Bugetul Romaniei pierde anual o treime din TVA, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind deficitul de incasare al acestei taxe.
"Bugetul Romaniei pierde anual o treime din TVA, arata Comisia Europeana in raportul privind deficitul de incasare al acestei taxe, consecinta fiind ca statul are dificultati in indeplinirea functiilor principale, respectiv oferirea de servicii publice. Indicatorul publicat de CE care masoara diferenta dintre TVA potential de incasat la buget, estimata pe baza tuturor tranzactiilor din economie si cea efectiv incasata in conturile trezoreriei statului, este ilustrativ pentru capacitatea de colectare a administratiei fiscale. Desi Romania a experimentat de-a lungul timpului multe modificari legislative si proceduri sperand ca va imbunatati nivelul incasarilor, rezultatele se lasa asteptate. Aceste deficiente sunt cu atat mai vizibile in ultima vreme, cu cat veniturile bugetare au avut de suferit in contextul crizei COVID-19 si al majorarii cheltuielilor", a explicat Daniel Anghel, liderul departamentului de Serviciilor fiscale si Juridice PwC Romania.
Deficitul bugetului national arata ca, dupa primele sapte luni din 2020, statul a cheltuit cu 50 de miliarde de lei mai mult decat a incasat.
In aceeasi perioada din anul trecut deficitul se afla la 18 miliarde de lei. In vreme ce cheltuielile cu salariile din sectorul public si pensiile au crescut constant in ultimii ani, ajungand sa reprezinte 96,3% din veniturile fiscale si... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 14:04
Ministerul Finantelor Publice prevede, in proiectul de rectificare bugetara, o majorare, pe sold, a veniturilor bugetului de stat pe anul 2019 cu 2,251 miliarde lei si a cheltuielilor cu 285,7 milioane lei.
Conform proiectului, publicat marti dimineata pe site-ul MFP, in cazul veniturilor, influenta se reflecta in principal pe urmatoarele categorii de venituri: impozit pe profit plus 1,608 miliarde lei, ca urmare a unor masuri asumate de ANAF, dar si a unei colectari mai bune a impozitului pe profit de la banci; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane juridice plus 86,2 milioane lei; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane fizice plus 130,8 milioane lei; impozite si taxe pe proprietate plus 352,9 milioane lei, ca urmare a introducerii in buget a veniturilor estimate din taxa pe activele bancare.
Taxa pe valoarea adaugata va fi mentinuta la nivelul programului de la lege, ca urmare a masurilor intreprinse de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in vederea cresterii gradului de colectare si conformare dar si a efectelor masurii de restructurare financiara, cu minus 2,9 miliarde lei reprezentand sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pe anul 2019 pentru finantarea cheltuielilor bugetelor locale, precizeaza Nota de fundamentare a proiectului.
In cazul accizelor este prevazut un plus de 481,7 milioane lei ca urmare a majorarii accizei totale pentru tigarete si a introducerii bauturilor racoritoare... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:21
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a incasat venituri bugetare de 88,275 miliarde lei in primul semestru din 2014, mai mult cu peste trei miliarde de lei comparativ cu perioada similara din 2013, cand incasarile s-au cifrat la 85,086 miliarde lei, potrivit datelor transmise de ANAF.
Administratiile finantelor publice au incasat in prima jumatate a acestui an venituri din taxe si impozite de 84,315 miliarde lei, iar autoritatea vamala 3,96 miliarde lei.
Peste jumatate din veniturile colectate de ANAF - 44,645 miliarde lei - au fost incasate de Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili /DGAMC/, in timp ce Directia Regionala a Finantelor Publice Bucuresti a incasat venituri din taxe si impozite de 15,698 miliarde lei.
Din cele opt directii regionale ale ANAF, cea mai mica suma a fost colectata de Directia Regionala a Finantelor Publice Craiova - 2,567 miliarde lei, care reuneste judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea.
Constanta, judetul cu cele mai mari incasari din taxe si impozite
Pe judete, cele mai mari incasari din taxe si impozite sunt realizate in Constanta - 2,611 miliarde lei, Cluj - 1,93 miliarde lei, Prahova - 1,457 miliarde lei si Brasov - 1,373 miliarde lei, iar cele mai mici in Mehedinti - -242,32 milioane lei, Ialomita - 257,24 milioane lei si Calarati - 267,81 milioane lei.
In Bucuresti, incasarile administratiei finantelor publice din cadrul ANAF au fost de 13,699 miliarde lei, iar in Ilfov - 1,998... mai mult
Joi, 24 Iulie 2014, ora 08:45
Consiliul Fiscal estimeaza evaziunea fiscala pentru 2013 la 16% din PIB, din care 12,2% din PIB provine doar din TVA, fata de 13,8% cat a estimat pentru 2012, in timp ce gradul de colectare este foarte scazut, de sub 60% din obligatiile bugetare, potrivit presedintelui institutiei, Ionut Dumitru.
"Spargerea evaziunii fiscale presupune toleranta zero la acest flagel. Un nivel de 16% din PIB atinge siguranta nationala, viitorul acestei tari. Asa cum avem pact politic pe adoptarea euro, ar trebui un pact politic pe combaterea evaziunii. Restructurarea ANAF este obligatorie, avem program cu Banca Mondiala, dar rezultatele se lasa asteptate", a spus Dumitru la conferinta "Mugur Isarescu si invitatii sai", organizata de Finamedia la BNR.
El a aratat ca din cele 72 miliarde lei evaziune la TVA estimate de Consiliul fiscal, circa 10 miliarde de lei se regasesc la alimente, iar la carne evaziunea este chiar mai mare decat la paine, depasind 80%.
Gradul de colectare a veniturilor bugetare de sub 60% este cauzat si de birocratia excesiva din Romania, care se situeaza pe pozitia 146 din 148 din tari in ceea ce priveste efectele taxarii fata de motivatia de a muncii si investitii.
Dumitru a mai aratat ca, in standarde europene, veniturile sunt foarte mici, respectiv 32,7% din PIB versus 42,7% media europeana. El a precizat ca din 90' pana in prezent, Romania s-a apropiat cu veniturile de 35% din PIB doar in 1999 si 2007, in timp ce veniturile fiscale au trecut o singura... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 15:32
Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul Victor Ponta, ca impozitul pe constructiile speciale, "taxa pe stalpi", se va mentine la procentul de 1,5%, o estimare pesimista privind colectarea veniturilor din acest impozit fiind de 480-500 de milioane de lei.
"Nu (s-a decis reducerea taxei pe constructiile speciale - n.r.), procentul ramane 1,5% ca si la celelalte constructii, cladiri. Estimarea veniturilor bugetare colectate din acest impozit pe cladiri speciale este intre 480 si 500 de milioane de lei. Este o estimare pesimista. Noi consideram ca veniturile colectate sunt undeva la dublu sumei care a fost estimata. Aceasta impozitare a constructiilor speciale exista in toate statele europene. Noi o aveam exceptata. Povara fiscala nu va creste intr-un mod semnificativ. Si, asa cum spuneti si ati intitulat taxa pe stalp, vreau sa va spun ca toti stalpii de electricitate produc si alte venituri decat din activitatea de baza", a precizat ministrul Chitoiu.
Acesta sustine ca fiecare stalp este inchiriat de companiile detinatoare cu 50 de euro pe luna pentru companii de telefonie mobila, pentru companii de publicitate. Deci, aceste constructii speciale produc si alte venituri decat activitate de baza. Este si normal sa fie impozitate cum, de altfel, toate statele impoziteaza constructiile speciale.
In completare, premierul Victor Ponta a adaugat in legatura cu acest subiect, ca el si... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 08:30
Statul va incasa anual 10-12 milioane euro din impozitarea constructiilor speciale ale companiilor din telecom si 60-65 milioane euro din taxarea celor din zona utilitatilor, sume estimative avansate de firmele afectate si luate in calcul de Guvern, au declarat agentiei Mediafax surse guvernamentale
Suma astfel colectata din activele companiilor din cele doua domenii s-ar ridica la 70-77 milioane euro (310,9 milioane lei-342 milioane lei), la care se vor adauga incasari din impozitarea constructiilor speciale din infrastructura de transport feroviar si infrastructura de drumuri.
Pentru anul viitor, suma deja bugetata sa fie atrasa din impozitul pe constructii si inclusa ca atare in proiectul de act normativ pentru introducerea noului impozit, in forma aflata in posesia Mediafax, este 488 milioane lei (110 milioane de euro).
Luni, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, afirma ca Guvernul se asteapta sa incaseze 480-500 milioane lei prin impozitarea constructiilor speciale, dar ca aceasta reprezinta o "evaluare pesimista" care poate fi depasita.
Reprezentantii Orange Romania au transmis ca adoptarea actului normativ privind impozitul pe constructiile speciale va avea un efect negativ asupra operatorilor de telecom, cu impact direct in profitabilitate si, implicit, in valoarea investitiilor planificate pentru 2014.
La randul lor, oficialii Romtelecom si Cosmote afirma ca Romania are nevoie de investitii in infrastructura telecom, nu de taxe suplimentare, care... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 17:40
Romania are, la ora actuala, un nivel de colectare a veniturilor ca pondere in Produsul Intern Brut (PIB) intre 32,5 si 33,7%, cu 10 puncte procentuale sub media Uniunii Europene (UE), a declarat, sambata, la Digi24, Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice (MFP).
"Romania are, in prezent, un nivel de colectare a veniturilor ca pondere in Produsul Intern Brut undeva intre 32,5% si 33,7%, oscilant de la an la an. Media Uniunii Europene este la 42-44% ca pondere in PIB. Deci, avem un deficit de 10 puncte procentuale fata de media UE. Aici, trebuie sa venim cu precizari pentru ca sunt tari care au, intr-adevar, un grad mare de colectare ca pondere in PIB, dar si nivelul fiscalitatii este mult mai ridicat, de exemplu in tarile nordice", a explicat seful MFP.
Daniel Chitoiu a precizat, totodata, faptul ca, in urmatorii patru ani, ca urmare a reformarii administratiei fiscale, va exista o imbunatatire a colectarii veniturilor la bugetul general de consolidat de 4%.
"Ca urmare a infiintarii noii entitati de control fiscal (Directia Nationala de Antifrauda Fiscala, n.r.) si in proiectul cu Banca Mondiala, avem o imbunatatire a colectarii anuala de 0,5 puncte procentuale, adica in patru ani de reforma sa avem doua puncte procentuale ca pondere in PIB ca si colectare a veniturilor la bugetul general consolidat, fara nicio majorare sau scadere de taxe.
In urma acestei reforme, imi doresc ca gradul de colectare ca pondere in PIB sa fie dublu, adica de 4%. Cand spun... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 15:06
Veniturile bugetate pentru acest an sunt cu 15,6 miliarde lei mai mari decat cele realizate in 2012, din care 2,9 miliarde lei provin din masuri fiscale, in timp ce cheltuielile vor avansa cu 15,3 miliarde lei, daca nu se iau in calcul sumele alocate anul trecut pentru PNDI.
Ministerul Finantelor Publice a prezentat luni proiectiile privind bugetul pentru 2013, respectiv un deficit bugetar de 13,4 miliarde lei, rezultat din venituri prognozate in suma de 209,28 miliarde lei si cheltuieli de 222,67 miliarde lei.
Membrii Guvernului se reunesc miercuri in sedinta, fiind asteptat sa aprobe proiectul de buget de stat pe anul in curs pentru a fi transmis Parlamentului spre dezbatere.
Datele preliminate privind executia pe anul 2012 indica un deficit bugetar de 13,67 miliarde lei (fara sumele cheltuite pe investitiile din PNDI), la un nivel al cheltuielilor de 207,4 miliarde lei (exclusiv PNDI) si venituri de 193,7 miliarde lei.
Noua prognoza convenita cu FMI pentru PIB-ul din 2012 se cifreaza la 585,2 miliarde lei, ceea ce inseamna ca deficitul cash s-a situat la 2,33% din PIB.
Daca se adauga insa sumele alocate programelor din PNDI, care erau limitate la un miliard de lei potrivit scrisorii de intentie semnate in octombrie cu FMI, deficitul bugetar de anul trecut va urca la circa 2,5% din PIB.
Pentru 2013, veniturile programate, mai putin cele anticipate ca rezultat al masurilor de crestere a fiscalitatii, se cifreaza la 206,4 miliarde lei, cu 6,55% peste... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 09:17
Romania a colectat aproximativ 32-33% din PIB venituri bugetare, niciodata mai mult, indiferent de nivelul taxarii, afirma Florian Libocor, economist-sef BRD.
"In zona de buget sau de echilibru bugetar ceea ce conteaza enorm de mult este colectarea veniturilor. Aici Romania nu a excelat pana acum. Noi am colectat in jur de 32 - 33% din PIB venituri bugetare, niciodata mai mult, indiferent care a fost nivelul taxarii, ceea ce face trimitere la o stare de fapt, subliniata de multi, anume nivelul evaziunii fiscale" a declarat, miercuri, Florian Libocor, in cadrul celei de-a IX-a editii din suita de evenimente Business Days.
"In acea zona trebuie sa se intre la modul cel mai serios, pentru ca este ca si cum ati muncii si altii ar trage foloasele din munca pe care o faceti, ceea ce nu este corect. Este profund imoral si incorect", a continuat oficialul BRD.
Pe de alta parte, acesta a aratat ca pietele de export trebuie diversificate in conditiile in care aproximativ 79% din productia exportata merge catre UE.
"Trebuie sa diversificam pietele de export, productia de export. Avem cateva produse pe care le exportam. Avem o concentrare a exporturilor pe pietele europene, cateva dintre ele. Adica in jur de 70% din total exporturi merge catre Uniunea Europeana. Cehia este intr-o situatie si mai stransa, 82 - 83% din exporturi merg catre UE. Daca piata europeana se va contracta, incotro vei mai exporta? Avem piete traditionale pe care le-am parasit. Pietele traditionale... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 11:00