Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit, miercuri, ca este neconstitutionala Legea de modificare a articolului 435 din Codul fiscal, care prevede ca operatorii economici care intentioneaza sa distribuie si sa comercializeze angro produse energetice au obligatia sa detina spatii de depozitare corespunzatoare.
"A admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 87 de deputati apartinand Grupurilor parlamentare ale Uniunii Salvati Romania, Partidului National Liberal, Partidului Miscarea Populara si de deputati neafiliati, precum si de Guvernul Romaniei si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea art. 435 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal este neconstitutionala, in ansamblul sau", se precizeaza in minuta deciziei.
In sesizarea transmisa CCR, USR a sustinut ca actul normativ restrange numarul de concurenti pe piata produselor energetice. Potrivit USR, prevederile proiectului legislativ incalca principiul liberei circulatii a marfurilor, consacrat prin art. 34 - 36 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene (TFUE).
Prin obligarea intreprinderilor la suportarea costurilor pentru infiintarea depozitelor, in special a intreprinderilor mici si mijlocii, devine dificila, daca nu imposibila, functionarea acestora, se mai explica in sesizarea USR.
Potrivit acesteia, se incalca si principiul neretroactivitatii, intrucat operatorii economici care detin deja atestate valabile sunt obligati sa se supuna noii proceduri, in... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 16:32
Anul trecut, Guvernul a schimbat Codul Fiscal de nu mai putin de 285 de ori. Au fost facute astfel mai multe modificari decat zilele lucratoare din 2018 - 249.
Toate au venit insa in graba, fara dezbateri, fara analize, fara studii de impact. Si evident ca efectele nu au intarziat sa apara: s-a creat un haos total in multe domenii, de la banci, companii de energie sau telecom, mediul de afaceri a avut de suferit din cauza cadrului fiscal impredictibil, riscul de tara a crescut.
Interesant este ca toate aceste modificari au venit chiar prin incalcarea unui articol din Codul Fiscal, care prevede tocmai principiul predictibilitatii fiscale. Cum este posibil? De fiecare data cand Guvernul sau Parlamentul au facut modificari, au mentionat ca sunt facute "prin derogare de la articolul 4 din Codul Fiscal".
Ar exista si o solutie pentru ca articolul sa nu mai fie incalcat: introducerea lui in Constitutie.
Cele mai nocive modificari ale Codului Fiscal
Deputatul USR Claudiu Nasui, membru in Comisia pentru buget, finante si banci, a facut o scurta analiza a modificarilor aduse Codului Fiscal care au creat cea mai mare confuzie in sistemul economic.
El a precizat pentru Ziare.com ca cele mai grave schimbari au venit prin OUG 114. In primul rand, pentru ca numarul lor a fost foarte mare, iar apoi ca acestea au avut loc la final de an.
"In primul rand, cred ca ar trebui spuse cele care au fost introduse prin OUG 114. Adica suprataxarea din telecom, care practic... mai mult
Joi, 20 Iunie 2019, ora 08:56
Pilonul II de pensii nu va fi nationalizat, a dat din nou asigurari ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, luni, in cadrul dezbaterii motiunii simple a PNL, intitulata "Harababura fiscala PSD-ALDE te lasa fara banii tai de pensie".
"Despre Pilonul II, vreau sa fac doua precizari. In primul rand nu se pune problema nationalizarii. Eu am spus ca este firesc sa facem o analiza a acestuia si ca vom iesi in luna iunie sau iulie sa facem publice rezultatele. In al doilea rand, ca cetatean al Romaniei, ca ministru de Finante, nu voi pune niciodata in balanta deficitul bugetar cu venuiturile romanilor, fie ele pensii sau salarii", a declarat Teodorovici in plenul Camerei Deputatilor.
In textul motiunii, liberalii ii reproseaza ministrului de Finante ca atat el, cat si ceilalti colegi din Guvern vor sa faca Pilonul II de pensii optional si ulterior sa il desfiinteze.
"Va solicitam sa nu va mai prefaceti ca nu stiti, ca nu pricepeti, ca nu cunoasteti ca Guvernul urmareste sa elimine pensiile obligatorii administrate privat! Pseudo-simularile pe care le tot invocati ca se fac sau se vor face la Ministerul Finantelor nu urmaresc varianta cea mai buna pentru sustenabilitatea in viitor a pensiilor, ci modul in care reusiti sa peticiti mai repede bugetul, care arata ca un svaiter.
Stim ca nu sunteti nici ministrul muncii si nici prim-ministru, ca sa va atribuim competente in domeniul pensiilor. Cu toate acestea, stim cu totii ca banii pentru pensii, pentru ca acestea sa... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 18:10
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, ultima zi a anului, decretul de promulgare a noilor reglementari privind Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, care au fost votate de Camera Deputatilor in ultima sedinta din 22 decembrie si vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2016.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, seful statului a promulgat Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 50/2015 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
OUG 50/2015 a fost adoptata pe finalul mandatului de premier al lui Victor Ponta, fiind publicata in Monitorul Oficial in 3 noiembrie.
Astfel, potrivit noului Cod fiscal, anul 2016 incepe cu reduceri de preturi la produse si servicii in urma scaderii cotei TVA la 20%, iar in unele cazuri la 9% si chiar 5%, cu reducerea impozitului pe dividende la 5%, dar aduce si scumpiri la impozitele pe locuinte si terenuri.
Cea mai importanta masura de ...citeste mai departe despre "Iohannis a promulgat, in ultima zi din an, noul Cod fiscal si noul Cod de procedura fiscala" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Decembrie 2015, ora 16:30
Am fost martor saptamana trecuta al unui fenomen unic in istoria legislativului romanesc. Comisia de Buget Finante a Camerei Deputatilor a luat in dezbatere si a respins nu mai putin de 38 propuneri de modificare a Codului Fiscal.
Nu, nu a fost vorba de modificarea proaspat-rescrisului Cod Fiscal si nici de vreo schimbare de strategie legislativa.
Aceste 38 initiative respinse reprezinta de fapt modificarile aflate in lista de asteptare a Camerei Deputatilor, si care, daca nu ar fi fost adoptata varianta rescrisa a Codului, si-ar fi gasit mai devreme sau mai tarziu locul pe lungul pomelnic al actelor normative care au modificat Codul Fiscal din 2004 si pana astazi.
Un bun prilej pentru a intelege de ce cosmarul modificarilor nu s-a terminat. De ce, si de acum incolo ca si pana acum, vom asista la aceeasi sarabanda de modificari ale modificarilor Codului Fiscal.
Raspunsul este simplu: pentru ca atat structura sistemului fiscal romanesc, cat si structura Codului Fiscal insusi ...citeste mai departe despre "38 modificari ale Codului Fiscal respinse de Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 09:23
Codul Fiscal, reexaminat la solicitarea presedintelui Klaus Iohannis, a fost adoptat, joi, in Camera Deputatilor, for decizional.
Proiectul a primit 279 de voturi "pentru", 8 voturi "impotriva" si 5 abtineri, informeaza Realitatea TV.
Urmatorul pas este trimiterea spre aprobare la presedintele Klaus Iohannis, care a intors in Parlament varianta initiala, iar acum nu mai are aceasta posibilitate.
Iohannis explica de ce a respins Codul Fiscal
Premierul Victor Ponta, deputat PSD, a ajuns in sala dupa ce votul s-a incheiat.
Ce prevede Codul Fiscal
Anterior, Comisia pentru buget-finante a Camerei Deputatilor a aprobat, miercuri, cererea de reexaminare a Codului fiscal, cu amendamentele convenite de liderii partidelor parlamentare, dar si cu o serie de amendamente propuse de Ministerul de Finante.
Deputatii din comisia de buget au adoptat reexaminarea Codului Fiscal - Ce amendamente au trecut
Acestea prevad reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ...citeste mai departe despre "Codul Fiscal, adoptat din nou in Parlament" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Septembrie 2015, ora 12:24
Comisia de buget a Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, in unanimitate, amendamentele la Codul fiscal convenite la reuniunea de joi a liderilor partidelor politice, introducand reducerea etapizata a TVA - la 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% de la 1 ianuarie 2017.
La sedinta comisiei a participat si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Deputatii din comisie au introdus, in plus, unele amendamente propuse de Ministerul Finantelor care corecteaza erori de scriere ale Codului fiscal, acordari cu ceea ce a aparut ca legislatie, dupa trimiterea in Parlament a Codului fiscal ...citeste mai departe despre "Deputatii din comisia de buget au adoptat reexaminarea Codului Fiscal - Ce amendamente au trecut" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 17:06
Deputatul liberal Theodor Paleologu a spus, luni, ca nu a votat Codul Fiscal, pentru ca are "o preocupare legata de patrimoniu", iar aceasta lege reprezinta "un pas inapoi".
"Eu nu am votat Codul Fiscal, din considerente absolut care tin de preocuparile mele si anume ca in acest Cod Fiscal a fost eliminata obligativitatea scutirii de impozite pentru proprietarii de monumente istorice.
Eu am o preocupare legata de patrimoniu si de monumentele istorice si cum mi se pare ca acest Cod Fiscal e un pas inapoi, nu l-am votat. Asta-i motivul pentru care nu l-am votat", a explicat parlamentarul la RFI ...citeste mai departe despre "Deputat liberal: Nu am votat Codul Fiscal. E un pas inapoi" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 12:27
Codul Fiscal a fost adoptat cu 306 de voturi, miercuri, in Camera Deputatilor, care este for decizional.
Urmatorul pas este ca documentul sa fie trimis la presedintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.
Printre masurile cuprinse se numara si reducerea TVA la 19%, eliminarea supraacizei de 7 eurocenti la carburanti si asa-numita "taxa pe stalp" pentru companii.
Noul Cod Fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
De la Istanbul, Ponta a schimbat TVA-ul de dragul liberalilor
In proiectul initial al Codului Fiscal, Guvernul propunea reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 18% din 2018.
Insa PNL a anuntat ca nu va vota acest document daca de la 1 ianuarie cota de TVA va fi redusa la 19%.
Ulterior, premierul Victor Ponta, operat la genunchi in Turcia, a scris pe Facebook ca le face pe plac liberalilor. "Miercuri, deputatii Coalitiei PSD-UNPR-ALDE vor vota pentru adoptarea Codului Fiscal in forma aprobata in Guvern cu o singura modificare - reducerea cotei ...citeste mai departe despre "Codul Fiscal a fost adoptat: TVA scade la 19%, taxa pe stalp dispare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 15:38