Relatiile dintre companiile franceze si statul roman au fost deteriorate in ultima perioada. Insa, conform ambasadorului Frantei, Romania ramane in continuare atractiva pentru investitii.Companiei Colas i-a fost reziliat in mod nedrept contractul pentru construirea unui tronson din Autostrada Soarelui, este de parere ambassadorul Frantei in Romania, conform Zf.ro.
Acesta este doar un exemplu de caz nefericit in care firmele franceze nu au reusit sa duca la bun sfarsit colaborarea cu statul roman.
Insa, conform ambasadorului Frantei, Henri Paul, Romania ramane atractiva pentru investitii.
Spre exemplu, cea mai mare companie de asigurari din lume, Axa, cu venituri de 91 miliarde euro, a anuntat ca vrea sa-si creasca afacerile in Romania. In acest moment, detine aproape 5% din piata.
Paul detine acest post din 2007, asistand la schimbarea mediului de afaceri romanesc odata cu venirea crizei.
In ciuda parerilor sceptice legate de revenirea din criza, ambasadorul a ramas optimist, spunand ca Europa va iesi intarita din aceasta perioada.
Luminita de la capatului tunelului
Henri Paul vede luminita de la capatul tunelului pentru Romania, mai ales ca Fitch tocmai ne-a imbunatatit ratingul.
In plus, exporturile cresc, "lucru pozitiv", dupa cum spune acesta.
Spre exemplu, balanta comerciala cu Franta a trecut in primele luni ale anului in favoarea Romaniei.
In legatura propriei sale tari, Paul spune ca Franta, ca si alte state, face sacrificii pentru a-si echilibra finantele. In... mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 09:43
Rezilierea contractului dintre Ministerul Transporturilor si compania Colas care prevedea realizarea tronsonului din Autostrada Soarelui Cernavoda- Medgidia a fost nedreapta, considera Henri Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti."Eu nu sunt purtatorul de cuvant al companiei, dar ei au multe argumente si din punctul nostru de vedere decizia Guvernului a fost nedreapta. Colas este un jucator mondial nu construieste doar aici (in Romania - n.n.)" spune ambasadorul intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.
Potrivit diplomatului francez, acesta este un caz pe care il cunoaste, in care o companie franceza este nedreptatita, ceea ce nu inseamna ca nu pot exista si alte cazuri.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), in subordinea Ministerului Transporturilor a reziliat in aprilie un contract major cu Colas de 224 mil. euro pentru intarzierea lucrarilor de executie a transonului autostrazii amintite - dupa cum a sustinut ministrul de resort, Anca Boagiu. mai mult
Luni, 11 Iulie 2011, ora 19:18
Scandalul Colas este unul semnificativ pentru toate actele economice importante din ultimii 20 de ani. Privatizarea, legislatia si marile proiecte de investitii au fost controversate sau, pur si simplu, taraganate. Cazul Colas, adica, in fapt, constructia portiunii de autostrada Cernavoda-Medgidia, este graitor. Avem de-a face cu doua parti, firma franceza si compania nationala de drumuri, care se acuza reciproc pentru impasul in care au intrat lucrarile la autostrada si, implicit, contractul.
Compania de autostrazi, prin Ministerul Transporturilor, acuza firma franceza ca nu a lucrat la autostrada, ca a cerut, nejustificat, o crestere a valorii contractului, adica mai multi bani, si ca nu a facut demersurile necesare pentru obtinerea autorizatiei de constructie si a avizelor arheologice necesare. Sunt, fara indoiala, acuzatii grave.
De partea cealalta, compania franceza Colas acuza partea romana ca nu a stabilit in mod clar traseul autostrazii si ca autorizatiile necesare trebuiau obtinute de catre anagajator si nu de catre constructor.
Pentru ca litigiul sa fie perfect, ambele parti au anuntat, deja, ca vor cere daune in instanta.
Compania de drumuri afirma ca solicita despagubiri de 40 de milioane de euro, iar francezii au declarat ca vor ajunge pana la Curtea Suprema de Justitie de la Luxemburg pentru a-si castiga drepturile anulate prin rezilierea contractului.
Iar ca situatia sa fie si mai complicata, au fost trimise sageti acuzatorii si catre Consiliul judetean... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 22:44
Un numar de sapte consortii si firme au contestat rezultatele licitatiilor la alegerea constructorului autostrazilor Timisoara-Lugoj si Orastie-Sibiu, printre care Colas (Franta), Max Boegl si Tehnologica Radion din Romania, iar pentru Nadlac-Arad si Lugoj-Deva nu au fost inregistrate contestatii, informeaza Mediafax.
Licitatia pentru Timisoara-Lugoj a fost castigata de asocierea romano-italiana Spedition UMB-Tehnostrade-Carena SpA Impresa di Costruzioni, cu o oferta de 210,36 milioane lei pentru primul lot (10 kilometri) si de asocierea italiana Tirrena Scavi-Societa Italiana per Condotte d'Acqua-Cossi Costruzioni, cu o oferta de 445,64 milioane lei pentru lotul doi, in lungime de peste 25 kilometri.
Ambele loturi sunt contestate de consortiile Confort SA Timisoara/Monteadriano Engenharia E Construcao, Tehnologica Radion/Gabriel Couto/Amandio Carvalho/Lena /Rosas/Arcadis si Construcciones Y Promociones Balzola/Rover Alcisa/Puentes din Spania, potrivit datelor furnizate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
In plus, al doilea lot a mai fost contestat de asocierea romano-franceza Constructii Feroviare Iasi/Colas/Egis Romania.
Lucrarile pentru autostrada Orastie-Sibiu (82 kilometri) au fost impartite in patru loturi, din care primul (24 kilometri) a fost castigat de compania austriaca Strabag, cu o oferta de 551,04 milioane lei. Cel de-al doilea lot (20 kilometri) ar urma sa fie realizat de companiile Straco Grup din... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2011, ora 23:05
Autostrada Soarelui nu va fi terminata nici in 2011, dupa rezilierea contractului cu compania franceza Colas, care construia tronsonul de autostrada Medgidia-Cernavoda de 20 km. "Este o masura de razbunare impotriva companiilor din Franta. Sunt prea multe coincidente franceze. Dupa ce Franta a votat impotriva intrarii Romaniei in Schengen, a urmat un val de proaste tratamente asupra companiilor franceze", a declarat pentru Bloombiz.ro Ionel Blanculescu, fost sef al Ministerului Controlului, in Guvernul Nastase.Contractul cu compania franceza Colas, in valoare de 224 milioane de euro, este primul contract incheiat cu un constructor strain de autostrazi pe care statul roman l-a reziliat.
"Este vina constructorilor care dupa ce semneaza contractul gasesc tot felul de tertipuri, de smecherii prin care depun “claim-uri”. De multe ori, constructorii au intarziat cu proiectele. Este adevarat ca am avut probleme cu exproprierea terenurilor, dar acum s-a rezolvat", a declarat pentru Bloombiz, Eusebiu Popa Manea, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
Pe de alta parte, Ionel Blanculescu spune ca modalitatea in care statul roman trateaza o companie straina este un "barbarism economic".
Analistul financiar crede ca este vorba de o razbunare a statului roman pe Franta, care a refuzat intrarea Romaniei in spatiul Schengen.
"Este o masura de razbunare impotriva companiilor din Franta. Sunt prea multe coincidente. Dupa ce Franta a votat impotriva intrarii Romaniei in... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 23:31
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat luni ca, in termen de o luna, CNADNR va revizui proiectul tronsonului de autostrada Cernavoda-Medgidia si estimeaza ca pana la sfarsitul anului sa inceapa lucrarile, potrivit NewsIn. "Compania franceza Colas, care avea contract incheiat din iunie 2009 pentru tronsonul de autostrada Cernavoda-Medgidia, in valoare de 151 de milioane de euro, pentru constructia a 20,3 kilometri, ne-a demonstrat ca nu vrea sa lucreze in Romania. Dupa mai multe intalniri cu firma franceza, acestia au fost notificati pentru corectarea deficientelor, dupa care CNADNR a decis rezilierea contractului", a spus Boagiu.
In privinta motivelor rezilierii contractului, ministrul Transporturilor si Infrastructurii a precizat ca, practic, firma nu a reusit sa faca proiectul decat pe 14 kilometri din cei 20,3 si nici nu a obtinut certificat de urbanism.
"Pe langa toate acestea, au solicitat costuri suplimentare importante, respectiv 16 milioane de euro, in conditiile in care evaluarea contractului costa cu cinci milioane de euro mai putin. Lucrarile au fost demarate de catre Colas cu intarziere de un an (2010, in loc de 2009, n.r.) iar Inspectoratul de Stat in Constructii a oprit la un moment dat lucrarile pentru nerespectarea legii si pentru neefectuarea descarcarilor arheologice. La acea data, Colas si-a retras utilajele", a adaugat Anca Boagiu. Aceasta estimeaza ca, in termen de o luna, Compania de drumuri sa revizuiasca proiectul si... mai mult
Luni, 11 Aprilie 2011, ora 16:55