Contractul individual de munca pe care fiecare angajat din Romania il semneaza cu angajatorul sau prevede atat obligatii, dar si multe beneficii si masuri de protectie pentru salariat.
Legiuitorul a gandit Codul muncii astfel incat angajatorului sau sa-i fie aproape imposibil sa abuzeze de statutul sau in raport cu angajatul, iar acestuia din urma sa i se garanteze in permanenta si pe deplin drepturile civile si cele contractuale, precum plata integrala si la timp a salariului, dreptul la concediu de odihna ori cel medical, asigurarea unor conditii decente de munca, plata corespunzatoare a orelor suplimentare efectuate, tratament nediscriminatoriu pe baza de sex, religie, etnie, handicap, varsta, orientare sexuala, convingeri politice, etc., respectarea demnitatii umane si a integritatii fizice si morale, asigurarea echipamentelor de protectie si a adaptarii normei de lucru pentru munca in conditii periculoase ori vatamatoare, coroborata cu ajustarea corespunzatoare a salariului, imposibilitatea rezilierii contractului de munca de catre angajator fara temei justificat, etc.
In articolul de astazi vom vorbi pe scurt despre cum trebuie sa procedeze angajatul in conditiile in care este concediat de catre angajatorul sau ori daca, datorita nerespectarii de catre angajator a obligatiilor mai sus-amintite ori din orice alte motive, doreste sa paraseasca locul de munca in conditii perfect legale, astfel incat sa fie pe deplin protejat de prevederile Codului muncii... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 18:00
Concedierea angajatilor neperformanti este o provocare pentru angajatorii romani pentru ca presupune o procedura birocratica complexa si de lunga durata. Chiar si dupa modificarea Codului muncii, angajatorii sunt in continuare obligati sa justifice temeinic masura extrema a concedierii, dar si sa respecte aceleasi rigori care tin de aspectele formale ale unei proceduri de incetare a contractului individual de munca. Incalcarea dispozitiilor procedurale poate duce la anularea deciziei de concediere si repunerea salariatului in postul pe care l-a ocupat.
Avocatii specializati in dreptul muncii sunt de acord ca, in ceea ce priveste concedierile, balanta puterii se inclina catre angajati, acestia fiind favorizati de prevederile Codului muncii si chiar de practica instantelor de judecata care, de multe ori, empatizeaza cu salariatii concediati.
"Aceasta pare a fi si parerea investitorilor straini, in special a celor americani, care sunt mai mult decat surprinsi sa descopere ca in Romania nu poti sa concediezi un salariat in nicio situatie, nici macar atunci cand, de exemplu, salariatul este surprins in flagrant in cazul unui furt din patrimoniul angajatorului", spune Serban Paslaru, Avocat asociat si coordonator al departamentului de dreptul muncii in cadrul Tuca Zbarcea&Asociatii.
Citeste mai multe despre Concedierea unui angajat: misiune dificila, dar nu imposibila pe Avocatnet.ro. mai mult
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 15:37
Premierul Emil Boc a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca modificarea Codului Muncii este necesara pentru ca romanii sa isi gaseasca mai usor un loc de munca, pentru ca salariatii sa poata fi platiti mai bine, pentru ca mai putini angajatori sa foloseasca munca la negru, potrivit Mediafax. Declaratiile ministrului Muncii, Ioan Botis:
- Contractul colectiv de munca la nivel national este activ si ramane in vigoare.
- Accept sa fiu atacat fara nicio problema, am lucrat in aproape toate domeniile economiei. As vrea sa transmit liderilor sindicali ca acest cod al muncii nu le favorizeaza interesele. Avem nevoie de reglementari pe fiecare nivel sectorial.
- agentul de munca temporara este un intermediar de care piata muncii are nevoie, este omul care creaza legatura cea mai buna intre cererea si oferta de munca.
- noul Cod nu dereglementeaza in niciun fel concedierea, nici individuala, nici colectiva.
Dupa terminarea contractului, angajatorul nu mai are niciun fel de obligatii fata de angajat, ci statul roman. Daca angajatorul a facut concedieri pe motiv de lipsa de performanta, nu poate fi obligat sa ia inapoi aceeasi angajati.
- perioada de proba - in alte tari exista termene mai lungi decat cele prevazute in Codul Muncii din Romania. In perioada de proba angajatul sau angajatorul pot decide daca continua colaborarea . Noi sprijinim o mobilitate de care piata muncii are nevoie
- Vrem o legislatie in avantajul romanilor si al Romaniei, trebuie sa devenim... mai mult
Marti, 01 Martie 2011, ora 00:52
Reprezentantii transportatorilor considera ca barierele administrative introduse prin Codul Muncii si contractele colective de munca scot firmele romanesti si angajatii acestora din competitia pentru piata europeana si cea globala si cer anularea acestor contracte, anunta NewsIn. "Trebuie constientizat ca orice companie poate plati angajatii doar din rezultatele obtinute, iar aceste rezultate sunt validate de aprecierea pe piata globala.
Trebuie uitat de abordarile comuniste prin care se acorda celor necalificati drepturi de decizie in companii, precum si drepturi materiale fara legatura cu rezultatele livrate.
Ambele abordari scot firmele romanesti din competitia globala, deoarece nu vor putea niciodata muncitorii sa poata lua decizii strategice si de eficienta mai bune decat manageri de top de la companii similare din alte tari, si nici nu vor putea sa dezvolte o companie prin decapitalizare, doar pentru extragerea unor drepturi salariale decuplate de la orice rezultat", se arata intr-un comunicat transmis luni de Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).Potrivit reprezentantilor UNTRR, contractele colective de munca reprezinta si o discriminare la nivel national, avand in vedere conditiile economice extrem de diverse dintre zonele tarii.Astfel, UNTRR solicita instituirea pentru angajator a dreptului de a stabili obiective de performanta individuala, eliminarea restrictiilor de a face angajari dupa concedieri si modificarea criteriilor la... mai mult
Luni, 28 Februarie 2011, ora 12:44
Reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri spun ca varianta de modificare a Codului Muncii propusa de Guvern ii multumeste "in esenta", fiind un proiect echilibrat si cu elemente care aduc un grad mai ridicat de flexibilizare pe piata muncii, desi considera ca mai sunt aspecte care trebuie schimbate.Reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri spun ca varianta de modificare a Codului Muncii propusa de Guvern ii multumeste "in esenta", fiind un proiect echilibrat si cu elemente care aduc un grad mai ridicat de flexibilizare pe piata muncii, desi considera ca mai sunt aspecte care trebuie schimbate, relateaza Mediafax."Proiectul este echilibrat, nu aduce avantaje doar pentru angajatori sau doar pentru angajati si contribuie la o flexibilizare a relatiilor de munca.
In esenta ne multumeste acest proiect pentru ca ne apropiem mai mult de practica din Europa care creeaza conditii de crestere economica.
Desigur ca mai sunt o serie de aspecte care trebuie reglate, iar Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR, n.r.) are un set de propuneri de imbunatatire ale reglementarilor privind angajatorii", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Nicolescu mentioneaza ca este necesara imbunatatirea dispozitiilor Codului Muncii si a reglementarilor privind piata muncii, avand in vedere existenta numeroaselor bariere birocratice, a procedurilor greoaie de angajare si concediere, un grad exagerat de... mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 13:37
In timp ce sindicatele sustin, in continuare, ca multe prevederi din noul Cod avantajeaza net angajatorii, oamenii de afaceri sustin ca solutia, indiferent de forma ei, trebuie sa incurajeze mediul economic sa creeze locuri de munca."Trebuie sa fie bine pentru toti. Insa nu e normal ce se intampla de multe ori. Degeaba are angajatul drepturi daca patronul nu are bani, daca nu merge afacerea. Este nevoie de o legislatie care sa fie echitabila pentru cele doua parti, dar care, in acelasi timp, sa incurajeze patronii sa angajeze", a declarat pentru gandul Viorel Micula care, alaturi de fratele sau Ioan Micula, detine grupul de firme European Drinks & Food.
De o parere similara este si Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, care sustine ca este nevoie de un nou Cod care sa incurajeze competitia si care sa permita angajatorilor sa se adapteze mai usor la schimbarile rapide ale mersului economiei.
"Nu se poate sa cerem numai drepturi si venituri fara sa dam ceva in schimb. In Romania lui 2011 nu se mai poate pune problema ca angajatii sunt sclavi. Un angajat isi merita drepturile prin persoana sa, prin productivitatea, prin vointa si prin loialitatea sa", a declarat Stroe. "In acelasi timp insa trebuie creat un cadru in care angajatul sa simta cu adevarat ca atunci cand munceste mai putin sau mai prost, el poate fi inlocuit. Este nevoie de concurenta", a adaugat el.
Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca fara prevederi care sa permita angajatorilor o... mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 10:13
Principalele confederatii sindicale si patronatele au anuntat ca si-au definivat propunerile de modificare a Codului Muncii, acestea fiind trimise vineri la guvern, pentru a fi analizate de premierul Emil Boc, impreuna cu ceilalti lideri ai coalitiei de guvernare, informeaza NewsIn."Nu au fost propuneri efectiv noi. Doar am revazut Codul Muncii si am refacut textul, ca sa fie mai concis. (...) Guvernul dorea o dereglementare serioasa in domeniul angajarii si in domeniul detasarii, concedierii. Asta era problema de fond, am respins aceasta posibilitate", a declarat vicepresedintele BNS, Ion Pisc.
Propunerile se refera, printre altele, la perioada de proba si cea de preaviz, concedierea colectiva, reducerea temporara a activitatii prin negocieri cu sindicatul reprezentativ sau cu reprezentantii salariatilor, precum si la recuperarea unei pagube de la angajat numai daca instanta de judecata constata vinovatia si obligatia de plata.
Partenerii sociali au ales sa-i trimita propunerile lui Boc ca urmare a faptului ca negocierile privind noul Cod al muncii au fost blocate, marti, dupa ce reprezentantii sindicatelor au iesit de la discutii si au anuntat ca nu vor mai purta niciun fel de dialog cu ministrul Ioan Botis.
Nemultumiti pentru ca discutiile ar fi fost blocate, in opinia lor, chiar de catre ministrul Muncii, sindicalistii au cerut demisia acestuia si au anuntat ca vor o intalnire cu premierul Emil Boc, pentru a discuta problemele legate de Codul muncii.
Pe langa textul... mai mult
Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 14:56
Prevederile din Codul muncii referitoare la concedierile colective nu se aplica salariatilor din institutiile si autoritatile publice sau in cazul contractelor individuale de munca pe durata determinata, potrivit Mediafax.Proiectul de lege privind modificarea Codului muncii pe care Ministerul Muncii l-a supus dezbaterii publice in decembrie 2010 prevedea abrogarea articolului 72, potrivit caruia "angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora".
In ultima varianta a proiectului de modificare a Codului muncii, Ministerul Muncii a renuntat la abrogarea articolului 72, propunand in schimb modificarea acestuia, in sensul in care prevederile referitoare la concedierile colective, cuprinse in articolele 68 - 71, sa nu se aplice salariatilor din institutiile si autoritatile publice sau in cazul contractelor individuale de munca incheiate pe durata determinata, cu exceptia cazurilor in care aceste concedieri au loc inainte de data expirarii contractelor.
Totodata, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia, insa, in aceasta perioada, salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in... mai mult
Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 00:06
Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni, ca este regretabil ca sub umbrela Ministerului Muncii se lanseaza un proiect al Codului Muncii care nu este elaborat de reprezentantii MMFPS, dar despre care toata lumea crede ca este al institutiei si care duce la conflicte sociale, potrivit Mediafax.Bogdan Hossu a precizat ca Ministerul Muncii nu sustine proiectul Codului Muncii, spunand ca nu este elaborat de reprezentantii institutiei. Liderul "Cartel Alfa" a adaugat ca la acest proiect trebuie asistati partenerii sociali, pentru a gasi pacea sociala si consensul considerat necesar de catre Organizatia Internationala a Muncii.
Hossu a mai spus ca acest proces nu se poate face repede, ci necesita timp pentru a armoniza propunerile si a gasi solutiile pentru toti partenerii.
"Toate textele inaintate nu provin ca cerinta a partenerilor sociali, ci sunt ale unor persoane sau institutii care le-au centralizat si pe care Ministerul Muncii le-au preluat ca atare.
Ministrul recunoaste ca trebuie facuta o constructie cu patronate si sindicate, singurele abilitate ca impreuna cu Guvernul sa construiasca un cadru legislativ pentru piata muncii.
In acest sens vor fi doua sau trei sedinte prin care sa fie identificate problematici in aplicarea masurilor pentru functionarea corecta economica si sociala pe piata muncii si, in momentul urmator, o comisie de lucru sa analizeze problematicile respctive, sa identifice daca este necesara modificarea Codului Muncii sau modificarea... mai mult
Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 00:12