O serie de modificari aduse Codului muncii au fost oficializate saptamana trecuta si au inceput sa se aplice de sambata, 3 octombrie, conform unei legi noi. Documentul vizeaza, in principal, modificari privind incheierea si modificarea contractelor individuale, cercetarea disciplinara si concilierea conflictelor individuale, dar se face referire si la activitatea de HR a angajatorilor.
Modificarile noi la Codul muncii sunt incluse in Legea 213/2020, act normativ publicat miercuri, 30 octombrie, in Monitorul Oficial. Potrivit Avocat.net aceastea sunt:
1. La negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual, salariatii vor putea fi insotiti de un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de un membru sindical. Concret, la discutiile dintre angajator si salariat va putea asista un avocat, un expert in legislatia muncii sau un mediator specializat in legislatia muncii ori un membru sindical. Practic, o singura persoana: ori membrul sindical, ori consultantul extern. Pana acum, legea prevedea doar ca salariatii pot fi asistati de terte persoane la negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual, insa fara sa se precizeze ce calitate profesionala pot avea acestea.
2. Problemele individuale cu salariatii vor putea fi rezolvate prin conciliere, inainte sa se ajunga in instanta. Mai exact, inainte ca o nemultumire a unui angajat sa fie prezentata unei instante, partile vor incerca sa o rezolve pe cale amiabila, prin conciliere.... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2020, ora 05:10
Contractul individual de munca pe care fiecare angajat din Romania il semneaza cu angajatorul sau prevede atat obligatii, dar si multe beneficii si masuri de protectie pentru salariat.
Legiuitorul a gandit Codul muncii astfel incat angajatorului sau sa-i fie aproape imposibil sa abuzeze de statutul sau in raport cu angajatul, iar acestuia din urma sa i se garanteze in permanenta si pe deplin drepturile civile si cele contractuale, precum plata integrala si la timp a salariului, dreptul la concediu de odihna ori cel medical, asigurarea unor conditii decente de munca, plata corespunzatoare a orelor suplimentare efectuate, tratament nediscriminatoriu pe baza de sex, religie, etnie, handicap, varsta, orientare sexuala, convingeri politice, etc., respectarea demnitatii umane si a integritatii fizice si morale, asigurarea echipamentelor de protectie si a adaptarii normei de lucru pentru munca in conditii periculoase ori vatamatoare, coroborata cu ajustarea corespunzatoare a salariului, imposibilitatea rezilierii contractului de munca de catre angajator fara temei justificat, etc.
In articolul de astazi vom vorbi pe scurt despre cum trebuie sa procedeze angajatul in conditiile in care este concediat de catre angajatorul sau ori daca, datorita nerespectarii de catre angajator a obligatiilor mai sus-amintite ori din orice alte motive, doreste sa paraseasca locul de munca in conditii perfect legale, astfel incat sa fie pe deplin protejat de prevederile Codului muncii... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 18:00
Angajatorii vor elibera la incheierea unui contract de munca o nota de lichidare pentru angajat, incalcarea acestei obligatii fiind sanctionata cu amenda de la 1.500 la 3.000 de lei, prevede o propunere legislativa de modificare a Codului muncii adoptata luni de plenul Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.
"Angajatorul este obligat sa elibereze si sa comunice angajatului nota de lichidare cu trei zile lucratoare inainte de data incetarii contractului individual de munca. Nota de lichidare reprezinta documentul semnat de partile contractului individual de munca ce atesta situatia debitelor financiare si patrimoniale rezultate in urma executarii acestuia. Incalcarea de catre angajator a obligatiei de a elibera nota de lichidare se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 3.000 de lei", se arata in propunerea legislativa adoptata cu 100 de voturi "pentru" si unul impotriva.
Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative initiate de un grup de parlamentari PMP, in practica se utilizeaza acest document, de la caz la caz, "ceea ce lasa loc deciziilor arbitrare in domeniul raporturilor de munca".
"Pentru eliminarea abuzurilor si pentru a proteja interesele angajatilor se impune reglementarea raspunderii contraventionale a angajatorilor in cazul neeliberarii notei de lichidare. Pentru a proteja interesele angajatorilor, neexecutarea obligatiei de a depune de catre angajat la noul angajator a notei de lichidare de la vechiul angajator va atrage raspunderea... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 20:14
"Statul va folosi acest Cod al Muncii ca sa se debaraseze de functionarii care nu sunt angajati politic. De asemenea, angajatorii care de obicei abuzau de anumite prevederi deja existente si plateau foarte prost vor putea abuza in continuare.(…) Angajatii nu mai au nici un drept, nici o institutie care sa ii apere si nu mai au nici un motiv cu care sa mearga in fata instantei sa se apere de abuzurile pe care le fac angajatorii", a declarat fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Este legislatia muncii de acum o frana in calea investitiilor?
Codul muncii actual avea nevoie de unele revizuiri.
Intr-adevar, erau unele masuri prea stranse, proceduri prea complicate si trebuia o relansare pe piata muncii dar, de acolo si pana la a trece in extrema cealalta, mi se pare o alegere total nefericita a actualului Guvern.
Daca ne uitam la ceea ce se intampla pe piata muncii de afara, vorbim de contracte pe perioada determinata in procent de 25-27%. In astfel de cazuri, observam ca procentul somajului este la fel de ridicat, iar salariile sunt, ca medie in UE, cu 15% mai mici.
Daca in tari cu traditie, unde politicul nu ajunge sa aiba o imixtiune asa de mare peste tot, acestea sunt efectele pe care le aduce folosirea contractelor pe perioada determinata, atunci ce se va intampla in Romania?!
Trebuie sa existe o metoda care sa poata sa aduca in Romania un mod mai usor de a te angaja.
Problema este ca vom avea o piata a muncii... mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 00:20
Premierul Emil Boc a declarat, sambata, in fata participantilor la Consiliul de Coordonare al PDL Constanta, ca nimic din ceea ce spun sindicatele legat de Codul Muncii nu este adevarat, el indemnandu-i pe democrat-liberali sa nu se lase manipulati de sindicalisti.
Emil Boc le-a spus celor peste 700 de delegati participanti la Consiliul de Coordonare al PDL Constanta sa nu se lase manipulati de sindicalistii care sustin ca prin noul Cod al Muncii angajatii vor deveni sclavii angajatorilor.
"In Codul Muncii salariatul este protejat in continuare, iar angajatorii pot angaja mai usor. Nimic din ceea ce spun sindicalistii pe acest subiect nu este adevarat.
Legea ii va apara pe toti cei care muncesc, iar angajatorii care vor utiliza munca la negru vor avea o sanctiune aspra - amenda penala sau inchisoare", a afirmat Boc, care a subliniat ca sindicatele incearca protejarea privilegiilor pe care le-au avut in ultimii 20 de ani.
mai mult
Sambata, 12 Martie 2011, ora 18:39
Presedintele Confederatiei National Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat joi, ca in noul Cod al muncii sunt nenumarate aspecte care prevad liberalizari, fara reguli care sa impiedice abuzul, desi acest act normativ ar trebui sa fie un sistem care sa protejeze angajatul, informeaza Mediafax.Bogdan Hossu a declarat, la o dezbaterea privind modificarile Codului Muncii organizata de Grupul de Dialog Social (GDS), la care a participat si premierul Emil Boc, ca regreta ca o astfel de discutie pe Codul muncii are loc dupa adoptarea acestuia, considerand ca este "fara sens".
Liderul sindical a precizat ca in noua lege sunt nenumarate aspecte care prevad liberalizari, iar sindicatele au cerut introducerea unor reguli care sa evite aparitia abuzurilor.
"Codul Muncii trebuie sa fie un sistem de protejare a mecanismelor de protectie a partii slabe, angajatul", a aratat Hossu.
El a criticat prevederile prin care ar urma sa fie sanctionata cu amenda penala sau inchisoare angajarea fara forme legale, precizand ca, in ultimii 20 de ani, in Romania nu s-a aplicat nici macar o singura amenda penala pentru acest lucru.
"Era mai normal sa faceti o amenda fiscala pentru angajatori. Ca asta ii doare pe angajatori cel mai tare", a mai spus presedintele de la "Cartel Alfa".
El a precizat ca niste masuri stricte pentru reducerea muncii la negru si la gri erau necesare, aratand ca in perioada 2009 - 2010 s-a dublat numarul salariatilor inregistrati ca "necalificati" in actualul... mai mult
Joi, 10 Martie 2011, ora 23:57
In timp ce sindicatele sustin, in continuare, ca multe prevederi din noul Cod avantajeaza net angajatorii, oamenii de afaceri sustin ca solutia, indiferent de forma ei, trebuie sa incurajeze mediul economic sa creeze locuri de munca."Trebuie sa fie bine pentru toti. Insa nu e normal ce se intampla de multe ori. Degeaba are angajatul drepturi daca patronul nu are bani, daca nu merge afacerea. Este nevoie de o legislatie care sa fie echitabila pentru cele doua parti, dar care, in acelasi timp, sa incurajeze patronii sa angajeze", a declarat pentru gandul Viorel Micula care, alaturi de fratele sau Ioan Micula, detine grupul de firme European Drinks & Food.
De o parere similara este si Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, care sustine ca este nevoie de un nou Cod care sa incurajeze competitia si care sa permita angajatorilor sa se adapteze mai usor la schimbarile rapide ale mersului economiei.
"Nu se poate sa cerem numai drepturi si venituri fara sa dam ceva in schimb. In Romania lui 2011 nu se mai poate pune problema ca angajatii sunt sclavi. Un angajat isi merita drepturile prin persoana sa, prin productivitatea, prin vointa si prin loialitatea sa", a declarat Stroe. "In acelasi timp insa trebuie creat un cadru in care angajatul sa simta cu adevarat ca atunci cand munceste mai putin sau mai prost, el poate fi inlocuit. Este nevoie de concurenta", a adaugat el.
Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca fara prevederi care sa permita angajatorilor o... mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 10:13
"In luna aceasta luna vor fi demarate negocierile cu sindicatele si patronatele pentru a fi adoptat noul Cod al Muncii modificat si completat", a declarat consilierul premierului Emil Boc, Andreea Vass, potrivit Newsin. "Codul Muncii va fi modificat si completat foarte curand. Echipa de expertiza interdisciplinara si-a incheiat munca, iar in aceasta luna demaram negocierile cu sindicatele si patronatele pentru a-l adopta", a spus Vass.
Aceasta a enumerat cateva dintre principiile generale pe care a fost construit acest Cod al Muncii.
"Ce urmarim prin noul Cod al Muncii? In primul rand sa eliminam obligatiile instituite de clauza de nonconcurenta dupa incetarea contractului individual de munca. Urmarim cresterea perioadelor de proba instituite pentru verificarea aptitudinilor salariale si eliminarea interdictiei privind angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioada de proba pentru acelasi post. Mai urmarim instituirea pentru angajator a dreptului de a stabili obiectivele de performanta individuale, modificarea conditiilor in care se poate dispune delegarea salariatului pentru o perioada limitata si suplimentarea cazurilor de incetare de drept a contractlui individual de munca, respectiv modificarea criteriillor in cazul concedierilor colective", a mentionat Vass.
Totodata, potrivit Andreei Vass, noul Cod al Muncii va prevedea eliminarea interdictiei de a face angajari pentru angajatorul care a dispus concedieri colective pe o perioada determinata.
"Mai... mai mult
Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 00:21
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, avertizeaza ca guvernantii intentioneaza sa modifice Codul Muncii in asa fel incat angajatii vor ajunge sclavi.Acesta sustine ca s-a propus eliminarea platilor compensatorii, dar si ca salariul sa nu mai fie fix.Astfel, un angajat ar putea avea salariu o anumita suma intr-o luna, iar in urmatoarea salariul sa fie diminuat.Negocierile dintre guvernanti, patronate si sindicate vor avea loc in octombrie, cu privire la modificarea Codului Muncii."Este o inovatie romaneasca radicala. Intr-o luna poti avea un salariu, luna viitoare mai mic, poate luna viitoare altul. Angajatii vor fi transformati in sclavi moderni", a declarat Bogdan Hossu, la Realitatea TV. mai mult
Marti, 17 August 2010, ora 23:54