Germina Nagat, membru in Colegiul CNSAS, vorbeste intr-un interviu acordat Ziare.com despre arhitectura ororii sistemului de supraveghere totala a populatiei inainte de 1989, elevi racolati de Securitate cu angajamente semnate fara stirea parintilor, precum si despre colaboratorii fostului regim opresiv care prospera in Romania.
Supravegherea totala a populatiei prin "persoane de sprijin" pentru fiecare bloc al Patriei, orice aspect al vietii sociale fiind supravegheat. Despre chestiunea colaborationismului in ceea ce priveste fetele bisericesti si dezbaterea din spatiul public privitoare la Patriarhul Daniel in legatura cu dosarul acestuia, Germina Nagat declara ca pana in 2019 s-au primit de la SIE peste 20.000 de dosare, dosarul patriarhului aparent nu exista, insa este posibil sa nu fi fost distrus, nici al patriarhului si nici ale altor fete bisericesti. De asemenea, pentru ca Romania nu a avut o lege a lustratiei, pe listele parlamentare si locale "se rotesc de trei decenii informatori sau ofiteri de Securitate. (...) Ganditi-va ca un parlamentar sau un ales local fost securist primeste si pensia militara, si pe cea speciala". In timpul Revolutiei, in toate unitatile judetene ale Securitatii s-au distrus masiv dosare. "Procesele verbale de distrugere sunt intocmite la mai multe luni dupa evenimente, uneori chiar dupa mai mult de 1 an.".
Ziare.com: Germina Nagat, la peste 30 de ani de la caderea Comunismului temele legate de fosta Securitate, dosare, sunt la fel... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 00:00
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a transmis, pentru Ziare.com, ca a finalizat verificarile fata de Mugur Isarescu, seful Bancii Nationale a Romaniei, si a emis, pe numele acestuia, o nota de constatare privind relatia sa cu Securitatea, pe care a trimis-o Curtii de Apel Bucuresti.
Odata cu finalizarea verificarilor si cu trimiterea dosarului de la CNSAS la instanta, judecatorii urmeaza sa decida daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii, asa cum sustine CNSAS, sau nu ii poate fi atribuita aceasta calitate.
Raspunsul CNSAS transmis catre Ziare.com a venit ca urmare a unei cereri facute in septembrie 2019 de catre un jurnalist al publicatiei noastre, care a solicitat institutiei sa verifice daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii.
"Va aducem la cunostinta ca, urmare a cererii dumneavoastra din data de 12.09.2019 (...), verificarile fata de persoana domnului Acedemician Constantin-Mugurel Isarescu - Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei - au fost finalizate.
Astfel, pe numele domniei sale a fost emisa o nota de constatare, aprobata de Colegiul CNSAS, pentru introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare a calitatii de colaborator. Ca urmare, aceasta actiune se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in curs de solutionare, din data de 15 iunie 2020", se arata in raspunsul oferit de CNSAS.
Acest raspuns a venit la cateva zile dupa ce... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 11:36
Ziare.com a publicat in exclusivitate informatia potrivit careia Mugur Isarescu este considerat colaborator al fostei Securitati. Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota in care ii este consemnata aceasta calitate. Mai mult, CNSAS va cere instantei sa constate ca guvernatorul BNR a fost colaborator al Securitatii. Institutia a sesizat Curtea de Apel Bucuresti care va confirma sau va infirma verdictul Colegiului.
De a lungul timpului, dupa 1989, cazurile de colaborare cu fosta Securitate dovedite in instanta au fost extrem de putine, neexistand o Lustratie propriu-zisa, cu toate eforturile societatii civile de realizare a unui proces real, ceea mai vocala in acest sens fiind Societatea Timisoara, dar nici nu a existat o vointa institutionala care sa clarifice raporturile cu fosta Securitate ale celor care astazi sunt persoane publice.
Ramane Raportul Tismaneanu, mai precis "Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania", o comisie creata de presedintia Romaniei in aprilie 2006 pentru a studia si a redacta un raport, document care a stat la vbaza condamnarii oficale a regimului comunist din Romania 1948 - 1989, prin care fostul presedinte Traian Basescu a condamnat regimul drept ilegitim si criminal, in cadrul unei sedinte in parlamentul roman, in decembrie 2006, sedinta care ramane in istorie nu doar ca act oficial, ci scandalul politic in care sedinta s-a desfasurat.
In acest context, Ziare.com a cerut puncte de... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 09:37
Ziare.com va prezinta traseul tuturor deciziilor Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, incepand cu anul 2002 si pana in toamna anului trecut, privind verificarile facute de institutie pe numele lui Mugur Isarescu.
Reamintim ca, luni, Ziare.com a dezvaluit in exclusivitate ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (71 de ani), este considerat de CNSAS colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota prin care ii este consemnata aceasta calitate. Conform procedurii, Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului.
Cererile de verificare
In 12 septembrie 2019, un jurnalist al Ziare.com a transmis catre CNSAS o cerere de verificare privind calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii, pe numele lui Mugur Isarescu.
O luna mai tarziu, in 11 octombrie 2019, CNSAS a trimis un prim raspuns la aceasta solicitare, asa cum prevede legea, oferind o serie de documente din arhiva institutiei, din 2002, cand s-a facut prima verificare a calitatii de colaborator al Securitatii, pe numele lui Mugur Isarescu.
Verificarile demarate de CNSAS, in 2002, asa cum arata aceste documente, fusesera demarate in urma a doua cereri facute de cotidianul Evenimentul zilei, inregistrate de CNSAS cu nr. 1494/14.03.2001 si nr. 381026/26.04.2001. "Evenimentul zilei solicita, in temeiul art. 2 Legea nr.... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 09:36
CNSAS vrea sa preia din fondul SIPA si din arhiva SRI documente referitoare la relatia dintre procurori, judecatori si fosta Securitate, membri ai Colegiului solicitand intalniri pe aceste teme cu conducerile Ministerului Justitiei si SRI.
"Colegiul va solicita: - o intalnire intre conducerea C.N.S.A.S. si reprezentantii Ministerului Justitiei in scopul preluarii dosarelor/documentelor din fondul SIPA referitoare la relatia dintre judecatori, procurori si fosta Securitate. - O intalnire la nivel inalt intre C.N.S.A.S. si SRI in vederea predarii integrale a fondurilor de arhiva si realizarii unei situatii cu judecatorii si procurorii din evidentele create de fosta Securitate", a anuntat CNSAS dupa sedinta de marti a conducerii.
De asemenea, CNSAS va realiza un studiu referitor la relatia judecatori - procurori - organele fostei Securitati pana in 1989, in completarea volumului cercetatorului C.N.S.A.S. Iuliu Cracana, "Dreptul in slujba puterii. Justitia in regimul comunist din Romania (1944-1958) ". In cadrul studiului va fi evidentiata o tema dedicata cazurilor de ofiteri ai fostei Securitati pentru care era asigurata intrarea la Facultatea de Drept pe locuri rezervate, fara admitere.
"Directia Cercetare, Expozitii, Publicatii a C.N.S.A.S., in colaborare cu Directia Investigatii si Directia Juridica, va realiza un studiu-sinteza pe relatia Militie-Securitate", a mai decis Colegiul CNSAS.
Citeste si:
Augustin Lazar: Nu am colaborat nici cu Securitatea, nici... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2019, ora 20:08
Mai multi membri ai Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii au protestat, marti, dupa ce conducerea institutiei a refuzat majorarea salariilor cu 15%.
Alexandra Toader, membru in colegiul CNSAS, a transmis, miercuri pe Facebook ca "Biroul de coordonare al CNSAS, format numai din reprezentanti ai PSD, isi ignora propriii angajati" si a explicat ca "Saptamana trecuta, amendamentul referitor la majorarea cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza pentru functionarii CNSAS a fost respins de Comisia pentru munca si protectie sociala. O veste tragica pentru toti angajatii institutiei, ale caror venituri, in comparatie cu alte institutii publice de pe acelasi nivel cu CNSAS, sunt incomparabil mai mici".
Aceasta noteaza ca seful institutiei nu a intreprins nicio masura pentru sustinerea amendamentului.
"Mai grav, celorlalti membri ai Colegiului li s-a ocultat problema. Am aflat despre nelinistea din randul angajatilor cand nu se mai putea face nimic: amendamentele la OUG 41/2018 trecusera deja de Parlament, insa fara cel privitor la CNSAS", a adaugat ea, precizand ca in consecinta angajatii au organizat un protest in fata salii de sedinte a Colegiului, "imputandu-i presedintelui faptul ca i-a ignorat, nu le-a reprezentat drepturile, in conditiile in care contextul era unul cat se poate de favorabil. Presedintele a incercat sa se disculpe, iar celor nemultumiti li s-a recomandat sa mai astepte 'pana la urmatorul tren'".
Ea acuza ca lipsa... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 12:09
Ministerul Justitiei, Tudorel Toader, cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa spuna daca sunt magistrati care au "acasa, in sertar, certificatul de colaborator de la CNSAS" si acuza, fara sa dea nume, un magistrat ca s-a pensionat dupa care s-a reangajat, pentru a putea cumula pensia cu salariul.
"CSM are probleme reale de rezolvat. Sunt magistrati care au acasa, in sertar, certificatul de colaborator de la CNSAS? Eu astept sa ne spuna CSM, el se ocupa de mapa profesionala a magistratilor, nu ministrul.
CSM ar trebui sa-si puna urmatoatea intrebare: in Romania anului 2017 oare e normal ca un magistrat sa se pensioneze si dupa doua luni de zile sa vina sa se angajeze pe baza votului secret al membrilor CSM si sa cumuleze pensia si salariul care au un anumit nivel, corespunzator statului?
Veti spune ca permite legea, dar legea spune ca locul ala trebuie scos la concurs sa vina un tanar sa lucreze 20-25 de ani de ani in puterea judecatoreasca. Cel care se pensioneaza si vine sa se angajeze stia acum trei luni ca este in putere si poate sa ramana magistrat mai departe", a declarat Tudorel Toader joi seara la Antena 3.
Referitor la solicitarea CSM de a avea un reprezentant care sa faca parte din comisia de inventariere a arhivei SIPA, ministrul Justitiei a precizat ca este de acord cu propunerea insa ar trebui ca hotararea de guvern sa fie modificata.
Citeste si: Guvernul a adoptat desecretizarea arhivei SIPA UPDATE Sefa UNJR acuza o sfidare fata de... mai mult
Vineri, 02 Iunie 2017, ora 12:01
Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, a sustinut, joi, ca SRI a dat doar o parte din arhiva pe care o detine la CNSAS, desi pretinde ca a dat-o integral, si asta pentru ca "exista interese mari ca arhivele sa nu fie cercetate", argumenteaza el.
Declaratiile au fost facute la Conferinta Internationala "Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe", care are loc joi si vineri la sediul Societatii Romane de Televiziune (SRTv) din Bucuresti, informeaza Mediafax.
Stelian Tanase este de parere ca arhivele ar trebui sa fie mai usor frecventabile, adica "sa fie mai putine obstacole de a ajunge la ele", pentru ca "cele mai multe nu sunt indexate".
In context, Tanase a sustinut ca "o parte din arhiva au dat-o (cei de la SRI, n.red.) ...citeste mai departe despre "Stelian Tanase acuza SRI: Exista interese mari ca arhivele CNSAS sa nu fie cercetate" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 18:00
Presedintele Klaus Iohannis declara, pe pagina sa de Facebook, ca arhivele fostei Securitati reprezinta "o parte din istoria" Romaniei, adaugand ca "dosarele intocmite de politia politica inchid in paginile lor nenumarate vieti de oameni nevinovati".
"Arhivele fostei Securitati reprezinta o parte din istoria poporului nostru. Dosarele intocmite de politia politica inchid in paginile lor nenumarate vieti de oameni nevinovati. Maine voi vizita arhivele pastrate de CNSAS la Popesti-Leordeni.
CNSAS detine, dupa Germania si Polonia, a treia arhiva ca marime, preluata de la fostele servicii secrete comuniste. In aceste dosare se afla memoria comunismului si nu avem dreptul s-o trecem sub tacere.
Dimpotriva, ea va ...citeste mai departe despre "Iohannis: In dosarele CNSAS se afla memoria comunismului si nenumarate vieti de oameni nevinovati" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Ianuarie 2015, ora 17:32