Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a colectat venituri bugetare totale de 75,58 miliarde de lei in primele patru luni din 2018, cu 12,4% mai mult fata de perioada similara a anului 2017 (67,24 miliarde de lei), inregistrand un grad de realizare de 101,1% a programului de incasari stabilit prin legile bugetare anuale, informeaza, joi, institutia.
"Pentru corectarea informatiilor false promovate in cateva publicatii media, trebuie precizat ca, atat la finalul primului trimestru al anului 2018, cat si la finalul primelor patru luni din anul 2018, ANAF a colectat, in sume nete, mai mult decat in anii 2016 - 2017 si, de asemenea, a depasit planul de colectare stabilit prin legile bugetare", transmite ANAF intr-un comunicat.
Astfel, programul de colectare repartizat de Ministerul Finantelor Publice pe primele trei luni ale anului 2018 a fost de 54,31 miliarde de lei.
Totalul sumelor colectate de catre ANAF pentru perioada mai sus mentionata a fost de 54,40 miliarde de lei, acesta reprezentand, dupa cum se observa, o depasire in cifre absolute cu 93,6 milioane de lei a programului de colectare stabilit si o depasire cu 10,6% - indice nominal, respectiv cu 5,20 miliarde de lei mai mult fata de perioada similara a anului 2017 (49,20 miliarde de lei).
"Se poate observa faptul ca gradul de depasire a nivelului incasarilor similare din anul 2017, 10,6% - indice nominal, este superior prognozei de crestere economica pentru anul 2018, revizuita la 6,1%, conform... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 12:07
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a colectat, in 2014, venituri in valoare de 182,546 miliarde de lei, in crestere cu aproximativ 5% fata de anul anterior, arata datele Curtii de Conturi.
Suma reprezinta 27,38% din produsul intern brut al tarii noastre.
"In anul 2014, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a colectat la bugetul general consolidat un volum total de venituri bugetare in valoare de 182.546 milioane lei, reprezentand 27,38% din produsul intern brut al Romaniei. Din analiza comparativa a incasarilor ANAF din perioada 2004-2014 se observa ca, in termeni nominali, veniturile colectate de ANAF au inregistrat o evolutie ascendenta, determinata in mare masura de cresterea economiei romanesti.
Instaurarea crizei economice din anul 2008 a condus la o scadere temporara a trendului ascendent al veniturilor colectate de ANAF, astfel incat, la nivelul anului 2008, s-a constatat pentru prima oara o scadere si in termeni nominali a incasarilor ANAF (incasarile ...citeste mai departe despre "Radiografia veniturilor incasate de ANAF: Incasari mai mari si nu prea" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 15:29
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a trimis in prima parte a lunii octombrie adrese unui numar de peste 600.000 de firme din baza de date proprie, atentionandu-le ca daca au impozite si taxe neplatite sa efectueze platile inainte de inspectia fiscala, masura fiind o premiera.
Fiscul a selectat din baza de date a contribuabililor peste 600.000 de firme, exceptand astfel persoanele fizice si institutiile publice, carora le-a transmis in prima decada din octombrie adrese nesemnate sau stampilate, prin care erau atentionate sa-si achite impozitele si taxele, in cazul in care n-au facut-o pana la momentul respectiv, inainte de a veni o inspectie fiscala sau de a se trece la executare silita.
"Dupa ce am trimis adresele, am primit multe semnale ca unele dintre firme si-au incetat activitatea, au sentinte de radiere, dar figureaza inca in baza de date a ANAF. Adresa nu este semnata pentru ca nu reprezinta un act administrativ fiscal, pentru ca altfel cineva ar fi inteles s-o conteste si atat ne-ar mai fi trebuit sa ne trezim cu cateva sute de mii de contestatii, ca inspectia abia s-a terminat acum doua luni, spre exemplu, si de ce mai trimitem o noua adresa", a declarat joi Ion Busuioc, directorul general al Directiei Asistenta Constribuabili in cadrul ANAF, la o conferinta pe tema reorganizarii institutiei.
El a mentionat ca scopul adreselor a fost doar de atentionare, in continutul acestora fiind precizat ca, in masura in care impozitele si taxele au fost... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 16:28
Guvernul va efectua o analiza la sfarsitul anului si, daca va constata ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) "tot nu functioneaza", vor fi luate masuri, a declarat premierul Victor Ponta, intrebat daca il va schimba din functie pe seful ANAF daca nu au fost stransi toti banii la buget.
"O sa facem o analiza la sfarsitul anului si, daca ANAF tot nu functioneaza, sigur ca vom lua si masuri", a spus Ponta.
ANAF este condusa de Gelu Stefan Diaconu, de la sfarsitul lunii aprilie.
Vineri, Mirel Palada, consilier guvernamental, a declarat ca, in sedinta de vineri a Guvernului, premierul Ponta s-a aratat ingrijorat de activitatea ANAF care se reflecta in colectarea sub tinte a veniturilor la buget si a solicitat imbunatatirea performantei institutiei, astfel incat pana la finalul anului sa fie atins nivelul de colectare prevazut la inceputul anului.
Incasarile ANAF vor fi cu 3,8 miliarde de lei mai mici la sfarsitul anului
A doua rectificare bugetara din acest an va fi negativa deoarece incasarile prevazute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde lei, astfel ca resursele tuturor ministerelor vor fi mai putine pana la sfarsitul anului, a anuntat anterior premierul Victor Ponta.
El a aratat ca, pentru anul viitor, proiectul de buget va fi construit pe baza unor estimari "mai realiste" ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 06:41
Primele rezultate ale proiectului de modernizare a administratiei fiscale din Romania, care se va derula in perioada 2013-2018, sunt asteptate in anul 2015, a declarat marti, la conferinta de lansare a proiectului, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Diaconu.
In 2015, Fiscul va achizitiona sistemul pilot de implementare a noului sistem de administrare a veniturilor, a precizat presedintele ANAF.
Proiectul, realizat in colaborare cu Banca Mondiala, este in valoare de 70 de milioane de euro si va oferi asistenta financiara si tehnica pentru procedurile de colectare a veniturilor, tehnologie informatica si alte tipuri de infrastructura tehnologica, pregatire profesionala.
In urma implementarii proiectului se asteapta cresterea nivelului veniturilor colectate, ca pondere in PIB, cresterea conformarii voluntare cu 5% la declararea impozitelor principale, scaderea costului colectarii de la 1,1% la 0,9%, cresterea cu 15% a satisfactiei contribuabililor, scaderea costurilor de conformare pentru persoanele juridice de la 222 ore pe an la 176 ore pe an.
Potrivit datelor Bancii Mondiale, Romania se afla pe ultimul loc in regiune la indicele de eficienta a colectarii CAS si pe penultimul loc la TVA, devansand doar Letonia.
Cea mai mare parte a resurselor financiare din proiect va fi destinata achizitionarii de echipament informatic - 72%, 50 milioane euro, din care 32 milioane euro pentru software. Pentru achizitionarea de servicii... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 12:41
Romania are, la ora actuala, un nivel de colectare a veniturilor ca pondere in Produsul Intern Brut (PIB) intre 32,5 si 33,7%, cu 10 puncte procentuale sub media Uniunii Europene (UE), a declarat, sambata, la Digi24, Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice (MFP).
"Romania are, in prezent, un nivel de colectare a veniturilor ca pondere in Produsul Intern Brut undeva intre 32,5% si 33,7%, oscilant de la an la an. Media Uniunii Europene este la 42-44% ca pondere in PIB. Deci, avem un deficit de 10 puncte procentuale fata de media UE. Aici, trebuie sa venim cu precizari pentru ca sunt tari care au, intr-adevar, un grad mare de colectare ca pondere in PIB, dar si nivelul fiscalitatii este mult mai ridicat, de exemplu in tarile nordice", a explicat seful MFP.
Daniel Chitoiu a precizat, totodata, faptul ca, in urmatorii patru ani, ca urmare a reformarii administratiei fiscale, va exista o imbunatatire a colectarii veniturilor la bugetul general de consolidat de 4%.
"Ca urmare a infiintarii noii entitati de control fiscal (Directia Nationala de Antifrauda Fiscala, n.r.) si in proiectul cu Banca Mondiala, avem o imbunatatire a colectarii anuala de 0,5 puncte procentuale, adica in patru ani de reforma sa avem doua puncte procentuale ca pondere in PIB ca si colectare a veniturilor la bugetul general consolidat, fara nicio majorare sau scadere de taxe.
In urma acestei reforme, imi doresc ca gradul de colectare ca pondere in PIB sa fie dublu, adica de 4%. Cand spun... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 15:06
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a colectat in perioada aprilie - noiembrie 2012 115.481 milioane de lei, cu 8,2 milioane de lei mai mult decat in perioada similara a anului 2011, ceea ce inseamna o crestere de 7,7%.
In ceea ce priveste ponderea in Produsul Intern Brut a veniturilor colectate de ANAF, in perioada aprilie-noiembrie 2012 se constata o crestere cu 0,48 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor publicate marti de Fisc.
Rezultatele inregistrate de ANAF sunt consecinte ale intensificarii actiunilor de combatere a evaziunii fiscale din domeniul produselor accizabile si TVA, precum si a imbunatatirii procesului de colectare la bugetul de stat.
In perioada aprilie - noiembrie 2012 ANAF a colaborat cu structuri din MAI si Ministerul Public pentru destructurarea unor grupari evazioniste din zona comertului cu produse petroliere, alcool si zahar, explica ANAF in documentul de presa.
Citeste mai multe despre Veniturile colectate de ANAF in perioada aprilie - noiembrie au crescut cu aproape 8% pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 14:38
Banii colectati de ANAF in ultimele 60 de zile, in valoare de 1% din PIB, nu sunt inca reali, palpabili, ci doar sume ipotetice, puse pe hartie, spun specialistii intervievati de Business24.ro.
Fostul sef al Agentiei Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a avut ca misiune colectarea unei sume de doua miliarde de euro, adica 1,5% din PIB, in doua luni. Noul sef ANAF are aceeasi misiune.
Banii colectati de ANAF in ultimele doua luni ar putea merge fie spre acoperirea deficitului bugetar, fie catre alte zone, precum salariile bugetarilor care vor fi majorate in aceasta vara. Dar banii nu fost confirmati inca.
"Ministrul Finantelor trebuie sa confirme aceste sume. Aceste sume, care sunt constatate, pot sau nu sa ajunga la Trezoreria statului. Aceste sume sunt ipotetice, ele fiind contestate in instantele de judecata, si dureaza ani de zile pana devine suma certa, lichida", a declarat pentru Business24 economistul Ionel Blanculescu.
El adauga ca Ministerul Finantelor trebuie sa confirme pentru perioada 17 februarie - 17 aprilie (timpul scurs de la cererea facuta de premier, pana la expirarea termenului oferit) sume suplimentara fata de cele estimate.
Aurelian Dochia este si el de acord ca e prematura impartirea acestor bani, echivalentul a 1% din PIB-ul Romaniei.
"Ar fi oarecum gresit sa impartim niste bani despre care nu stim daca sunt o sursa constanta la buget, sau daca sunt venituri reale, pentru ca multe din initiativele astea sunt... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 17:59
ANAF a realizat venituri in valoare de 74,22 de miliarde de lei in S1 din 2011, cu 13,05%, mai mult fata de veniturile realizate in aceeasi perioada din 2010, potrivit NewsIn."Ponderea in Produsul Intern Brut a veniturilor colectate de ANAF, in semestrul I 2011 a.c., a crescut cu 0,91 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului precedent. Nivelul veniturilor incasate in semestrul I 2011 este mai mare cu 4% fata de nivelul veniturilor inregistrate in aceeasi perioada a anului 2008, an in care Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana", a declarat presedintele ANAF, Sorin Blejnar.
Totalul veniturilor bugetare colectate in perioada analizata a fost de 79,08 miliarde lei, cu cca. 7% mai mari decat totalul veniturilor realizate (74,22 miliarde lei), potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Sumele reprezentand TVA si accize efectiv restituite au insumat 3,92 miliarde lei, iar contributiile la fondurile de pensii administrate privat virate de catre CNPAS prin diminuarea conturilor de venituri ale bugetului asigurarilor sociale de stat au reprezentat 926,44 milioane lei. Programul la bugetul de stat cumulat pe semestrul I 2011 a fost realizat in proportie de 99,51% (program 49,98 miliarde lei, realizat 49,73 miliarde lei), conform ANAF.
Fata de aceeasi perioada a anului 2010 se constata o crestere cu 18,34% . La impozitul pe profit s-a inregistrat o crestere a incasarilor cu 76,17 milioane lei... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 17:13