Compania japoneza Suzuki a decis sa puna capat aliantei cu grupul german Volkswagen, iar acest "divort" se adauga unei liste in crestere de colaborari esuate in industria auto, punand sub semnul intrebarii rentabilitatea acestora, informeaza Mediafax.
"Parteneriatele transcontinentale sunt extrem de dificile", a declarat Thomas Sedran, director general la compania de consultanta AlixPartners.
El a aratat ca aceste proiecte au nevoie de mai mult timp pentru a da rezultate.
"Un proiect care are nevoie de 30 de luni pentru a fi finalizat in Germania sau Europa Centrala, ar putea dura 40 de luni in alte regiuni", a spus Sedran.
Cel mai spectaculos esec a fost cel al Daimler, acum patru ani, cand a renuntat la Chrysler si a "inghitit" pierderi de 30 de miliarde de dolari.
PSA Peugeot Citroen si Mitsubishi Motors, care lucreaza impreuna la proiecte precum automobilele electrice, au incercat un schimb de actiuni pentru a-si cimenta parteneriatul, dar au abandonat discutiile anul trecut.
Chiar si in Europa o serie de colaborari au esuat.
O alianta importanta, care a implicat detineri incrucisate de actiuni, intre Renault si Volvo, s-a rupt in 1994 dupa o revolta a actionarilor companiei suedeze.
Mai recent, BMW a vandut Rover, dupa sase ani de proprietate asupra companiei britanice care au dus la pierderi masive ale acesteia.
Sub presiuni intense de reducere a costurilor, producatori auto mai mici au incercat sa dezvolte sau sa extinda aliante care... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 19:14
Dupa un lung mariaj alaturi de Chrysler, care s-a incheiat in urma cu trei ani, Daimler se afla din nou la altar, gata sa incerce sa-si uneasca fortele, insa de aceasta data, nu cu o singura companie, ci cu doua: cu francezii de la Renault si cu producatorul japonez Nissan.Marea intrebare este daca Daimler, Nissan si Renault ar putea reprezenta viitorul industriei auto mondiale? Daca unii analisti sustin aceasta ipoteza, altii cred ca istoria esecului colaborarilor marca Daimler se va repeta.Cand Daimler si Chrysler s-au aliat, in 1998, s-a dovedit un singur lucru: ce era bun in teorie, niciodata nu a iesit cum a fost planificat, drept pentru care, noua ani mai tarziu, au hotarat sa mearga pe drumuri separate. Pentru Chrysler, separarea a pus in miscare un lant de evenimente nedorite care, in cele din urma, au condus la faliment si la preluarea de catre Fiat. Daimler a reusit, insa, sa se mentina pe linia de plutire, dar cu mult sub obiectivele pre-fuziune, si a continuat sa piarda in continuare teren, iar noile norme privind noxele si consumul de combustibil au facut ca afacerile sa isi schimbe directia.Acest nou parteneriat nu vizeaza, insa, doar o incrucisare de responsabilitate (Renault detine 44 la suta din Nissan, care, la randul sau, detine 15 la suta din producatorul francez), ci reprezinta un program extis de dezvoltare si cooperare. Obiectivul este acela de a introduce mai usor noi produse pe piata, potrivit MSNBC."Lectia pe care criza din... mai mult
Luni, 12 Aprilie 2010, ora 23:31