Un raport recent arata ca o cincime din tarile lumii se afla in prezent intr-un accentuat declin ecologic, mai mult de o treime din ecosistemele lor fiind fragilizate de activitatea umana. Deasemenea, raportul avertizeaza ca intreaga economie a lumii este construita pe ecosistemele naturale ale planetei si, daca ele se prabusesc, aceasta prabusire va atrage dupa sine prabusirea economiei globale.
Potrivit Science Alert, Raportul Swiss Re Institute arata ca 20% dintre tarile lumii se afla in pericol de colaps economic, din cauza fragilizarii ecosistemelor lor.
In plus, putin peste jumatate din PIB-ul global, aproximativ 42 de miliarde de dolari, depinde de bunurile si serviciile furnizate de lumea naturala, se mai precizeaza in raport.
Aceste probleme vor duce in timp si la cresterea numarului de refugiati climatici.
Autorii explica faptul ca este vorba despre 39 de tari, ale caror ecosisteme se afla in pericol - in mare parte, din cauza scaderii dramatice si extinse a biodiversitatii (defrisari, exploatari agricole, exploatari miniere, exploatari de titei, specii invazive sau un declin al polenizatorilor).
Indicele a fost conceput pentru a oferi guvernelor si companiilor private un punct de referinta pentru starea ecosistemelor locale importante pentru economiile lor, in speranta ca datele vor ajuta la informarea solutiilor de asigurare, relevante pentru comunitatile cu risc.
Tarile in curs de dezvoltare cu sectoare agricole mari (Kenya, Vietnam, Pakistan,... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2020, ora 05:47
In timp ce ochii Occidentului sunt atintiti asupra Greciei, o noua criza ia proportii in celalalt colt al lumii.
In unele grupuri restranse analistii au botezat deja prabusirea burselor chineze "China 1929", o trimitere la prabusirea burselor care a precedat Marea Criza Economica din Statele Unite de la inceputul secolului trecut.
In orice perioada normala, o prabusire de 30 de procente a pietei de capital din China, echivalenta cu productia economica a Marii Britanii din 2014, ar fi tinut prima pagina a ziarelor din lumea intreaga, arata cotidianul The Telegraph.
Tranzactii suspendate
Grecii au reusit sa fure perspectiva publicului asupra evenimentelor globale, cu interminabila lor serie de negocieri si lamentari asupra datoriilor inregistrate de tara.
China se prezinta insa mult mai inspaimantator pentru analisti. Bursele din China s-au prabusit dupa un an in care au inregistrat o crestere fenomenala, aproape o dublare a valorii actiunilor tranzactionate pe piata de capital.
Interventiile guvernului de la Beijing pentru a limita panica investitorilor, chiar si lipsite de succes, ar fi fost de asemenea un motiv de comentarii aprinse intre economisti.
Pana acum, 940 de companii, aproape 40% din cele prezente pe piata bursiera din China, au anuntat suspendarea tranzactiilor.
Paralela facuta intre situatia de acum din China si criza din 1929 este stranie si nelinistitoare.
Marcate de un deceniu de crestere economica nestavilita, crearea bunastarii... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 15:39
1Economia globala este o adevarata bomba cu ceas, dupa cum afirma Nouriel Roubini.
Poreclit "Dr.Doom" din cauza prognozelor negative oferite in ultimul deceniu, economistul isi alatura vocea corului de analisti care sustin ca o noua criza financiara este iminenta.
"Este o bomba cu ceas reprezentata de lichiditati", a explicat Roubini. Acesta crede ca nivelul banilor prezenti in piete poate provoca falimente pe banda rulanta si un nou colaps economic global, relateaza CNN.
Lipsa banilor provoaca panica
In ultima perioada, tot mai multe voci sustin ca lipsa lichiditatilor din piata se anunta ca unul dintre cele mai mari pericole pentru economia globala.
Lichiditatile sunt substanta vitala care tine in viata economia, permitand investitorilor sa cumpere si sa vanda rapid actiunile.
Sentimentul de neliniste al investitorilor, dublat de imposibilitatea de a vinde stocul de actiuni poate genera si mai multa panica in piete.
Roubini chiar aminteste cateva episoade recente care demonstreaza cat de periculoasa poate fi o lipsa severa de lichiditati in piata.
In mai 2010, o scadere brusca a cotatiilor de pe bursa americana a dus la prabusirea cu peste 1000 de puncte a indicelui Dow Industrials. Panica a luat sfarsit in aproximativ o jumatate de ora.
Trei ani mai tarziu, vestea data de seful Rezervei Federale, Ben Bernanke, privind incheierea programului de relaxare cantitativa in SUA, a generat un soc similar pe piata de obligatiuni. Situatia s-a prelungit... mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 11:40
Cu dobanzi aproape de 0 si o abundenta a lichiditatilor in piata, politicile economice sunt puse acum in impas. Slabiciunea economica a unor piete emergente arata ca, in cazul unui colaps financiar, aceasta nu vor mai putea contribui la cresterea economica globale asa cum au facut-o in 2008.
Economistul Satyajit Das trage un semnal de alarma vizand riscurile existente in plan economic si geopolitic pentru anul in curs, considerand situatia existenta mai grava decat cea din 2008.
Fost bancher, profesor al Universitati Illinois si autor al unor volume de succes, Das afirma intr-un editorial publicat de revista Market Watch ca bancile centrale nu au facut decat sa amane adevarata criza economica, realitatea contrazicand raportarile optimiste din ultimii doi ani.
Generatii pierdute
Tensiunile sociale in crestere, generate de inegalitatea in distribuirea veniturilor si de cotele ridicate ale somajului, atarna greu in balanta, in ciuda aparentei reveniri economice raportata in unele tari.
Evolutia tehnologica rapida lasa in spate un lung sir de muncitori varstnici care nu se pot adapta noilor cerinte, cel mai probabil aceastia nemaivand sansa de a se inregimenta in randul fortei de munc aactive.
Pe de alta parte, marile economii se confrunta si cu o presiune a somajului ridicat in randul tinerilor. Riscul unei generatii pierdute se intrevede cel mai bine in Europa, unde somajul in radul tinerilor atinge cote alarmante.
Pentru cei angajati presiunea se... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 09:00
1Semnele unei redresari economice in lume sunt numeroase. In America, companiile angajeaza din ce in ce mai multi oameni, iar populatia cheltuie mai mult. Recesiunea zonei euro pare sa se diminueze, in timp ce Grecia a mai depasit un hop, iar pietele au inceput sa se relaxeze.
Dupa atatea probleme, toata lumea rasufla usurata pentru relaxarea situatiei critice in care intreaga Europa se afla. Cu toate acestea, situatia trebuie privita cu o oarecare reticenta. Cresterea economiilor globale ar putea fi trasa in jos de problemele care inca raman in state precum Grecia, Spania si Portugalia, estimarile pentru anul 2012 indicand o situatie asemanatoare cu cea din anul precedent, scrie The Economist.
Exista inca riscuri pe piata. De la inceputul crizei financiare din 2008, investitorii au sperat la o crestere economica de durata si au fost afectati de ghinion, din cauza cresterii pretului la petrol, legi daunatoare, precum masurile de austeritate, sau de prabusirea afacerilor lor. Daca tensiunile cu Iranul din cauza programului nuclear ar continua, o stopare a livrarilor de petrol ar putea cauza probleme serioase pe pietele internationale.
In mod convenient pentru un presedinte care doreste sa fie reales la electoralele din noiembrie, cele mai mari sanse de revenire a economiei sunt in America. O rata a ocuparii fortei de munca in crestere alimenteaza consumul, pe masura ce mai multe locuri de munca au fost create in trimestrul inceput in noiembrie 2011, decat in... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 18:31
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, in timpul unei vizite pe santierul autostrazii Arad-Timisoara, ca, daca sindicatele ar fi condus Romania, tara ar fi fost "demult in colaps economic", relateaza Mediafax.Intrebat daca in cazul in care sindicalistii de la CNSLR Fratia vor picheta congresul de alegere a conducerii Comisiei nationale a PDL si sedinta Biroului Permanent National al PDL, ii va invita pe liderii sindicatului la discutii, Boc a spus ca va purta discutii cu acestia.
"Daca Romania era condusa de sindicate, atunci era demult in colaps economic si acest lucru se poate vedea raportandu-ne la ce se intampla in Europa. Sindicatele sunt parte a acestei tari, la fel ca toti romanii si ei au aceleasi responsabilitati sa mergem inainte", a spus Boc.
Reprezentantii CNSLR Fratia au afirmat ca este posibil sa picheteze lucrarile conventiei PDL de la Timisoara.
Premierul Emil Boc si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au vizitat, vineri dimineata, santierul autostrazii Arad-Timisoara.
Dupa vizita facuta, vineri dimineata, pe santierul autostrazii Arad - Timisoara, premierul Emil Boc si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, vor participa, impreuna cu alti membri PDL ai Cabinetului, la deschiderea congresului de alegere a conducerii Comisiei nationale a PDL pentru infrastructura, energie si mediu si la o sedinta a Biroului Permanent National al PDL, unde sunt asteptati aproximativ 1.300 de democrat-liberali.
Potrivit organizatorilor, la acest eveniment, care va incepe... mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 10:55
Frica domina pietele financiare, frica se resimte si in sanul bancilor centrale la nivel global, dar si intre producatori si marii retalieri.In primavara acestui ani, putini si-ar fi imaginat ca vom “sarbatori” trei ani de la colapsul Lehman Brothers, pe 15 septembrie, intr-un astfel de asentiment. Se credea, in acea perioada, ca revenirea economica a fost suficient de bine asimilata de bancile centrale, incat sa inceapa sa creasca ratele de interes, dar si de ministerele de finante, incat sa reduca deficitele bugetare, scrie The Guardian.
Chiar daca se mai pastreaza o nota de optimism, starea pietelor din ziua de azi este total diferita.
Ben Bernanke, seful Federal Reserve, a declarat ca banca centrala a SUA va discuta despre posibile modalitati de a stimula cresterea economica, la intalnirea de saptamana viitoare.
Bank of England pare sa aiba si ea aceeasi abordare.
Fondul Monetar International se teme ca “patura” de austeritate se va intinde si peste economiile fragile din Vestul Europei si le va atrage inapoi in recesiune. In plus se nasc tot mai multe griji privind echilibrul bancilor, privind criza datoriilor in America si, cea mai mare grija este daca zona euro va supravietui intacta crizei actuale.
Standard Chartered si HSBC au fost doua banci britanice care au iesit relativ “Fara zgarietura” din prima criza financiara, in mare parte datorita extinderii lor globale care le-a permis sa beneficieze de revenirea rapida din... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 18:29
Visul lui Zuckerberg si cifrele Facebook asa cum arata ele in viziunea fondatorilor sai ar putea duce la un colaps economic global, potrivit analistului economic Steven Foley.Fondatorul Facebook a anuntat saptamana trecuta ca nu ii mai pasa de numarul utilizatorilor, care a depasit 750 de milioane, ci acum isi concentreaza atentia asupra numarului de lucruri care sunt impartasite.
Mai precis, Zukerberg se uita la ceea ce posteaza utilizatorii, fie ca e vorba de o poza, un comentariu, un link sau un simplu like la un anumit produs, potrivit Capital.
Potrivit unui cunoscut investitor american, pana in 2013 utilizatorii celei mai mari retele de socializare vor impartasi de 1.048.576 de ori mai multe lucruri decat astazi.
Prin urmare, cercetatorul spune ca acest lucru inseamna colaps economic global intrucat nimeni nu va mai munci ci toti vor fi ocupati sa vada ce au scris prietenii pe wall-ul paginii de Facebook si vor sta cu grija de a le raspunde la randul lor prietenilor, mai mult
Sambata, 09 Iulie 2011, ora 14:00
Grupul francez Societe Generale, care patroneaza si banca romaneasca BRD, si-a sfatuit clientii sa se pregateasca pentru un posibil colaps economic global, care ar putea sa aiba loc in urmatorii doi ani. Banca franceza urmareste sa faca investitii defensive pentru a evita distrugerea capitalului, fiind de parere ca fondurile alocate de state pentru a-si salva economiile nu au facut decat sa transfere datoriile.
Acest lucru a creat un nou set de probleme, informeaza Daily Telegraph.
Francezii spun ca datoriile sunt inca foarte mari in majoritatea tarilor bogate, chiar daca e vorba de cele private sau publice.
"Pana acum, nimeni nu poate spune cu siguranta daca am scapat de perspectiva unui colaps economic global", se arata intr-un raport de 68 de pagini care incearca sa arate varianta cea mai pesimista care ar putea deveni realitate.
Societe Generale averizeaza ca guvernele si-au oprit ajutoarele fiscale pentru economie, dar chiar si fara alte cheltuieli, datoria publica va exploda in urmatorii doi ani.
Astfel, aceasta va ajunge la 105% din PIB in Marea Britanie, 125% in Statele Unite si zona euro.
Cea mai afectata va fi insa Japonia, a carei datorie va ajunge la 279% din PIB.
In urmatorii doi ani, datoria de stat la nivel global va ajunge la 45 de trilioane de dolari, de doua ori si jumatate mai mare decat in urma cu zece ani.
Povara datoriei este mai mare decat cea de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand era totusi la un nivel asemanator.
Cresterea... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 15:09