Schimbarea filosofiei de taxare a veniturilor personale, prin trecerea la impozitul pe gospodarie, si decizia de transfer a contributiilor sociale de la angajator la angajat au reprezentat cele mai dezbatute subiecte de ordin fiscal in acest an.
In 4 ianuarie, candidatul propus sa preia Finantele, Viorel Stefan, vorbea, la audierile din Parlament, despre unificarea legislatiei fiscale intr-un Cod economic cu maximum 50 de taxe. Viorel Stefan a devenit ministru al Finantelor iar prima prevedere a proiectului de Cod economic, care a "rasuflat" in presa in luna aprilie, vorbeste despre introducerea unui impozit de 10% pe venitul global al gospodariilor, in fapt o resuscitare a unei idei vechi vehiculata constant in spatiul public, respectiv aceea de a inlocui cota unica de impozitare cu un impozit progresiv.
Potrivit proiectului Codului Economic, fiecare gospodarie ar fi urmat sa beneficieze de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil.
Proiectul prevedea si o serie de deduceri, incluzand bursele, indemnizatiile pentru copii, contributia de sanatate platita, prima de asigurare obligatorie pentru casa si masina sau programele educationale pentru copii precum before si after school sau gradinite particulare, dar si abonamente la sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive. Veniturile mai mici de 2.000 de lei nu se impozitau.
"Reteta de globalizare a veniturilor va genera o crestere a bazei de impozitare.... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 09:42
PNL a depus, miercuri, la Parlament proiectul de lege de modificare a Codului fiscal, in sensul reducerii cu 5% a cotelor de contributii sociale si a scutirii de la impozit a profitului reinvestit, masurile urmand sa intre in vigoare incepand cu 1 iulie, daca se adopta actul normativ.
Liderul deputatilor PNL, George Scutaru, vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu si purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, au anuntat, miercuri, depunerea acestui proiect de lege, sustinut de toti parlamentarii liberali.
Proiectul prevede ca in cazul cotelor de contributii de asigurari sociale acestea se vor reduce cu cinci puncte procentuale in cazul angajatorului.
O a doua modificare, cuprinsa in proiectul de lege, mentioneaza ca "profitul reinvestit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice - masini, utilaje si instalatii de lucru (...) folosite in scopul obtinerii de venituri impozabile este scutit de impozit".
"Scutirea impozitului pe profitul reinvestit si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator sunt masuri asteptate de catre toti intreprinzatorii, de la cei mici pana la marii investitori, cu capital autohton sau strain, care au solicitat constant in cadrul dialogurilor purtate cu PNL adoptarea cu prioritate a acestui pachet de relaxare fiscala in sfera mediului de afaceri", se arata in expunerea de motive prezentata de initiatori.
Masura reducerii CAS este prevazuta in programul de guvernare adoptat in decembrie 2012: "Reducem treptat, in... mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 16:30
Procesul de rescriere a Codului Fiscal este aproape de final, dar intrarea sa in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2014 ar crea impresia de instabilitate si lipsa de credibilitate, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Rescrierea Codului Fiscal este aproape de final. Am lansat in dezbatere, la nivelul ministerului, grupurile de lucru in ideea de a-l aplica cu 1 ianuarie 2014 sau de a-l lasa in dezbatere un timp mai indelungat, pentru a nu grabi lucrurile. Fiind un proiect de o asemenea amploare nu trebuie grabit.
In urma acestui proces de rescriere, pe langa partea de corelare a aparut si o restructurare a Codului, ceea ce s-ar putea sa-l faca, in prima instanta, un pic greoi de accesat utilizatorilor care sunt obisnuiti cu o anumita structura, asa cum avem in prezent in Codul Fiscal. Credem ca nu ar fi benefic ca acest proces sa fie facut in graba si sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2014, pentru ca ar crea, din nou, impresia de instabilitate si necredibilitate", a afirmat Manolescu.
Potrivit oficialului MFP, la ora actuala este mai benefica preluarea ideilor inaintate de mediul de afaceri, "cum ar fi solicitarea de a avea prevederi fiscale favorabile pentru societatile tip holding".
Pe de alta parte, Manolescu a precizat faptul ca o eventuala reducere a TVA in alte zone nu trebuie sa mai fie compensata cu alte masuri pentru umplerea golurilor.
"O... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 12:55
Angajatii nu isi vor mai putea deduce anumite cheltuieli, incepand din 5 august, dupa ce Guvernul a eliminat din Codul fiscal, printr-un act normativ publicat vineri, prevederile care permiteau acest lucru.
Codul fiscal a fost modificat prin OG nr. 16/2013, publicata in 2 august.Printre altele, ordonanta abroga art. 581 din Codul fiscal.
Acest articol din Codul fiscal dadea posibilitatea salariatilor sa isi deduca din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, in limita a 300 de lei pe an, cheltuielile efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ.
OG nr. 16/2012 stabileste ca pentru cheltuielile efectuate in perioada 1 ianuarie - 5 augsut 2013 pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ se aplica reglementarile in vigoare la data efectuarii cheltuielilor.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 14:57
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat pe pagina sa de internet Codul fiscal valabil in 2013, impreuna cu normele sale de aplicare. Actul normativ actualizat poate fi descarcat din articolul urmator.
Fiscul precizeaza ca textul ANAF este actualizat prin mijloace informatice si nu reprezinta o republicare.
Codul fiscal publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala contine si cele mai recente modificari cuprinse in OUG nr. 87/2012, actul normativ care a modificat Codul fiscal pentru a sasea oara in 2012.
Noul Cod Fiscal poate fi vazut
aici
Citeste mai multe despre Codul fiscal valabil in 2013. Descarca-l de aici! pe Avocatnet. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 12:15
Datoriile la stat mai mari de 300 milioane de lei vor putea fi esalonate pe o perioada de pana la 7 ani, si nu de doar 5 ani, cum era prevazut in prezent, potrivit unui act normativ publicat in Monitorul Oficial.
De asemenea, actul normativ mai contine si alte prevederi care relaxeaza regulile privind esalonarile la plata.
OG nr. 30/2011, actul normativ prin care Guvernul a modificat anul trecut Codul fiscal si a stabilit alte cateva masuri financiar-fiscale, a fost aprobat prin Legea nr. Legea nr. 209/2012 publicata in Monitorul Oficial nr. 772, din 15 noiembrie 2012.
Citeste mai multe despre Regulile pentru esalonarile la plata se relaxeaza. Afla detalii pe Avocatnet. mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 10:30
La nici trei luni de la introducerea sistemului TVA la incasare in Codul fiscal si fara ca acesta sa fi fost pus in practica, prevederile care il reglementeaza au fost modificate pentru a clarifica anumite aspecte.
Modificarile au fost publicate deja in Monitorul Oficial, fiind anuntate de secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, inca de acum o saptamana.
OG nr. 15/2012, actul normativ prin care Guvernul a introdus in Codul fiscal sistemul TVA la incasare, a fost aprobata prin Legea nr. 208/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 772, din 15 noiembrie 2012.
Potrivit Consitutiei, ordonantele emise de Guvern trebuie sa fie aprobate prin lege de Parlamentul Romaniei pentru a-si produce efectele juridice.
Parlamentarii au aprobat OG nr. 15/2012, insa i-au adus si o serie de amendamente care vizeaza exclusiv sistemul TVA la incasare, sistem care se va aplica de la 1 ianuarie 2013 si care presupune plata TVA la incasarea facturii, si nu la emiterea ei.
Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_31273/Sistemul-TVA-la-incasare-a-fost-deja-modificat-Care-sunt-schimbarile.html#ixzz2Cf3SfNq5
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Citeste mai multe despre Sistemul TVA la incasare a fost deja modificat. Care sunt schimbarile? pe Avocatnet. mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 10:23
Guvernul a aprobat in sedinta de marti hotararea care modifica Normele de aplicare a Codului fiscal.
Noul act normativ aduce clarificari in ceea ce priveste aplicarea sistemului de TVA la incasare, dar si precizari in ceea ce priveste povizioanele tehnice care se deduc la calculul profitului impozabil sau modul de recuperare a pierderii fiscale inregistrata de contribuabilii care se reorganizeaza juridic.
Potrivit informatiilor de pe pagina de internet a Guvernului, cele mai importante modificari si completari aduse prin actul normativ aprobat marti se refera la:
- Precizari privind provizioanele tehnice care se deduc la calculul profitului impozabil;
- Modul de recuperare a pierderii fiscale inregistrata de contribuabilii care se reorganizeaza juridic;
Citeste mai multe despre Normele de aplicare a Codului fiscal au fost modificate de Guvern pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:30
Ridicarea pragului peste care micii antreprenori romani platesc TVA la 65.000 de euro, calculati la cursul de schimb din momentul aderarii Romaniei la UE, este mai degraba benefica statului decat afaceristilor, avantajele pentru intreprinzatori fiind minore.
"Sunt si beneficii si non-beneficii pentru ca in momentul in care intri in aceasta zona de platitor de TVA ai si capacitatea de a deduce TVA la anumite elemente. In situatia in care, spre exemplu, cumperi un produs care sa te ajute in munca, un calculator pe care dai 5.000 de lei ai capacitatea de a reduce TVA-ul pentru a nu suporta intreaga suma. Daca se ridica nivelul la peste 60.000 inseamna ca nu poti sa beneficiezi de un astfel de serviciu", a declarat economistul Ionel Blanculescu pentru Business24, cu privire la noua modificare a Codului Fiscal.
In prezent, plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 euro, la cursul de schimb la BNR de la data aderarii Romaniei la UE, aproximativ 3,3 lei/euro. Concret, pragul va fi ridicat de la 119.000 lei la 220.000 lei.
"Cred ca statul nu pierde nimic pentru ca oricum contribuabilii acestia mici reprezentau putin din veniturile totale pe TVA. Asa ca, pentru stat simplificarea urmaririi si toate raportarile pot sa insemne reduceri de cheltuieli care sa fie semnificative.
Cred ca per total, este favorabil si pentru stat sa renunte la aceasta birocratie pentru niste sume care nu sunt foarte mari in comparatie cu veniturile totale din impozite si taxe si nici... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 08:02