Noul Cod al insolventei confera judecatorului-sindic posibilitatea de a depasi cadrul controlului de legalitate si de a interfera in chestiuni ce tin de oportunitate, ne-a precizat Vasile Godinca-Herlea, asociat coordonator al Casei de Insolventa Transilvania. Mai exact, potrivit acestuia, judecatorul-sindic va putea sa convoace adunarea creditorilor si va avea libertatea de a stabili punctele de pe ordinea de zi a adunarii.
Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa face la nivel declarativ o distinctie intre controlul de oportunitate si cel de legalitate al judecatorului-sindic si prevede ca atributiile acestuia sunt limitate la controlul judecatoresc al activitatii administratorului judiciar si/sau al lichidatorului judiciar si la procesele si cererile de natura judiciara aferente procedurii insolventei, a declarat pentru AvocatNet.ro Vasile Godinca-Herlea, asociat coordonator al Casei de Insolventa Transilvania.
Citeste mai multe despre Noul Cod al insolventei: Judecatorul-sindic poate sa convoace adunarea creditorilor si sa stabileasca ordinea de zi pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 31 Iulie 2014, ora 16:15
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca pe primul semestru al acestui an s-au incasat ca venituri la bugetul de stat cu 3 miliarde de lei in plus fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Un lucru important asupra caruia vreau ca toata lumea sa aiba datele corecte - pe primul semestru al anului 2014 am incasat ca venituri la bugetul de stat cu 3 miliarde de lei in plus fata de anul trecut, deci, daca s-ar mentine acest trend, 6 miliarde de lei incasari suplimentare fata de anul trecut. Important este insa ca acest trend trebuie sa creasca, nu sa se mentina doar in acest fel, atata timp cat, in sfarsit, dupa nenumarate blocaje, avem in vigoare noul Cod al insolventei, atata timp cat am aplicat schema de restructurare a ANAF in baza acordului si a programului cu Banca Mondiala, motiv pentru care, din aceste cresteri de incasari bugetare am putut sa acoperim descresterea deficitului. Noi nu ramanem la acelasi nivel de venituri si cheltuieli, ci avand o scadere constanta a deficitului, practic, de fiecare data, cresterea de venituri trebuie fie completata de scaderea unor cheltuieli bugetare", a spus Ponta intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
El a adaugat ca modul de efectuare a inspectiilor fiscale ale ANAF, in baza noii politici, s-a reorientat, in sfarsit, nu spre persoane fizice, ci spre companii, spre cei care platesc taxe si impozite in asa fel incat cheltuielile bugetare sa fie sustenabile si politicile economice, asa cum este reducerea... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 08:45
Noul Cod al insolventei, in vigoare din 28 iunie, cuprinde prevederi care asigura fluenta procedurii insolventei, sustin specialistii. Astfel, a fost creat cadrul pentru acordarea de finantari firmelor aflate in insolventa si au fost clarificate unele aspecte privind contractele aflate in derulare ale unei companii in insolventa.
De asemenea, noile reglementari au schimbat si modul de votare a planului de reorganizare.
Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 466 din 25 iunie 2014 si a intrat in vigoare pe 28 iunie 2014.
Citeste mai multe despre Noul Cod al insolventei: Care sunt aspectele esentiale de care sa tineti cont pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 17:07
Business Review, saptamanal de afaceri in limba engleza, va organiza in data de 31 martie, 2014, a 13-a editie a evenimentului Tax and Law, eveniment dedicat ultimelor noutati in materie de fiscalitate si legislatie, cu o traditie de peste 12 ani.
Prezenta participantilor la conferinta va fi echivalata cu 6 unitati CPD oferite de ACCA. Conferinta va cuprinde doua sesiuni de discutii axate pe noile modificari din Codul Fiscal si noutatile incluse in Noul Cod al Insolventei, urmate de o serie workshop-uri, ce vor trata intr-o masura practica masurile complexe din noua legislatie fiscala.
Evenimentul va incepe la ora 8:30 si va avea loc la Pullman Hotel Bucuresti, sala New York. Incepand cu ora 09:00, conferinta va debuta cu prima sesiune de discutii dedicata noilor masuri legislative din anul 2014.
Printre subiectele propuse spre discutie se vor atinge teme precum reformarea ANAF si impactul asupra inspectiilor fiscale derulate in zona companiilor, noutatile privind reglementarea holdingurilor, modificarile referitoare la incasarea TVA-ului, dar si tendinte europene privind preturile de transfer.
Sesiune dedicata noului Cod al Insolventei
A doua sesiune a conferintei este dedicata noului Cod al Insolventei, proiect ce se afla in acest moment in dezbatere in Parlamentul Romaniei. Printre temele aduse in discutie se afla cadrul legislativ privind recuparearea creantelor in lumina Noului Cod si influenta creditorului entitate publica in realizarea planului de... mai mult
Vineri, 14 Martie 2014, ora 10:40