Premierul Victor Ponta a declarat marti ca pe primul semestru al acestui an s-au incasat ca venituri la bugetul de stat cu 3 miliarde de lei in plus fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Un lucru important asupra caruia vreau ca toata lumea sa aiba datele corecte - pe primul semestru al anului 2014 am incasat ca venituri la bugetul de stat cu 3 miliarde de lei in plus fata de anul trecut, deci, daca s-ar mentine acest trend, 6 miliarde de lei incasari suplimentare fata de anul trecut. Important este insa ca acest trend trebuie sa creasca, nu sa se mentina doar in acest fel, atata timp cat, in sfarsit, dupa nenumarate blocaje, avem in vigoare noul Cod al insolventei, atata timp cat am aplicat schema de restructurare a ANAF in baza acordului si a programului cu Banca Mondiala, motiv pentru care, din aceste cresteri de incasari bugetare am putut sa acoperim descresterea deficitului. Noi nu ramanem la acelasi nivel de venituri si cheltuieli, ci avand o scadere constanta a deficitului, practic, de fiecare data, cresterea de venituri trebuie fie completata de scaderea unor cheltuieli bugetare", a spus Ponta intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
El a adaugat ca modul de efectuare a inspectiilor fiscale ale ANAF, in baza noii politici, s-a reorientat, in sfarsit, nu spre persoane fizice, ci spre companii, spre cei care platesc taxe si impozite in asa fel incat cheltuielile bugetare sa fie sustenabile si politicile economice, asa cum este reducerea... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 08:45
Guvernul a transmis Parlamentului, de aceasta data sub forma unui proiect de lege, noul Cod al insolventei, care nu mai prevede ca procedura va fi aplicata si dosarelor de insolventa deja deschise si care nici nu mai include un paragraf distinct legat de insolventa in audio-vizual.
Proiectul de lege a fost inaintat Parlamentului in procedura de urgenta, dupa ce, in luna octombrie, Curtea Constitutionala (CC) a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului referitoare la ordonanta de urgenta a Guvernului privind insolventa si a constatat totodata ca intreg actul normativ este neconstitutional.
Proiectul propus de Guvern prevede acum ca noile reguli de insolventa vor fi aplicate procedurilor incepute dupa intrarea in vigoare a legii si nu mai contine un paragraf distinct legat de audio-vizual.
Celelalte reguli sunt pastrate din ordonanta de urgenta initiata in octombrie.
Initial, Guvernul a promovat Codul Insolventei printr-o ordonanta de urgenta, hotarand ca noile prevederi vor fi aplicate din 25 octombrie inclusiv procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare.
Aceeasi ordonanta includea un paragraf distinct legat de domeniul audio-vizualului si care prevedea ca, in cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare, se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 18:29
Dupa ce autoritatile au lucrat mai bine de noua luni la un nou Cod al Insolventei, situatia companiilor aflate in procedura de reorganizare este "complet in ceata". Nu se stie ce este neconstitutional: intreaga lege sau doar articolele contestate?
Avocatii specializati in insolvente au opinii diferite cu privire la situatia juridica a noului cod. Daca unii sunt de parere ca doar cele doua articole contestate de Avocatul Poporului incalca principiile legii, altii considera ca intregul Cod al Insolventei este neconstitutional.
"Intregul Cod al Insolventei este neconstitutional, nu numai articolele respective. Acum trebuie sa intre in dezbateri la Parlament ca si Codul Rutier", a declarat pentru Business24, avocatul Marius Vicentiu Coltuc, partener coodonator a Casei de Avocatura Coltuc.
De cealalta parte, avocatul Raluca Nastase este de parere ca doar articolele semnalate trebuie modificate, intrucat doar ele au fost gasite ca fiind neconstitutionale.
"Articolul 81 va fi modificat corespunzator, in asa fel incat notiunile stabilite de art. 81 sa corespunda cu celelalte prevederi legale in vigoare, respectiv cu legea audiovizualului si cu regulamentul de functionare al CNA-ului, in asa fel incat sa existe o armonizare", completeaza Raluca Nastase, partner al casei de avocatura Biris Goran.
Aceasta este de parere ca nu trebuie sa se intample ca intr-un act normativ sa avem o prevedere pe care autoritatile puse sa o aplice, sa nu aiba o modalitate de aplicare.... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 20:19
Prevederile nou introduse in noul Cod al Insolventei trimit companiile direct in ghearele falimentului, avertizeaza specialistii din domeniu. Masurile, in forma lor actuala, nu vor ajuta mediul de afaceri, ci au toate sansele sa il destabilizeze.
"Modificarile afecteaza companiile mijlocii si mari pentru care ar exista datele unei reorganizarii si fac mai dificila desfasurarea procedurii insolventei si reorganizarea companiilor, favorizand falimentul", a declarat Vasile Godinca-Herlea, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania.
Ordonanta de Urgenta incurajeaza doar la nivel declarativ reorganizarea si finantarea in cadrul procedurii de insolventa in vederea sustinerii planurilor de redresare, in timp ce la nivel de mecanisme concrete isi saboteaza propriile principii.
Noile reglementari privind insolventa
Modificarile aduse de noua lege, a caror intentie buna va avea efecte nocive in procedura de insolventa propriu zisa si implicit in economie, ingreuneaza procedura de reorganizare si o fac aproape imposibil de accesat.
Specialistii si-au exprimat surprinderea in legatura cu prevederile nou introduse si au detaliat impactul negativ al acestora in economie si in randul practicienilor in insolventa.
Liber la executari silite impotriva companiilor in insolventa: Este una din modificarile foarte importante care va bulversa procedurile de insolventa si va genera o practica neunitara si inechitabia. Aceasta permite creditorului curent, care detine... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 17:45
Decizia Guvernului de a aproba Codul Insolventei prin Ordonanta de Urgenta, fara dezbatere in Parlament, este gresita, considera specialistii consultati de Business24. Pe langa aspectele legate de principiile democratiei, avocatul specializat pe probleme fiscale, Gabriel Biris, atrage atentia asupra slabiciunilor acestei legi, care ar fi trebuit ameliorate de parlamentari.
Codul insolventei a fost aprobat, miercuri, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului, desi in sedinta intrase ca proiect de lege.
"Este nevoie de Parlament. Legea ar fi fost, oricum, adoptata repede, datorita majoritatii confortabile a USL, insa proiectul ar fi fost supus, totusi, unui schimb de opinii, oportun de altfel", este de parere analistul economic, Mircea Cosea.
Explicatia oferita de premierul Victor Ponta pentru urgentarea procedurilor se refera la problemele statului cu incasarile la buget, in primul rand ca urmare a reorganizarii ANAF. Oficialul a declarat ca spera ca noul Cod al insolventei va combate evaziunea fiscala comisa in ultima perioada de firme care au intrat in insolventa doar pentru a nu plati taxele la buget.
Pe de alta parte, avocatul Gabriel Biris atrage atentia ca principala cauza a incasarilor reduse este marea evaziune fiscala, nu cea produsa de firmele care intra in insolventa.
Un raport al Comisiei Europene, publicat in septembrie, arata ca Romania se afla pe primul loc in Europa la pierderile cauzate de necolectarea TVA, ce se ridica la 10,3 miliarde de euro... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 08:01
Codul insolventei a fost aprobat, miercuri, de Guvern, dar ca ordonanta de urgenta, nu ca proiect de lege care sa intre in vigoare abia dupa avizul Parlamentului.
Codul insolventei a fost lansat de Ministerul Justitiei, in dezbatere publica, sub forma unui proiect de lege, iar Guvernul a anuntat, inaintea sedintei de miercuri, ca pe agenda actelor normative a fost inclus si Codul insolventei, tot ca proiect de lege.
La finalul sedintei, insa, Guvernul a anuntat ca procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa au fost aprobate prin ordonanta de urgenta.
Inaintea sedintei de guvern, premierul Victor Ponta a afirmat ca Guvernul are probleme cu incasarile la buget, in primul rand ca urmare a reorganizarii ANAF, si spera ca noul Cod al insolventei va combate evaziunea fiscala comisa in ultima perioada de firme care au intrat in insolventa doar pentru a nu plati taxele la buget.
Proiectul Codului insolventei, lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei la inceputul lunii septembrie, prevede, printre altele, ca pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.
Pentru evitarea aprobarii unor planuri de reorganizare sustinute de un numar mic de creditori - prin "manipularea" grupelor de vot putand fi aprobat, in prezent, un plan fara corespondent in valoarea creantelor - se introduce un criteriu suplimentar,... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 09:10
Noul Cod al Insolventei este finalizat si va fi pus in dezbatere publica in luna august, a declarat, joi, Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri, turism si mediul de afaceri, mentionand ca prin noua forma a legislatiei se urmareste, printre altele, eliminarea "insolventelor trucate".
"Recent ministrul Justitiei a prezentat primului ministru ca in august o pune in dezbatere publica (Legea insolventei, n.r.). Stiu cat ati cerut sa se modifice Legea insolventei. Este gata Codul Insolventei, a promis ministrul Justitiei ca il pune in dezbatere in august, conform legii, 30 de zile, si sper sa nu avem o problema in adoptare.
Vrem in primul rand sa eliminam prin Codul Insolventei insolventele trucate, create aritificial doar ca sa nu mai plateasca", a spus Grapini la lansarea Cartei ale a IMM-urilor, care reprezinta o radiografie a situatiei firmelor mici si mijlocii din Romania realizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).
Ea a prezentat o serie de masuri pe care Guvernul le-a intreprins in domeniul IMM-urilor, turismului si mediului de afaceri, amintind de asemenea, de Legea IMM-urilor si impozitul forfetar.
"Studiul privind o noua metoda de impozitare pentru unitatile hoteliere este dat la Finante, este totul gata, vrem sa-l aplicam de la 1 octombrie. Probabil ca dintre cei care nu au platit nimic la stat timp de 20 de ani si vor trebui sa plateasca acum o suma fixa, vor fi unii care vor tipa", a aratat Grapini.... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 17:03
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, vrea ca noul Cod al insolventei sa fie transmis Guvernului in iulie si ulterior Parlamentului ca proiect de lege initiat de Executiv.
"Am desemnat un secretar de stat din Ministerul Justitiei pentru a coordona o echipa care sa elaboreze un nou Cod al insolventei. (...) Eu as vrea ca in cursul lunii iulie sa putem trimite la Guvern un proiect de lege consolidat, un proiect de lege elaborat in consultare cu mediul de afaceri", a spus Cazanciuc, intr-o emisiune difuzata duminica de Pro Tv.
El a precizat ca procedura privind adoptarea Codului insolventei va fi cu siguranta una parlamentara.
"Nu trebuie sa ne fie frica de Parlament. Cu siguranta vom sustine punctele de vedere referitoare la nevoia unei codificari a tot ce inseamna dispozitii", a afirmat ministrul Justitiei.
Intrebat daca este nevoie de un Cod al insolventei pentru persoanele fizice, Robert Cazanciuc a raspuns: "Este nevoie de un Cod al insolventei pentru a realiza intotdeauna un echilibru intre creditori si debitori. (...) Nu pot sa spun in momentul de fata ca o sa dezvoltam un asemenea proiect. In momentul de fata incercam sa elaboram un act normativ coerent". mai mult
Duminica, 19 Mai 2013, ora 12:00
Ministerul Justitiei (MJ) anunta initierea lucrarilor de elaborare a Codului Insolventei, proiect care face parte din obiectivele asumate in cadrul Proiectului "Reforma sistemului judiciar", finantat prin Acordul de imprumut cu Banca Mondiala, valoarea totala a contractului fiind de peste 1,5 milioane de lei.
In cadrul demersurilor de elaborare a Codului Insolventei, Ministerul Justitiei va primi asistenta tehnica din partea consortiului format din PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services SPRL (Romania), D&B David si Baias SCA (Romania) si RVA Insolvency Specialists SPRL (Romania).
Selectionarea consortiului castigator pentru acordarea consultantei s-a facut in conformitate cu criteriile Bancii Mondiale, respectiv "Selectia pe baza calificarii si costului Consultantului", agreata prin Acordul de Imprumut si prevazuta in planul de achizitii. Valoarea totala a contractului este de 1.568.809,19 lei (inclusiv TVA), iar durata de implementare este de 17 luni, spun reprezentantii MJ, printr-un comunicat remis NewsIn.
Potrivit sursei citate, in cadrul proiectului vor fi sistematizate si corelate actele normative in domeniul insolventei, pre-insolventei si cele privind exercitarea profesiei de practician in insolventa. De asemenea, se va elabora un instrument de lucru unitar, armonizat, care asambleaza si explica piesele legislative disparate. "Codul Insolventei va fi, asadar, un corpus de norme, dar si un corpus de explicatii fundamentate pe jurisprudenta... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 18:12