Zona euro este intr-o situatie financiara mai buna decat in urma cu un deceniu, dar nu este suficient de solida pentru a face fata unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP si Reuters.
Uniunea monetara "nu este suficient de rezilienta" pentru a rezista "unor turbulente economice neasteptate", a afirmat Lagarde, la o conferinta desfasurata la Paris.
"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economica este mai ridicata, per ansamblu, dar beneficiile cresterii nu sunt impartasite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizata de Banca Centrala a Frantei.
Avertismentul vine pe fondul multiplicarii incetinirii cresterii, in special in primele economii ale zonei euro, Germania si Franta.
Referindu-se la banci, Lagarde a explicat ca "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate inclina in caz de furtuna fara a intra in colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifica intr-adevar riscurile si sprijina avansul economiei".
Seful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "sa reinceapa discutiile, sa negocieze cu buna credinta si sa ajunga la un compromis dificil pentru a debloca intregul potential al uniunii bancare".
De asemenea, Lagarde a afirmat ca bancile trebuie sa infiinteze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face fata unor turbulente economice neasteptate. Un astfel de sistem trebuie... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 18:10
Cedand presiunilor venite de la Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana, Bulgaria va incerca anul viitor sa adere simultan la uniunea bancara si la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, a declarat marti ministrul bulgar de Finante, Vladislav Goranov.
In urma cu doar cateva saptamani, acelasi Vladislav Goranov spunea ca autoritatile de la Sofia insista pentru ca Bulgaria sa adere la uniunea bancara abia dupa aderarea la ERM-2, transmite Bloomberg.
Se pare insa ca Guvernul celui mai sarac stat membru UE s-a pliat in cele din urma recomandarilor venite de la BCE si Comisia Europeana, care insista ca Sofia trebuie sa imbunatateasca guvernanta corporativa, economiile si bancile.
"Vom insista pentru ca ambele sa se intample in aceeasi zi", a spus marti Vladislav Goranov intr-o conferinta organizata la Sofia. Potrivit lui Goranov, in zilele urmatoare o delegatie de oficiali bulgari se va deplasa la sediul BCE pentru discutii intense cu privire la procedurile de aderare si calendarul pentru ambele institutii.
Goranov nu a precizat daca Guvernul de la Sofia intentioneaza sa isi respecte promisiunea anterioara de a depune cererea de aderare la ERM-2 pana la finele lunii iunie.
Bulgaria, cea mai saraca tara membra a Uniunii Europene, indeplineste toate criteriile economice pentru aderare la ERM-2. Moneda nationala, leva, este deja legata de euro, datoria publica este sub media din zona euro si sub limita de 60% din PIB ceruta de UE,... mai mult
Marti, 12 Iunie 2018, ora 23:33
"Pe marginea prapastiei", astfel si-au intitulat economistii bancii elvetiene Credit Suisse analiza referitoare la riscurile unei nou recesiuni economice in Europa.
"Viabilitatea monedei euro este conditionata de redresarea actuala. In cazul in care zona euro va intra iarasi in recesiune, nu este clar ca va si rezista", spune economistul Peter Foley, citat de The Telegraph.
Semne ingrijoratoare
In cazul unei noi crize economice, moneda unica ar putea ceda sub presiunea declansata de turbulentele politice care s-ar ivi in interiorul UE, cred analistii bancii elvetiene.
Pentru moment, redresarea timida din zona euro ar mai putea evolua in acest ritm timp de cateva luni, dar la orizont au inceput deja sa apara semne ingrijoratoare de deteriorare a economiilor europene.
Nivelul ridicat al riscului de credit si volatilitatea pietelor din regiune se numara printre principalii factori de risc identificati de economistii Credit Suisse.
"Perspectiva activitatii economice pe termen scurt evolueaza pe un trend descendent", arata raportul de intocmit de reprezentantii bancii de investitii.
Cresterea inregistrata in ultimul trimestru al anului 2015 in cele 19 economii ale zonei euro nu a reusit sa depaseasca media de 0,3%, in ciuda injectiilor monetare administrate de Banca Centrala Europeana si a scaderii pretului petrolului.
Din acest punct de vedere, spre deosebire de economiile Statelor Unite si Marii Britanii, zona euro este inca mult in spatele varfului... mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 16:30
Dezvoltarea economiei la scara globala in urmatorii cinci ani va fi determinata de patru tendinte-cheie, a declarat renumitul analist economic Nouriel Roubini, la cea de-a 10-a reuniune anuala a Forumului economic de la Ialta.
Forumul a reunit fosti lideri politici mondiali, cunoscuti experti in economie si la care a luat parte si presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a carei tara exercita in prezent presedintia prin rotatie a UE, potrivit portalul ucrainean Podrobnosti.
Primul factor, potrivit lui Roubini (profesor de economie si afaceri internationale la New York University) este cresterea ratei dobanzii. In ciuda faptului ca SUA profeseaza in continuare strategia de criza privind mentinerea ratei dobanzilor la un nivel scazut, foarte curand va exista o majorare a ratei in toate marile economii ale lumii, a prezis el, cu ocazia lucrarilor forumului Strategia europeana de la Ialta, ce a avut ca tema anul acesta "Ucraina si lumea in epoca de schimbare: Factori de succes".
"Aceasta va fi rezultatul politicii de stabilizare", a spus Roubini, adaugand ca epoca ratelor cu dobanda zero se incheie si foarte curand procesul de gasire a banilor se va muta in directia opusa.
Al doilea factor va fi incetinirea cresterii economiei chineze, ceea ce va duce la o schimbare a modelului economic in China, in opinia sa. Conform prognozelor reputatului economist american, laureat al premiului Nobel, cresterea economica in China in acest an va scadea de la 10%-11%, anul... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 17:05
Criza din zona euro se accentueaza, dupa ce Eurostat a publicat ultimele date statistice. Astfel, datoria guvernamentala din zona euro, ce cuprinde 17 tari, a crescut pana la nivelul de 92,2% din produsul intern brut, in primul trimestru din 2013, cel mai mare din istoria regiunii.
Datoria economiei euro a urcat de la 90,6% in trimestrul anterior din PIB si 88,2% din PIB in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit International Business Times.
Intre timp, datoria combinata a celor 27 de state din UE a crescut pana la valoarea de 85,9% din PIB in primul trimestru din 2013, de la 85,2% in trimestrul patru din 2012 si 83,3% in acelasi trimestru al anului trecut, conform datelor publicate de biroul de statistica al UE, Eurostat.
Citeste mai multe despre Zona euro, aproape de colaps? Cele mai mari datorii din istorie pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 09:17
Bancile americane incearca sa-si limiteze activitatea in zona euro, pe fondul speculatiilor privind colapsul acesteia in urmatorii doi ani. Unele banci americane au inceput deja sa-si lichideze liniile de credit in tarile din zona euro.
Astfel, banca Morgan Stanley i-a cerut Ministerului italian de Finante returnarea a 2,57 miliarde de euro, evocand termenii contractului, potrivit Financial Times.
Institutiile financiare de pe Wall Street isi reduc operatiunile de creditare in tarile UE, temandu-se ca acestea vor ajunge sa inapoieze creditele nu in euro, ci in drahme sau pesetas.
Dupa Grecia si situatia economica a Spaniei se deterioreaza din ce in ce mai tare, ceea ce ar putea forta autoritatile de la Madrid sa reconsidere moneda nationala.
Grecia: Urmatoarele saptamani sunt "cruciale"
Spania ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenta ale zonei euro
Bancherii americani iau in considerare deja diverse optiuni pentru recuperarea investitiilor lor in euro, fie prin procese, fie prin acorduri civile.
Singurele tari care sunt increzatoare ca zona euro va supravietui crizei sunt Germania si Franta. Cu toate acestea, si bancile germane se pregatesc pentru cel mai sumbru deznodamant. Directorul financiar al Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, a subliniat ca soarta monedei unice nu a fost niciodata atat de nesigura.
Bancile din SUA, potrivit ziarului amintit, vor sa-si incadreze toate contractele de imprumut incheiate cu firme din Europa... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 10:00
In ciuda masurilor luate de liderii europeni la summitul care s-a incheiat vineri, prabusirea zonei euro si disparitia euro devin iminente si nu se mai pune problema daca aceste doua lucruri se vor intampla, ci cand va avea loc colapsul.
Destramarea zonei euro pare iminenta, se arata intr-o analiza Reuters, care subliniaza ca rupture a fost deja facuta, in momentul in care Marea Britanie s-a retras din acordul interguvernamental destinat salvarii zonei.
Nemultumirea Marii Britanii nu este decat inceputul esecurilor liderilor europeni, aminteste publicatia amintita. Desi cancelarul german insista pe o schimbare a tratatului, un aspect care nu poate fi oricum infaptuit, electoratele din Europa s-ar impotrivi cu siguranta.
Pana la urma, continentul european ramane o democratie si orice decizii ar impune cu forta liderii politici, popoarele sunt indreptatite sa se revolte.
Problema fundamentala pe care Europa o are in acest moment consta in lipsa banilor. Pur si simplu, nu exista suficienti bani care sa poata face fata la cererea de lichiditate. Fondul de salvare actual, respectiv cel de Stabilitate Financiara de-abia poate acoperi datoriile Greciei si nu are nicio sansa sa furnizeze sumele necesare salvarii Italiei sau Spaniei.
Cu alte cuvinte, singura solutie ar fi tiparirea de bani de catre Banca Centrala Europeana.
Presedintele institutiei, Mario Draghi, a spus foarte clar ca acest lucru nu se va intampla. Desi italian, Draghi este unul dintre tehnocrati... mai mult
Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 12:36
Wolfgang Munchau, un analist economic citat de Financial Times, anticipeaza ca zona euro mai are cel mult 10 zile si ca se va destrama, dupa aceasta perioada.
Analistul sustine ca exista trei modalitati prin care colapsul uniunii monetare poate fi evitat, dar ca masurile trebuie adoptate de urgenta.
Saptamana trecuta, criza a ajuns la un nou nivel periculos, scrie Financial Times, care explica ca licitatia de obligatiuni organizata de Germania a fost un esec si ratele dobanzilor pe termen scurt au crescut, intr-un ritm alarmant.
In opinia sa, prima masura ar fi ca Banca Centrala Europeana sa accepte fie o garantie nelimitata a spreadului maxim de obligatiuni, fie sa asiste Fondul European pentru Stabilitate Financiara. Ambele variante ar duce la evitarea falimentului iminent.
A doua masura se refera la stabilirea clara a unui calendar pentru obligatiunile din zona euro. Comisia Europeana identifica aceasta masura drept "o legatura de stabilitate".
Nu in ultimul rand, a treia masura este fondarea unei uniuni fiscale. Aceasta ar implica o pierdere partiala a suveranitatii nationale si crearea unui cadru institutional credibil sa se ocupe de politica fiscala. mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 10:52
Criza datoriilor din zona euro se extinde din ce in ce mai mult si risca sa ajunga la cele mai puternice doua economii din Europa: Franta si Germania. Investitorii sunt cu ochii pe agentiile de evaluare si cu mainile pregatite sa isi puna banii la adapost.
Pietele tremura din nou, in conditiile in care Standard & Poor si Moodys sunt pregatite sa anunte o retrogradare a ratingului Frantei, care este, in acest moment, triplu A, scrie Bloomberg.
Randamentul suplimentar cerut pentru acordarea de imprumuturi pentru Franta, la actualul rating AAA, pentru 10 ani a fost evaluat la 158 puncte de baza, mai mult decat rata germana.
Obligatiunile franceze cu randamentul la 10 ani au fost de 3.5%, aproximativ la jumatatea valorii pe care o au certificatele similare emise de Olanda si Belgia.
Costurile pe care le-ar avea indatorarea Frantei depasesc cu un punct procentual costurile pe care le-ar avea, in aceleasi conditii, Regatul Unit.
"Franta nu se poarta ca si cum ar fi purtatoarea unui rating AAA", spune Bill Blain, un strateg din cadrul grupului Newedge, din Londra, care face si o recomandare.
In opinia sa, Franta ar trebui sa cumpere datoria guvernamentala a Regatului Unit, pentru ca "piata a luat deja aceasta hotarare".
Criza din zona euro care a inceput in urma cu doi ani a inghitit, pe rand, Grecia, Irlanda, Portugalia, Italia si Spania. Acum mai are foarte putin si va atrage in cursa datoriilor suverane si Franta, a doua cea mai importanta economie a... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 23:00