Schimbarea filosofiei de taxare a veniturilor personale, prin trecerea la impozitul pe gospodarie, si decizia de transfer a contributiilor sociale de la angajator la angajat au reprezentat cele mai dezbatute subiecte de ordin fiscal in acest an.
In 4 ianuarie, candidatul propus sa preia Finantele, Viorel Stefan, vorbea, la audierile din Parlament, despre unificarea legislatiei fiscale intr-un Cod economic cu maximum 50 de taxe. Viorel Stefan a devenit ministru al Finantelor iar prima prevedere a proiectului de Cod economic, care a "rasuflat" in presa in luna aprilie, vorbeste despre introducerea unui impozit de 10% pe venitul global al gospodariilor, in fapt o resuscitare a unei idei vechi vehiculata constant in spatiul public, respectiv aceea de a inlocui cota unica de impozitare cu un impozit progresiv.
Potrivit proiectului Codului Economic, fiecare gospodarie ar fi urmat sa beneficieze de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil.
Proiectul prevedea si o serie de deduceri, incluzand bursele, indemnizatiile pentru copii, contributia de sanatate platita, prima de asigurare obligatorie pentru casa si masina sau programele educationale pentru copii precum before si after school sau gradinite particulare, dar si abonamente la sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive. Veniturile mai mici de 2.000 de lei nu se impozitau.
"Reteta de globalizare a veniturilor va genera o crestere a bazei de impozitare.... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 09:42
Se cuvine sa prezentam in detaliu modificarile de taxe si impozite care se impun din noul an, odata cu Codul fiscal care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Amintim astfel, mai intai, ca prin Legea 227/2015 privind Codul fiscal, au fost aduse modificari in mai multe domenii. Facem referire la impozitul pe sediul firmei, noile cote de TVA, contributiile datorate PFA din 2016, modificari microintreprinderi 2016 si impozit pe dividende.
Impozitul pe sediul firmei in 2016 De interes major sunt si modificarile privind impozitul pe sediul firmei din 2016. Iata care sunt noutatile aduse de Legea 358/2015, care poate fi consultata aici in Contabilul.manager.ro.
Daca anul trecut aveam un impozit pentru un apartament detinut de o persoana fizica in procent de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, incepand cu 2016, se aplica un impozit diferentiat, in functie de utilizarea constructiei (regim mixt, locuinta sau activitati economice).
Prin urmare, pentru cladirile utilizate exclusiv ca locuinte, se aplica un impozit in procent de 0,08%-0,2% din baza impozabila a apartamentului, primariile avand posibilitatea sa stabileasca cota de impozitare, in acest interval, asa cum atentioneaza intr-o analiza recenta si consultantul fiscal Adrian Benta.
In schimb, daca in apartamentul respectiv isi desfasoara activitatea o firma sau un sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea acesteia. Faptul ca se deruleaza activitati ecomonice in... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 16:54
1Fiscul a actualizat formularele necesare impozitarii persoanelor fizice ce realizeaza venituri impozabile, dar a si introdus unele noi. Acestea sunt utile atat celor ce isi desfasoara activitatea ca PFA, dar si in cazul profesiilor libere ori persoane ce realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole impozitate in sistem real sau jocuri de noroc.
Schimbarile au fost realizate prin OpANAF nr.3605/2015, informeaza un comunicat de presa remis Ziare.com de specialistii Benta Consult.
Formularele modificate sunt:
formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", cod 14.13.01.13, impreuna cu anexa la declaratie;formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate", cod 14.13.01.13/7;formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", cod 14.13.01.13/I;formularul 250 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania ...citeste mai departe despre "Schimbari importante de ordin fiscal pentru PFA si profesii liberale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 12:20
Odata cu intrarea in vigoare a prevederilor modificate de Legea 227/2015, se aplica noile reglementari de la 1 ianuarie 2016, ca urmare a aspectelor modificate de O.U.G. nr. 50/2015 in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.
Astfel, venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se stabileste prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Retinem ca acei contribuabili care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68 din Legea nr. 227/2015.
Atentie! Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, au si obligatiile de a calcula, de a retine si de a plati impozitul corespunzator sumelor platite ...citeste mai departe despre "Impozitarea drepturilor de autor si activitatilor independente se modifica din 2016" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 18:38
In Monitorul Oficial a fost publicata, marti, o ordonanta de urgenta care aduce mai multe modificari ale Codului Fiscal.
Consultantii de la Benta Consult au detalitat, intr-un comunicat remis Ziare.com, care sunt cele mai importante 10 schimbari.
S-a schimbat schimbarea Codului Fiscal: Impozite de trei ori mai mari pentru PFA decat pentru microintreprindere
1. Incepand cu 01 ianuarie 2016, impozitul pe dividendul distribuit persoanelor fizice este de 5%.
Aceasta cota redusa se aplica pentru toate dividendele distribuite acestor persoane fizice, incepand cu 01 ianuarie 2016, indiferent in ce exercitiu financiar s-a realizat profitul ce se distribuie.
Foarte important: Daca persoana fizica ce incaseaza dividendul in anul 2016 realizeaza si alte venituri supuse contributiei de sanatate, cum ar fi venituri din salarii, din chirii, din activitati independente, in perioada fiscala a distribuirii dividendului, nu se plateste contributie de sanatate de 5,5% pentru aceste dividende ...citeste mai departe despre "Noi modificari aduse Codului Fiscal: 10 schimbari importante" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 19:34
Pentru noul Cod Fiscal, clasa politica de la stanga la dreapta sau de la dreapta la stanga, indiferent unde te-ai aseza, si-a dat mana pentru a adopta un document numit de autoritati ca fiind unul foarte bun. Prin urmare, e musai sa-l modificam!
Prin recentul proiect de ordonanta de urgenta sunt modificate 45 de articole din noul Cod Fiscal, circa 10% daca ne raportam la cele aproximativ 500 de articole ale acestei legi.
Guvernul modifica iar Codul Fiscal: TVA la apa de 9%, impozitul pe dividende de 5% din 2016
Desigur, se remarca doua modificari foarte importante pentru mediul de afaceri, de calibrul societatilor mici si mijlocii, respectiv:
a) aplicarea cotei de 5% pentru impozitul pe venitul din dividende distribuite catre persoanele fizice, inclusiv pentru venitul din dividende distribuite persoanelor juridice romane, ce nu se incadreaza in conditiile generale de scutire;
Aceasta masura vine fara a fi introdusa din anul 2016 contributia obligatorie de 5,5% pentru ...citeste mai departe despre "S-a schimbat schimbarea Codului Fiscal: Impozite de trei ori mai mari pentru PFA decat pentru microintreprindere" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 08:10
Veniturile realizate de persoanele fizice, ne referim la veniturilor unor cetatenii romani, in baza unor contracte civile, sunt ultimele proceduri usoare de realizare a veniturilor ce nu necesita autorizatii excesive.
Acestea se adreseaza persoanelor ce detin un CNP romanesc si nu sunt salariate sau nu sunt inregistrate intr-o forma profesionala de desfasurare a activitatii. Practic, in baza unor contracte civile, persoanele fizice pot realiza venituri, iar impozitarea se realizeaza prin faptul ca detin un cod numeric personal.
Aceste persoane fizice nu detin nici un fel de autorizatie, nu sunt inregistrate fiscal ca PFA sau profesii independente, respectiv sunt simple persoane fizice ce realizeaza la un moment dat venituri.
Din perspectiva legalitatii acestor contracte civile, orice persoana fizica majora ce nu este declarata incapabila prin lege are dreptul de a contracta si de a semna un contract civil conform art. 1180 din noul Cod civil. Se prezuma ca obiectul... citeste mai departe despre "Noul Cod Fiscal: Impozitarea veniturilor din contractele civile realizate de persoane fizice" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Octombrie 2015, ora 07:42
Codul fiscal a fost modificat pentru a doua oara in acest an, potrivit unui legi publicate recent. Noile reglementari fiscale vizeaza tratamentul aplicat diurnelor, limitarea amortizarii fiscale, dar si impozitarea nerezidentilor.
1) Tratamentul diurnei acordate angajatilor
Incepand cu 1 februarie 2013, indiferent de regimul angajatorului (platitor de impozit pe profit, platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, PFA, II, ONG), indemnizatia acordata angajatilor pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice:
- se supune impozitului pe salarii;
- se include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
2) Limitarea fiscala a amortizarii autoturismelor
Incepand cu 1 februarie 2013, pentru mijloacele de transport persoane din categoria M1, conform legislatiei in vigoare (Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003), cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, in limita a 1.500 lei/luna/autoturism.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 16:59