Guvernul a decis, marti, acordarea unui ajutor de stat in valoare de 127 milioane lei, pentru anul trecut, catre Compania Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, pentru inchiderea minelor de carbune considerate necompetitive, conform planului convenit cu oficialii Comisiei Europene.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a precizat ca ajutorul de stat poate fi acordat pana la sfarsitul anului de productie urmator celui pentru care se acorda ajutorul, pe baza corectiilor dintre costuri si venituri, si ca CNH Petrosani nu a beneficiat anul trecut de ajutor de stat.
Comisia Europeana a aprobat acordarea unui ajutor de stat de 1,17 miliarde de lei (circa 270 milioane euro) pentru inchiderea minelor de carbune necompetitive din unitatile Petrila, Uricani si Paroseni ale CNH. Planul de inchidere realizat de CNH Petrosani pentru aceste unitati include disponibilizarea a 3.300 de angajati pana in 2018.
La sfarsitul lunii februarie, Guvernul a aprobat pentru CNH un ajutor de stat de 213 milioane lei, aferent acestui an.
Fondul Monetar International a solicitat Guvernului sa inceapa, pana la sfarsitul lunii septembrie, procedurile de lichidare a Companiei Nationale a Huilei, dupa ce activele neviabile vor fi separate de cele considerate valoroase. mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 16:54
Comisia Europeana (CE) a aprobat un ajutor de stat de 1,17 miliarde de lei (circa 270 de milioane de euro) pentru inchiderea minelor de carbune necompetitive din unitatile Petrila, Uricani si Paroseni ale Companiei Nationale a Huilei (CNH).
Masura este conforma cu normele UE privind ajutoarele de stat deoarece sprijinul financiar acordat pentru acoperirea costurilor de productie va scadea progresiv, iar Romania s-a angajat sa adopte masuri complementare pentru diminuarea impactului social si de mediu al inchiderii minelor, se arata intr-un comunicat al CE.
O decizie din 2010 a UE privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive permite autoritatilor publice sa acorde, in anumite conditii, pana in 2018, ajutoare pentru a sustine acest proces.
CNH, detinuta integral de stat, detine in prezent sapte unitati de productie de carbune - Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroseni, Lupeni si Uricani -, iar Romania a decis sa inchida trei dintre aceastea. Prima, Petrila, va fi inchisa pana la sfarsitul anului 2015, iar celelalte doua, Uricani si Paroseni, pana la sfarsitul anului 2017.
Romania s-a angajat, de asemenea, sa sustina angajatii care urmeaza sa fie concediati si reconversia profesionala a acestora, pentru a-i ajuta sa-si gaseasca un loc de munca in afara industriei carbunelui.
FMI a solicitat Guvernului sa inceapa, pana la sfarsitul lunii septembrie, procedurile de lichidare a CNH, dupa ce activele neviabile vor fi... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 14:43
FMI a solicitat Guvernului sa inceapa, pana la sfarsitul lunii septembrie, procedurile de lichidare a Companiei Nationale a Huilei (CNH), dupa ce activele neviabile vor fi separate de cele considerate valoroase, releva scrisoarea de intentie convenita in urma misiunii din ianuarie-februarie.
Documentul releva ca Guvernul este obligat sa transfere cel tarziu in luna februarie catre ANAF activele neviabile ale CNH.
Scrisoarea mai prevede ca minele viabile vor fi "oferite printr-un proces de licitatie" deschis si transparent.
In toamna anului trecut, Guvernul si Fondul Monetar International (FMI) au convenit ca active ale exploatarilor miniere Petrila, Paroseni si Uricani, apartinand CNH, sa fie transferate la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), prin executare silita, in contul datoriilor bugetare ale companiei.
Cele trei exploatari sunt considerate mine neviabile, activele preluate de ANAF urmand sa fie transferate la Ministerul Economiei si inchise, pana in anul 2018, prin intermediul unei societati care urmeaza sa fie infiintata.
Conform intelegerii de anul trecut cu FMI, minele considerate viabile ale CNH ar urma sa fie incluse in Complexul Energetic Hunedoara, alaturi de termocentralele Paroseni si Mintia.
Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia, compus din SNLO si termocentralele Craiova, Turceni si Rovinari, vor fi privatizate pana la sfarsitul acestui an, conform calendarului actual.
Compania Nationala a Huilei... mai mult
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 14:40
ANAF va prelua active ale Companiei Nationale a Huilei, in contul datoriilor pe care le are la bugetul statului, active care vor fi ulterior transferate catre MECMA, in vederea administrarii procesului de inchidere a minelor neperformante pana in anul 2018, potrivit unui proiect publicat de MFP."In prezent, Compania Nationala a Huilei S.A Petrosani are o situatie financiara dificila, caracterizata prin capitaluri proprii negative, urmare a pierderilor acumulate in timp, in special in urma externalizarii activitatii unor sucursale, datoriile acestora ramanand in sarcina societatii, ceea ce afecteaza situatia financiara a acesteia. (...) In urma numeroaselor intalniri organizate cu reprezentantii Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si ai Uniunii Europene, s-a concluzionat ca cea mai buna varianta pentru rezolvarea problemelor minelor de huila este aplicarea procedurii de «dare in plata», prin care Agentia Nationala de Administrare Fiscala va prelua activele in contul datoriilor pe care compania le are la bugetul statului", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta publicat, luni, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice(MFP).In bugetul de venituri si cheltuieli al CNH SA pentru anul 2011, pentru grupul neviabil s-a proiectat un nivel al veniturilor si alcheltuielilor de 390 milioane lei, din care 135,8 milioane lei din productia vanduta si 249,7 milioane lei ajutor de stat pentru inchidere in conformitate cu... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 17:59
Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a intalnit luni la Bruxelles cu vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, cu care a discutat despre aprobarea conversiei in actiuni a datoriilor Oltchim catre AVAS si despre aprobarea ajutorului de stat pentru CNH, informeaza NewsIn."Ministrul Ion Ariton i-a prezentat comisarului european pasii facuti de Guvern in cazul companiei Oltchim, inclusiv Memorandumul aprobat de Executiv prin care se stabileste calcularea de dobanzi la creanta AVAS, asa cum au solicitat si expertii comunitari, astfel incat procedura sa nu fie de natura acordarii unui ajutor de stat", se arata intr-un comunicat emis luni de minister. Dupa ce Comisia Europeana va transmite decizia sa in legatura cu ajutorul acordat companiei, Guvernul roman va putea finaliza procesul de privatizare a Oltchim intr-un termen cat mai scurt, asa cum a cerut si comisarul Almunia.
In privinta Companiei Nationale a Huilei, ministrul Ion Ariton i-a adresat comisarului european rugamintea de a grabi procedurile tehnice pentru aprobarea acordarii ajutorului de stat pe minerit.
"Am convingerea ca in scurt timp vom putea intra in linie dreapta cu programele pe care ni le-am propus pentru cele doua companii", a precizat ministrul Ion Ariton la finalul intrevederii.Actionarul majoritar al celor doua societati este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. CNH Petrosani este unul din doi mari producatori de carbune din Romania,... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 16:04
Privatizarea managementului la Compania Nationala a Huilei este cea mai buna solutie pentru criza actuala, sustine actualul director general al CNH, Constantin Jujan. "Este cea mai buna solutie, pentru toate companiile de stat, managementul privat, cu atat mai mult si pentru Compania Huilei, unde tot timpul ceea ce a fost reglementat, ceea ce a fost lege, a constituit si subiect de negociere, lucru care nu cred ca mai este admisibil in conditiile unui management privat.
Cred ca managementul privat va rezolva problemele in limita legii, deci tot ce este legal are obligatia sa se respecte", a declarat Constantin Jujan. Privatizarea acestui sector o va face ministerul de resort, iar deocamdata actualul director general spune ca nu s-a gandit si la aceasta functie. "Ministerul Economiei va selecta o firma care se va ocupa de acest lucru si care va selecta personalul care participa, sau firma care poate sa administreze aceste companii", mai spune Jujan.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 00:49
Hidroelectrica si CNH ar putea fi primele companii cu management privat, sustine Ministrul Economiei, Ion Ariton, care precizeaza ca noua forma de conducere urmand sa fie implementata din toamna, in cazul in care cele doua vor fi selectate, anunta Mediafax."In perioada imediat urmatoare, vom aplica o noua forma de conducere in unele companii ale ministerului.
Am lansat aceasta idee de management privat si cred ca va fi o solutie buna in perioada urmatoare. Ne dorim sa incepem cu companii care au avut rezultate nesatisfacatoare, dar in acelasi timp dorim si cu companii cu rezultate foarte bune, pentru a putea vedea efectele imediate ale acestei noi metode pe care o gandim de management.
E posibil sa fie Hidroelectrica si CNH, care ne creeaza probleme", a declarat, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ministrul Economiei, Ion Ariton, citat de corespondentul MEDIAFAX.
El a precizat ca detaliile exacte ale proiectului nu sunt stabilite, putand fi vorba chiar de trei companii pilot pentru implementarea unui management privat.
Potrivit ministrului Economiei, pana la sfarsitul lunii iulie, trebuie sa fie gata evaluarea companiilor din subordinea ministerului, iar din lunile septembrie - octombrie sa se inceapa cu managementul privat.
Ariton a precizat ca forma de management - persoana fizica, firma sau o combinatie intre cele doua - nu a fost inca stabilita, dar se vor incerca cele mai bune variante pentru a spori profitul companiilor de stat.
Cele mai mari 30 - 40 de companii... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 18:31
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, sustine ca cei peste opt mii de angajati ai Companiei Nationale a Huilei din Petrosani nu vor fi "disponibilizati fara solutii alternative", referindu-se la protestul de vineri al ortacilor de la mina Uricani, despre care se vehiculeaza ca ar urma sa se inchida, informeaza Mediafax. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX ca productia de huila din Valea Jiului va fi dimensionata astfel incat aceasta sa poata fi consumata in grupul de la Electrocentrale Paroseni, iar Compania Nationala a Huilei (CNH) sa aiba viitor in Hidroenergetica.
"Din punct de vedere economic, Compania Nationala a Huilei are viitor asa cum am discutat. Sigur ea va trebui sa fie dimensionata, din cate se fac evaluarile in momentul de fata, la o productie de 1,7-1,8 milioane de tone pe an, care sa asigure necesarul productiei de energie in Romania.
Intentionam, si in momentul de fata incercam sa urgentam, un joint-venture la Paroseni si incercam sa dimensionam cel de-al doilea grup astfel incat sa consume aceasta cantitate care ar putea sa atinga acel break-even necesar in vederea functionarii atat a CNH, cat si a producatorului de energie, al Paroseniului", a spus Videanu.
Potrivit sursei citate, in cazul unor alte disponibilizari la CNH, minerilor li se vor oferi solutii alternative.
"Din punct de vedere social, asa cum am spus, cei peste 8.000 de angajati ai CNH nu vor fi disponibilizati fara solutii alternative.
Am... mai mult
Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 01:32
Formatiunile sindicale din cadrul Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani vor trebui sa returneze peste trei milioane de lei, suma incasata ilegal pentru fondul privind negocierea contractului colectiv de munca, fond care nu respecta prevederile legale, precizeaza Mediafax.Curtea de Conturi Hunedoara a stabilit, in urma unui control facut la inceputul acestui an la CNH, ca sindicatele miniere au primit ilegal banii proveniti dintr-un fond constituit la nivel de companie, pentru negocierea contractului colectiv de munca, in valoare de 5,8 la mie raportat la fondul de salarii, care nu respecta prevederile contractului colectiv de munca unic la nivel national.
In urma controlului Camerei de Conturi Hunedoara s-a constatat ca in perioada 2007-2009 CNH nu a respectat prevederea contractului colectiv de munca unic la nivel national, repectiv 1 leu/an/angajat si a "a facut plati pe baza unor deconturi catre organizatiile sindicale reprezentative la nivel de companie, a caror valoare a fost estimata la 3.372.635 lei".
Potrivit reprezentantilor Curtii de Conturi, in acest mod au fost incalcate mai multe prevederi legale, potrivit carora CNH ar fi trebuit sa cuprinda in bugetul de venituri si cheltuieli sumele destinate formatiunilor sindicale care negociaza contractul colectiv de munca, insa nu a facut acest lucru.
Acelasi act indica si faptul ca nivelul cheltuielilor trebuia calculat avand ca baza suma de 1 leu/salariat/an, raportat la numarul mediu de salariati din... mai mult
Joi, 17 Iunie 2010, ora 09:22