Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, vineri, Curtea Constitutionala in legatura cu modificarile votate de PSD-ALDE-UDMR-minoritati in Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.
Totodata, sunt contestate si noile modificari aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, una dintre Legile Justitiei, precum si Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.
Iohannis reclama faptul ca, in realitate, majoritatea parlamentara nu a facut modificarile conform deciziilor CCR. Seful statului arata si ca au existat cazuri in care parlamentarii au profitat de ocazie si, pe langa schimbarile necesare pentru a pune legislatia in acord cu Constitutia, au operat si alte modificari.
Iohannis mai spune ca Parlamentul a eliminat complet si articolul 220 din Codul de Procedura Penala, contrar unei decizii anterioare a CCR, in care a constatat ca solutia legislativa care permite luarea masurii arestului la domiciliu, in conditiile in care anterior inculpatul a fost arestat (preventiv sau la domiciliu) in aceeasi cauza, in lipsa unor temeiuri noi care fac necesara privarea sa de libertate e constitutionala.
In plus, seful statului sustine ca in procesul parlamentar de modificare a acestor legi a fost incalcat principiul bicameralismului.
Citeste aici, integral, sesizarea lui Iohannis asupra Codul de Procedura Penala si Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciaraCiteste aici, integral, sesizarea lui Iohannis... mai mult
Vineri, 10 Mai 2019, ora 16:27
Modificarile Codurilor Penale votate in Camera Deputatilor in ceea ce priveste prescriptia raspunderii penale constituie o modalitate mascata de impunitate in special pentru infractiunile de serviciu, pentru infractionalitate economico-financiara si pentru faptele in cazul carora cooperarea internationala presupune o perioada lunga de timp.
Acesta este punctul de vedere al asociatiilor Forumul Judecatorilor din Romania si Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor in cazul modificarilor legislative, potrivit unui comunicat transmis Ziare.com.
Magistratii sustin ca Guvernul si Parlamentul nu iau masuri pentru functionarea instantelor si parchetelor, dar ca blocheaza anchetele.
"Avand in vedere ca puterea legislativa si puterea executiva nu iau nicio masura privind dimensionarea si cresterea capacitatii logistice a sistemului judiciar, desi tehnologizarea, informatizarea si dimensionarea schemelor de personal sunt atributul lor exclusiv singurul efect pe care aceste dispozitii il vor avea va fi imposibilitatea solutionarii cauzelor complexe aflate fie in urmarire penala fie in faza de judecata la acest moment", sustin magistratii.
Citeste si: Modificarea Codurilor Penale a trecut si de deputati, in procedura de urgenta: "Astazi, hotia a castigat in Parlament!"
"Nu au legatura cu deciziile CCR"
Din analiza modificarilor Codului penal, magistratii au constatat ca in mare parte acestea nu au nicio legatura cu deciziile pronuntate de Curtea... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 16:29
Proiectele de modificare a Codurilor Penale, aprobate in mare graba, marti, de comisia speciala condusa de Florin Iordache, au fost votate miercuri de Camera Deputatilor, decizionala, dupa ce trecusera si de Senat.
Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, nu a condus sedinta si nici nu a fost prezent la dezbatere, dar a venit la votul final.
PNL si USR au anuntat ca vor ataca modificarile la Curtea Constitutionala, avand doar 2 zile la dispozitie, pentru ca proiectele au fost adoptate in procedura de urgenta.
"Este cea mai grava situatie din ultimii doi ani de zile din punct de vedere legislativ, pentru ca aceste modificari ii ajuta in mod substantial pe infractori", avertizase inainte de vot deputatul USR Stelian Ion.
In sedinta de plen, PNL si USR au facut apel la deputatii UDMR si la cei ai minoritatilor sa nu voteze proiectele, fara succes insa.
Printre cei care au votat in favoarea modificarilor la Codurile penale se numara presedintele PSD, Liviu Dragnea, liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, precum si liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian.
La PSD a existat o singura iesire din rand: deputatul de Braila Nicu Nita a votat "Nu" la CPP, dar a revenit alaturi de colegii sai la CP, votand "Da".
Lista deputatilor care au votat modificarile la Codul de Procedura penala.
Lista deputatilor care au votat modificarile la Codul Penal.
Florin Iordache a anuntat cu putin timp inainte de vot ca sunt prezenti 181 de deputati, insa... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 13:10
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, ca o posibila ordonanta de urgenta data de Guvern pentru modificarea Codurilor Penale ar fi neconstitutionala.
"Asta pur si simplu nu se poate. S-a mai incercat. Exista practica Curtii Constitutionale a Romaniei, care le-a declarat neconstitutionale. Guvernul nu poate legifera prin ordonanta de urgenta pe o speta care se afla in procedura in Parlament. Deci nu se poate", a sustinut, joi, seful statului, aflat la Consiliul European de iarna.
Presedintele face referire la o decizie CCR mai veche. Atunci Guvernul Boc a vrut sa dea OUG pentru a modifica Legea Educatiei, in timp ce aceasta se afla in procedura parlamentara avansata.
Toader sustine ca nu e aceeasi situatie din 2010
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, joi, ca o eventuala OUG pe Codurile Penale nu contravine deciziei CCR privind modificarea legilor in timp ce se afla deja in procedura parlamentara, situatiile nefiind similare, iar concluzia sa a fost ca "unii spun ce stiu, iar altii stiu ce spun".
In ceea ce priveste justificarea urgentei unui act normativ pe aceasta tema, el a precizat ca urgenta era de anul trecut si este "si mai urgenta astazi".
El a explicat contextul in care a fost emisa decizia CCR care arata ca nu se poate da OUG pe o lege aflata deja in Parlament:
"Era undeva in vara lui 2010, cand Parlamentul elaborase, dezbatuse proiectul de lege pentru noua Lege a Educatiei. Trecusera de Camera Deputatilor,... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 14:55
Ambasada SUA la Bucuresti isi reafirma ingrijorarea fata de modificarile aduse in Parlamentul Romaniei legislatiei penale, considerand ca "mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva unei serii de infractiuni".
Precizarea Ambasadei vine in contextul in care o scrisoare trimisa presedintelui Klaus Iohannis de Rudy Giuliani a fost interpretata de mai multi politicieni ai puterii, in frunte cu Liviu Dragnea, drept pozitie oficiala a Guvernului american. Liviu Dragnea chiar a spus ca apartenenta Romaniei la NATO depinde de a corecta "abuzurile din justitie" despre care Giuliani vorbeste in scrisoare, fara a prezenta dovezi sau exemple concrete.
"Asa cum s-a mentionat in declaratia comuna a Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti si a principalilor parteneri europeni ai Romaniei, din 28 iunie, pana recent, Romania a demonstrat un progres considerabil in combaterea coruptiei si construirea unui stat de drept eficient. Ii incurajam pe romani sa continue pe aceasta cale.
Urmarim cu atentie schimbarile la codurile penal si de procedura penala si ne mentinem ingrijorarea ca mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva unei serii de infractiuni.
Incurajam toate partile implicate sa reexamineze raspunsul expertilor juridici romani precum Consiliul Superior al Magistraturii si al expertilor internationali cum sunt... mai mult
Marti, 28 August 2018, ora 11:28
Nimic nu impiedica Guvernul Romaniei sa modifice in zilele urmatoare Codurile Penale prin ordonanta de urgenta, cata vreme Parlamentul este pana pe 19 iulie in sesiune extraordinara. "Guvernul poate face orice", spune Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor.
Codul de Procedura Penala si Codul Penal au fost adoptate de Parlament in ultima luna si apoi contestate la Curtea Constitutionala, motiv pentru care modificarile sustinute de PSD-ALDE-UDMR vor intra in vigoare cu intarziere.
Cu totul alta ar fi situatia daca Guvernul Dancila s-ar implica direct, folosind controversatul instrument numit ordonanta de urgenta, mai ales ca are deja creat cadrul legal la Parlament, care la ora actuala este in standby, adica in sesiune extraordinara dar neavand nimic in program. Modificarile facute la Codurile Penale prin ordonanta de urgenta ar intra in vigoare imediat, odata cu publicarea in Monitorul Oficial.
Conform art. 115 din Constitutie, "Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere".
Contactat de Ziare.com, Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor si presedintele comisiei speciale care a lucrat la modificarea Codurilor penale, ne-a explicat cum stau lucrurile la ora actuala... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 14:32
Fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Augustin Zegrean, si-a manifestat, miercuri, regretul fata de adoptarea in Parlament a modificarilor la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.
Acesta a declarat, pentru AGERPRES, ca nu se impunea modificarea actualelor coduri, care, sustine el, au fost adoptate in urma unor "studii serioase si de oameni foarte bine pregatiti".
"Nu asa se fac codurile penale si de procedura penala. Actualele coduri au fost redactate si adoptate in urma unor studii serioase si de oameni foarte bine pregatiti in domeniul dreptului penal. De data aceasta, nu il inteleg pe domnul ministru al Justitiei, care este profesor de drept penal, cum a reusit sa lase doi autodidacti sa faca Codul penal si Codul de procedura penala. Este regretabil ca s-a ajuns aici. S-a lucrat atat de mult la actualele coduri si, in sfarsit, dupa ani de aplicare, lumea a inceput sa le inteleaga si sa le aprecieze in spiritul si litera lor. Acum se fac praf", a afirmat Zegrean.
Fostul presedinte al CCR a subliniat ca "politicienii care fac lucrurile astea ar trebui sa se gandeasca in primul rand la oamenii carora li se adreseaza codurile" si sa tina cont de normele de drept internationale.
"Legile trebuie sa fie clare, trebuie sa fie predictibile, trebuie sa fie intelese si de un om care nu are pregatire juridica. Asta spune CEDO, nu spun eu, dar in Romania lucrurile astea nu conteaza. Este regretabil", a adaugat Augustin Zegrean.
Referindu-se... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 17:23
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca in cel mult o luna si jumatate va prezenta Guvernului un proiect de lege care apoi va fi trimis spre dezbatere in Parlament, pentru punerea in acord a legislatiei penale cu deciziile Curtii Constitutionale.
"Ca orizont de timp, chiar ieri vorbeam cu colegii mei de la Ministerul Justitiei, intentionam ca in maxim o luna, o luna si jumatate, sa prezentam Guvernului un draft, un proiect de lege care sa fie insusit de catre Guvern si sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere. Cu alte cuvinte, exista obligatie pe de o parte si dezbatere parlamentara, pe de alta parte, excluzand ideea Ordonantei de Urgenta", a declarat, vineri, ministrul Justitiei, intr-un interviu pentru Radio Iasi.
El a spus ca modificarea legislatiei penale este "opera legiuitorului" si ca punerea de acord a legislatiei "apare ca o necesitate obiectiva, adica nu mai este o problema de apreciere".
Intrebat daca va mai exista un prag in privinta abuzului in serviciu, precum cel de 200.000 de lei existent in OUG13, ministrul Tudorel Toader a raspuns: "Decizia Curtii Constitutionale are un dispozitiv si multe considerente. Ce spune dispozitivul deciziei? Ca un functionar public va raspunde pentru neglijenta in serviciu atunci cand i se va reprosa neindeplinirea unei obligatii de serviciu, dar obligatie de rang legal, adica prevazuta intr-o lege organica ordinara, Ordonanta de Urgenta sau Ordonata simpla sau cand i se va imputa neindeplinirea respectivei... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 23:26
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca in cel mult o luna si jumatate va prezenta Guvernului un proiect de lege care apoi va fi trimis spre dezbatere in Parlament, pentru punerea in acord a legislatiei penale cu deciziile Curtii Constitutionale.
"Ca orizont de timp, chiar ieri vorbeam cu colegii mei de la Ministerul Justitiei, intentionam ca in maxim o luna, o luna si jumatate, sa prezentam Guvernului un draft, un proiect de lege care sa fie insusit de catre Guvern si sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere. Cu alte cuvinte, exista obligatie pe de o parte si dezbatere parlamentara, pe de alta parte, excluzand ideea Ordonantei de Urgenta", a declarat, vineri, ministrul Justitiei, intr-un interviu pentru Radio Iasi.
El a spus ca modificarea legislatiei penale este "opera legiuitorului" si ca punerea de acord a legislatiei "apare ca o necesitate obiectiva, adica nu mai este o problema de apreciere".
Intrebat daca va mai exista un prag in privinta abuzului in serviciu, precum cel de 200.000 de lei existent in OUG13, ministrul Tudorel Toader a raspuns: "Decizia Curtii Constitutionale are un dispozitiv si multe considerente. Ce spune dispozitivul deciziei? Ca un functionar public va raspunde pentru neglijenta in serviciu atunci cand i se va reprosa neindeplinirea unei obligatii de serviciu, dar obligatie de rang legal, adica prevazuta intr-o lege organica ordinara, Ordonanta de Urgenta sau Ordonata simpla sau cand i se va imputa neindeplinirea respectivei... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 23:26