Concurenta dintre companii pentru acumularea de informatii despre consumatori in mediul online se intensifica, iar pretul la care sunt vandute pentru a fi folosite in strategiile de marketing a scazut chiar pana la 0,0005 dolari pentru datele referitoare la varsta, sex si locatie ale unei persoane, scrie Financial Times.
In ultimii ani, colectarea de date despre consumatori s-a dezvoltat intr-o industrie de miliarde de dolari, in care cei mai importanti jucatori obtin informatii analizand cautarile online, activitatea de pe retelele sociale, cumparaturile si date publice, potrivit Financial Times. Activitatea acestora este in mare parte nereglementata, in timp ce oamenii sunt tot mai ingrijorati de supravegherea stricta de catre state.
"Dosarele" rezultate includ mii de detalii despre persoane, inclusiv probleme de sanatate, bonitate financiara si chiar date despre femeile gravide. Companiile folosesc algoritmi pentru a determina pe baza datelor adunate cum sa anticipeze si sa influenteze comportamentul consumatorilor.
Informatii simple despre varsta, sex si locatie se vand chiar si cu 0,0005 dolari pe persoana, sau 0,5 dolari la 1.000 de persoane, potrivit unor oferte de preturi obtinute de Financial Times.
Informatiile despre persoane considerate influente in reteua sociala au un pret mai ridicat, de 0,00075 dolari, sau 0,75 dolari pentru 1.000 de astfel de indivizi.
Detaliile privind veniturile si istoricul cumparaturilor sunt usor mai valoroase, cu... mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 15:35
Google este aproape de un acord in scandalul Street View, in care gigantul IT este acuzat ca ar fi colectat ilegal informatii personale pentru dezvoltarea serviciului Street View.
Compania a ajuns la o intelegere de principiu cu peste 30 de state din SUA, prin care se obliga sa plateasca despagubiri de aproximativ sapte milioane de dolari, a declarat o sursa confidentiala Bloomberg.
Timp de trei ani, incepand cu 2007, Google a adunat "informatii personale sensibile", inclusiv e-mail-uri, mesage text, parole sau istoricul navigarii pe internet al utilizatorilor din retelele Wi-Fi nesecurizate, a anuntat Comisia Federala de Comunicatii SUA (FCC) anul trecut.
Compania se afla in acest moment in atentia autoritatilor din majoritatea tarilor lumii in legatura cu modul in care administreaza informatiile personale. FCC a amendat Google in 2012 cu 25.000 de dolari pentru lipsa de cooperare in cadrul unei investigatii privind colectarea de date.
"Depunem multe eforturi in cadrul Google pentru a trata intr-un mod satisfacator informatiile private", a declarat Nadja Blagojevic, purtator de cuvant al colosului din industria IT.
"Dar in acest caz (n.r. Street View) nu am facut acest lucru, iar de aceea ne-am ocupat rapid de problema si am impus proceduri mai severe in sistem", a mai precizat aceasta. Blagojevic a refuzat insa sa comenteze cu privire la o posibila intelegere in acest caz. mai mult
Duminica, 10 Martie 2013, ora 10:23
Compania americana Acxiom a adunat cea mai mare baza de date comerciale despre circa 500 de milioane de consumatori la nivel global, cu circa 1.500 de indicatori pentru fiecare persoana, potrivit cotidianului New York Times.
"Acxiom priveste viata americanilor mai in amanunt decat FMI, Fiscul, Facebook sau Google. Daca esti un american adult, sansele sunt mari ca Acxiom sa cunoasca date precum varsta, sexul, greutatea, inaltimea, starea civila, nivelul educational, preferinte politice, obiceiuri la cumparaturi, temeri legate de situatia gospodariei, planuri de vacanta si altele", potrivit publicatiei americane.
In Conway, statul Arkansas, peste 23.000 de servere strang, aranjeaza si analizeaza date despre consumatori pentru o companie care, spre deosebire de gigantii din Sillicon Valley, atrage rar atentia. Acxiom Corporation este "uriasul tacut" al bazelor de date pentru marketing, o industrie de miliarde de dolari.
Potrivit analistilor, Acxiom a strans cea mai mare baza de date din lume cu informatii despre consumatori si vrea sa afle in continuare mai mult. Potrivit sefilor companiei, baza de date contine informatii despre circa 500 de milioane de consumatori din intreaga lume, cu circa 1.500 de indicatori pentru fiecare.
Strangerea de informatii si analiza lor la o scara atat de mare, bazata pe informatii disponibile public, pe sondaje si alte metode asemanatoare, este perfect legala, scrie New York Times. Printre clientii Acxiom s-au numarat banci precum... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 11:39
Google se confrunta cu o ancheta in Marea Britanie privind acuzatiile ca ar fi colectat in mod deliberat informatii personale de la milioane de computere britanice, desi conducerea companiei sustinea ca acest lucru s-a intamplat din greseala si nu a luat masuri.
Comisarul pentru Informatii, care este responsabil de protectia datelor, urmeaza sa examineze activitatea autovehiculelor folosite de compania de Internet pentru programul Street View, scrie Daily Mail in editia online.
Acestea au descarcat e-mailuri, mesaje text, fotografii si documente din retelele wi-fi in timp ce fotografiau fiecare strada britanica. In urma cu doi ani, Google a recunoscut pentru prima data ca a furat fragmente de date personale, dar a subliniat ca a fost o "greseala".
Amploarea activitatilor sale a iesit la iveala dupa ce autoritatile americane au descoperit ca un manager de rang inalt fusese avertizat inca din 2007 ca informatii sunt capturate in timp ce autovehiculele companiei strabateau tara, dar nu a luat nicio masura.
Expertii in domeniu considera ca Google a colectat aceste informatii personale pur si simplu pentru ca putea si urma sa se gandeasca mai tarziu cum sa le foloseasca pentru a face bani.
Luna trecuta, un raport al Comisiei Federale de Comunicatii (FCC) din SUA, care reglementeaza activitatea media, a dezvaluit ca programatorul Google care a creat software-ul Street View a avertizat in mod repetat ca acesta colecta date personale si a cerut o verificare legala.... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 14:01
Apple trebuie sa clarifice imediat ce date colecteaza de la utilizatorii produselor sale si in ce scop, a declarat ministrul german al Justitiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, citata de revista Der Spiegel, potrivit Mediafax."Utilizatorii iPhone si ai altor dispozitive cu GPS trebuie sa cunoasca ce fel de informatii personale sunt colectate", a afirmat ministrul.
Potrivit Der Spiegel, criticile oficialului german se refera la schimbarile efectuate de Apple in privinta politicii de intimitate a clientilor, potrivit careia compania poate colecta informatii legate de locatia geografica a utilizatorilor, insa numai sub incidenta anonimatului.
Leutheusser-Schnarrenberger a aratat ca se asteapta ca Apple sa-si "deschida bazele de date autoritatilor germane de protectie a informatiilor" si sa clarifice ce date colecteaza si cat timp le stocheaza. Un purtator de cuvant al Apple a afirmat ca nu poate comenta informatiile publicate de Der Spiegel.
Germania are unele dintre cele mai dure legi ale confidentialitatii. In urma unui audit cerut de autoritatile din Germania, Google a anuntat in luna mai ca a colectat din greseala datele personale trimise de clienti in retele wireless timp de mai multi ani.
Ministrul german al justitiei a avertizat ca ar fi "de neconceput" ca Apple sa creeze profile ale utilizatorilor bazate pe "personalitate sau locatie". mai mult
Duminica, 27 Iunie 2010, ora 22:48
Google a recunoscut ca vehiculele folosite pentru serviciul sau de cartografiere a strazilor, Street View, folosit si in Romania, au colectat din greseala, timp de cativa ani, date personale pe care oamenii le-au transmis prin intermediul retelelor wireless nesecurizate, informeaza NewsIn.Google nu a specificat ce fel de date au fost culese, dar ar putea fi vorba despre emailuri sau detalii despre site-urile vizitate de o persoana. Sistemul Street View a fost folosit in peste 30 de tari, inclusiv in Romania.Google a declarat ca "regreta profund aceasta eroare" si ca pune capat colectarii de date prin acest program. In plus, va avea grija sa fie sterse datele private colectate de masinile folosite pentru a fotografia si a colecta informatii publice transmise prin sisteme wireless. Serviciul de cartografiere online era destinat utilizatorilor de telefoane mobile.Street View permite utilizatorilor sa aiba o vedere panoramica a strazilor prin Google Maps, putand fi folosit ca un sistem de ghidare prin orase precum New York, Paris sau Hong Kong.Google a precizat ca si-a dat seama de aceasta inadvertenta saptamana trecuta, cu ocazia unui audit facut la cererea autoritatilor germane referitor la securizarea datelor colectate prin programul Street View.Colectarea de informatii despre retele wireless prin Street View, care a inceput in 2006, a starnit controverse in special in Germania. Google insista atunci ca datele colectate se refera numai la numele retelelor WiFi si la... mai mult
Sambata, 15 Mai 2010, ora 19:07