In vederea imbunatatirii procesului de colectare a veniturilor din TVA, autoritatile fiscale romane trebuie sa se alinieze cu tendintele globale si sa investeasca masiv in solutii digitale. Desi etapa implementarii este complexa, suntem de parere ca, pe termen lung, aceste masuri vor genera atat procese de raportare mai eficiente, cat si o scadere a costurilor de raportare si a costurilor aferente inspectiilor fiscale in domeniul TVA.
Comisia Europeana a publicat recent un studiu privind estimarile decalajului de TVA aferent anului 2016, inregistrat de catre statele membre UE, Romania iesind in evidenta, din nou, prin lipsa de rezultate in colectarea taxei, cu un decalaj de TVA de 35,88%.
Mai concret, autoritatile fiscale romane nu au reusit sa colecteze aproximativ 36% din TVA care ar fi putut fi colectata, in timp ce vecinii nostri, Bulgaria si Ungaria, inregistreaza progrese vizibile in privinta reducerii procentului decalajului de TVA in tarile lor.
Cum este posibil ca un numar relativ mare de state membre UE sa se indrepte in directia buna, in timp ce Romania lupta din greu cu exercitiul de colectare a TVA? Care este secretul lor, avand in vedere ca masurile aplicate de catre autoritatile fiscale romane, inclusiv aceea de a reduce cota de TVA de la 24% la 19%, nu au avut impactul asteptat asupra procentajului de colectare a TVA in Romania?
In context european se poate vedea clar ca autoritatile fiscale aleg calea digitalizarii, ceea ce conduce in mod... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 10:54
Romania ar putea construi o autostrada mare in fiecare an daca ar avea o rata de colectare a TVA-ului ca in Bulgaria, a afirmat, miercuri, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, la conferinta anuala organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
"In Bulgaria avem un gap de TVA de 13,56%. Noi avem 36%. Daca noi am colecta precum Bulgaria, am avea o rata de colectare precum Bulgaria, ceea ce ar trebui sa nu fie de netrecut. Am avea venituri bugetare in plus de 3,8 miliarde de euro, o autostrada mare in fiecare an. Va imaginati lucrul acesta? Este ceva colosal ca dimensiune a impactului.
Deci, daca noi am colecta TVA-ul ca in Bulgaria, am putea construi o autostrada lunga, Comarnic - Brasov, in fiecare an, ca sa fie foarte clar mesajul. Diferentele sunt foarte mari intre noi si bulgari. Spre exemplu, la TVA ei colecteaza 9,3% din PIB, noi doar 6,2%, in conditiile in care cotele standard sunt similare: ei au 20%, noi avem 19%. Diferentele sunt destul de mari la accize, ei 4,9%, noi 3,2%. Accizele noastre sunt mai mari decat ale lor", a spus Ionut Dumitru.
Acesta a mentionat ca pentru un nivel de colectare ridicat este nevoie de un sistem informatic eficient al ANAF.
Potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, dinamica structurii cheltuielilor bugetare este una neprietenoasa cu cresterea economica pe termen lung, existand o pondere mare si in cresterea cheltuielilor neproductive si scaderea puternica a cheltuielilor productive, precum... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 15:21
Romania ar putea construi o autostrada mare in fiecare an daca ar avea o rata de colectare a TVA-ului ca in Bulgaria, a afirmat, miercuri, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, la conferinta anuala organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
"In Bulgaria avem un gap de TVA de 13,56%. Noi avem 36%. Daca noi am colecta precum Bulgaria, am avea o rata de colectare precum Bulgaria, ceea ce ar trebui sa nu fie de netrecut. Am avea venituri bugetare in plus de 3,8 miliarde de euro, o autostrada mare in fiecare an. Va imaginati lucrul acesta? Este ceva colosal ca dimensiune a impactului. Deci, daca noi am colecta TVA-ul ca in Bulgaria, am putea construi o autostrada lunga, Comarnic - Brasov, in fiecare an, ca sa fie foarte clar mesajul. Diferentele sunt foarte mari intre noi si bulgari. Spre exemplu, la TVA ei colecteaza 9,3% din PIB, noi doar 6,2%, in conditiile in care cotele standard sunt similare: ei au 20%, noi avem 19%. Diferentele sunt destul de mari la accize, ei 4,9%, noi 3,2%. Accizele noastre sunt mai mari decat ale lor", a spus Ionut Dumitru.
Acesta a mentionat ca pentru un nivel de colectare ridicat este nevoie de un sistem informatic eficient al ANAF.
Potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, dinamica structurii cheltuielilor bugetare este una neprietenoasa cu cresterea economica pe termen lung, existand o pondere mare si in cresterea cheltuielilor neproductive si scaderea puternica a cheltuielilor productive, precum... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 15:08
Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, sustine ca, pana la finalul acestui an, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) trebuie sa-si creasca nivelul de colectare, chiar daca si-a indeplinit planul propus, iar accentul principal se va pune pe colectarea de TVA.
Ministrul Finantelor a spus, vineri, in cadrul unei emisiuni la DCNews, ca planul de colectare al ANAF este la "103% fata de planul propus" la inceputul acestui an.
"Domnul Misa mai are mult, pana la final de an, sa recupereze, pentru ca, la rectificarea bugetara, planul ANAF a fost revizuit", a subliniat Eugen Teodorovici, astfel incat "ceea ce nu s-a facut in prima jumatate a anului trebuie recuperat in partea a doua".
Ionut Misa, precedentul ministru al Finantelor, din iunie 2017 pana in ianuarie 2018, este presedintele ANAF din martie 2018.
"Per total, planul de incasari a fost despasit (...), dar ANAF are de recuperat foarte mult. (...) Pana la finalul acestui an, voi pune accent pe recuperarea colectarii de TVA agresiv", a subliniat Teodorovici.
Romania are un gap de TVA, diferenta dintre suma care trebuie colectata si cea care este colectata, de 7-8 miliarde de euro, potrivit datelor Comisiei Europene, a mentionat ministrul Finantelor. "Datele trebuie vazute in ansamblu", a precizat Teodorovici, deoarece o parte din aceasta diferenta provine din alte cauze decat evaziunea fiscala.
"Planul ANAF-ului trebuie sa fie un pic diferit decat pana acum. (...) Trebuie sa mergi la ceea ce... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 13:12
Deficitul de incasare a taxei pe valoare adaugata a crescut in 2016 fata de nivelul inregistrat in 2015 in Romania, iar neconformarea in materie de TVA s-a majorat, desi cota standard pentru acest impozit s-a redus de la 24% la 20%.
"In anul 2016, Romania s-a situat din nou pe ultimul loc in privinta gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre UE, cu un deficit de incasare a TVA de 35,88%. Ingrijorator este ca deficitul de incasare a taxei pe valoare adaugata a crescut in 2016 fata de nivelul inregistrat in 2015 in Romania, in timp ce majoritatea statelor membre au inregistrat scaderi ale acestui indicator. Cea mai buna performanta a fost inregistrata de vecinii bulgari. Potrivit studiului publicat de Comisia Europeana, desi cota standard de TVA a fost redusa in Romania in anul 2016 de la 24% la 20%, neconformarea in materie de TVA a crescut, contribuind in mod negativ la deficitul de incasare a TVA", precizeaza specialistii companiei, potrivit unui comunicat al PwC remis luni AGERPRES.
Conform celui mai recent studiu asupra colectarii taxei pe valoare adaugata (TVA), lansat de Comisia Europeana, neincasarea TVA a generat o pierdere de 6,13 miliarde euro in anul 2016 pentru bugetul Romaniei. La nivelul UE, valoarea pierderilor de TVA s-a ridicat la 147,1 miliarde euro, ceea ce reprezinta un deficit de incasare a TVA de 12,3%.
Toate cele 6 state din Europa Centrala si de Est (ECE), respectiv Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Estonia si... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2018, ora 15:41
Tarile Uniunii Europene au pierdut in 2016 venituri de aproape 150 de miliarde de euro din Taxa pe Valoare Adaugata (TVA), potrivit unui studiu publicat vineri de Comisia Europeana.
Asa-numitul "deficit de incasare a TVA-ului" indica diferenta dintre veniturile din TVA preconizate si suma colectata efectiv.
Desi statele membre au depus eforturi considerabile pentru a imbunatati colectarea TVA-ului, din cifre reiese ca sunt necesare o reforma a sistemului TVA actual al UE si o mai buna cooperare la nivelul Uniunii, astfel incat statele membre sa poata utiliza la maximum veniturile din TVA in bugetele lor.
In termeni nominali, deficitul de incasare a TVA-ului a scazut cu 10,5 miliarde de euro, ajungand la 147,1 miliarde de euro in 2016, adica la 12,3% din veniturile totale din TVA fata de 13,2% in anul precedent. Performantele individuale ale statelor membre variaza inca in mod semnificativ.
Deficitul de incasare a TVA-ului a scazut in 22 de state membre, Bulgaria, Letonia, Cipru si Olanda inregistrand performante foarte bune, si anume o scadere de peste cinci puncte procentuale a pierderilor din TVA fiecare.
Cu toate acestea, deficitul de incasare a TVA-ului a crescut in sase state membre, respectiv Romania, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia si Franta.
"Statele membre au imbunatatit colectarea TVA-ului pe intreg teritoriul UE, ceea ce este laudabil si trebuie recunoscut. Este insa inacceptabil ca bugetele nationale sa piarda 150 de miliarde de... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 14:21
Cifrele optimiste anuntate de premierul Sorin Grindeanu in materie de crestere a colectarii TVA par sa se bazeze pe un "imprumut" fortat al statului de la companii.
Datele anuntate de premier, coroborate cu fenomenele din spatele cifrelor optimiste, arata ca lucrurile stau nu mai bine, ci chiar mult mai rau decat se estima.
Astfel, premierul anunta o crestere spectaculoasa a colectarii TVA in martie, cu un plus de 8,2% fata de aceeasi luna din 2016. De asemenea, a raportat o crestere a colectarii si pe luna februarie - e drept, mai modesta, cu 2,5% fata de luna similara din anul trecut.
Cresterile anuntate au, insa, in spate o realitate crunta, potrivit Curs de Guvernare: amanarea la rambursarile catre companii a TVA (in special catre exportatori) s-a intors in economie, astfel ca asa numita crestere a gradului de colectare se bazeaza, de fapt, pe infiintarea datoriilor la TVA ale statului catre economie si pe punerea in dificultate a firmelor.
Potrivit datelor obtinute de Curs de Guvernare din zona Ministerului de Finante, in luna ianuarie a acestui an, statul a rambursat TVA de circa 1,2 miliarde de lei - inregistrand o problema a gradului de colectare.
Situatia s-a "redresat", insa, in lunile februarie si martie - desi statul a incasat in aceste luni mai putin: 0,918 miliarde in februarie, respectiv 0,730 in martie.
Citeste si Fiscul isi revine dupa socul din ianuarie: In februarie, a colectat mai mult ca-n 2016
De unde, atunci, "cresterea gradului... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 09:08
Deputatul PNL Andreea Paul sustine ca incasarile mari din TVA, anuntate de prim-ministrul Victor Ponta vor fi cu peste 770 de milioane de lei mai mici, dupa ce se vor face rambursarile.
"Dezvaluirea realitatii cu privire la incasarea TVA la buget:
Iulie 2014 - TVA aprobat la rambursat si rambursat efectiv 1,72 mld lei;
Iulie 2015 - TVA aprobat la rambursat 1,42 mld lei, dar rambursat efectiv doar 652 mil lei.
Diferenta de 772,94 mil lei este amanata la plata din 31 iulie pentru luni 3 august 2015!", scrie pe Facebook Andreea Paul.
"In concluzie: 300 milioane lei mai putin programati la rambursare fata de aceeasi luna a anului trecut, plus amanarea la plata a celor 772,94 mil lei pentru luna de raportare iulie, amanata pentru luna august. Uite MILIARDUL ...citeste mai departe despre "PNL reface calculele lui Ponta: "Un miliard de lei, declarat fals in plus la colectarea TVA"" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 18:36
Potrivit calculelor Consiliului Fiscal referitor la gradul de colectare al veniturilor la buget pe categorii de taxe si impozite, patru dintre principalele impozite (pe venit, pe profit, CAS si accizele) se situeaza undeva in jur de 80%, in timp ce la TVA performanta este in scadere si se duce spre 40%.
Chiar si daca tinem cont de partea ce nu are cum sa fie taxata din motive structurale, colectarea TVA ramane punctul nevralgic al incasarilor bugetare.
Veniturile bugetare au reprezentat in 2013 32,7% din PIB iar veniturile fiscale 27,5%. Totodata, media statelor membre UE la acesti indicatori financiari a fost de 45,7%, respectiv 40,5%.
Prin urmare, exista un decalaj de circa 13% fata de media europeana, ...citeste mai departe despre "Cresterea taxelor versus rata de colectare. Povara pe cei care platesc" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 12:40