In data de 26.07.2019 si in data de 14.08.2019, Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica doua proiecte de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Astfel, in cadrul primul proiect de ordonanta se propune transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei (UE) 2017/1852 a Consiliului din 10 Octombrie 2017 privind mecanismele de solutionare a litigiilor fiscale in Uniunea Europeana (in continuare "Directiva 1852" sau "Directiva"), iar prin intermediul celui de-al doilea proiect de ordonanta se aduc modificari substantiale regulilor de procedura fiscala.
In ceea ce priveste primul proiect de ordonanta, respectiv transpunerea Directivei 1852, trebuie precizat ca Romania avea obligatia de a asigura transpunerea acestor prevederi, inca de la data de 30 iunie 2019.
In mod firesc, identic cu obiectivul Directivei, primul Proiectul de Ordonanta urmareste asigurarea unui cadru legal pentru contribuabil in scopul eliminarii interpretarii sau aplicarii diferite ale dispozitiilor acordurilor si conventiilor fiscale bilaterale, care prevad eliminarea dublei impuneri. In acest sens, prin transpunerea prevederilor Directivei in legislatia interna, se stabileste un mecanism de solutionare a litigiilor intre Statele Membre, in situatia in care apar interpretari si aplicari diferite cu privire la veniturile si, dupa caz, capitalurile societatilor contribuabile.
Referitor la dispozitiile... mai mult
Luni, 26 August 2019, ora 11:32
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, ultima zi a anului, decretul de promulgare a noilor reglementari privind Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, care au fost votate de Camera Deputatilor in ultima sedinta din 22 decembrie si vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2016.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, seful statului a promulgat Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 50/2015 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
OUG 50/2015 a fost adoptata pe finalul mandatului de premier al lui Victor Ponta, fiind publicata in Monitorul Oficial in 3 noiembrie.
Astfel, potrivit noului Cod fiscal, anul 2016 incepe cu reduceri de preturi la produse si servicii in urma scaderii cotei TVA la 20%, iar in unele cazuri la 9% si chiar 5%, cu reducerea impozitului pe dividende la 5%, dar aduce si scumpiri la impozitele pe locuinte si terenuri.
Cea mai importanta masura de ...citeste mai departe despre "Iohannis a promulgat, in ultima zi din an, noul Cod fiscal si noul Cod de procedura fiscala" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Decembrie 2015, ora 16:30
Noul Cod de Procedura Fiscala, ce urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, aduce cele mai substantiale modificari din ultimii 12 ani.
Intr-un comunicat remis Ziare.com, specialistii EY Romania remarca faptul ca exista si schimbari pozitive pentru contribuabili, dar si negative.
De ce a respins Iohannis Codul Fiscal, dar l-a promulgat pe cel de Procedura Fiscala - explicatii si implicatii
Ce masuri cuprinde Codul de Procedura Fiscala si cand intra in vigoare
Inspectia fiscala
O modificare pozitiva o reprezinta incetarea inspectiei fiscale in situatia in care aceasta depaseste dublul duratei legale de desfasurare.
Totusi, in cazul marilor contribuabili, o inspectie fiscala nu va putea depasi 1 an si sase luni, avand in vedere posibilitatea de suspendare a inspectiei doar pe o perioada de maxim 6 luni, arata specialistii EY Romania.
Penalitatea de nedeclarare
Pe de alta parte, un impact negativ il reprezinta introducerea penalitatii de nedeclarare, ...citeste mai departe despre "Noul Cod de Procedura Fiscala: Creste povara pentru contribuabili" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 12:05
Codul de Procedura Fiscala a fost promulgat, luni, de presedintele Klaus Iohannis, in timp ce Codul Fiscal a fost retrimis in Parlament, pentru reexaminare. Insa exista o legatura stransa intre cele doua? Si ce a vrut sa transmita seful statului prin aceste decizii?
Iohannis a promulgat Codul de procedura fiscala si amnistia fiscala
Intre cele doua Coduri nu exista o "simbioza", chiar daca denumirile lor pot sugera acest lucru, sustin unii specialistii contactati de Ziare.com.
"Nu e nicio legatura. Unul reglementeaza modul de calcul al impozitelor, iar celalalt reglementeaza relatia dintre Fisc si contribuabil. La extrem, putem avea un nou Cod de Procedura si un Cod Fiscal vechi", a explicat avocatul Gabriel Biris, specialist in fiscalitate, pentru Ziare.com.
La randul sau, profesorul universitar Bogdan Glavan a prezentat care este principala diferenta dintre cei doi "stalpi" ai activitatii in domeniul fiscal.
"Aparent, nu e nicio contradictie. Asa cum ii spune numele, ...citeste mai departe despre "De ce a respins Iohannis Codul Fiscal, dar l-a promulgat pe cel de Procedura Fiscala - explicatii si implicatii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 07:33
Codul de Procedura Fiscala a fost promulgat, luni, de presedintele Klaus Iohannis. Insa ce masuri cuprinde acesta?
Iohannis a promulgat Codul de procedura fiscala si amnistia fiscala
In forma sa initiala, Codul de Procedura Fiscala a starnit dezbateri aprinse legate de o prevedere care stipula, printre altele, ca mai multi profesionisti sa fie obligati sa transmita zilnic catre ANAF operatiunile in lei sau in valuta despre care luau cunostina cu ocazia desfasurarii activitatii, a caror limita minima reprezenta echivalentul in lei a 5.000 euro, indiferent daca tranzactia se realiza prin una sau mai multe operatiuni ce pareau a avea o legatura intre ele.
De ce e Fiscul cu ochii pe banii tai: Bancile sau avocatii, obligati sa raporteze zilnic tranzactii - Interviu
Masura controversata a fost eliminata, ca parte a schimbarilor facute documentului de catre deputati si senatori.
Iata cateva dintre prevederile importante care au ramas in Codul de Procedura Fiscala:
s-a... citeste mai departe despre "Ce masuri cuprinde Codul de Procedura Fiscala si cand intra in vigoare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 06:59
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Codul de procedura fiscala si amnistia fiscala.
Anuntul a fost facut intr-un comunicat al Administratiei Presidentiale.
Decizia vine dupa ce seful statului a respins Codul fiscal si l-a retrimis in Parlament pentru reexaminare.
"In materie fiscala, legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ. In acest sens, in elaborarea unui nou Cod Fiscal nu ar trebui promovate politici care genereaza fiscalitati excesive, dar nici relaxari accentuate.
Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni", a fost motivatia transmisa, vineri, de Presedintie.
Citeste mai departe despre "Iohannis a promulgat Codul de procedura fiscala si amnistia fiscala" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 20 Iulie 2015, ora 13:55
Proiectul de lege privind Codul de procedura fiscala a fost adoptat, marti, de plenul Senatului, cu 67 de voturi "pentru", 5 abtineri si 17 "impotriva".
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat ca prin noul Cod de procedura fiscala se doreste "simplificarea procedurilor administrative de recuperare a creantelor fiscale, imbunatatirea echilibrului drepturilor si obligatiilor celor doua parti ale raportului juridic fiscal, respectiv contribuabil si organul fiscal, dar si clarificarea unora dintre institutiile juridice susceptibile de interpretare".
Un alt obiectiv consta in "asigurarea unei stabilitati si predictibilitati pe termen lung a normelor scrise in actul normativ propus a fi rescris".
Totodata, se are in vederea simplificarea procedurilor de administrare a creantelor fiscale, "claritate si accesibilitate prin eliminarea interpretarilor", prin corectarea neconcordantelor existente in prezent intre Codul de procedura fiscala si Codul Fiscal sau alte ...citeste mai departe despre "Codul de procedura fiscala, adoptat de Senat. PNL acuza: Legea prin care Ponta jupoaie romanii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 07:06
Desi la nivel oficial si al mass-media, s-a vorbit despre o rescriere a Codului de procedura fiscala, modificarile recente nu sunt atat de substantiale incat sa putem vorbi de doua coduri, unul vechi si altul nou, cum a fost cazul altor acte normative importante din peisajul legislativ romanesc (ex: Codul Civil, Codul de procedura civila, Legea insolventei).
Prin noul proiect al Codului de procedura fiscala - cel putin in varianta oficiala aprobata de Guvernul Romaniei - nu sunt puse in discutie conceptele fundamentale in materie si nici nu s-a urmarit o reasezare a raporturilor dintre fisc si contribuabil pe baze noi, moderne si care sa creeze un echilibru intre participantii la procedura fiscala, bineinteles fara a aduce atingere caracterului de drept public al raportului dintre autoritatea fiscala si contribuabil, sustine Lucian Tanase, Avocat, Radu si Asociatii SPRL, Casa de avocatura afiliata EY Romania.
In principal, spune Lucian Tanase, cu fiecare modificare a Codului de procedura fiscala, am observat intentia autoritatilor fiscale de a rezolva pe cale legislativa anumite probleme presante pentru autoritatea fiscala - dar punctuale, rezultate din aplicarea dispozitiilor anterioare. Un bun exemplu in acest sens este modul in care a evoluat regimul accesoriilor (dobanzi, penalitati, majorari de intarziere) datorate de contribuabil si cel datorat de stat contribuabililor, regim ce la nivelul anului 2009 era similar pentru ambele parti.
Ceea ce surprinde la... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 13:04
Proiectul de lege al Noului Cod fiscal si cel al Noului Cod de procedura fiscala au fost lansate ieri in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor. Rescrierea celor doua documente vine la aproape 11 ani de la intrarea acestora in vigoare, perioada in care au suferit numeroase modificari ce au ingreunat consultarea lor.
In plus, reprezentantii MFP au anuntat de nenumarate ori ca cele doua coduri vor fi rescrise, insa acest lucru a fost amanat. Potrivit celor mai recente declaratii ale lui Dan Manolescu, codurile rescrise ar urma sa intre in vigoare in 2015.
Variantele rescrise ale Noului Cod fiscal si Noului Cod de procedura fiscala au fost lansate ieri in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor.
Citeste mai multe despre Proiectele rescrise ale Noului Cod fiscal si Noului Cod de procedura fiscala, publicate de Finante pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 16:41