Orice inceput este frumos! Este nou, este proaspat, este viu si vibrant, este plin de potential, de lumina si de promisiuni frumoase, nerostite! Cu atat mai mult un inceput de an si cu atat mai mult 2013, care urmeaza fatidicei zile de 21.12.2012...
Ce-ar fi benefic de facut in 31 decembrie 2012 pentru tot anul urmator?
In primul rand, sa fim recunoscatori pentru tot anul ce a trecut. Pentru tot ce ni s-a intamplat, pentru tot ce am primit sau nu am primit, pentru toti cei pe care i-am intalnit, pentru toate persoanele minunate care au intervenit in viata noastra, precum si pentru lectiile pe care le-am invatat.
Iar cand spun sa fim recunoscatori, inseamna nu doar sa ne treaca asa, un gand prin minte, ci sa simtim cu inima recunostinta pentru toate cele de mai sus si chiar mai mult decat atat: pentru viata insasi, pentru pamant, pentru natura, pentru Univers.
Sentimentul recunostintei este unul dintre cele mai puternice si atrage, de fiecare, data doar lucruri bune in viata noastra!
Cum 31 decembrie este ultima zi din an, este foarte sanatos pentru un inceput de 2013, sa simtim ca am incheiat cu 2012. Asadar, ganditi-va la toate relatiile bune sau mai putin bune din 2012 si inchideti cu bine!
Telefonati-le tuturor persoanelor cu care ati avut relatii frumoase, armonioase, implinite si multumiti-le pentru suportul pe care vi l-au acordat si pentru ca au facut posibila o crestere in viata voastra! Sunati-i si pe ceilalti, cu care nu ati avut relatii... mai mult
Luni, 31 Decembrie 2012, ora 00:00
Raspunsul la aceasta intrebare a fost dat acum ceva vreme de catre un studiu facut pe 3600 de manageri ai companiei Honeywell si arata cam asa: 50% - descoperind singuri, mai ales din greseli; 30% - prin relationare cu mentori, sefi, coach-i; 20% - prin training.
Tinand cont ca jumatate au raspuns ca managementul l-au desoperit singuri, on the job, acest lucru pare ca seamana cu mersul pe bicicleta: iei bicicleta, te urci pe ea, incerci sa iti tii echilibrul, cazi, iti rupi coatele si genunchii, te lovesti, te urci din nou si asa mai departe pana inveti sa mergi pe bicicleta.
Se pune intrebarea, in cazul managerilor 'Ce inseamna coate si genunchi rupti?' Ei bine, studiul a aratat ca ele sunt:
Greselile inevitabile, mai ales la inceput de drum;
Proiecte foarte grele, mai ales cele in care sunt pusi si project manageri;
Sentimentul ca sunt amenintati de alti manageri;
Impasul, mai ales in cazul luarii deciziilor;
Sentimentul ca au fost nedreptatiti;
Atacurile la persoana;
Cand ideile celorlalti au fost puse in aplicare, in detrimentul propriilor idei.
Se pare ca invatam cel mai bine sa fim manageri atunci cand ne lovim de cele de mai sus, desi 'in teorie', cea mai buna metoda se spune ca este aceea de a pune teoria in practica, coroborata cu observarea 'role model' - urilor.
Desi, conform studiului, training-ul reprezinta doar 20% dintre modalitatile prin care se instruieste un manager, ea este importanta, deoarece teoria ne ofera suport sa face... mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 00:00
Invata sa lucrezi cu doua tipuri de motivatie mai 'dificile': competitie si autoritate. Spun mai dificile intre ghilimele, pentru ca, in principiu, by the book, dintre ei se cam aleg liderii sau viitorii lideri. Dar sa ii luam pe rand!
Cei motivati de competitie isi doresc cu orice pret sa isi atinga obiectivele si sa castige in mod continuu impotriva altora. Ei au tipul de gandire: 'Eu castig, tu pierzi.' Le plac jocurile competitive si iubesc sportul in general, in special cele 1 la 1: atletism, sah, inot etc. Intotdeauna vor sa stie cum stau fata de ceilalti, iar daca se regasesc in top, fac tot posibilul sa fie remarcati! Insa daca nu se afla in top - mare atentie manageri! - sunt inclinati sa declare fault!
Sunt cei care se concentreaza asupra obiectivelor proprii foarte intens si 'iau startul imediat'. Le place sa invinga in disputa ideilor cu ceilalti pentru a dobandi acceptarea ideilor proprii. Au o viziune-tunel, ei continuand sa isi urmareasca obiectivul chiar daca 'jocul' s-a terminat!
Care ar fi punctele mai putin placute ale unor astfel de persoane, motivate de competitie?
Isi doresc permanent sa castige si evita competitiile in care banuiesc sau stiu ca vor pierde. Nu sunt persoane de echipa, provoaca competitii interne si gasesc intotdeauna ceva in neregula in competitiile in care nu au iesit invingatori. Considera ca succesul altora nu este la fel de bun ca al lor! In mod constant le arata celorlalti, mai ales celor care le-au luat job-ul/... mai mult
Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 00:00
Am amintit in articolele trecute despre relatia manager - angajat din punct de vedere al motivatiei profesionale a angajatului.
Fiecare dintre noi avem o inclinatie catre unul, doua sau trei astfel de genuri de motivatie profesionala, dintre cele noua: autonomie, recunoastere, securitate, status, realizare, competitie, autoritate, team player sau peer player.
Angajatul motivat de securitate
Ce am observat in ultimul timp, cu siguranta iesit la iveala din cauza contextului economic, este profilul securitate. Persoane care nu si-au mai manifestat aceasta motivatie de ani de zile, mai ales printre cei din management si chiar top management, sunt acum motivati de acest profil: securitatea.
Cum recunoastem un astfel de profil?
Sunt cei aproape obsedati de reguli si sisteme, cauta ordinea si predictibilitatea, totul la ei este testat, incercat si sunt atrasi de viata de rutina. Printre ei sunt cei care se trezesc dimineata la aceeasi ora, pleaca spre serviciu la aceeasi ora si la fel si spre casa. Sunt foarte curati si ordonati, ii recunoasteti si dupa biroul curat si foarte bine organizat.
Sunt in general perfectionisti, le place ca totul sa fie foarte clar, pana in cele mai mici detalii. Evident ca nu le place noutatea, nu le place sa li se schimbe regulile dupa care 'joaca', avand mereu tendinta de a se intoarce la vechile reguli si metode. Un astfel de profil prefera sa fie singur, nu prea socializeaza, este precaut, evita certurile si conflictele.
In... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 00:00
Probabil ca daca am fi intrebati ce ne motiveaza, multi dintre noi am fi tentati sa raspundem: implinirea personala si profesionala. Insa, in realitate, exista persoane motivate de acest lucru si, evident, nu toti suntem asa. Cum sunt aceste persoane, de fapt?
Sunt cei care se bucura facand lucruri pentru ei insisi, se automotiveaza si le plac foarte mult provocarile. Muncesc pentru ca vor sa participe la proiecte noi, le plac experientele noi, sunt studenti permanenti, dorindu-si sa invete in mod constant.
Ii recunoastem pentru ca sunt cei care sunt interesati de tot ce este nou, sunt deseori cu capul in nori si sunt minti creative. Isi planifica standarde inalte, cer feedback despre cum se descurca si isi accepta propriile limite. In general spun adevarul asa cum este, si cu bune si cu rele si sunt mai mult cooperanti decat competitivi.
Desi au si isi planifica standarde foarte inalte s-ar putea sa nu fie buni la planificarea corecta a prioritatilor. Intotdeauna evita rutina si isi pastreaza pentru ei doar task-urile interesante, pe celelalte pe care le considera plictisitoare le deleaga fara a sta prea mult pe ganduri.
Sunt foarte slabi la finalizari: incep priecte cu entuziasm, insa renunta la ele, fie din plictiseala, fie din slaba organizare si, desi motivatia principala este aceea de 'realizare si implinire', pot cadea in capcana multor proiecte incepute si neterminate.
Considera ca oamenii pot sa se organizeze singuri si, de asemenea, ca isi pot... mai mult
Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 00:00
Continuam periplul nostru printre tipurile de motivatie profesionala cu doua exemple: team player si peer player. Stiam ca exista team player-i, persoane care se manifesta si muncesc bine in echipa, insa am fost uimita atunci cand am aflat ca exista si 'peer player'-i, adica persoanele care dau rezultate atunci cand fac parte dintr-o echipa foarte mica, de maxim 3 persoane.
Dar sa ii luam pe rand:
Team player-ii sunt motivati de asociere si apartenenta, vor sa faca parte din grupuri, in general apartin unei palete largi de asociatii sau cluburi, de cele mai multe ori nu in pozitii de conducere, cauta sa se intruneasca, practica sporturi de echipa, initiaza si sustin petrecerile, intr-un cuvant isi doresc sa fie populari!
Alte comportamente care ies in evidenta la un astfel de profil sunt legate de faptul ca sunt buni la concluzii si la coaching, sunt loiali, muncitori si gasesc destul de usor calea de mijloc. Sunt amabili, prietenosi, cateodata ajungand chiar 'yes man'-i.
Pe de alta parte persoanele motivate de munca in echipa sunt dificil de disciplinat, isi seteaza obiective proprii cu mare greutate, insa foarte usor pentru echipa din care fac parte. Folosec echipa pentru a lua decizii, nu ies in evidenta, nu parasesc echipa la greu, tinzand sa evalueze pozitiv rezultatele echipei din care fac parte, sa evite feedback-urile negative si sa ascunda greselile celorlalti. Nu fac fata bine conflictelor si isi schimba deciziile sub presiune.
Cum putem seta... mai mult
Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 00:00