Anul 2018 a adus numeroase modificari ale Codului fiscal, care mai de care mai controversate.
Persoane fizice ori juridice, contribuabilii au bifat pe lista lor tot mai multe dileme si tot mai putine solutii la problemele cu care se confruntau.
Vom face in continuare o trecere in revista a celor mai importante modificari legislative si fiscale ale acestui an, explicate pe intelesul tuturor.
Plata defalcata a TVA in 2018, una dintre modificarile majore ale Codului fiscal
Plata defalcata a TVA a fost una dintre principalele modificari ale Codului fiscal si a starnit o multime de controverse de la inceput.
Prin legea 275/2017, a fost a fost aprobata cu modificari si completari OG 23/2017 in ceea ce priveste plata defalcata a TVA. De la 1 martie 2018, au intrat in sistemul de plata defalcata a TVA primii contribuabili obligati. In afara de acestia, mai sunt si contribuabilii care aplica deja sistemul.
Firmele cu datorii de TVA la sfarsitul anului (intre 5.000 lei si 15.000 lei - in functie de marimea contribuabilului), care nu sunt achitate pana la 31 ianuarie 2018 si firmele aflate in insolventa la sfarsitul anului au fost obligate sa aplice acest sistem.
Mentionam ca in Monitorul Oficial nr. 187 din 28/02/2018 a fost publicat si O.A.N.A.F. nr. 565 prin care s-a aprobat Procedura de organizare si functionare a Registrului persoanelor care aplica plata defalcata a TVA.
A luat nastere proiectul privind Declaratia unica
MFP a publicat pe site-ul... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 14:43
Guvernul a adoptat, miercuri, normele de aplicare a noului Cod fiscal, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul sedintei de Guvern.
"Au fost adoptate normele metodologice de aplicare a noului Cod fiscal. Documentul are in jur de 600 de pagini si il puteti gasi pe site (Ministerul Finantelor Public - n.red.) ", a spus Suciu.
Codul fiscal 2016: Cea mai indrazneata masura de relaxare fiscala
Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, normele metodologice sunt corelate cu structura noului Cod fiscal, cele zece titluri fiind structurate in sectiuni/subsectiuni care fac trimitere la articolele din... citeste mai departe despre "Guvernul a adoptat normele metodologice privind Codul fiscal" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Decembrie 2015, ora 17:38
Prim-ministrul Victor Ponta a salutat, marti seara, aprobarea Codului Fiscal in Senat, cu o majoritate zdrobitoare. In acelasi timp, s-a aratat convins ca presedintele Klaus Iohannis il va promulga si a prezentat incasarile de la bugetul de stat pe luna august.
"Exista satisfactia ca a fost votat (Codul Fiscal - n.red.). Cu siguranta va fi votat si la Camera Deputatilor si va fi promulgat de presedinte", a declarat Victor Ponta, de la Palatul Victoria.
Acesta a subliniat apelul mediului de afaceri: "Sa incercam sa devansam intrarea in vigoare a acelor prevederi care se refera la mediul de afaceri".
"Nu doar ca e sustenabil Codul Fical, dar daca mentinem acest ritm, putem sa aplicam toate masurile de relaxare fiscala pe care le-am propus", a mai precizat Ponta.
In plus, premierul a mentionat ca "exista realitati pe care nimeni nu le poate contesta, care tin de partea de colectare". Victor Ponta a mai anuntat ca incasarile pe luna august 2015 au fost cu 1,2 miliarde de lei... citeste mai departe despre "Ponta lauda incasarile pe luna august si e sigur ca Iohannis va promulga Codul Fiscal" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 19:09
Codul Fiscal a trecut cu usurinta de Senat, marti dupa-amiaza, cu un vot zdrobitor in favoarea aprobarii sale.
Astfel, potrivit B1 TV, au fost 131 de voturi pentru si doar 4 impotriva. In cadrul votului de marti s-a inregistrat si o abtinere.
Dupa adoptarea Codului, acesta urmeaza a fi trimis la Camera Deputatilor, care este for decizional, pentru ca ulterior sa ajunga spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis, care l-a trimis deja o data spre reexaminare Parlamentului, generand discutii intre partidele parlamentare pe marginea modificarilor ce ar fi trebuit aduse.
Codul fiscal, un test pentru economie: Intre stimularea consumului si sufocarea investitiilor
Liderii partidelor au stabilit... citeste mai departe despre "Codul Fiscal, aprobat in Senat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 18:01
Noul Cod Fiscal are potentialul de a diminua evaziunea fiscala de peste 75% din industria bauturilor spirtoase, fara ca veniturile colectate de stat sa scada, potrivit Asociatiei Spirits Romania, care reprezinta o parte din producatorii si importatorii de bauturi spirtoase din tara noastra.
Asociatia sustine adoptarea masurilor de reducere a poverii fiscale din sectorul bauturilor spirtoase prevazute in noul Cod Fiscal, sustinut de alfel de majoritatea reprezentantilor mediului de afaceri.
Economistii fac apel la liderii politici: Noul Cod Fiscal nu e perfect, dar trebuie adoptat!
"Reducerea accizei la bauturi spirtoase este vitala pentru sectorul nostru, care din 2013, de cand a crescut cu 42% acciza pentru alcoolul etilic, se confrunta cu pierderi semnificative cauzate de o crestere fara precedent a pietei negre. Introducerea acestei masuri, fie prin noul Cod Fiscal, fie prin alte proiecte legislative, reprezinta o mult asteptata corectare a politicilor fiscale din 2013, ale ...citeste mai departe despre "Noul Cod Fiscal ajuta industria bauturilor alcoolice: Apelul facut de companiile din domeniu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 16:08
Premierul Victor Ponta a precizat, marti, ca pana in toamna vom avea Codul Fiscal aprobat, insa nu a spus si cum va fi posibil acest lucru.
"Codul Fiscal e bun pe termen lung, din fericire fusese votat de toata lumea in Parlament, deci aveam si consens politic. Pana la 1 septembrie, intr-o formula constitutionala, o sa avem si Cod Fiscal si reducerea TVA la 19%, pentru ca asta asteapta tot cei ce investesc si platesc taxe si au contribuit la cresterea economica de peste 4 procente. In rest, politica pentru altii. Formula de castig e sa nu se mai ia decizii politice proaste", a transmis seful Executivului.
Victor Ponta l-a atacat in continuare pe presedintele Klaus Iohannis, precizand ca acesta a promulgat Codul de Procedura Fiscala, dar nu si Codul Fiscal.
De ce a respins Iohannis Codul Fiscal, dar l-a promulgat pe cel de Procedura Fiscala - explicatii si implicatii
"Inteleg ca avem Codul de Procedura Fiscala... avem caruta, dar n-avem caii, asa se lucreaza nemteste... sau ...citeste mai departe despre "Ponta: Pana la 1 septembrie vom avea Codul Fiscal si reducerea TVA" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 10:40
Reprezentantii Comisiei Europene (CE) si cei ai Guvernului nu au cazut de acord asupra modificarilor aduse Codului Fiscal, astfel incat oficialii Fondului Monetar International (FMI) nu vor mai veni in iulie la Bucuresti.
"Au fost discutii intre CE, ceilalti colegi ministri pe fiecare subiect pe care il au in gestiune. Au fost discutii fructuoase. Asupra unui singur punct de pe agenda inca nu ne-am inteles si asupra caruia nu este un acord - Codul Fiscal", a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea "taxei pe stalp" si a supraaccizei la carburanti, scaderea impozitului pe dividende, majorarea plafonului de deductibilitate pentru asigurarile private de sanatate, si da posibilitatea primariilor sa majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, in timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate creste cu 500%.
Din proiectul initial au fost eliminate scaderile... citeste mai departe despre "Noul Cod Fiscal, respins de Comisia Europeana - Oficialii FMI nu mai vin la Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 12:20
Comisia de buget a Camerei Deputatilor a aprobat, luni, in unanimitate, proiectul noului Cod Fiscal, stabilind scaderea TVA de la 24% la 19%, de la 1 ianuarie 2016.
Popunerea de scadere a TVA la 19% a fost facuta de deputatul PNL Andreea Paul, iar presedintele Comisiei de buget, deputatul PSD Viorel Stefan, a spus ca PSD este de acord cu aceasta propunere, din "dorinta ca noul Cod fiscal sa fie votat in unanimitate".
Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a spus ca analizele facute arata ca o astfel de propunere va avea efecte bune in economie si ca cifrele arata ca "se poate face acest lucru".
Ponta guverneaza de la Istanbul prin Facebook: Reduce TVA la 19% de pe patul de spital
"Partea buna este ca din analizele pe care le-am facut, inclusiv la nivel tehnic cu cei de la CE, Fond si BM, asa cum stau astazi calculele, am spus ca suntem de acord cu orice fel de masura care vine in ...citeste mai departe despre "TVA de 19%? Comisia de buget a aprobat in unanimitate Codul fiscal - urmeaza votul deputatilor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 18:12
Guvernul a aprobat, luni, normele metodologice de aplicare a ultimelor modificari efectuate la Codul Fiscal, prin care a fost extinsa baza de impozitare, norme care reglementeaza inclusiv sistemul de impunere in cazul persoanelor platite prin drepturi de autor, informeaza Mediafax.In sedinta de saptamana trecuta, organizata miercuri, Guvernul a decis sa amane aprobarea normelor pana la inceputul acestei saptamani, pentru a fi prezentate in dezbatere publica.
Executivul a mai anuntat atunci ca a hotarat ca persoanele care sunt angajate cu carte de munca si remunerate doar ocazional cu drepturi de autor, precum la realizarea unei carti, sa nu plateasca CAS pentru banii primiti prin drepturi de autor.
La finalul sedintei de luni, ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat ca, in cazul remuneratiilor ocazionale cu drepturi de autor, scutirea de la plata CAS va fi posibila atunci cand astfel de plati nu sunt efectuate la intervale de timp regulate.
"Legislatia pe care o lansam acum nu se refera la schimbari de modalitati de activitate si acoperire financiara a acesteia prin raportul de munca.
Drepturi de autor in orice situatie se platesc, fie ca sunt acoperite alaturi si de un salariu, fie ca nu sunt acoperite, fie ca sunt periodice, fie ca sunt ocazionale, deci se refera la o creatie orecare, sunt in continuare admise.
Singura problema este ca in cazul in care exista repetitivitate, aceste elemente sa fie considerate venituri de natura salariale si sa se plateasca aceasta... mai mult
Luni, 02 August 2010, ora 23:43