitatiei online - mai mult timp pentru tine
Printre avantajele platformei se numara si migrarea in online a tuturor activitatilor asociate comercializarii operei de arta, de la procesul de consignare la stabilirea termenilor de livrare, facturare, optiuni de asigurare si alte preferinte.
"Serviciile sunt integrate in platforma si acoperite logistic de catre Lavacow, astfel incat utilizatorul, mai mult sau mai putin obisnuit cu uzantele din piata de arta,... mai mult
Sambata, 24 Mai 2014, ora 00:00
Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) va putea fi vizitat si virtual, incepand de miercuri, a anuntat, directorul general al institutiei Roxana Theodorescu.
"Speram ca acum muzeul nostru va putea fi vizitat mai usor", a spus directorul MNAR, exprimandu-si speranta ca acesti vizitatori sa paseasca, ulterior, in salile muzeului.
Roxana Theodorescu a participat, miercuri, la un eveniment de lansare a unor produse multimedia destinate persoanele cu dizabilitati de vedere, de auz si de vorbire in Galeria de Arta Europeana a MNAR.
Prin intermediul turului virtual, galeriile permanente ale MNAR si muzeele satelit - Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul K.H. Zambaccian si Muzeul Theodor Pallady - vor putea fi mai accesibile publicului larg. Tururile au fost realizate in colaborare cu Imago Factory.
Lucrarile sunt etichetate cu titlu, autor, datare, iar unele beneficiaza de detalii suplimentare (scoala, dimensiunea lucrarii) urmand a fi accesibile pe site-ul muzeului, www.mnar.arts.ro.
Emilian Savescu (Imago Factory) a precizat ca turul cuprinde aproximativ 8.000 de imagini si 200 de panorame, intregul material insumand 800 GB. mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 14:30
Piata de arta postmoderna si contemporana debuteaza la Artmark marti, 28 ianuarie, cand iubitorii de arta au sansa adjudecarii directe, in cadrul evenimentului organizat la Athenee Palace Hilton, dar si online, prin serviciul Artmark Live, a aprox. 150 de loturi.
Artmark debuteaza cu lucrari apartinand lui Ion Tuculescu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, dar si tablouri semnate de Constantin Piliuta, Horia Bernea, Stefan Caltia si Sabin Balasa, fiind prezentate in Licitatia de Postmodernism si Contemporana.
Printre cele mai valoroase opere propuse de Artmark in licitatie sunt: "Floarea-soarelui" de Ion Tuculescu, (estimare: 60.000 - 80.000 de euro), "Canal Grande" de Corneliu Baba (18.000 - 25.000 de euro) si "Natura statica cu carti, flori roz si para" de Alexandru Ciucurencu (10.000 - 16.000 de euro).
Constantin Piliuta, ale carui picturi tranzactionate in licitatiile din Romania in ultimii trei ani au cumulat valoarea totala de cca. 430.000 de euro, este pus in vanzare la Artmark cu doua opere reprezentative: "Ospat pescaresc" (estimare: 3.000 - 4.500 de euro), provenind din cunoscuta colectie a fostului ministru de externe George Macovescu, si "Crini" (2.000 - 3.500 de euro).
In acelasi timp, Horia Bernea este prezent in licitatie cu opera "Deal la Poiana Marului" (2.000 - 4.000 de euro), Stefan Caltia cu o "Colectie de 29 de gravuri", realizate in 1989 (2.500 - 3.500 de euro), iar Sabin Balasa cu pictura "Spre orizont" (6.000 - 9.000 de euro).... mai mult
Sambata, 25 Ianuarie 2014, ora 13:11
Muzeul Colectiilor de Arta din Bucuresti, care prezinta opere ce au apartinut unor personalitati ale culturii romane dintre cele doua razboaie mondiale, si-a redeschis marti portile la Bucuresti, dupa 27 de ani de lucrari de consolidare si renovare a celor trei corpuri de cladiri.
In afara colectiilor de picturi romanesti, la muzeu se afla si un desen al pictorului olandez Vincent van Gogh si o serie de tablouri ale artistului japonez Utagawa Kunisada (secolul al XIX-lea), relateaza AFP.
"Este o mica perla de cultura care nu putea straluci pentru ca nu era pe deplin fasonata", a declarat pentru AFP Daniela Dragomir, sef de departament la Muzeul Colectiilor de Arta, referindu-se la amplul proces de consolidare si renovare prin care a trecut Palatul Romanit, construit in secolul al XIX-lea si care adaposteste muzeul din 1978. Spatiul a fost reorganizat, incercandu-se "reconstituirea unei atmosfere mai intime, specifice interioarelor private", a adaugat Daniela Dragomir.
Colectiile cuprind picturi, sculpturi si lucrari de arta grafica si decorativa, iar muzeul prezinta povestea operelor alaturi de istoria personala a proprietarilor lor.
Pe langa numeroase lucrari ale unor pictori romani ca Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba sau Nicolae Tonitza, pot fi vazute tablouri ale lui Utagawa Kunisada.
Muzeul prezinta 34 de colectii care au apartinut unor personalitati dintre cele doua razboaie mondiale, printre care diplomatul Marcu Beza, muzicianul Garabet Avachian... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 11:59
Piata romaneasca de arta a inregistrat un nou record absolut, dupa ce pictura "Doua fete", semnata de Stefan Luchian, a fost vanduta la pretul de 300.000 de euro in cadrul licitatiei organizate de Casa Goldart.
Emblematica pentru anii 1897-1899, lucrarea devine, astfel, cea mai scumpa pictura romaneasca, despre care se presupune ca ar reprezenta-o pe Cecilia Ionescu-Vasilescu, prietena si eleva pictorului, din Alexandria, cu care acesta spera sa se casatoreasca.
Lucrarea, ulei/panza, semnat stanga jos cu rosu-brun Lukian (1897-1899), provine din colectia Bujor Teculescu, Brasov, respectiv dintr-o colectie particulara importanta.
Tabloul are pe verso o autentificare olografa facuta de pictorul J. Al. Steriadi, cu urmatorul text: "Panou decorativ. Doua fete tinere pe un fond roz cu flori, pictura in ulei pe panza, (semnat) lateral stanga jos, autentic de St. Luchian, J. Al. Steriadi, 18.XII. 949". Lucrarea a participat la expozitia Luchian - Vermont, din 1899, cu nr. 89.
Goldart a prezentat la licitatie si corespondenta personala dintre Luchian si Cecilia I. Vasilescu
In cadrul licitatiei a mai fost pus in vanzare un lot exceptional de documente - peste 30 de manuscrise si fotografii - provenind de la familia pictorului, care au fost lecturate de invitatul de onoare al serii, Ion Caramitru. Scrisorile reprezinta corespondenta lui Stefan Luchian, dintre anii 1898-1899, adresata Ceciliei I. Vasilescu.
Pictorul ii scrie Ceciliei despre primele manifestari... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 16:27
Piata romaneasca de arta a inregistrat in 2012 o crestere de ansamblu de circa 20%, vanzari totale de 14,6 milioane euro si o diversificare fara precedent a ofertei culturale, potrivit Artmark.
Motorul pietei de arta a continuat sa fie reprezentat de casele de licitatii care in 2012 au ajuns sa ofere un numar mediu lunar de 400 de obiecte de arta, in crestere cu 15% fata de anul precedent si mai mult cu 35% fata de anul 2010. Intreaga piata de arta a anului trecut poate fi estimata ca depasind 25 milioane euro, atunci cand se adauga si subpiata vanzarilor private, neinregistrate in documente si certificate de garantie, dar in crestere, informeaza sursa citata.
"Esalonul artistilor de patrimoniu de importanta nationala a continuat sa reprezinte o investitie sigura, operele semnate de marile nume ale artei romanesti fiind vanate atat de colectionarii consecventi care doresc sa isi intregeasca colectia, cat si de nou-intratii in piata care fie cauta sa isi plaseze banii intr-o investitie sigura, fie doresc sa inceapa o colectie si aleg varianta consacrata", se arata in comunicatul Artmark.
In anul 2012 opere importante de Nicolae Grigorescu s-au incadrat in intervalul 100.000 - 200.000 euro, in timp ce picturile de mici dimensiuni ale maestrului au putut fi inca accesate pentru preturi variind in jurul sumei de 50.000 euro. Nicolae Tonitza, cel care ocupa in 2011 varful clasamentului pietei de arta din Romania, cu pictura de tezaur "In iatac", adjudecata pentru... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 17:55
Luminita Ghildus, director general al casei de licitatii Goldart, este inconjurata de arta si conduce afacerea unei familii in care pasiunea se transmite din tata in fiu. Discutiile din familie au ca tema vernisajele, expozitiile, excursiile au componente artistice, tocmai de aceea nu poate vorbi despre o separare intre planul personal si cel profesional.
Are si o colectie personala de pictura si sculptura, dominata de arta contemporana, cu lucrari realizate de Stefan Caltia, Viorel Marginean, Ion Dumitriu, Dorin Coltofeanu, Sorin Ilfoveanu, Silvia Radu si multi altii. "Valoarea lor va creste cu siguranta peste ani", spune convinsa Luminita Ghildus.
Arta, insa, nu este singura sa pasiune: ii place teatrul, ii place muzica, gastronomia si calatoriile. Barcelona si Corfu sunt doua amintiri ce ii trezesc si acum nostalgie, tocmai datorita incarcaturii simbolice pe care a gasit-o in fiecare din aceste destinatii.
Privind din perspectiva afacerii, directorul Goldart sustine ca piata de arta din Romania s-a dezvoltat considerabil si ca acum este momentul in care investitorii de arta ar trebui sa profite: "criza a adus pe piata tot mai multe lucrari de calitate, la preturi corecte", a declarat Ghildus, intr-un interviu acordat Business24.
De unde a pornit ideea de a face business din arta?
Ideea de bussines in arta a aparut cu mult timp in urma, la inceputul anilor '90 cand, impreuna cu sotul meu, designerul si profesorul Alexandru Ghildus, am infiintat una dintre... mai mult
Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 00:00
BMW Art Drive! a inceput la Londra si gazduieste pana in 4 august o expozitie in premiera chiar in East End Car Park. "The BMW Art Car Collection 1975-2010" este un eveniment pe care nu trebuie sa il ratezi, tocmai pentru ca este o ocazie unica de a vedea o combinatie aparte de arta, design si pasiune pentru masini.
Oficialii BMW Romania ne-au explicat, insa, ca BMW Art Drive! nu este o expozitie cu vanzare. "Este vorba de modele unicat care pentru BMW au valoare 'de patrimoniu'. Nu s-ar pune niciodata problema sa se vanda", spune Alexandru Seremet, reprezentant BMW Romania.
Expozitia BMW cuprinde creatiile a 16 artisti internationali, printre care si Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Ernst Fuchs, Robert Rauschenberg, M.J. Nelson, Ken Done, Matazo Kayama, Cesar Manrique, Jeff Koons, A.R. Penck, Esther Mahlangu, Sandro Chia, Jenny Holzer si David Hockney.
In 1995, David Hockney aducea interiorul masinii la exterior, Rochenberg completand aspectul exterlor al masinii cu picturi celebre, iar Andy Warhol si Roy Lichtenstein au incercat sa redea esenta vitezei cu ajutorul caroseriei.
"BMW mi-a dat un model al masinii, iar eu l-am primit continuu. In cele din urma, am considerat ca ar fi o idee buna sa arat masina ca si cum as vedea-o din interior", spunea David Hockney despre opera sa. "Am incercat sa ofer o descriere vie a vitezei. Daca o masina este foarte rapida, toate contururile si culorile se vor estompa", completeaza Andy Warhol.... mai mult
Sambata, 28 Iulie 2012, ora 00:00
Artmark organizeaza marti a patra editie a Licitatiei de Primavara, printre "opere-vedeta", majoritatea lucrari de pictura interbelica numarandu-se lucrari semnate de Francisc Sirato sau Gheorghe Petrascu, cu preturi estimate la 35.000 si 55.000 de euro.
Francisc Sirato, cunoscut mai ales ca unul dintre artistii Grupului celor patru, alaturi de Nicolae Tonitza, Stefan Dimitrescu si Oscar Han, este printre cei care s-au bucurat constant de aprecierea criticilor si colectionarilor, fiind popular in randul publicului, in expozitiile epocii si respectat ca profesor la Academia de Arte Frumoase.
Pictura semnata de artist pe care Artmark o propune pentru aceasta editie a Licitatiei de Primavara, "Piata la Balcic" (ulei pe carton, 46 x 54,5 cm, estimat la 30.000 - 50.000 de euro), a fost inclusa, de-a lungul timpului, in trei colectii private, dintre care una in Statele Unite ale Americii si doua in Romania.
"Piata la Balcic", Francisc Sirato
Prima si cea mai renumita este Colectia H. Trembiski, alcatuita de un cunoscut avocat din Bucuresti. Acesta a achizitionat panza in 1938, cu suma de 8.000 lei, din expozitia deschisa impreuna cu Tonitza in acelasi an, la Fundatia Dalles. In insemnarile pictorului se mentioneaza alte 10 vanzari catre acelasi colectionar, un fidel sustinator al artistilor care formau Grupul celor patru.
Pictura a trecut apoi in proprietatea lui Mircea Septilici, probabil fiul vitreg al lui H. Trembiski, catre care au mers multe dintre... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 19:04