Cea mai inalta jurisdictie germana a ordonat marti Facebook sa inceteze colectarea automata si fara acord specific a datelor utilizatorilor aplicatiilor sale precum Whatsapp sau Instagram, transmit AFP si dpa.
'Nu exista nicio indoiala cu privire la pozitia dominanta a Facebook pe piata retelelor sociale, si nici asupra utilizarii acestei pozitii dominante', a argumentat Curtea Federala de Justitie in decizia sa.
Acesta confirma o hotarare emisa impotriva Facebook in 2019 de autoritatea nationala in domeniul concurentei.
Gigantul american a depus ulterior recurs contra Oficiului german anti-cartel in fata unui tribunal care i-a dat castig de cauza.
Verdictul celei mai inalte jurisdictii infirma decizia tribunalului si aplica o infrangere grupului american.
Cazul se va intoarce acum la Inalta Curte regionala din Dusseldorf pentru o decizie finala.
'Facebook nu autorizeaza posibilitatea de alegere', a justificat presedintele Curtii Federale, Peter Meier-Beck.
Decizia acesteia se aplica cu efect imediat pentru Facebook, care trebuie sa-si revizuiasca clauzele contractuale.
Justitia germana reproseaza Facebook ca abuzeaza de pozitia sa dominanta, impunandu-le clauze contractuale abuzive utilizatorilor diferitelor sale platforme.
Autoritatile germane impun Facebook sa solicite 'acordul explicit' asupra anumitor clauze din partea celor in jur de 30 milioane de utilizatori din tara. ...citeste mai departe despre "Germania interzice colectarea automata a... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 21:34
Miscarea 5 Stele (M5S), partid aflat la guvernare in Italia, a folosit in secret metode similare cu ale Cambridge Analytica pentru a colecta date in masa despre profilurile votantilor inaintea unor alegeri din 2013 si 2014, conform unor relatari din media, preluate de DPA.
Colectarea de date a fost facuta printr-o aplicatie de Facebook dezvoltata de Casaleggio Associati, o obscura companie de internet care gestioneaza infrastructura online a partidului, a scris site-ul Linkiesta.
Dezvaluirea facuta de Linkiesta a aparut prima data miercuri, iar joi a fost preluata de media nationale italiene.
Respectiva aplicatie de Facebook a fost promovata ca un mijloc de a sprijini M5S, dar a permis firmei Casaleggio Associati sa aiba acces la datele personale ale utilizatorilor, dar si ale prietenilor de pe Facebook ai acestora, conform Linkiesta.
Datele colectate au inclus adrese de email si de locuinte, numere de telefon, coduri fiscale si orientari politice si religioase. Linkiesta a publicat si dovezi ale acestui proces.
"Exclusiv: Casaleggio a furat date personale ale utilizatorilor de Facebook cu trei ani inainte de Cambridge Analytica", a scris site-ul, citand ca sursa un fost angajat al Casaleggio, Marco Canestrari.
Intr-un alt articol publicat joi, Linkiesta citeaza un comunicat din partea Casaleggio Associati, in care aceasta respinge orice paralela intre activitatea sa si cea a Cambridge Analytica.
Casaleggio Associati a precizat ca utilizatorii si-au... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 11:10
Un judecator federal american a decis ca pana la 29 de milioane de utilizatori ai Facebook ale caror informatii personale au fost furate in septembrie 2018 nu pot da in judecata compania intr-un proces colectiv pentru a solicita despagubiri, dar pot cere imbunatatirea securitatii platformei de socializare, dupa o serie de deficiente.
Judecatorul William Alsup din San Francisco a spus ca nici costurile de monitorizare a datelor financiare si nici valoarea redusa a informatiilor personale furate nu reprezinta "o paguba cognoscibila", care sa justifice un proces colectiv pentru despagubiri, transmite Reuters.
Alsup a mai spus ca este nevoie de stabilirea individualizata a cheltuielilor provocate de timpul pierdut de utilizatori pentru a preveni pierderile.
Utilizatorii au obtinut dreptul de a da in judecata Facebook in mod colectiv pentru a cere monitorizarea automata a securitatii, imbunatatirea pregatirii personalului si educarea oamenilor in legatura cu atacurile hackerilor.
Alsup a respins argumentul Facebook ca masurile nu sunt necesare pentru ca a eliminat vulnerabilitatea software care a permis furtul de date.
Avocatii utilizatorilor Facebook nu au raspuns imediat solicitarilor de comentarii si nici reprezentantii companiei.
Pe 28 septembrie 2019, Facebook a anuntat ca hackerii au exploatat o vulnerabilitate software pentru a accesa conturile a 50 de milioane de utilizatori, in cel mai mare atac informatic din istoria de 14 ani a companiei, la data... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 10:18
Facebook a lansat o noua aplicatie prin care utilizatorii sai pot fi platiti daca accepta sa le fie colectate datele despre modul in care utilizeaza dispozitivele si aplicatiile descarcate pe acestea.
Numita Study, noua aplicatie de la Facebook, colecteaza date despre perioada dedicata utilizarii aplicatiilor instalate pe un dispozitiv, dar si despre activitatile de interes, tara de provenienta, dispozitivul detinut de utilizator si tipul retelei folosite, relateaza miercuri Press Association.
Facebook a anuntat ca participantii vor fi recrutati prin intermediul reclamelor la aplicatie, ce pot fi accesate de utilizatori care se pot inregistra si, daca se califica, vor fi invitati ulterior sa descarce aplicatia din magazinul Google Play Store.
In prima etapa, aplicatia va fi disponibila doar utilizatorilor din Statele Unite si India.
"Cercetarea de piata ajuta companiile sa conceapa produse mai bune pentru oameni. Credem ca aceasta activitate este importanta pentru a ne ajuta sa ne imbunatatim produsele utilizatorii Facebook", a declarat Sagee Ben-Zedeff, manager de produs la Facebook, in cadrul unui mesaj publicat pe blog.
"De asemenea, cunoastem faptul ca acest tip de cercetare trebuie sa specifice clar la ce se pot astepta cei care se inregistreaza, la modul in care vor fi colectate si utilizate informatiile lor si cum pot renunta la cercetare in orice moment. Avem o responsabilitate de a mentine informatiile oamenilor securizate si in siguranta.
Prin... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 17:11
Facebook a suspendat aproximativ 200 de aplicatii despre care spune ca au folosit gresit datele utilizatorilor.
Platforma de social media a anuntat, luni, ca decizia a fost luata dupa o investigatie care are ca subiect toate aplicatiile care au avut acces la informatii inainte ca Facebook sa schimbe politicile platformei, in 2014.
Aceste schimbari, potrivit companiei, au redus semnificativ cantitatea de date la care puteau avea acces aplicatiile.
Ime Archibong, vicepresedinte al Facebook, a spus ca daca este gasita vreo dovada potrivit careia aplicatiile suspecte sau altele ar fi folosit in mod eronat datele utilizatorilor, acestea vor fi interzise.
Utilizatorii ale caror date ar fi putut fi exploatate vor fi notificati, la fel ca in cazul Cambridge Analytica.
Compania a transmis ca a analizat mii de aplicatii pana in prezent.
Citeste si:
Cambridge Analytica se inchide, dupa scandalul folosirii ilegale a datelor de la FacebookZuckerberg sustine ca si datele lui personale au fost folosite de Cambridge AnalyticaDatele a peste 112.000 de romani ar fi fost colectate de Cambridge AnalyticaDatele colectate prin Facebook despre milioanele de utilizatori din scandalul Cambridge Analytica ar putea fi pastrate in RusiaFacebook anunta ca datele a 87 de milioane de utilizatori au fost folosite ilegal de Cambridge Analytica ...citeste mai departe despre "Facebook a suspendat 200 de aplicatii care au folosit gresit datele utilizatorilor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 22:15
Christopher Wylie, fost director de cercetare la Cambridge Analytica, cel de la care a pornit scandalul privind datele personale de pe Facebook, spune ca este posibil sa fi fost afectati chiar mai multi utilizatori decat se crede in prezent si ca datele obtinute de fostul sau angajator ar putea fi stocate in Rusia.
Numarul utilizatorilor Facebook ale caror informatii personale au fost accesate de Cambrige Analytica "ar putea fi mai mare, cu siguranta" de 87 de milioane de utilizatori, numarul anuntat cel mai recent de compania lui Mark Zuckerberg, a spus Wylie, duminica, la NBC, potrivit CNN.
Fostul angajat Cambridge Analytica a adaugat ca "o multime de oameni" au acces la aceste date si ca exista "riscul real" ca ele sa fie stocate in Rusia.
"Ar putea fi stocate in diverse parti ale lumii, inclusiv in Rusia, tinand cont de faptul ca profesorul care a gestionat procesul de colectare de date s-a tot plimbat intre Marea Britanie si Rusia", a Wylie.
Cercetatorul rus Aleksander Kogan a colectat datele a milioane de americani, pe care le-a vandut apoi companiei Cambridge Analytica, care a lucrat la campania prezidentiala a lui Donald Trump.
Chiar daca Facebook a lansat o investigatie pentru a afla cine a avut acces la date si unde ar fi putut ajunge ele, nu se poate spune cu certitudine ca "toate aceste date au disparut pentru totdeauna", a mai spus Wylie.... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2018, ora 12:38
Autoritatile de la Berlin investigheaza compania americana Facebook sub suspiciunea de abuz de pozitie dominanta in piata.
Este prima ancheta de acest fel care vizeaza compania fondata de Mark Zuckerberg, iar reprezentantii Facebook sustin ca, din punctul lor de vedere, s-au supus intocmai legii, anunta BBC.
Ca si in alte cazuri cand giganti IT americani au intrat sub ghilotina legislatiei antimonopol din UE, marul discordiei il reprezinta datele utilizatorilor.
"Pentru serviciile de internet finantate din publicitate, asa cum este Facebook, datele utilizatorilor sunt de o importanta colosala.
Din acest motiv, este esential sa investigam sub aspectul abuzului de pozitie dominanta daca utilizatorii sunt suficient informati asupra proportiilor si tipului de date colectate", au aratat anchetatorii germani.
Raportul preliminar intocmit de acestia arata ca Facebook detine pozitia dominanta in segmentul social media si se bazeaza pe veniturile din publicitate generate in baza folosirii unei largi cantitati de date personale ale utilizatorilor.
Comisia de ancheta de la Berlin a precizat ca va analiza atat operatiunile Facebook de pe piata americana, cat si pe cele ale subsidiarelor din Irlanda si Germania.
Autoritatile germane mentin, in acest caz, o legatura stransa cu reprezentantii Comisiei Europene, Consiliile Concurentei din alte state membre UE si cu Oficiile de Protectie a Datelor si Consumatorilor din aceste tari.
In ianuarie, comisarul european... mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 13:25
Microsoft, Apple, Google si Facebook pregatesc noi sisteme pentru monitorizarea si controlul informatiei pe internet, care vor inlocui asa-numitele "cookies" - micile secvente de soft utilizate in publicitate pentru a afisa spoturi "la tinta" si pentru a aduna date despre utilizatori, potrivit WSJ.
Gigantii industriei de IT au anuntat recent proiecte prin care vor ocoli miile de companii specializate in plasarea de cookie-uri pe site-uri, in prezent intermediari intre agentiile de publicitate si publicul tinta.
Mutarea anunta un transfer masiv de putere in industria globala a publicitatii digitale, estimata la 120 miliarde de dolari pe an.
"Se pregateste o mare batalie. Cel care controleaza accesul la informatie o poate inchiria si are un avantaj urias", comenteaza pentru Wall Street Journal Scott Meyer, director general la Evidon, companie specializata in cookies.
Totodata, sistemele pregatite de Microsoft, Apple, Google si Facebook vor fi mai eficiente decat cookie-urile: companiile vor putea aduna informatii mai exacte si relevante despre activitatile si comportamentul utilizatorilor.
Schimbarea vine odata cu adoptarea la scara larga a smartphone-urilor si tabletelor. Cookie-urile nu sunt in totalitate compatibile cu sistemele de operare si browserele acestor dispozitive, iar advertiserii cer tot mai multe informatii despre comportamentul consumatorilor atunci cand nu sunt in fata unui PC.
Ce sisteme introduc Microsoft, Apple, Google si Facebook... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 14:53
Facebook a expus accidental numerele de telefon si adresele de e-mail ale unui numar de 6 milioane de utilizatori ai retelei de socializare, informatiile putand fi accesate de persoane neautorizate de-a lungul anului trecut, a anuntat compania.
Facebook a spus ca scurgerile de informatii au inceput in 2012 din cauza unei probleme tehnice aparute in uriasa sa arhiva de contacte, care contine informatii personale colectate de la cei 1,1 miliarde de utilizatori pe care reteaua de socializare ii are la nivel mondial, scrie Nytimes.com.
Din cauza acestei probleme, utilizatorii Facebook care descarcau date de contact despre persoanele pe care le aveau in lista lor de prieteni primeau si informatii aditionale, la care nu ar fi trebuit sa aiba acces.
Echipa de securitate a Facebook a fost alertata cu privire la aceasta problema saptamana trecuta si a rezolvat-o in 24 de ore. Facebook nu a facut publica aceasta informatie pana vineri dupa-amiaza, cand a postat un mesaj explicativ pe blogul sau oficial.
Un purtator de cuvant al Facebook a spus ca intarzierea cu care au fost prezentate aceste probleme a fost cauzata de procedurile pe care reteaua de socializare le urmeaza si care prevad ca autoritatile si utilizatorii afectati trebuie notificati inainte de anuntul public.
"Nu avem in prezent nicio dovada ca aceasta problema tehnica ar fi fost exploatata in mod necuvenit, nu am primit plangeri de la utilizatori si nu am sesizat anomalii in folosirea instrumentelor de pe... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 13:48