Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, vineri, Curtea Constitutionala in legatura cu modificarile votate de PSD-ALDE-UDMR-minoritati in Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.
Totodata, sunt contestate si noile modificari aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, una dintre Legile Justitiei, precum si Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.
Iohannis reclama faptul ca, in realitate, majoritatea parlamentara nu a facut modificarile conform deciziilor CCR. Seful statului arata si ca au existat cazuri in care parlamentarii au profitat de ocazie si, pe langa schimbarile necesare pentru a pune legislatia in acord cu Constitutia, au operat si alte modificari.
Iohannis mai spune ca Parlamentul a eliminat complet si articolul 220 din Codul de Procedura Penala, contrar unei decizii anterioare a CCR, in care a constatat ca solutia legislativa care permite luarea masurii arestului la domiciliu, in conditiile in care anterior inculpatul a fost arestat (preventiv sau la domiciliu) in aceeasi cauza, in lipsa unor temeiuri noi care fac necesara privarea sa de libertate e constitutionala.
In plus, seful statului sustine ca in procesul parlamentar de modificare a acestor legi a fost incalcat principiul bicameralismului.
Citeste aici, integral, sesizarea lui Iohannis asupra Codul de Procedura Penala si Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciaraCiteste aici, integral, sesizarea lui Iohannis... mai mult
Vineri, 10 Mai 2019, ora 16:27
Proiectele de modificare a Codurilor Penale, aprobate in mare graba, marti, de comisia speciala condusa de Florin Iordache, au fost votate miercuri de Camera Deputatilor, decizionala, dupa ce trecusera si de Senat.
Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, nu a condus sedinta si nici nu a fost prezent la dezbatere, dar a venit la votul final.
PNL si USR au anuntat ca vor ataca modificarile la Curtea Constitutionala, avand doar 2 zile la dispozitie, pentru ca proiectele au fost adoptate in procedura de urgenta.
"Este cea mai grava situatie din ultimii doi ani de zile din punct de vedere legislativ, pentru ca aceste modificari ii ajuta in mod substantial pe infractori", avertizase inainte de vot deputatul USR Stelian Ion.
In sedinta de plen, PNL si USR au facut apel la deputatii UDMR si la cei ai minoritatilor sa nu voteze proiectele, fara succes insa.
Printre cei care au votat in favoarea modificarilor la Codurile penale se numara presedintele PSD, Liviu Dragnea, liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, precum si liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian.
La PSD a existat o singura iesire din rand: deputatul de Braila Nicu Nita a votat "Nu" la CPP, dar a revenit alaturi de colegii sai la CP, votand "Da".
Lista deputatilor care au votat modificarile la Codul de Procedura penala.
Lista deputatilor care au votat modificarile la Codul Penal.
Florin Iordache a anuntat cu putin timp inainte de vot ca sunt prezenti 181 de deputati, insa... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 13:10
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, ca o posibila ordonanta de urgenta data de Guvern pentru modificarea Codurilor Penale ar fi neconstitutionala.
"Asta pur si simplu nu se poate. S-a mai incercat. Exista practica Curtii Constitutionale a Romaniei, care le-a declarat neconstitutionale. Guvernul nu poate legifera prin ordonanta de urgenta pe o speta care se afla in procedura in Parlament. Deci nu se poate", a sustinut, joi, seful statului, aflat la Consiliul European de iarna.
Presedintele face referire la o decizie CCR mai veche. Atunci Guvernul Boc a vrut sa dea OUG pentru a modifica Legea Educatiei, in timp ce aceasta se afla in procedura parlamentara avansata.
Toader sustine ca nu e aceeasi situatie din 2010
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, joi, ca o eventuala OUG pe Codurile Penale nu contravine deciziei CCR privind modificarea legilor in timp ce se afla deja in procedura parlamentara, situatiile nefiind similare, iar concluzia sa a fost ca "unii spun ce stiu, iar altii stiu ce spun".
In ceea ce priveste justificarea urgentei unui act normativ pe aceasta tema, el a precizat ca urgenta era de anul trecut si este "si mai urgenta astazi".
El a explicat contextul in care a fost emisa decizia CCR care arata ca nu se poate da OUG pe o lege aflata deja in Parlament:
"Era undeva in vara lui 2010, cand Parlamentul elaborase, dezbatuse proiectul de lege pentru noua Lege a Educatiei. Trecusera de Camera Deputatilor,... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 14:55
Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codurilor Penale anuntata de Viorica Dancila, Tudorel Toader si Liviu Dragnea ar fi o fortare a coalitiei de guvernare de a duce la bun sfarsit masurile controversate, spune deputatul USR Stelian Ion.
"PSD e un partid de penali. De astazi nu voi mai face nicio diferenta intre ei! Toti pesedistii sunt la fel. Daca nu sunt infractori cu acte in regula, sunt complici ai infractorilor pentru ca ii ajuta pe infractori si promoveaza o societate bazata pe abuzuri si furturi. Au demostrat-o azi la CEx, in unanimitate.
Tot ceea ce au facut de 2 ani de zile este in sprijinul infractorilor. Astazi au decis in forul lor superior, IN UNANIMITATE, la solicitarea 'unui coleg', ca Guvernul sa dea ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului penal si a celui de procedura penala", a scris pe Facebook Stelian Ion, sustinand ca se recurge la aceasta masura pentru ca PSD-ALDE a pierdut majoritatea in Camera Deputatilor.
Stelian Ion sustine ca ordonanta este neconstitutionala, avand in vedere ca legile sunt deja in procedura parlamentara.
"Dragnea, Tariceanu si gastile lor de derbedei nu mai au rabdare. Sa dai OUG pe niste legi care sunt in procedura parlamentara e o ticalosie fara margini. Evident ca e neconstitutional! Evident ca nu exista nicio situatie exceptionala care sa justifice emiterea unei ordonante de urgenta in locul adoptarii prin lege! Dar nu va mai conta, pentru ca, odata publicata ordonanta de urgenta de modificare a... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2018, ora 18:58
Nimic nu impiedica Guvernul Romaniei sa modifice in zilele urmatoare Codurile Penale prin ordonanta de urgenta, cata vreme Parlamentul este pana pe 19 iulie in sesiune extraordinara. "Guvernul poate face orice", spune Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor.
Codul de Procedura Penala si Codul Penal au fost adoptate de Parlament in ultima luna si apoi contestate la Curtea Constitutionala, motiv pentru care modificarile sustinute de PSD-ALDE-UDMR vor intra in vigoare cu intarziere.
Cu totul alta ar fi situatia daca Guvernul Dancila s-ar implica direct, folosind controversatul instrument numit ordonanta de urgenta, mai ales ca are deja creat cadrul legal la Parlament, care la ora actuala este in standby, adica in sesiune extraordinara dar neavand nimic in program. Modificarile facute la Codurile Penale prin ordonanta de urgenta ar intra in vigoare imediat, odata cu publicarea in Monitorul Oficial.
Conform art. 115 din Constitutie, "Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere".
Contactat de Ziare.com, Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor si presedintele comisiei speciale care a lucrat la modificarea Codurilor penale, ne-a explicat cum stau lucrurile la ora actuala... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 14:32
Social democratii nu par ingrijorati de semnalul de alarma tras de 12 state occidentale cu privire la modul in care Puterea de la Bucuresti are de gand sa modifice Codurile Penale.
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, le-a transmis ambasadorilor statelor partenere ca ar trebui sa fie ingrijorati de statul paralel din Romania si de posibilitatea ca liderul PNL, Ludovic Orban, sa le faca plangere penala pentru inalta tradare.
"Ii rog pe distinsii parteneri din ambasade sa analizeze o situatie: daca in viitorul apropiat, in urma receptiilor sau intalnirilor pe care le organizeaza, nu exista riscul ca domnul Ludovic Orban sa faca vreo plangere penala pentru tradare de tara, iar DIICOT sa deschida o ancheta penala, doar pentru ca invitatii conspira si spioneaza impreuna cu gazdele din ambasada. Pentru ca stimati ambasadori, asta se petrece in Romania.
Acum! Guvernul este anchetat de DIICOT pentru spionaj si inalta tradare de tara, motivul fiind intalnirile oficiale cu omologii lor din Israel. Deci, asta numesc eu Stat Paralel si putere oculta in Romania, si asta ar trebui sa va ingrijoreze si pe dumneavoastra", a afirmat secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, intr-un comunicat de presa.
Acesta a adaugat ca cei 12 ambasadori ar trebui sa fie ingrijorati sau preocupati si de protocoalele secrete incheiate intre SRI si institutiile din sistemul judiciar romanesc.
"Cred ca ingrijorarea celor 12 ambasadori privind independenta... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 18:27
Presedintele Klaus Iohannis a comentat, joi, declaratia comuna transmisa de 12 state occidentale care atrag atentia asupra efectelor ingrijoratoare pe care le vor avea modificarile dorite de coalitia PSD-ALDE asupra Codurilor Penale.
"Au perfecta dreptate. E lucrul pe care l-am spus si eu de multa vreme. Putem sa modificam, dar modificarile sa fie de natura sa imbunatateasca independenta si eficienta sistemului de justitie. Aceste atentionari sunt lucruri pe care le spun si eu si le spun multi romani", a subliniat Iohannis, la Bruxelles, intrebat de jurnalistii romani cum vede declaratia celor 12 state.
Iohannis participa joi si vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. In capitala Belgiei se afla azi si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care are o intalnire cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Pe agenda discutiilor dintre cei doi sunt inscrise subiecte precum justitia, respectarea statului de drept si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).
Amintim ca joi, ziua in care in comisia condusa de Florin Iordache a inceput modificarea Codului Penal, Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si Statele Unite ale Americii si-au aratat ingrijorarea ca, daca intra in vigoare, noile prevederi din legislatia penala romaneasca vor "afecta negativ lupta impotriva infractiunilor violente, a infractionalitatii organizate transfrontaliere, a infractiunilor... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 16:39
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, considera ca "trebuie sa se grabeasca procedura" privind adoptarea modificarilor aduse Codurilor Penale, insa liderul PSD a respins ideea ca Guvernul va da ordonanta de urgenta in acest sens.
Intrebat daca este exclusa in acest moment aceasta procedura, el a raspuns: "Da".
"Voi ati spus. Eu stiu exact ce am vorbit vineri seara. Am fost acolo cu totii si am spus si spun in continuare ca trebuie sa se grabeasca procedurile (de adoptare a modificarilor aduse Codurilor Penale - n.red.), pentru ca s-a intarziat foarte mult. O sa facem o sesiune extraordinara, dar nu putem face o sesiune extraordinara toata vara. Si atunci o sa cer astazi, si eu, si domnul Tariceanu celor din comisie (Comisia Iordache - n.red.) sa inchida odata Codul Penal, sa mearga la votul final, dupa care intra in circuitul obisnuit", a spus liderul social democratilor, luni, in Parlament.
Jurnalistii au insistat cu intrebarea, amintindu-i lui Liviu Dragnea de declaratia de vineri, dupa CEx, cand a dat de inteles ca va trece Codurile, dar si alte legi importante prin ordonanta de urgenta.
"Maniera pe care eu am avut-o de a avea o abordare procedural corecta in Parlament s-a dovedit ca a fost una gresita, pentru ca in Parlament nu se mai poate vorbi de adoptarea in proceduri normale, dezbateri si promulgare. Orice lege e atacata, retrimisa, doar-doar sa nu se mai puna in practica, sa dea jos Guvernul si sa distruga PSD si majoritatea parlamentara",... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 15:21
Comisia speciala pentru Legile Justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, incepe marti, la ora 15:00, sa voteze modificarile la Codul Penal. Schimbarile de substanta, mai ales cele facute in cazul infractiunilor de coruptie, nu au fost insusite de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Multe dintre propunerile facute de parlamentari la Codul Penal sunt controversate si au iscat reactii din partea societatii civile sau a asociatilor de magistrati.
Pe masa membrilor comisiei speciale a ajuns si punctul de vedere al CSM. Potrivit acestuia, magistratii nu si-au insusit cele mai importante modificari aduse Codului Penal.
Citeste si: Forumul Judecatorilor desfiinteaza modificarile dorite de PSD la Codurile Penale: Plaseaza inculpatul, nu victima, intr-o pozitie privilegiata
Membrii CSM care fac parte din Comisia nr. 1 - Legislatie si cooperare interinstitutionala - au avut trei intalniri in care au analizat propunerile de modificare a Codului Penal: pe 4 mai, 7 mai si 8 mai.
Ei au analizat atat proiectul de lege, cat si observatiile si propunerile trimise de instantele si parchetele din tara.
In actele transmise la CSM de Comisia Iordache nu se arata in ce fel urmeaza sa fie modificata infractiunea de abuz in serviciu, in contextul in care mai multi lideri PSD au declarat ca aceasta urmeaza sa primeasca o noua definitie sau un prag valoric pentru incriminarea infractiunii.
Anuntul lui Olaru
Pe 8 mai, vicepresedintele Consiliului Superior al... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 00:00