In primul trimestru al anului 2015 au fost deschise 2.740 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 58% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au inregistrat 6.512 insolvente.
Cu toate acestea, raportat la 1.000 de firme active, incidenta insolventelor este de patru ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, Romania fiind pe prima pozitie din acest punct de vedere, reiese din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului.
Scaderea record a numarului de insolvente in primul trimestru al anului 2015 se datoreaza scaderii firmelor insolvente cu cifra de afaceri sub 100 K EUR.
In acelasi timp, contractia este datorata si unui efect de baza semnificativ (prin comparatie cu un record istoric inregistrat in anul anterior).
Mai mult decat atat, numarul insolventelor deschise in primele trei luni ale anului curent in randul companiilor cu cifra de afaceri peste 1 MIL EUR este de 170 de firme, in crestere cu aproximativ 13% fata de aceeasi perioda a anului anterior.
Astfel, socul social - numarul locurilor de munca care ar putea fi pierdute - este mai mare cu 24%.
Distributia sectoriala si teritoriala a firmelor insolvente
Din punct de vedere al distributiei sectoriale, fabricarea produselor textile, asanarea si indepartarea gunoaielor, constructiile, HORECA si industria alimentara sunt in top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolventelor raportat la 1.000 de firme active.... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 14:26
1Pe parcursul primului semestru al anului 2014 s-au deschis 12.453 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 13.855 de proceduri noi de insolventa.
Coface Romania a realizat un nou studiu privind evolutia numarului de insolvente in Romania, de aceasta data luand in considerare cazurile nou inregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolventa in perioada Ianuarie - Iunie 2014, pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului.
Considerand media ultimilor 10 ani, numarul insolventelor deschise in a doua jumatate a anului a reprezentat intre 80% - 85% din nivelul inregistrat in primul semestru.
Daca aceasta dinamica se va pastra si in semestrul doi al anului curent, este foarte probabil ca vom asista la un volum total de maximum 23.000 de insolvente deschise pe parcusul anului 2014.
Aceasta ar echivala cu o contractie de aproximativ 15% a numarului de insolvente nou deschise in anul curent, comparativ cu anul 2013.
Totusi trebuie luat in considerare si faptul ca, in iunie 2014 a intrat in vigoare noua lege a insolventei, iar impactul acesteia in practica si schimbarea conduitei companiilor sunt dificil de estimat cu exactitate, existand posibilitatea ca evolutia numerica a dosarelor de insolventa nou inregistrate pana la sfarsitul anului sa sufere variatii semnificative.
Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, sectorul constructiilor, care a ocupat constant... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 16:11
Circa 3.200 de firme, reprezentand mai putin de 3% din totalul firmelor active in Romania care au un rol determinat in economie, avand afaceri de peste un milion de euro, se afla in insolventa inevitabila sau nedeclarata inca, arata o analiza a Casei de Insolventa Transilvania (CITR).
"Companiile de care depinde relansarea economica in Romania reprezinta mai putin de 3% din totalul firmelor active. Intrarea acestora in insolventa ar genera un efect de domino cu consecinte majore asupra intregului sistem", apreciaza reprezentantii CITR, citati de Mediafax.
Din totalul celor peste 600.000 de companii active in 2013 inregistrate la Registrul Comertului si care nu se afla in insolventa, 19.800 au un rol determinant in economie, fiind societati care au active mai mari de un milion de euro. Cifra de afaceri cumulata a acestora in 2012 a depasit 156 de miliarde de euro, cu 18,8% mai mare decat PIB-ul Romaniei.
Aproape 2 milioane de persoane, angajate in aceste companii
In 2012 acest esantion de companii sunt angajate peste 1,87 milioane de persoane, mai mult de o treime din populatia salariata la nivel national. Analiza arata ca, in momentul de fata, 3.200 dintre acestea se afla in categoria "insolventa inevitabila"sau "nedeclarata inca".
"Aceste companii au o foarte mare influenta asupra sistemului economic si trebuie sa fim atenti la evolutia lor viitoare pentru a vedea perspectivele de crestere si depasire a crizei. Ceea ce va determina inclinarea balantei... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 17:30
Cresterea alarmanta a insolventelor din ultimii ani a luat amploare in Romania si a devenit un fenomen in sine. anul acesta, chiar daca in T1 numarul insolventelor se afla totusi pe un trend descrescator, gradul de indatorare al companiilor nu a scazut, ci dimpotriva. Mai mult, analistii prevad vremuri grele pentru firmele romanesti in 2014.
Companiile romanesti continua sa se confrunte cu un fenomen de supraindatorare peste nivelul pe care l-ar putea sustine. Din acest motiv, bancile si-au concentrat atentia pe gestionarea creditelor neperformante, si mai putin pe noi finantari.
In primele noua luni ale anului curent s-au deschis 18.321 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 3,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 18.991 de proceduri noi de insolventa.
"Suntem in continuare martorii cercului vicios: companiile nu mai au lichiditati, dar nici nu mai pot accesa noi finantari, din cauza creditelor neperformante. Procedura insolventei le-a oferit o rezolvare in aceasta perioada de criza, astfel ca din 2008 pana in prezent multe companii au reusit sa isi depaseasca dificultatile financiare sub protectia sa. Faptul ca numarul companiilor care intra in insolventa s-a redus este o etapa fireasca si chiar necesara pentru multe dintre ele ", a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator in cadrul Casei de Insolventa Transilvania.
Cel mai ingrijorator este faptul ca in anul 2013 vom inregistra, fara echivoc, un numar record al... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 11:19
Numarul companiilor care au intrat in insolventa in primele noua luni ale anului a scazut cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 18.321 de firme, insa ritmul deschiderii acestor proceduri s-a accelerat in trimestrul al treilea, in conditiile in care soldul la finalul primului semestru anunta o contractie de 10%.
Una dintre cauze a fost decizia unor companii de a grabi acest proces, luand in considerare modificarile aferente codului de procedura civila, conform grupului Coface.
Accelerarea ritmului de insolvente din ultima perioada va determina, probabil, ca nivelul de la sfarsitul anului curent sa fie comparabil cu cel inregistrat anul anterior. Cel mai ingrijorator este faptul ca in anul 2013 se va inregistra un numar record al insolventelor in randul companiilor medii si mari.
Evolutia insolventelor indica o stagnare relativa
Evolutia recenta a insolventelor indica o stagnare relativa, dar efectele negative prezente sunt semnificative si se vor propaga in economia privata.
In urma analizei datelor financiare aferente firmelor insolvente in corelatie cu contextul macroeconomic si practicile de business observate intre companii, identificam cateva cauze, care au dus la amplificarea acestui risc global.
Prima este cresterea importantei creditului comercial, pe fondul unei ponderi mai ridicate a creantelor in active circulante in bilantul companiilor.
A doua, conform Coface, este extinderea termenelor de incasare, pe fondul cresterii mai... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 11:50
Romania surclaseaza Ucraina si ajunge, pentru prima data, pe locul trei in Coface CEE Top 500 cu 54 de companii in clasament, in crestere cu 22,7% fata de anul trecut. Totusi, companiile romanesti nu reusesc sa egaleze performantele Ucrainei si in ceea ce priveste profitul net si cifra de afaceri, in crestere cu 10,8%, la 49 miliarde de euro.
Cei mai importanti jucatori economici ai regiunii CEE activeaza in Polonia, tara care gazduieste mai mult de o treime din companiile de top (171 de companii, 34,2%). Cele mai puternice companii poloneze ar putea genera o cifra de afaceri de 234 miliarde de euro in 2013, cu o crestere de 6% fata de anul trecut. In ciuda unei pierderi de 30%, companiile poloneze raman, totusi, in top din punctul de vedere al profitului net. Aceasta tara a demonstrat - chiar si dupa cea mai puternica crestere a PIB-ului din UE in 2011 - o incetinire brusca in 2012, in timp ce insolventele au atins niveluri record in aceeasi perioada.
Ungaria se afla pe locul secund in Top 500 CEE din punctul de vedere al numarului de companii cu care este reprezentata (66 - 13,2%). Aceasta a fost clasata pe locul al treilea in 2011, desi performantele economiei sale (PIB) au scazut cu 1,7%, iar cifra de afaceri a celor mai importante companii a crescut usor pana la 240 miliarde de euro (+2,2%). Se recomanda o monitorizare atenta a economiei tarii, deoarece profitul net este in scadere la an la an.
"Chiar si pentru partea emergenta a Europei, 2012 si 2013 au fost... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 12:01
Peste 16.400 de firme din Romania au intrat in insolventa in primele noua luni ale acestui ani, in crestere cu 7,59% fata de intreg anul 2011, potrivit celor mai recente statistici oferite de Coface Romania.
Numarul insolventelor din primele noua luni ale acestui an este mai mare cu 17,17% fata de 2010, iar peste 50% dintre aceste insolvente au fost solicitate de debitori.
Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, in conditiile in care se observa o crestere a gradului de concentrare pentru primele trei-cinci sectoare.
"86% dintre firmele intrate in insolventa in perioada analizata sunt microintreprinderi, dar acestea reprezinta sub 10% din cifra de afaceri consolidata, 12% din numarul de salariati si 0,5% din valorea cumulata a datoriilor. Aceste intreprinderi mici si mijlocii inregistreaza cel mai ridicat nivel al DSO (durata medie de incasare a creantelor), al pierderii nete, al gradului de indatorare precum si al capitalurilor proprii negative", potrivit reprezentantilor Coface.
Chiar daca, din punct de vedere numeric, ponderea intreprinderilor mijlocii, mari si foarte mari a reprezentat doar 3%-4% din totalul firmelor intrate in insolventa in primele noua luni din ultimii 3 ani de zile, ponderea cifrei de afaceri inregistrata de acestea in total cifra de afaceri, a crescut semnificativ, de la 40% in 2010 si 38% in 2011, la 70% in anul 2012.... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 11:58