Liviu Taloi, Data Managing Director la DWF și specialist cu o experiență de peste 15 ani în Data Insights & Analytics vă prezintă parcursul de migrare a datelor de la GA3 la GA4, ca să realizați rapid și eficient trecerea la noua configurație de Analytics pe care o impune Google în viitorul apropiat.
Trebuie precizat că trecerea la versiunea nouă de Google Analytics reprezintă mai mult decât o simplă migrare, așa cum a fost translatarea automată a GA2 în versiunea GA3, în perioada 2012-2015.
În prezent saltul de la GA3 (Universal Analytics) la GA4 implică o schimbare majoră a abordării interacțiunii între utilizatori și site, însoțită de o modificare a modalităților de măsurare a acestei interacțiuni.
De aceea, migrarea de la GA3 la GA4 trebuie realizată din timp, ca nouă implementare de tracking, pornind de la zero pentru reconfigurarea tuturor elementelor ce definesc prezența online a unui business (website, aplicații ș.a.). Iată care sunt pașii de urmat pentru redefinirea structurii de Analytics, conform cerințelor GA4.
Pasul 1 - Crearea proprietății de tip Google Analytics 4
Se impune crearea unei proprietăți de tip Google Analytics 4 (GA4) și plasarea codului de tracking in site. Astfel vor putea fi monitorizate în Analytics afișările de pagină, sesiunile și evenimentele primare, ce constituie indicatori de bază în noul GA.
Recomandarea DWF este instalarea Google Tag Manager (GTM) pe site-ul de business... mai mult
Luni, 16 Mai 2022, ora 19:05
Aplicatia de harti Google Maps, care a implinit de curand 15 ani, este utila in multe cazuri: iti indica traseul pe care trebuie sa-l urmezi pana in locul dorit (cu masina, pe jos ori cu mijloacele de transport in comun), iti ofera recomandari de restaurante, baruri, obiective turistice, hoteluri si iti aduce in atentie evenimente care te-ar putea interesa, printre altele. Insa exista si reversul medaliei: aplicatia iti inregistreaza cam toate locurile in care te deplasezi. Vestea buna este ca, daca vrei, o poti opri sa-ti mai colecteze astfel de date.
Maps iti retine traseele zilnice prin intermediul unei functii numite Cronologie. Google sustine ca este privata si ca doar utilizatorul o poate vedea. Intr-adevar, alti utilizatori nu au acces la informatiile de acolo, dar asta nu inseamna ca Google sta deoparte si nu iti colecteaza si gestioneaza datele respective.
Avand in vedere ca gigantul IT face o multime de bani din reclame, faptul ca ii permiti aplicatiei Maps sa inregistreze traseele tale zilnice ajuta compania sa iti afiseze reclame personalizate mai relevante (in functie de obiceiurile si locurile pe care le frecventezi), sa iti faca recomandari automate legate de naveta, precum si sa iti ofere alte informatii ce te-ar putea ajuta.
Ce contine Cronologia din Google Maps? Informatii despre locurile in care ai fost, ziua, ora si durata vizitei. De asemenea, afiseaza fotografiile facute in locurile respective si salvate in Google Foto.
Aceste lucruri pot... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 09:17
Google, parte a grupului Alphabet, si divizia sa YouTube vor plati o penalizare de 170 de milioane de dolari pentru a inchide o investigatie legata de incalcarea legii federale referitoare la colectarea de informatii personale de la copii, a anuntat miercuri Comisia Federala pentru Comert (FTC) din Statele Unite.
YouTube a fost acuzata ca a urmarit utilizatorii canalelor pentru copii utilizand cookies fara acordul parintilor, pentru a obtine milioane de dolari prin intermediul publicitatii tintite, transmite Reuters.
Acordul convenit miercuri cu FTC si cu biroul procurorului general din New York, care vor primi 34 de milioane de dolari, este cel mai mare de la adoptarea unei legi care interzice colectarea de informatii despre copiii cu varste de pana la 13 ani, intrata in vigoare in 1998. Legea a fost revizuita in 2013 pentru a include cookies, care sunt folosite pentru a urmari obiceiurile utilizatorilor de internet.
Suma este insa mica fata de veniturile companiei. Alphabet, care genereaza circa 85% din venituri din vanzarile de spatiu publicitar si tehnologie pentru publicitate, a raportat in iulie venituri aferente trimestrului doi in valoare de 38,9 miliarde de dolari.
YouTube a anuntat miercuri, intr-un comunicat, ca in patru luni va incepe sa trateze datele colectate de la persoanele care vizioneaza continut pentru copii ca si cum ar fi ale unor copii.
"Asta inseamna ca vom limita colectarea de date si utilizarea de video-uri facute de copii doar la... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2019, ora 09:06
Facebook a lansat o noua aplicatie prin care utilizatorii sai pot fi platiti daca accepta sa le fie colectate datele despre modul in care utilizeaza dispozitivele si aplicatiile descarcate pe acestea.
Numita Study, noua aplicatie de la Facebook, colecteaza date despre perioada dedicata utilizarii aplicatiilor instalate pe un dispozitiv, dar si despre activitatile de interes, tara de provenienta, dispozitivul detinut de utilizator si tipul retelei folosite, relateaza miercuri Press Association.
Facebook a anuntat ca participantii vor fi recrutati prin intermediul reclamelor la aplicatie, ce pot fi accesate de utilizatori care se pot inregistra si, daca se califica, vor fi invitati ulterior sa descarce aplicatia din magazinul Google Play Store.
In prima etapa, aplicatia va fi disponibila doar utilizatorilor din Statele Unite si India.
"Cercetarea de piata ajuta companiile sa conceapa produse mai bune pentru oameni. Credem ca aceasta activitate este importanta pentru a ne ajuta sa ne imbunatatim produsele utilizatorii Facebook", a declarat Sagee Ben-Zedeff, manager de produs la Facebook, in cadrul unui mesaj publicat pe blog.
"De asemenea, cunoastem faptul ca acest tip de cercetare trebuie sa specifice clar la ce se pot astepta cei care se inregistreaza, la modul in care vor fi colectate si utilizate informatiile lor si cum pot renunta la cercetare in orice moment. Avem o responsabilitate de a mentine informatiile oamenilor securizate si in siguranta.
Prin... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 17:11
Autoritatile din Germania au ordonat joi companiei Facebook sa isi restrictioneze activitatile de colectare a datelor. Biroul Federal pentru Carteluri a decis, in urma unei anchete care a durat trei ani, ca reteaua sociala respectiva abuzeaza de pozitia dominanta pe piata pentru a obtine date ale utilizatorilor fara consimtamantul acestora.
Bundeskartellamt - autoritatea pentru controlul concurentei - a obiectat in special fata de modul in care Facebook colecteaza date de la aplicatii proprii, cum ar fi WhatsApp si Instagram, sau ale unor terti. O alta practica abuziva este, potrivit biroului, urmarirea online a persoanelor care nici macar nu utilizeaza Facebook, cu ajutorul optiunilor "like" ("imi place") si "share" ("distribuie") . Datele provenite de la WhatsApp si Instagram vor putea fi alocate Facebook doar cu consimtamantul voluntar al utilizatorilor; acordul va fi necesar si pentru colectarea de date de la alte site-uri de internet, informeaza Reuters.
"Pe viitor, Facebook nu va mai avea permisiunea de a-si obliga utilizatorii sa accepte colectarea practic nelimitata a datelor si atribuirea datelor din afara Facebook conturilor lor de Facebook", a explicat seful biroului, Andeas Mundt.
Facebook a anuntat ca va contesta decizia Bundeskartellamt, sustinand ca biroul a subestimat concurenta in domeniu si a subminat regulile europene privind confidentialitatea, intrate in vigoare anul trecut. "Nu suntem de acord cu concluziile lor si intentionam sa facem apel,... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 15:55
Top Social Brands, clasamentul ce reflecta gradul de implicare si vizibilitatea brandurilor prezente in social media in Romania, va fi realizat pentru al cincilea an consecutiv de revista Biz.
Prima etapa a cercetarii va consta in colectarea de date legate de activitatile de promovare ale brandurilor in social media in intervalul februarie 2012 - februarie 2013, iar Agentiile interactive de PR si de media, precum si companiile care au derulat inhouse campanii de promovare in social media in intervalul mentionat, au fost invitate sa completeze un chestionar online.
Agentiile si companiile care nu au fost contactate si doresc sa inscrie un brand pe lista scurta pentru Top Social Brands 2013 pot solicita un link de inscriere la loredana.sandulescu@revistabiz.ro.
Numai brandurile inscrise prin completarea chestionarului online sunt luate in calcul pentru etapele urmatoare ale cercetarii.
Pentru a se califica pe lista scurta pentru urmatoarea etapa a cercetarii, un brand trebuie sa fi derulat cel putin trei dintre activitatile de promovare cuprinse in chestionar: blog de companie / blog de brand; campanie pe bloguri; pagina de Facebook, campanie pe Facebook; campanii de Facebook ads; aplicatii pe Facebook; cont de Twitter; campanie pe Twitter; profil actualizat pe Wikipedia; cont pe Flickr; cont pe YouTube; cont Google+; cont Instagram; cont Pinterest; spoturi virale; site-uri de user generated content; initiator / sponsor la evenimente dedicate blogosferei sau... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 07:31
Autoritatea pentru protectia datelor cu caracter personal de la Hamburg a condamnat luni compania americana in domeniul internetului Google la o amenda de 145.000 de euro pentru ca a inregistrat in mod ilegal date personale prin intermediul serviciului sau de cartografiere Street View.
"Intre 2008 si 2010, Google nu a fotografiat doar strazile si cladirile pentru serviciul sau Google Street View, ci a avut acces si la retele wifi aflate in raza masinilor utilizate" pentru acest serviciu, explica autoritatea germana intr-un comunicat, potrivit AFP.
Atfel, Google a inregistrat din neglijenta continutul conexiunilor wifi neprotejate, precum email-uri, parole, fotografii si mesaje instant, continua aceeasi sursa.
In plus fata de amenda, aceasta a cerut companiei americane sa stearga aceste date colectate fara consimtamantul proprietarilor.
"Google s-a dovedit cooperant in cursul investigatiilor si si-a admis eroarea in mod public", a subliniat in comunicat Johannes Caspar, un responsabil al autoritatii din Hamburg.
Celelalte landuri germane au avut, de asemenea, posibilitatea de a examina faptele reprosate companiei americane, a indicat responsabilul pentru agentia franceza de presa, chiar daca, "potrivit legislatiei constitutionale, nimeni nu poate fi condamnat de doua ori pentru aceleasi fapte".
Google a fost acuzata in mai multe tari pentru fapte similare. La inceputul lui martie, grupul a anuntat ca a incheiat un acord amiabil cu 38 de state americane,... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 16:17
Google este aproape de un acord in scandalul Street View, in care gigantul IT este acuzat ca ar fi colectat ilegal informatii personale pentru dezvoltarea serviciului Street View.
Compania a ajuns la o intelegere de principiu cu peste 30 de state din SUA, prin care se obliga sa plateasca despagubiri de aproximativ sapte milioane de dolari, a declarat o sursa confidentiala Bloomberg.
Timp de trei ani, incepand cu 2007, Google a adunat "informatii personale sensibile", inclusiv e-mail-uri, mesage text, parole sau istoricul navigarii pe internet al utilizatorilor din retelele Wi-Fi nesecurizate, a anuntat Comisia Federala de Comunicatii SUA (FCC) anul trecut.
Compania se afla in acest moment in atentia autoritatilor din majoritatea tarilor lumii in legatura cu modul in care administreaza informatiile personale. FCC a amendat Google in 2012 cu 25.000 de dolari pentru lipsa de cooperare in cadrul unei investigatii privind colectarea de date.
"Depunem multe eforturi in cadrul Google pentru a trata intr-un mod satisfacator informatiile private", a declarat Nadja Blagojevic, purtator de cuvant al colosului din industria IT.
"Dar in acest caz (n.r. Street View) nu am facut acest lucru, iar de aceea ne-am ocupat rapid de problema si am impus proceduri mai severe in sistem", a mai precizat aceasta. Blagojevic a refuzat insa sa comenteze cu privire la o posibila intelegere in acest caz. mai mult
Duminica, 10 Martie 2013, ora 10:23
Un judecator spaniol a deschis o ancheta pentru a stabili daca Google a colectat ilegal date prin intermediul retelelor wireless nesecurizate in timp ce strangea fotografii pentru serviciul Street View, potrivit The New York Times, informeaza Mediafax.Judecatorul, Raquel Fernandino, a cerut unui reprezentant al Google sa apara in fata curtii in octombrie, in cadrul unui proces initiat de o asociatie spaniola a utilizatorilor de Internet.
Serviciul de arhive foto Street View a provocat probleme de ordin legal si in alte state europene cu legislatie mai stricta in domeniul vietii private, printre care Germania si Elvetia.
In luna mai, un judecator din Hamburg, Germania, a deschis o ancheta penala referitoare la colectarea de catre Google de date prin retelele Wi-Fi.
Compania a caracterizat situatia ca fiind un accident si si-a cerut scuze pentru ceea ce a denumit "o eroare de programare".
Un purtator al Google Spania a declarat ca detinatorul celui mai mare motor de cautare pe Internet din lume intentioneaza sa coopereze pe deplin cu autoritatile.
Compania a introdus Street View in Spania in urma cu trei ani.
Planurile de extindere a serviciului au fost amanate pana la rezolvarea problemelor legate de colectarea datelor.
mai mult
Miercuri, 18 August 2010, ora 16:32