Mediul de afaceri nu este interesat de cine ramane la guvernare, ci de deblocarea rapida a situatiei, intrucat, in prezent, avem o tara care nu mai functioneaza din punct de vedere economic, a declarat, miercuri, Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Aceasta furtuna intr-un pahar este platita tot de mediul de afaceri. Pe noi nu ne intereseaza cine ramane la guvernare. In acest moment, Guvernul nu mai functioneaza, nu mai pot fi tinute sedinte de Guvern, avem o tara blocata in functionarea ei economica. Insa, nu o putem duce asa luni de zile. E ca la un pacient: daca nu intervii rapid, s-ar putea sa constati decesul", a spus Jianu, intr-o conferinta de presa.
In opinia sa, situatia ar trebui sa se rezolve in maximum doua saptamani, pentru a nu exista efecte mult mai grave.
"Ceea ce doreste mediul de afaceri este o eficientizare in ceea ce priveste actul de guvernare, politicile publice, usurinta de a face afaceri, nu sa vedem aceasta batalie politica", a continuat Jianu.
Astfel, CNIPMMR propune o regandire a structurii guvernamentale si o adaptare a programului de guvernare la noile realitati economice si sociale.
Cel mai potrivit ar fi un Executiv format din 15 ministere, la fel ca in Germania si Olanda, fata de formula actuala, cu 24 de ministri, plus prim-ministru.
In opinia CNIPMMR, Ministerul Energiei ar trebui comasat cu cel al Economiei, portofoliul Dezvoltarii cu cel... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 14:53
Proiectul Legii privind sistemul public de pensii saboteaza interesele majore ale economiei, in conditiile in care prevede o crestere a punctului de referinta cu 79% in urmatorii trei ani, a afirmat, luni, Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare al Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), intr-o conferinta de specialitate.
"Modificarea legislatiei privind sistemul public de pensii are implicatii multiple sociale si economice, fiind imperios necesar ca inainte de luarea unei hotarari in acest domeniu sa fie realizate ample analize de impact (social, bugetar, economic) si consultari cu partenerii sociali si organizatiile societatii civile. Conform proiectului, valoarea punctului de referinta va creste de la 1.265 de lei, la 1 septembrie 2019, la 1.875 de lei, la 1 septembrie 2021. Aceasta inseamna o crestere cu 79%, fapt nemaiintalnit in vreo alta tara. Aceasta majorare a pensiilor va aduce cresteri ale taxelor si impozitelor, dar si a inflatiei, cu pana la 15%", a spus Ovidiu Nicolescu.
Conform acestuia, noua Lege a sistemului public de pensii trebuie sa respecte pe deplin principiile politicii fiscal-bugetare, precum principiul transparentei, al stabilitatii, cu asigurarea predictibilitatii pe termen mediu, al responsabilitatii fiscale, al echitatii, cu luarea in calcul a impactul financiar potential asupra dezvoltarii economice pe termen mediu si lung.
Reprezentantii CNIPMMR apreciaza ca in 2018 va exista un... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2018, ora 17:11
Un numar de 10.000 de intreprinderi sociale pot fi infiintate pana la sfarsitul acestui an, daca Guvernul va emite, in primul trimestru, o ordonanta de urgenta care sa contina cadrul legislativ necesar crearii acestui tip de institutii, deosebit de utile pentru crearea de noi locuri de munca si rezolvarea problemelor cu care se confrunta comunitatile locale, a declarat, marti, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Daca Guvernul va emite, in primul trimestru, o ordonanta de urgenta care sa contina cadrul legislativ necesar crearii intreprinderilor sociale, peste 10.000 de astfel de institutii vor putea fi infiintate pana la sfarsitul acestui an, pentru ca numarul lor sa ajunga chiar la 40.000-50.000 pana la finalul lui 2016, potrivit Agerpres.
In Marea Britanie exista mai mult de 700.000 de intreprinderi sociale infiintate in ultimii ani, care au reusit sa rezolve foarte multe dintre problemele cu care se confrunta comunitatile locale, si in special cele legate de infiintarea de noi locuri de munca.
"Intreprinderile sociale beneficiaza de numeroase facilitati fiscale, angajand totodata persoane defavorizate: persoane cu handicap, minori abandonati de parinti sau varstnici", a afirmat Ovidiu Nicolescu.
Potrivit acestuia, crearea de locuri de munca pentru persoanele defavorizate inseamna si scoaterea acestora din sfera asistentei sociale.
"Prin infiintarea intreprinderilor... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 14:31
Inlocuirea cotei unice cu impozitul diferentiat in trei trepte pare sa aiba efecte pozitive, contribuind la cresterea consumului la nivelul paturii celei mai sarace, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
'La prima vedere, masura anuntata de Guvern, de inlocuire a cotei unice cu impozitul diferentiat in trei trepte, pare sa aiba efecte pozitive. Primul efect pozitiv pe care il anticipam il reprezinta cresterea consumului la nivelul paturii celei mai sarace a populatiei, ca urmare a reducerii cu 25-50% a impozitului pe venitul salarial. In ceea ce priveste eventualele pierderi la bugetul de stat, noi credem ca incasarile din TVA la produsele consumate vor fi mai mari decat pierderile determinate de scaderea impozitului pe venit. Nu in ultimul rand, masura va avea si un impact social pozitiv, pentru ca va creste puterea de cumparare a populatiei, ceea ce va duce la atenuarea saraciei', a spus Ovidiu Nicolescu.
Potrivit acestuia, inlocuirea cotei unice cu impozitul diferentiat in trei trepte reprezinta si un avantaj politic pentru actuala coalitie de guvernare.
'Dupa punerea in aplicare a masurii de inlocuire a cotei unice cu impozitul diferentiat in trei trepte vor fi cateva milioane de persoane care vor da dovada de un atasament mai pronuntat pentru actuala coalitie de guvernare la viitoare alegeri europarlamentare si prezidentiale. As vrea,... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 17:45
In aceasta perioada este absolut necesar sa se puna accent pe exploatarea efectului multiplicativ al utilizarii banilor publici, cu atat mai mult cu cat 90% din capitalul romanesc se regaseste la nivelul IMM-urilor, a declarat joi, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Ovidiu Nicolescu a facut aceasta declaratie cu ocazia Forumului aniversar prilejuit de implinirea a 20 de ani de activitate a Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici Mijlocii din Romania (1992 - 2012).
"Conform unui studiu recent, in Romania exista la ora actuala 618.077 patroni de IMM-uri, numarul total al patronilor de firme ridicandu-se la 619.672. In ceea ce priveste repartitia pe categorii de firme, ponderea cea mai mare este detinuta de microintreprinderi (564.353 de firme - reprezentand un procent de 91,07% din totalul societatilor), pe locurile urmatoare situandu-se intreprinderile mici (45.388 de firme - 7,32%), intreprinderile mijlocii (8.336 de firme - 1,35%), si intreprinderile mari (1.595 de unitati - respectiv un procent de 0,26% din totalul firmelor). Tocmai de aceea, este necesar sa se puna accent pe efectul multiplicativ al utilizarii banilor publici, deoarece acestia pot intoarce in economie - in conditiile unei utilizari juste - de pana la peste zece ori valoarea initiala. In conditiile in care sunt acordate milioane de euro de la bugetul statului pentru finantarea unor intreprinderi nerentabile, ar trebui sa se opteze mai degraba pentru sustinerea, din fonduri... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 16:30
IMM-urile solicita modificarea legii privind investitiile si introducerea unor prevederi care sa asigure in mod eficient si transparent stimularea investitiilor in Romania, a declarat joi, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu.
Cred ca majoritatea populatiei a inteles ca daca vrem o relansare substantiala a economiei romanesti, acesta nu se poate realiza fara o amplificare a procesului investitional. Analizele facute de CNIPMMR au avut ca baza de plecare legea 78/2009 privind investitiile si pronind de la analiza acestei legi noi am formulat un set de probleme", a spus Ovidiu Nicolescu.
Potrivit presedintelui CNIPMMR, Ordonanta de Urgenta privind stimularea investitiilor nr.85/2008, aprobata prin Legea 78/2009 cuprinde numai dispozitii generale (principii, definitii si tipurile de facilitati, etc.), fara a reglementa conditiile de fond si de procedura, precum si modalitatile concrete de stimulare a investitiilor, acordarea efectiva a facilitatilor si stabilirea conditiilor de eligibilitate.
De asemenea, reprezentantii IMM-urilor sustin ca este necesara completarea resppective Ordonantei de Urgenta cu prevederi care sa asigure in mod eficient si transparent stimularea investitiilor in Romania, pentru dezvoltarea anumitor sectoare de activitate, in functie de prioritatile de dezvoltare la nivel national si pentru asigurarea unei dezvoltari economice echilibrate.
Ovidiu Nicolecu a declarat ca... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 12:23
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a solicitat bancii centrale modificarea normelor bancare pentru Eximbank si CEC, pentru facilitarea accesului firmelor mici si mijlocii la credite necesare cofinantarii proiectelor europene, relateaza Mediafax."Am cerut Bancii Nationale a Romaniei schimbarea normelor bancare macar pentru Eximbank si CEC, pentru ca IMM-urile sa aiba acces la credite pentru finantarea proiectelor europene.
Din cauza acestor norme IMM-urile nu au acces la cofinantare pentru proiectele UE", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
El a mentionat ca datoriile statului catre IMM-uri creeaza firmelor dificultati financiare, iar acestea intra sub incidenta bancara si implicit nu pot sa acceseze credite.
"Astfel, majoritatea IMM-urilor nu au acces la credite.
Sustinem ca toate proiectele europene declarate eligibile sa fie automat cofinantate de Guvern prin cele doua banci de stat - Eximbank si CEC Bank. Asa au facut bulgarii si am putea sa facem si noi pentru ca avem doua banci de stat, doua fonduri de garantare si unul de contragarantare.
Este doar chestie de vointa politica", a spus Nicolescu. CNIPMMR a realizat in perioada 7-29 octombrie un sondaj la care au participat 101 firme, pentru a analiza care sunt dificultatile IMM-urilor in relatia cu banca.
Potrivit sondajului, peste 75% din firme sunt multumite intr-o mica masura de relatia cu bancile, in timp ce doar... mai mult
Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 18:20
Reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii spun ca proiectul de strategie privind sectorul IMM elaborat de Ministerul Economiei cu fonduri structurale este "un panseu" strategic si solicita refacerea acestuia, in caz contrar urmand sa sesizeze forurile europene, potrivit Mediafax."Strategia nu are elementele de baza, e ca si cum ti-ar prezenta un croitor o haina, dar fara guler sau fara maneci.
Este un panseu strategic si nu se justifica banii care au fost alocati. Vom cere forurilor europene sa nu fie platita, vom face rapoarte la Uniunea Europeana pentru ca banii nu se justifica", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa presedintele Consiliului, Ovidiu Nicolescu.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a lansat pe 5 august spre dezbatere publica, strategia guvernamentala pentru dezvoltarea sectorului IMM in 2009-2013, elaborata de consortiul KPMG si Finas Consulting.
Finantarea proiectului, de 3,48 milioane lei, este asigurata de Uniunea Europeana prin Programul Operational "Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013" (85%) si bugetul de stat (15%).
Bugetul estimativ de implementare a strategiei in 2010-2013 este de 2,4 miliarde euro, din care 1,5 miliarde euro de la bugetul de stat si 900 milioane euro contributia UE.
Obiectivele strategiei sunt elaborarea unui plan de actiuni, a unei metodologii de monitorizare si evaluare si dezvoltarea capacitatii organizatorice si manageriale a Ministerului Economiei de... mai mult
Joi, 02 Septembrie 2010, ora 16:05
FMI se asteapta ca economia Romaniei sa scada in acest an cu circa 2% si sa aiba o crestere modesta in 2011, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, dupa o discutie intre patronate si seful misiunii in Romania, Jeffrey Franks. In ceea ce priveste fiscalitatea, FMI le-a transmis patronatelor ca in perioada urmatoare trebuie sa fie pus accent pe stabilitate pentru atragerea investitiilor straine directe, astfel ca o modificare a TVA cel putin pana la jumatatea anului viitor nu este posibila, a mai spus Nicolescu.
Franks a declarat luni ca FMI va revizui in urmatoarea perioada prognoza privind scaderea PIB al Romaniei in acest an, in prezent de 0,5%, si ca estimarea BERD privind reducerea PIB cu 3% este pesimista. mai mult
Marti, 27 Iulie 2010, ora 13:00