Cetatenii romani vor avea acces, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, in baza prevederilor legislatiei nationale din aceasta tara, precizeaza joi, 10 decembrie, CNAS intr-un comunicat remis presei.
"Perioada de tranzitie, pe care o parcurgem dupa retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, se va incheia la data de 31 decembrie 2020. Pana la acea data, cetatenii romani si membrii lor de familie vor beneficia in Regatul Unit de acelasi tratament care li se aplica in prezent tuturor cetatenilor unui stat membru UE, respectiv legislatia europeana privind libera circulatie a persoanelor, pentru a putea locui, lucra sau studia in continuare in Regatul Unit. De asemenea, resortisantii britanici si membrii acestora de familie vor beneficia in Romania de acelasi tratament care li se aplica cetatenilor unui stat membru UE, conform drepturilor care decurg din legislatia UE privind libera circulatie a persoanelor. Dupa finalizarea perioadei de tranzitie, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, cetatenii romani care s-au inregistrat in noul sistem de inregistrare britanic (EU Settlement Scheme - EUSS), vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, in baza prevederilor legislatiei nationale din Regatul Unit", informeaza CNAS.
Potrivit sursei citate, inregistrarea in sistemul EUSS poate fi facuta pana la data... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 10:37
Presedintele CNAS, Adela Cojan, a declarat miercuri, 14 octombrie, ca, alaturi de tele-consultatii, in viitorul pachet de servicii medicale ar putea fi introduse si alte tipuri de servicii legate de telemedicina, precum tele-radiologia.
"Vom integra aceste servicii (n.r. servicii medicale la distanta-telemedicina) in cadrul noului contract cadru si a normelor de aplicare a acestora pentru anul 2021. (...) Vom crea acest portal pentru raportarea si ulterior decontarea serviciilor la distanta. Nu numai tele-consultatiile vor fi introduse in noul contract cadru, ci si alte tipuri de servicii legate de telemedicina si intentionam sa introducem si tele-radiologia in cadrul viitorului pachet de servicii medicale pe care il vom construi pentru anul 2021", a spus Cojan, in cadrul Conferintei ThinkHealth.
In opinia sa, telemedicina reprezinta o necesitate pentru a asigura accesul la servicii de calitate si in zonele in care exista deficit de personal medical.
Presedintele CNAS a afirmat ca, in cadrul exercitiului financiar 2014 - 2020 al UE, CNAS va accesa fonduri europene pentru dezvoltarea a trei proiecte de informatizare.
Unul dintre proiecte are ca obiectiv dezvoltarea si implementarea unui sistem integrat de management, denumit "Sistem integrat de management in sistemul de asigurari sociale de sanatate". Acest sistem va permite elaborarea de rapoarte, analize si studii menite sa optimizeze si sa consolideze capacitatea decizionala a CNAS, prin prelucrarea datelor... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 12:28
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) anunta cateva masuri pentru limitarea raspandirii infectiei cu noul coronavirus, la nivelul unitatilor sanitare publice si private.
Potrivit unui comunicat remis miercuri Ziare.com, pacientii care reprezinta urgente medicale si cei care sufera de afectiuni cronice se vor adresa, dupa caz, unitatilor sanitare, ambulatoriilor de specialitate sau cabinetelor de medicina primara.
"Consultatiile la medicul de familie sau in ambulatoriul de specialitate pot fi acordate si la distanta", precizeaza CNAS.
Astfel, pentru a se evita aglomerarile in unitatile sanitare, oamenii sunt rugati ca la primele semne de boala sa contacteze mai intai medicul de familie. Acesta trebuie sa decida "daca va acorda o consultatie la distanta sau, dupa caz, va programa pacientul pentru o consultatie la cabinetul sau, ori il va directiona catre ambulatoriul de specialitate".
Daca pacientul este indrumat catre ambulatoriul de specialitate, acesta trebuie sa stie ca nu este necesar biletul de trimitere, conform prevederilor in vigoare pe perioada starii de urgenta.
CNAS reaminteste ca "pe perioada starii de urgenta serviciile medicale, ingrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare si dispozitivele medicale, tehnologiile si dispozitivele asistive se acorda si se valideaza fara a fi necesara utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate sau a documentelor inlocuitoare ale acestuia".
Urmareste LIVE cele mai cele... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 16:54
Curtea de Apel Bucuresti a decis ca procesul poate incepe in dosarul de coruptie in care au fost trimise in judecata 59 de persoane, printre care conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Casei de Asigurari de Sanatate a municipiului Bucuresti (CASMB) si functionari din aceste institutii, dar si 31 de firme de ingrijiri medicale.
Decizia apartine unui judecator de Camera Preliminara. Cazul este pe rolul instantelor din iulie 2018. Instanta a respins toate exceptiile ridicate de inculpati, a constatat ca probele au fost legal administrate, iar rechizitoriul a fost intocmit corect.
"Dispune inceperea judecatii. Cu drept de contestatie, in termen de 3 zile de la comunicare," este minuta Curtii de Apel Bucuresti, potrivit portalului instantelor.
Este vorba de dosarul care viza decontari fictive de servicii medicale.
Ancheta are legatura cu desfasurarea de activitati ilicite prin care sume de bani in valoare de peste 20 milioane de lei (4,5 milioane euro) din fondurile Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) ar fi fost fraudate prin decontarea nelegala a unor servicii fictive de ingrijiri medicale la domiciliu.
Cine sunt "VIP"-urile
Printre cei trimisi in judecata se numara:
- Marian Burcea, fost presedinte al CNAS,
- Alin-Sergiu Costache, sef al Directiei Generale de Monitorizare Antifrauda din CNAS,
- Ovidiu Munteanu, managerul Directiei Relatii Contractuale, ulterior sef al CASMB,
- Lucian Vasile Bara, fost... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 16:56
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a ramas fara sef dupa ce premierul Viorica Dancila l-a demis pe Razvan Vulcanesu, acesta refuzand sa plece de bunavoie pe motiv ca problemele sistemului informatic nu sunt din vina lui.
Acum, ministrul Sanatatii Sorina Pintea trebuie sa ii propuna premierului un nou sef, iar surse din presa sustin ca numele a fost deja avansat. Astfel, propunerea lui Pintea ar fi Vasile Ciurchea, fost sef al CNAS, anchetat de DNA chiar pentru contracte ce vizau sistemul informatic, intr-un dosar cu prejudiciu de aproape 17 milioane de euro.
Decizia Sorinei Pintea este cu atat mai surprinzatoare, daca ne uitam la declaratiile sale de luni seara de la Antena3. Ea a reclamat ca "de ani de zile se greseste la CNAS" si pentru problemele care afecteaza pacientii si medicii sunt de vina fostii sefi ai institutiei. Iata insa ca nu numai ca readuce pe pozitie un fost sef, insa se asteapta sa rezolve criza cardului de sanatate chiar cel anchetat pentru modul de implementare.
Ciurchea a fost de mai multe ori presedinte al Casei de Sanatate si in timpul sau a fost implementat mult-amanatul sistem al cardului national de sanatate. Ultima oara el a demisionat in primavara lui 2016 si cam tot de atunci este anchetat de DNA si a lasat mostenire numeroasele probleme ale sistemului informatic, ce acum au atins punctul critic.
El a mai fost implicat si in alte dosare si anchete. Ciurchea a fost si la conducerea Polisano, grup din care facea parte si lantul... mai mult
Marti, 23 Iulie 2019, ora 16:43
Premierul Viorica Dancila a anuntat ca il va demite marti pe presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), Razvan Vulcanescu, daca acesta nu-si va de demisia.
Dancila a precizat ca a trimis Corpul de control la CNAS.
"Azi am trimis Corpul de control al primului-ministru la CNAS. Dupa cum stiti, am cerut demisia domnului Vulcanescu. Maine, daca dansul nu-si va prezenta demisia, il demit si am cerut o propunere ministrului Sanatatii, pentru ca am vazut ca in spatiul public a aparut ideea ca nu stiu cine face propunerea. Nominalizarea pentru presedintele CNAS o face ministrul Sanatatii. Casa Asigurarilor de Sanatate se afla in subordinea primului-ministru. Deci maine voi cere o noua nominalizare si daca presedintele Casei Asigurarilor de Sanatate nu-si da demisia, maine il voi demite", a afirmat Dancila, la Antena 3.
Premierul Viorica Dancila a declarat joi la Drobeta-Turnu Severin ca i-a cerut ministrului Sanatatii sa-i demita pe directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pentru defectiunea din sistemul informatic al Casei si pe purtatorul de cuvant al institutiei, pentru declaratiile facute.
Dancila cere demiterea sefului CNAS si a purtatorului de cuvant
Presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu, a declarat in aceeasi zi, pentru Agerpres, ca nu a luat in calcul demisia la acest moment. "Nu am luat in calcul o demisie la acest moment. Nu consider ca ma fac vinovat de nefunctionalitatea platformei informatice si sunt anumite lucruri care... mai mult
Marti, 23 Iulie 2019, ora 08:04
Sistemul informatic din sanatate este la pamant de o lunga perioada - 17 zile spun medicii de familie, aproape 2 saptamani de cand a recunoscut problemele Casa de Sanatate. In tot acest timp, dincolo de calvarul birocratic pentru medici, spitale, farmacisti si orice furnizor de servicii medicale, cei mai afectati sunt pacientii.
In fata acestei adevarate crize, care deja pare ca se repeta la aceasta magnitudine de cel putin doua ori pe an, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cea care e responsabila pentru buna functionare a sistemului informatic, ridica din umeri.
Purtatorul de cuvant al CNAS, Daniel Osmanovici (foto articol stanga, alaturi de Razvan Vulcanescu, presedintele CNAS), a fost intrebat, la RFI Romania, ce se intampla cu oamenii care sunt grav bolnavi si poate chiar vor muri in timpul in care sunt plimbati si pusi sa astepte serviciile la care au dreptul, doar pentru ca sistemul informatic, care pana acum a inghitit sute de milioane de euro, e picat.
"Cred ca puteti fi de acord cu mine ca nu exista pe lumea asta niciun sistem perfect, la orice institutie de pe planeta Pamant. Oamenii mor si cu un sistem, si fara un sistem. Nu vreau sa sun cinic, dar nu e o chestiune pe care sa o spunem acum ca pentru ca daca a picat sistemul se intampla cele mai mari nenorociri de pe planeta Pamant fix in Romania. Mi-ar placea sa nu ne ducem in zona asta", a fost raspunsul socant al lui Osmanovici, care l-a facut pe jurnalistul RFI Romania sa-i spuna in direct ca... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 17:58
Mihaela Triculescu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a fost demisa de la conducerea institutiei.
Potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, in locul acesteia ar urma sa fie numita Mirela Calugareanu, care a mai detinut aceasta functie din vara anului 2017 pana in martie 2018.
Totodata, potrivit Realitatea TV, si Adriana Cotel, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a fost demisa.
Aceleasi surse spun ca decizia inlaturarii celor doua i-ar apartine ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici.
Demiterea sefelor ANAF si CNAS vine dupa ce Darius Valcov a demisionat, luni, din functia de consilier al premierului pe probleme economice, in urma unei discutii cu premierul Viorica Dancila. Atat Mihaela Triculescu, cat si Adriana Cotel erau apropiate ale lui Valcov.
Mihaela Triculescu a fost numita in functia de presedinte ANAF la inceputul lunii ianuarie, inlocuindu-l pe Ionut Misa.
Numirea ei a starnit insa numeroase controverse, multe voci aratand ca nu este potrivita pentru aceasta functie.
Newsweek scria la acea vreme ca Mihaela Triculescu a picat de cinci ori in trei ani examenul oral pentru ocuparea unor functii de inspector antifrauda in perioada 2014-2016.
La randul lor, cei de la Recorder dezvaluiau ca nu exista niciun CV care sa ateste traseul profesional al Mihaelei Triculescu, iar in comunicatul emis de Guvern se arata ca "este licentiata in economie la Universitatea din Craiova si in... mai mult
Luni, 03 Iunie 2019, ora 15:09
Mai multi angajati din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si afaceristi implicati in mega-dosarul prin fraudarea CNAS erau membri ai Masoneriei. Discutiile dintre acestia arata o adevarata retea de prietenii creata in jurul CNAS.
Detaliile stau in cele 3.000 de volume ale dosarului, care a ajuns in arhiva Curtii de Apel Bucuresti. In total, sunt anchetate 59 de persoane, intre care fostul presedinte al Casei de Sanatate, Marian Burcea, si alti membri ai conducerii CNAS si ai Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) . De asemenea, au fost trimise in judecata 31 de firme si asociatii.
"Trebuie sa-l avertizam pe dl chestor"
"Trec un minut prin fata pe la tine! Cobori o secunda? Ca plec la o sedinta si sunt in fuga", "Nu mai ajung acum ma vad cu un fratior de-al nostru!! Dar trebuie sa-l avertizam pe dl chestor", ii scria un ofiter de politie, pe aplicatia Whatsapp, lui Alin-Sergiu Costache, sef al Directiei Generale de Monitorizare Antifrauda din CNAS.
Politistul lucra la Serviciul de Investigare al Criminalitatii Economice (SICE) - Sector 2, iar discutiile vizau o petitie facuta de Marian Burcea, seful CNAS, impotriva unei afaceriste care a denuntat neregulile din institutie.
Potrivit discutiilor de pe Whatsapp, dosarul fusese repartizat unui politist "ascultator." "Vb sa te caute!! E un copil cuminte", "Si ascultator. De-aia i/am dat/o lui", explica ofiterul de politie. Omul legii a fost audiat in calitate de martor... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 08:22