Creditorii vor putea sa solicite, in anumite conditii, deschiderea procedurii falimentului fata de debitor atat in timpul perioadei de observatie, cat si in decursul reorganizarii, se mentioneaza in Noul Cod al insolventei.
Masura reprezinta un instrument de presiune, dar si un factor perturbator, considera Vasile Godinca-Herlea, asociat coordonator al Casei de Insolventa Transilvania. Acesta ne-a declarat ca noile reglementari privind insolventa cuprind atat avantaje, cat si dezavantaje, insa depinde de perspectiva din care sunt analizate, adica a creditorului sau a debitorului.
Noul Cod al insolventei, in vigoare din 28 iunie, cuprinde masuri, care in functie de perspectiva din care sunt analizate, pot reprezenta fie un avantaj, fie un dezavantaj pentru firme, considera Vasile Godinca-Herlea, asociat coordonator al Casei de Insolventa Transilvania.
Citeste mai multe despre Noul Cod al insolventei: Deschiderea falimentului in procedura de observatie si de reorganizare, o masura cu doua taisuri pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 16:20
Noua lege privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, adoptata recent de catre Parlamentul Romaniei, a luat in considerare observatiile practicienilor in domeniul juridic, rezumate in cadrul unui raport oficial predat autoritatilor romane in luna aprilie si este apreciata de profesionisti.
"Noua lege a insolventei din Romania este una sofisticata la nivelul legislatiei europene", a concluzionat Judge Leif M. Clark, de la World Bank.
Este una dintre concluziile unei dezbateri dedicate acestei legi, la care au participat reprezentanti ai consortiului care a elaborat noua lege a insolventei, reprezentanti ai INPPI si UNPIR, precum si judecatori, practicieni in insolventa sau avocati.
Participantii au discutat problemele care ar putea necesita o monitorizare sau reforme suplimentare pentru a imbunatati eficienta procesului insolventei si a regimului privind drepturile creditorilor si au identificat noile evolutii internationale relevante pentru cadrul de insolventa din Romania.
"Raportul de evaluare a procedurii insolventei si a regimului creditor-debitor in Romania, care este prezentat astazi, a fost initiat ca un proiect de asistenta tehnica finantat de Banca Mondiala pentru Ministerul Justitiei. Am comparat legea insolventei si regimul creditor - debitor din Romania cu cele mai bune practici internationale si am facut o evaluare a legislatiei interne cu privire la legea insolventei elaborate de catre consortiul castigator al proiectului... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 14:00
Desi Noul Cod al Insolventei, care trebuia sa intre in vigoare pe 25 octombrie, a fost declarat neconstitutional, practicienii sustin ca acesta aduce si unele clarificari in procedura insolventei, printre care cele legate de situatia creantelor si de deciziile pe care le poate lua judecatorul sindic. Astfel, in prezent, se aplica vechea legislatie, dar o noua forma a legii este asteptata pana la mijlocul lunii decembrie, dupa cum au declarat marti specialistii prezenti la seminarul "Insolventa - cum functioneaza in practica", organizat de AvocatNet.ro.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 620 din 4 octombrie 2013 si se prevedea ca aceasta va intra in vigoare pe data de 25 octombrie 2013.
Citeste continuarea articolului pe Avocatnet.ro. mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 18:10
Dupa ce autoritatile au lucrat mai bine de noua luni la un nou Cod al Insolventei, situatia companiilor aflate in procedura de reorganizare este "complet in ceata". Nu se stie ce este neconstitutional: intreaga lege sau doar articolele contestate?
Avocatii specializati in insolvente au opinii diferite cu privire la situatia juridica a noului cod. Daca unii sunt de parere ca doar cele doua articole contestate de Avocatul Poporului incalca principiile legii, altii considera ca intregul Cod al Insolventei este neconstitutional.
"Intregul Cod al Insolventei este neconstitutional, nu numai articolele respective. Acum trebuie sa intre in dezbateri la Parlament ca si Codul Rutier", a declarat pentru Business24, avocatul Marius Vicentiu Coltuc, partener coodonator a Casei de Avocatura Coltuc.
De cealalta parte, avocatul Raluca Nastase este de parere ca doar articolele semnalate trebuie modificate, intrucat doar ele au fost gasite ca fiind neconstitutionale.
"Articolul 81 va fi modificat corespunzator, in asa fel incat notiunile stabilite de art. 81 sa corespunda cu celelalte prevederi legale in vigoare, respectiv cu legea audiovizualului si cu regulamentul de functionare al CNA-ului, in asa fel incat sa existe o armonizare", completeaza Raluca Nastase, partner al casei de avocatura Biris Goran.
Aceasta este de parere ca nu trebuie sa se intample ca intr-un act normativ sa avem o prevedere pe care autoritatile puse sa o aplice, sa nu aiba o modalitate de aplicare.... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 20:19
Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat ca liberalii respecta decizia Curtii Constitutionale cu privire la ordonanta de modificare a Codului insolventei, mentionand ca partidul a sustinut permanent ca ordonantele de urgenta trebuie date intr-un cadru constitutional.
"PNL respecta decizia CCR, iar in privinta ordonantelor de urgenta intotdeauna ne-am exprimat si am sustinut acest lucru, ca ele trebuie date in cadrul constitutional si, intr-adevar, atunci cand se impune realizarea unui proiect sau a unei legi printr-o ordonanta de urgenta", a declarat, pentru Agerpres, Cristina Pocora.
Actul normativ referitor la insolventa este un proiect tehnic
La randul sau, deputatul liberal Alina Gorghiu a precizat, pentru Agerpres, ca actul normativ referitor la insolventa este un proiect tehnic, menit sa vina in sprijinul mediului economic din Romania, ca atare nimeni nu poate suspecta ca decizia CCR este una cu incarcatura politica.
"Evident ca aceasta decizie previzibila a CCR va fi respectata. Mizez pe procedura parlamentara in privinta Codului insolventei, pentru ca este modul sanatos in care putem amenda anumite prevederi care ar putea lasa de dorit, dar insist pe concluzia ca acest Cod este in mare parte un proiect bun, rezonabil. PNL asteapta propuneri de amendamente de la mediul de afaceri", a sustinut Gorghiu.
Curtea Constitutionala Romaniei a decis marti ca ordonanta de urgenta privind Codul insolventei este neconstitutionala, fiind admisa... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 18:38
Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale au decis ca noua lege a insolventei este neconstitutionala. Codul trebuie modificat integral, potrivit Digi24.
Magistratii Curtii Constitutionale au raspuns astfel unei sesizari venite din partea Avocatului Poporului, declarand neconstitutionale toate prevederile codului.
Codul Insolventei a intrat in vigoare de pe 25 octombrie 2013, in ciuda faptului ca legea era contestata la CCR. Sesizarea Avocatului Poporului a fost facuta pe 9 octombrie 2013.
Aspectele pe care Avocatul Poporului le-a subliniat Curtii Constitutionale sunt legate de aplicarea legii retroactiv si activitatea posturilor de radio si televiziune.
Potrivit Avocatului Poporului, prevederea potrivit careia actul normativ se aplica tuturor procedurilor aflate in derulare nu ar respecta principiul previzibilitatii din Constitutie.
A fost contestata si prevederea potrivit careia activitatea posturilor de radio si televiziune se suspenda incepand cu deschiderea procedurii de insolventa si pana la confirmarea planului de reorganizare.
Prevederile Codului Insolventei in forma adoptata
Codului insolventei, prevede, printre altele, ca pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.
Pentru evitarea aprobarii unor planuri de reorganizare sustinute de un numar mic de creditori - prin "manipularea" grupelor de vot putand fi... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 15:49
Firmele vor putea sa-si solicite intrarea in insolventa doar daca au datorii mai mari de 40.000 lei, se arata in Noul Cod al Insolventei, publicat vineri in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare pe 25 octombrie 2013. In plus, actul normativ stabileste ca planul de reorganizare trebuie executat in maxim un an de zile, spre deosebire de trei, cat era prevazut in prezent.
OUG nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 620 din 4 octombrie 2013 si va intra in vigoare pe 25 octombrie 2013.
Guvernul a aprobat actul normativ in sedinta din 2 octombrie 2013 ca ordonanta de urgenta si nu ca proiect de lege, forma in care au fost lansate in dezbatere publica de Ministerul Justitiei.
Cititi mai multe despre Din 25 octombrie 2013 numai firmele cu datorii de peste 40.000 lei isi vor putea cere singure insolventa pe Avocatnet. mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 16:23
Autoritatile lucreaza la un nou Cod al insolventei, lege cu care urmaresc sa elimine abuzurile companiilor care folosesc aceasta procedura pentru a "scapa" de datorii.
Proiectul in stadiul actual nu este unul definitiv, el urmand sa fie discutat si analizat cu practicieni in insolventa.
"Principala preocupare a redactorilor Codului a fost reunirea in cadrul aceluiasi act normativ a reglementarilor disparate privitoare la insolventa (existand in prezent acte normative diferite privitoare la procedurile de preventie a insolventei, la insolventa companiilor, insolventa institutiilor de credit si a societatilor de asigurare) si, asa cum spuneam, ameliorarea punctuala a unor reglementari actualmente neclare", a declarat pentru Business24 Vasile Godinca-Herlea, asociat coordonator al Casei de Insolventa Transilvania.
Business24 a facut o analiza a celor mai importante modificari incluse in proiectul noului Cod al insolventei:
Planul de reorganizare va fi acceptat daca: din cinci categorii de creditori, trei sunt de acord cu intrarea in insolventa
Care era procedura pana acum: Varianta actuala nu schimba principiul. Legea prevede ca un plan se considera votat daca jumatate plus unu din categorii voteaza planul.
Care sunt efectele: Nu se schimba nimic.
Planul de reorganizare va fi initiat daca: cel putin 30% din totalul valoric al masei credale accepta insolventa
Care era procedura pana acum: Planul putea fi acceptat daca era votat de 3 din 5 categorii... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 10:02
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, vrea ca noul Cod al insolventei sa fie transmis Guvernului in iulie si ulterior Parlamentului ca proiect de lege initiat de Executiv.
"Am desemnat un secretar de stat din Ministerul Justitiei pentru a coordona o echipa care sa elaboreze un nou Cod al insolventei. (...) Eu as vrea ca in cursul lunii iulie sa putem trimite la Guvern un proiect de lege consolidat, un proiect de lege elaborat in consultare cu mediul de afaceri", a spus Cazanciuc, intr-o emisiune difuzata duminica de Pro Tv.
El a precizat ca procedura privind adoptarea Codului insolventei va fi cu siguranta una parlamentara.
"Nu trebuie sa ne fie frica de Parlament. Cu siguranta vom sustine punctele de vedere referitoare la nevoia unei codificari a tot ce inseamna dispozitii", a afirmat ministrul Justitiei.
Intrebat daca este nevoie de un Cod al insolventei pentru persoanele fizice, Robert Cazanciuc a raspuns: "Este nevoie de un Cod al insolventei pentru a realiza intotdeauna un echilibru intre creditori si debitori. (...) Nu pot sa spun in momentul de fata ca o sa dezvoltam un asemenea proiect. In momentul de fata incercam sa elaboram un act normativ coerent". mai mult
Duminica, 19 Mai 2013, ora 12:00