Se cuvine sa prezentam in detaliu modificarile de taxe si impozite care se impun din noul an, odata cu Codul fiscal care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Amintim astfel, mai intai, ca prin Legea 227/2015 privind Codul fiscal, au fost aduse modificari in mai multe domenii. Facem referire la impozitul pe sediul firmei, noile cote de TVA, contributiile datorate PFA din 2016, modificari microintreprinderi 2016 si impozit pe dividende.
Impozitul pe sediul firmei in 2016 De interes major sunt si modificarile privind impozitul pe sediul firmei din 2016. Iata care sunt noutatile aduse de Legea 358/2015, care poate fi consultata aici in Contabilul.manager.ro.
Daca anul trecut aveam un impozit pentru un apartament detinut de o persoana fizica in procent de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, incepand cu 2016, se aplica un impozit diferentiat, in functie de utilizarea constructiei (regim mixt, locuinta sau activitati economice).
Prin urmare, pentru cladirile utilizate exclusiv ca locuinte, se aplica un impozit in procent de 0,08%-0,2% din baza impozabila a apartamentului, primariile avand posibilitatea sa stabileasca cota de impozitare, in acest interval, asa cum atentioneaza intr-o analiza recenta si consultantul fiscal Adrian Benta.
In schimb, daca in apartamentul respectiv isi desfasoara activitatea o firma sau un sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea acesteia. Faptul ca se deruleaza activitati ecomonice in... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 16:54
1Urmarind tendinta generala de mutare a sarcinii fiscale de la persoana juridica, de la societate catre persoana fizica, observam in noul Cod fiscal cateva situatii ce permit o impozitare mai favorabila a companiilor, iar unele dintre ele pot fi elemente de optimizare fiscala.
In acest context, sa enumeram 3 aspecte fiscale favorabile societatii ce conduc la reduceri de taxe intr-un mod legal, astfel incat aceasta sa isi scada sarcina fiscala, sa isi reduca impozitele si taxele, prin respectarea legii, iar daca beneficiile se resfrang si asupra unor categorii de persoane fizice nu putem decat sa ne bucuram.
Noul Cod Fiscal: Impozitarea veniturilor din contractele civile realizate de persoane fizice
Cheltuieli de sponsorizare si acordarea de burse private
Efectuarea unor sponsorizari de catre platitorii de impozit pe profit catre entitati fara scop patrimonial, cum ar fi cluburi sportive, unitati de cult, asezaminte culturale, spitale si organizatii caritabile este relativ... citeste mai departe despre "Ce mai aduce Codul fiscal: Burse private, decontarea concediului. Relatia dintre stat si insolventa clientului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Octombrie 2015, ora 07:16
Fondul Monetar International (FMI) a avertizat din nou in legatura cu efectele Codului Fiscal, precizand ca ar anula toate progresele facute de Romania in ultimii ani.
Oficialii FMI sustin ca daca toate reducerile de taxe vor intra in vigoare, deficitul bugetar va creste pana la cel putin 3% din PIB, potrivit unei scrisori obtinute de Adevarul.
"Pentru a mentine sub control deficitul, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului precum si renuntarea la initiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructura, aparare, salarii, sanatate si educatie", se arata in document.
Reprezentantii Fondului atrag atentia ca "pachetul fiscal propus este directionat aproape exclusiv spre impulsionarea consumului".
In aceste conditii, reanalizarea Codului Fiscal in Parlament reprezinta o sansa de a stabili prioritatile fiscale pe termen mediu, se mai arata in documentul citat.
"Romania a facut pasi importanti in ultimii sapte ani pentru a-si imbunatati finantele publice ...citeste mai departe despre "FMI, avertisment dur in privinta Codului Fiscal: Romania va sterge cu buretele toate progresele (Video)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 10:44
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, este unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai Codului Fiscal, astfel ca este gata sa treaca si peste promisiunile facute partenerilor externi pentru a implementa masurile cuprinse in acest document.
Tara noastra s-a angajat in fata Comisiei Europene ca va avea un deficit bugetar de 1,2% in 2016, dar tinta nu va fi atinsa, in contextul reducerii taxelor prognozata pentru anul viitor.
Info: Un deficit bugetar apare atunci cand cheltuielile statului depasesc incasarile. Opusul deficitului este excedentul bugetar. In primele patru luni ale anului, Romania a avut un excedent bugetar de 6 miliarde de lei, acesta fiind argumentul cu care Guvernul a motivat implementarea reducerii TVA la alimente. Insa datele Ministerului Finantelor arata ca investitiile publice au fost mai mici cu 1 miliard de lei in luna aprilie, ceea ce inseamna ca banii nu au fost folositi pentru stimularea economiei.
Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene care ...citeste mai departe despre "Ministrul nostru de Finante se ia dupa Yanis Varoufakis? Deficitul bugetar si lepadarea de UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 07:57
Romania are nevoie mai degraba de stimuli de relaxare fiscala pe parte de oferta, prin reducerea CAS, nu de stimularea puternica a cererii prin taierea TVA si accizelor, care va aduce noi dezechilibre in economie, afirma Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
"Venim cu stimuli foarte puternici, vorbim de reducere de sase puncte procentuale de TVA in doi ani si de 20% reduceri de accize, deci un stimul foarte puternic pe parte de cerere, fara a fi insotit de stimuli pe parte de oferta. Daca ne uitam la estimarile BNR legate de excesul de cerere, vedem ca in conditiile actuale excesul acesta de cerere, care este de fapt deficit de cerere in prezent, deci suntem cu crestere economica sub potential, se va inchide probabil la sfarsit de 2016. Deci daca noi venim in 2016 cu stimuli foarte puternici pe parte de cerere, fara stimuli pe parte de oferta, care oricum se vad intarziat in economie, s-ar putea sa avem o problema, si anume sa constatam ca avem un exces de cerere care alimenteaza din nou dezechilibre in economie", a declarat Dumitru marti la o conferinta pe tema aderarii la zona euro, organizata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
El a aratat ca Romania a mai vazut "acest film", in care a fost stimulata partea de cheltuieli inainte de criza, cu cresteri puternice ale salariilor si pensiilor, care au creat un exces mare de cerere, fara stimuli seriosi pe parte de oferta.
"Noi avem nevoie mai degraba in momentul de fata de stimuli pentru crestere... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 14:37
Reducerea impozitelor si taxelor va putea fi aplicata prin inghetarea chelutielilor bugetare in 2016 la nivelul din acest an, iar din 2017 circa 40% din impactul bugetar al cresterii PIB va merge spre relaxare fiscala si 60% spre cheltuieli bugetare, a declarat ministrul Finantelor, Darius Valcov.
Ministrul Finantelor a aratat ca pana la mijlocul anului vor fi introduse standarde de cost pentru administratia centrala si nu a exclus si alte reforme administrative.
Potrivit ministrului Finantelor, golul de venituri estimat pentru 2016 din reducerile programate la TVA si accize si eliminarea taxei pe stalp si a impozitului pe veniturile din dividende va fi acoperit din impactul pozitiv al cresterii economice asupra veniturilor bugetare.
FMI admite ca TVA e mare in Romania, dar reducerea sa trebuie sa vina cu taieri bugetare - surse
In aceste conditii, bugetul pe 2016 va urma in linii mari nivelul cheltuielilor stabilit in 2015.
Ministerul Finantelor estimeaza pentru anul ...citeste mai departe despre "Guvernul dezvaluie de unde ia ca sa reduca taxele. Ce planuri are pentru armata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 16:37
Codul Fiscal valabil de la 1 ianuarie 2014 aduce o serie de modificari privind impozitarea profitului, veniturilor si microintreprinderilor, TVA, accize, constructii speciale si redevente.
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Valcea a publicat pe pagina de web a institutiei seria de modificari si completari aduse Codului Fiscal, pe care le-a prezentat in sinteza.
Impozitul pe profit
Actul normativ prevede scutirea castigurilor de capital, prin:
- scutirea veniturilor din dividende primite de la persoane juridice din state terte cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri;
- scutirea castigurilor de capital realizate de contribuabili din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare;
- scutirea veniturilor obtinute de o persoana juridica romana din lichidarea unei alte persoane juridice.
Aceste scutiri se acorda in conditiile in care contribuabilul detine pe o perioada neintrerupta de un an, minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare.
Au fost introduse, respectiv modificate, si prevederile referitoare la:
- scutirea de impozit a dividendelor primite de o persoana juridica romana de la alta persoana juridica romana;
- scutirea de impozit a dividendelor primite de o persoana juridica romana de la alta persoana juridica straina situata intr-un stat membru;
- neimpozitarea dividendelor distribuite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane.... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 16:18
Ridicarea pragului peste care micii antreprenori romani platesc TVA la 65.000 de euro, calculati la cursul de schimb din momentul aderarii Romaniei la UE, este mai degraba benefica statului decat afaceristilor, avantajele pentru intreprinzatori fiind minore.
"Sunt si beneficii si non-beneficii pentru ca in momentul in care intri in aceasta zona de platitor de TVA ai si capacitatea de a deduce TVA la anumite elemente. In situatia in care, spre exemplu, cumperi un produs care sa te ajute in munca, un calculator pe care dai 5.000 de lei ai capacitatea de a reduce TVA-ul pentru a nu suporta intreaga suma. Daca se ridica nivelul la peste 60.000 inseamna ca nu poti sa beneficiezi de un astfel de serviciu", a declarat economistul Ionel Blanculescu pentru Business24, cu privire la noua modificare a Codului Fiscal.
In prezent, plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 euro, la cursul de schimb la BNR de la data aderarii Romaniei la UE, aproximativ 3,3 lei/euro. Concret, pragul va fi ridicat de la 119.000 lei la 220.000 lei.
"Cred ca statul nu pierde nimic pentru ca oricum contribuabilii acestia mici reprezentau putin din veniturile totale pe TVA. Asa ca, pentru stat simplificarea urmaririi si toate raportarile pot sa insemne reduceri de cheltuieli care sa fie semnificative.
Cred ca per total, este favorabil si pentru stat sa renunte la aceasta birocratie pentru niste sume care nu sunt foarte mari in comparatie cu veniturile totale din impozite si taxe si nici... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 08:02
SUA a ajuns la un acord istoric prin care deficitul federal sa fie redus dramatic cu mii de miliarde de dolari in urmatorii zeci de ani, ceea ce asigura aprobarea ridicarii plafonului de indatorare, evitandu-se o noua criza globala, potrivit NewsIn. Liderii Congresului au spus ca vor prezenta luni detaliile acordului membrilor partidelor lor si sunt increzatori ca ambele camere vor aproba pana marti la miezul noptii compromisul ce permite ridicarea plafonului de indatorare al SUA, care a ajuns la limita de 14.300 de miliarde de dolari.
In lipsa ridicarii acestui plafon, SUA intra in incapacitate de plata si probabil ajunge din nou la recesiune, ceea ce ar avea consecinte catastrofale la nivel mondial.
Prima parte a acordului prevede taieri in cheltuielile bugetare de aproape 1.000 de miliarde de dolari in urmatoarii zece ani, dar o comisie speciala a Legislativului va examina ce alte noi reduceri bugetare s-ar putea face.
Republicanii se tem de noi reduceri in bugetul apararii, in timp ce democratii nu vad cu ochi buni reduceri in sectorul social si medical.
Deocamdata, punctele-cheie ale acordului sunt urmatoarele:
- Reduceri de cheltuieli de 900 de miliarde de dolari in urmatorii ani in special in programele pentru educatie, locuinte si transport.
Aceste reduceri ar putea aduce programele respective la nivelul din urma cu cativa ani. Apararea va pierde 350 de miliarde de dolari.
- Nu vor creste taxele, desi o revizuire a codului fiscal ar putea fi o parte a solutiei... mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 11:51