Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, ultima zi a anului, decretul de promulgare a noilor reglementari privind Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, care au fost votate de Camera Deputatilor in ultima sedinta din 22 decembrie si vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2016.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, seful statului a promulgat Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 50/2015 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
OUG 50/2015 a fost adoptata pe finalul mandatului de premier al lui Victor Ponta, fiind publicata in Monitorul Oficial in 3 noiembrie.
Astfel, potrivit noului Cod fiscal, anul 2016 incepe cu reduceri de preturi la produse si servicii in urma scaderii cotei TVA la 20%, iar in unele cazuri la 9% si chiar 5%, cu reducerea impozitului pe dividende la 5%, dar aduce si scumpiri la impozitele pe locuinte si terenuri.
Cea mai importanta masura de ...citeste mai departe despre "Iohannis a promulgat, in ultima zi din an, noul Cod fiscal si noul Cod de procedura fiscala" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Decembrie 2015, ora 16:30
Noul Cod de Procedura Fiscala, ce urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, aduce cele mai substantiale modificari din ultimii 12 ani.
Intr-un comunicat remis Ziare.com, specialistii EY Romania remarca faptul ca exista si schimbari pozitive pentru contribuabili, dar si negative.
De ce a respins Iohannis Codul Fiscal, dar l-a promulgat pe cel de Procedura Fiscala - explicatii si implicatii
Ce masuri cuprinde Codul de Procedura Fiscala si cand intra in vigoare
Inspectia fiscala
O modificare pozitiva o reprezinta incetarea inspectiei fiscale in situatia in care aceasta depaseste dublul duratei legale de desfasurare.
Totusi, in cazul marilor contribuabili, o inspectie fiscala nu va putea depasi 1 an si sase luni, avand in vedere posibilitatea de suspendare a inspectiei doar pe o perioada de maxim 6 luni, arata specialistii EY Romania.
Penalitatea de nedeclarare
Pe de alta parte, un impact negativ il reprezinta introducerea penalitatii de nedeclarare, ...citeste mai departe despre "Noul Cod de Procedura Fiscala: Creste povara pentru contribuabili" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 12:05
Codul de Procedura Fiscala a fost promulgat, luni, de presedintele Klaus Iohannis, in timp ce Codul Fiscal a fost retrimis in Parlament, pentru reexaminare. Insa exista o legatura stransa intre cele doua? Si ce a vrut sa transmita seful statului prin aceste decizii?
Iohannis a promulgat Codul de procedura fiscala si amnistia fiscala
Intre cele doua Coduri nu exista o "simbioza", chiar daca denumirile lor pot sugera acest lucru, sustin unii specialistii contactati de Ziare.com.
"Nu e nicio legatura. Unul reglementeaza modul de calcul al impozitelor, iar celalalt reglementeaza relatia dintre Fisc si contribuabil. La extrem, putem avea un nou Cod de Procedura si un Cod Fiscal vechi", a explicat avocatul Gabriel Biris, specialist in fiscalitate, pentru Ziare.com.
La randul sau, profesorul universitar Bogdan Glavan a prezentat care este principala diferenta dintre cei doi "stalpi" ai activitatii in domeniul fiscal.
"Aparent, nu e nicio contradictie. Asa cum ii spune numele, ...citeste mai departe despre "De ce a respins Iohannis Codul Fiscal, dar l-a promulgat pe cel de Procedura Fiscala - explicatii si implicatii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 07:33
Codul de Procedura Fiscala a fost promulgat, luni, de presedintele Klaus Iohannis. Insa ce masuri cuprinde acesta?
Iohannis a promulgat Codul de procedura fiscala si amnistia fiscala
In forma sa initiala, Codul de Procedura Fiscala a starnit dezbateri aprinse legate de o prevedere care stipula, printre altele, ca mai multi profesionisti sa fie obligati sa transmita zilnic catre ANAF operatiunile in lei sau in valuta despre care luau cunostina cu ocazia desfasurarii activitatii, a caror limita minima reprezenta echivalentul in lei a 5.000 euro, indiferent daca tranzactia se realiza prin una sau mai multe operatiuni ce pareau a avea o legatura intre ele.
De ce e Fiscul cu ochii pe banii tai: Bancile sau avocatii, obligati sa raporteze zilnic tranzactii - Interviu
Masura controversata a fost eliminata, ca parte a schimbarilor facute documentului de catre deputati si senatori.
Iata cateva dintre prevederile importante care au ramas in Codul de Procedura Fiscala:
s-a... citeste mai departe despre "Ce masuri cuprinde Codul de Procedura Fiscala si cand intra in vigoare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 06:59
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Codul de procedura fiscala si amnistia fiscala.
Anuntul a fost facut intr-un comunicat al Administratiei Presidentiale.
Decizia vine dupa ce seful statului a respins Codul fiscal si l-a retrimis in Parlament pentru reexaminare.
"In materie fiscala, legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ. In acest sens, in elaborarea unui nou Cod Fiscal nu ar trebui promovate politici care genereaza fiscalitati excesive, dar nici relaxari accentuate.
Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni", a fost motivatia transmisa, vineri, de Presedintie.
Citeste mai departe despre "Iohannis a promulgat Codul de procedura fiscala si amnistia fiscala" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 20 Iulie 2015, ora 13:55
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca proiectul noului Cod Fiscal si de procedura fiscala nu reprezinta forma finala, fiind discutat cu mediul de afaceri, societatea civila si contribuabili.
El a precizat ca Guvernul nu impune nimic, iar daca noul Cod Fiscal va fi adoptat, va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Ponta vrea TVA general de 20% si la alimente - 9%
"In primul rand, Codul Fiscal si Codul de Procedura fiscala care le-am prezentat astazi, in niciun caz nu sunt in forma finala. Vedeam pe undeva ca impune Guvernul, nu, Guvernul nu impune nimic, este o minciuna. Guvernul a construit aceasta propunere care inca 30 de zile se discuta cu mediul de afaceri, cu societatea civila, cu contribuabilii care platesc taxe si impozite.
Dupa aceea Guvernul trimite proiectul la Parlament, se dezbate si in Senat si in Camera Deputatilor, deci este o procedura lunga pana la sfarsitul sesiunii, sfarsitul lunii iune. Dupa aceea, daca se aproba si presedintele promulga, sa ...citeste mai departe despre "Ponta, despre noul Cod Fiscal: Nu e forma finala, Guvernul nu impune nimic" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 19:19
Ministrul Finantelor a transmis ministrilor, pe suport electronic, un nou proiect al Codului Fiscal, care nu mai prevede majorarea impozitului pentru masini cu o capacitate cilindrica de pana in 1.600 centimetri cubi, fara insa alte modificari fata de forma initiala, au declarat surse oficiale.
Vineri seara, agentia Mediafax a anuntat ca, potrivit proiectului noului Cod Fiscal, persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta vor plati un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare mai mari impozitul urmand insa sa scada.
Impozitul era prevazut sa creasca de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi in cazul autoturismelor cu motoare de pana la 1.600 cm3 inclusiv. Proiectul mai prevede o crestere a impozitului de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru masinile cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.601 cmc si 2.000 cmc inclusiv.
Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 2.001 cmc si 2.600 cmc inclusiv, impozitul va scadea insa, de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scaderea continuand si pentru masini cu motoare mai mari.
De asemenea, Mediafax a mai anuntat ca impozitele si taxele locale vor fi indexate in continuare o data la trei ani in functie de inflatie, dar nu de catre Guvern, ca in prezent, ci direct de primarii, si vor putea fi... mai mult
Joi, 17 Iulie 2014, ora 09:15