Comisia Europeana a anuntat joi ca a aprobat schema de ajutor de stat in valoare de 4,521 miliarde de lei (935 milioane de euro) introdusa de Romania pentru a sustine companiile afectate de pandemia de coronavirus, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Acest suport va lua forma unor granturi directe pentru capital de lucru si investitii productive si va fi cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Masura va fi accesibila IMM-urilor active in anumite sectoare si unor mari companii care au legaturi cu IMM-urile eligibile, care au fost afectate negativ de pandemia de coronavirus. Obiectivul masurii este sa furnizeze lichiditate pentru aceste companii, ceea ce le permite sa isi continue activitatile, sa demareze investitii si sa mentina locurile de munca.
Comisia Europeana a descoperit ca schema Romaniei este in linie cu conditiile prevazute in cadrul temporar: granturile directe nu vor depasi 100.000 de euro pentru fiecare companie care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, 120.000 de euro pentru fiecare companie activa in sectoarele pescuitului si acvaculturii si 800.000 de euro pentru fiecare companie activa in toate celelalte sectoare. De asemenea schema va functiona pana la data de 31 decembrie 2020.
"Comisia a ajuns la concluzia ca aceasta masura este necesara, adecvata si proportionata pentru a remedia un prejudiciu serios aparut in economia unui stat membru, in linie cu Articolul... mai mult
Joi, 27 August 2020, ora 13:55
Noua Comisie Europeana (CE) si-a propus ca una dintre prioritatile mandatului sau sa fie lupta impotriva schimbarilor climatice si a degradarii mediului.
Astfel, Pactul ecologic european (The European Green Deal) stabileste actiunile menite sa transforme Europa in primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pana in 2050.
Poate insa Europa sa devina primul continent neutru din punct de vedere climatic?
Pentru a raspunde acestei provocari, Europa are nevoie de o noua strategie de dezvoltare, in virtutea careia sa devina prima economie din lume care sa aiba un impact neutru asupra climei pana in anul 2050, comparativ cu nivelurile din 1990.
Acest proces de transformare a economiei Uniunii Europene (UE) in vederea unui viitor mai sustenabil trebuie sa se realizeze treptat, prin actiuni concrete din partea tuturor sectoarelor economiei, in special energia, transporturile, agricultura, cladirile si sectoarele industriale, de exemplu cele ale cimentului, siderurgiei, TIC (tehnologia informatiei si a comunicatiilor), textilelor si produselor chimice.
Un mare accent se pune pe decarbonizarea sectorului energetic, tinand cont de faptul ca productia si utilizarea energiei in sectoarele economice genereaza mai mult de 75% din emisiile de gaze cu efect de sera ale UE.
In consecinta, sectorul energetic va trebui sa inceapa eliminarea treptata a carbunelui, iar sursele de energie regenerabila sa joace un rol esential.
In paralel,... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2020, ora 11:36
O echipa mixta a Ministerului Fondurilor Europene si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condusa de secretarul de stat Mihaela Toader, a avut miercuri la Bruxelles o prima reuniune cu reprezentantii DG Regio si DG Employment, din cadrul Comisiei Europene, pentru negocieri la nivel tehnic privind investitiile prevazute prin Politica de Coeziune in viitoarea perioada de programare (2021-2027), informeaza un comunicat de presa al MFE.
Reuniunea a urmarit stabilirea bazelor acestui proces de negociere, pornind de la identificarea nevoilor de investitii ale Romaniei, ce vor putea fi finantate din fonduri europene in urmatoarea perioada de programare - a treia pentru Romania de la aderarea in UE.
In ceea ce priveste prioritatile de finantare ale Romaniei privind fondurile europene alocate dupa 2021, Mihaela Toader a aratat ca tara are nevoie de consolidarea infrastructurii de baza in sectoare cheie precum cercetarea publica si privata, transport, mediu, educatie, sanatate si servicii sociale.
Tot in urmatoarea perioada de programare, Romania va miza pe investitii in noi modele de afaceri, dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, precum si pe sprijinirea eficientei energetice a acestora.
Dezvoltarea capacitatilor de productie a energiei din surse regenerabile, combaterea somajului pe termen lung sau trecerea de la ocupare la pensionarea activa vor fi, de asemenea, parte a noii viziuni de programare.
"Romania, tara care detine si... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 17:40
Reteaua de autostrazi din Romania trece bariera de 800 de kilometri cu cei 101 noi kilometri adaugati in acest an, desi numai 60 dintre acestia au fost dati efectiv in folosinta, intrucat pe 43 de kilometri din loturile 3 si 4 Lugoj-Deva trebuie remediate "mici gauri de 500 de metri".
Astfel, la final de 2018, Romania se poate "lauda" cu o retea de autostrazi de 807 kilometri.
Anul 2018 marcheaza schimbari in managementul celor mai importante companii aflate in subordinea Ministerului Transporturilor - CFR Calatori, CFR SA, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, Metrorex, TAROM - in unele cazuri chiar de doua ori (CNAB).
Sfarsitul anului 2018 "prinde" Ministerul Transporturilor cu un ministru demisionar, dupa ce presedintele Klaus Iohannis nu a vrut sa semneze decretul de numire al lui Mircea Draghici, propus de PSD pentru a fi ministru al Transporturilor in locul lui Lucian Sova.
In pas de melc pe drumurile tarii
Premierul Viorica Dancila declara la inceputul lunii decembrie ca seful Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) "pleaca acasa" daca pana pe 31 decembrie nu sunt finalizati 100 de kilometri de autostrada.
In acest context, pe 14 decembrie 2018, a fost deschisa in sfarsit circulatia rutiera pe inca 6,5 kilometri din autostrada A3 de la Soseaua de Centura pana in zona Petricani, dupa ce reprezentantii CNAIR au receptionat lucrarile la "ciotul de 3 kilometri", respectiv sectorul de autostrada Bucuresti - Ploiesti,... mai mult
Miercuri, 26 Decembrie 2018, ora 17:13
Premierul Viorica Dancila a declarat, in debutul sedintei de miercuri a Guvernului, ca Romania va folosi un imprumut de 450 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru asigurarea "cofinantarii proiectelor sustinute din fonduri europene, respectiv prin PNDL 2014-2020".
"Legat de continuarea unor investitii importante in dezvoltarea rurala, avem pe ordinea de zi a sedintei de astazi un Memorandum privind contractarea unui imprumut de la BEI in suma de 450 milioane euro. Fondurile sunt pentru asigurarea cofinantarii proiectelor sustinute din fonduri europene, respectiv prin PNDL 2014-2020. Acordul de imprumut a fost negociat cu sprijinul ministerului Finantelor Publice, in conditii avantajoase pentru Romania", a declarat premierul Viorica Dancila, in debutul sedintei de miercuri a Executivului.
Potrivit ordinii de zi a sedintei de miercuri a Guvernului, Executivul discuta un Memorandum cu tema "Aprobarea raportului negocierii Contractului de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii (Romania - Cofinantare UE pentru dezvoltare rurala 2014-2020), in valoare de 450 milioane euro; aprobarea textului negociat al Contractului de finantare; aprobarea semnarii Contractului de finantare si acordarea imputernicirii de semnare ministrului finantelor publice". ...citeste mai departe despre "Guvernul imprumuta 450 milioane euro ca sa aiba bani sa cofinanteze proiecte din fonduri UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 29 August 2018, ora 14:40
Fermierii romani vor putea beneficia de credite de investitii si de dezvoltare in conditii avantajoase, in baza unui instrument de finantare cu partajarea riscului, in valoare de 126 de milioane de euro, derulat prin Fondul European de Investitii (FEI), Romania fiind a cincea tara din Uniunea Europeana care semneaza un astfel de acord.
"Acordul de finantare este sustinut 70% din fonduri europene si 30% din contributia bancilor, care va fi supusa rigorilor bancare de credite si comisioane. Este un mecanism usor de accesat, dar cu rigoare in implementarea lui, motiv pentru care, in etapa urmatoare, se vor construi structuri care sa urmareasca indeaproape implementarea acestui mecanism", a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, cu prilejul semnarii acestui acord.
Din totalul imprumutului, circa 93,8 milioane de euro vor veni prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, iar diferenta va fi asigurata de institutiile financiare selectate.
Potrivit reprezentatilor FEI, acesta este un produs de creditare cu partajarea riscului care va reduce semnificativ ratele dobanzilor si va imbunatati cerintele de garantare a imprumuturilor acordate intreprinderilor active in sectorul agricol.
Creditele se vor acorda in lei pentru sustinerea investitiilor si cheltuielile de capital ale fermelor mici si ale intreprinderilor active in domeniul agriculturii, precum si cofinantarea granturilor din agricultura.
"Vrem sa cream un produs... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 14:17
BCR a redus estimarile privind avansul economic al Romaniei, prognozand o crestere de 1,8% in acest an si 3% anul viitor, pe fondul investitiilor publice scazute, dar si din cauza deteriorarii situatiei economice a principalilor parteneri comerciali, se arata intr-o nota publicata luni de banca.
Anterior, BCR estima o crestere a produsului intern brut de 2,3% in acest an si de 3,3% in 2015, transmite Mediafax.
Premierul Victor Ponta a declarat in septembrie ca Romania trebuie sa cheltuiasca, pana la sfarsitul anului 2014, o suma de peste 3 miliarde de dolari pentru investitii publice, el aratand ca aceste fonduri, care sunt acoperite de la buget, se cheltuiesc greu din motive procedural birocratice.
Analistii BCR considera ca fiind "ambitioasa" tinta de deficit bugetar pentru 2015 asumata de guvern in ultimul raport de convergenta trimis Comisiei Europene, de 1,4% din PIB, respectiv un deficit structural al bugetului general consolidat de 1% din PIB.
"Suntem sceptici ca aceasta tinta va fi atinsa, mai ales dupa declaratiile premierului de saptamana trecuta privind intentia Romaniei de a cere UE sa accepte un deficit bugetar de 2% din PIB pentru anul viitor", se arata in raportul BCR.
Ponta nu are idee
Intr-un discurs sustinut saptamana trecuta la Summitul UE-Europa de Sud-Est de la Bucuresti, Ponta a declarat ca nu are idee cum va putea aloca in bugetul pe anul viitor sumele pentru cofinantarea a 50% din fondurile de coeziune si a apreciat ca poate ca ar... mai mult
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 15:35
Romania va beneficia in perioada 2014-2020 de peste 9 miliarde de euro din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR), a declarat sambata, pentru Agerpres, Carmen Mihaela Boteanu, director general adjunct al Directiei Generale Dezvoltare Rurala - Autoritatea de management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala.
'Unul din programele prin care acesti bani vor ajunge in Romania este Programul National de Dezvoltare Rurala, care va beneficia de un buget de peste 9 miliarde de euro din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR), plus buget de stat, cofinantare nationala', a afirmat Boteanu referindu-se la oportunitatile de finantare de care va beneficia tara noastra.
Ea a precizat ca banii se vor aloca atat pentru exploatatii agricole, ferme zootehnice si vegetale, cat si pentru procesare, punandu-se accent pe crearea lantului scurt de aprovizionare, adica investitii care sa cuprinda atat ferme, cat si depozite unde se colecteaza, sorteaza, proceseaza, astfel incat produsele sa aiba o valoare adaugata mult mai ridicata si evident sa fie competitive pe alte piete.
Tot in cadrul acestui program exista posibilitati de finantare pentru infrastructura, Romania avand mare nevoie de acest tip de investitii, a adaugat Boteanu.
'Fondurile vor fi folosite pentru infrastructura de transport, infrastructura de apa potabila si ape uzate, dar si de investitii educationale, sociale, chiar si in domeniul sanatatii, adica... mai mult
Sambata, 11 Octombrie 2014, ora 13:45
Mai multe state bogate din UE, intre care Franta si Olanda, vor scaderea fondurilor de 2,9 miliarde de euro pe care CE ar trebui sa le suporte dupa reducerea, de la 15% la 5%, a cofinantarii din partea Romaniei si altor cinci state membre a proiectelor finantate de UE. Mai multe tari vor diminuarea fondurilor CE pentru reducerea cofinantarii a 6 state, inclusiv Romania CE a anuntat, la inceputul lunii august ca planul de accelerare a platii de subventii europene ar conduce la economii de 2,9 miliarde de euro pentru Grecia, Portugalia, Irlanda, Letonia, Romania si Ungaria, tari care au fost nevoite sa apeleze la ajutor financiar extern din cauza crizei, potrivit Mediafax.
Economiile pentru Romania pot ajunge la 714 milioane de euro, a anuntat atunci executivul comunitar.
Fondurile de 2,9 miliarde de euro ar fi suportate de CE. Suma poate fi insa redusa cu cel putin jumatate, dupa ce mai multi contributori neti la bugetul UE, intre care Franta, Marea Britanie, Olanda si tarile nordice, si-au exprimat temeri privind impactul planului asupra propriilor finante, au declarat surse apropiate situatiei pentru Financial Times.
Obiectiile acestor state ar putea "reduce puternic" suma suplimentara alocata de CE, a declarat un diplomat implicat in negocieri.
Temerile unor state se concentreaza pe reducerea contributiilor guvernelor nationale la proiectele finantate cu fonduri UE.
"Daca trebuie sa contribui cu 5% din costul unui proiect, atunci banii sunt aproape gratis. Nu ne... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 15:14