Oficialii Companiei Naționale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au realizat o filmare care urmărește tronsonul 2 al DX12 Craiova-Pitești.
Este vorba, mai precis, despre tronsonul Robănești-Slatina, în lungime totală de 39,85 de kilometri.
Lucrarea este realizată de Asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - Consitrans SRL, coordonată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu.
Potrivit unui anunț făcut zilele trecute, constructorul a mobilizat pe șantier peste 1.700 de persoane, lucrările având un stadiu fizic al execuției de aproximativ 87%.
Miza este finalizarea lucrărilor până cel târziu la finalul anului 2021, conform promisiunii făcute de antreprenor.
Una dintre lucrările cele mai importante de pe traseu este podul peste râul Olt construit la ieșirea din Slatina. Podul se continuă cu un viaduct de câteva sute de metri, iar traversarea apei este aproape finalizată conform imaginilor filmate de CNAIR în weekend-ul 14-15 august.
Podul actual (dreapta) și cel nou construit peste Olt ...citeste mai departe despre "Cum arată noul pod peste Olt construit pe traseul drumului expres Craiova-Pitești. Lucrarea complexă este aproape gata VIDEO" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 August 2021, ora 18:27
Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a anuntat miercuri, 24 februarie, castigarea licitatiei de catre o firma romaneasca pentru executarea lucrarilor la lotul patru al Drumului Expres Craiova-Pitesti. Contractul, finantat din fonduri europene, are termen de proiectare un an si doi ani pentru executie.
Ministrul a precizat ca guvernul a alocat circa 760 de milioane pentru acest proiect.
"Inca o veste buna pentru Drumul Expres DX12 Craiova-Pitesti - a doua pe aceasta saptamana.
Tocmai a fost anuntat castigatorul pentru constructia lotului 4 (intre Colonesti si Pitesti), cu o lungime de 31,8 km. Este vorba de aceeasi firma romaneasca care construieste loturile 2 si 3.
Ca orizont de timp, contractul prevede 12 luni pentru proiectare si 24 de luni pentru executie, iar perioada de garantie este de 120 de luni.
Imi doresc ca procesul sa nu mai fie tergiversat de alte contestatii si ca, in zilele urmatoare, CNAIR sa semneze contractul cu antreprenorul.
Contractul valoreaza 617 milioane lei, iar banii provin din fonduri europene.
Cum stam cu celelalte loturi:
- lotul 1 (17 km) are ca termen de finalizare anul 2022 - saptamana aceasta am emis penultima autorizatie de construire, constructorul are front de lucru pe 80% din tronson, vom finaliza curand ultimele exproprieri si pentru cei 3km unde inca nu se lucreaza;
- pe lotul 2 - Bals-Slatina - se lucreaza cu peste 700 de oameni si utilaje la cei 40 de km ai tronsonului. Stadiul este de circa 60%, asa ca... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 18:44
Lucrarile la Drumul Expres DX12 Craiova - Pitesti avanseaza in ritm sustinut, in special pe Tronsonul 2 de circa 40 de km pe care lucreaza asocierea romaneasca de companii condusa de UMB. Progresul fizic este undeva la circa 63%, anunta Asociatia Construim Romania, care a publicat un video din drona cu intreg tronsonul. Premierul Orban, in vizita pe santier, deja vorbeste de o finalizare inainte de termen: "Deja pe 70 la suta se va ajunge in situatia de a se putea turna asfalt. Podul peste Olt, care este spectaculos, este in faza de tablier metalic".
"Antreprenorul, UMB (SA&PE Construct - Spedition UMB - Tehnostrade), a ajuns la un progres fizic executie de 67% si cel financiar de 32% pe cei aproape 40 de km de drum expres", informeaza Asociatia Construim Romania, care publica un video realizat din drona cu intreg Tronsonul 2 care incepe dinaintea de Bals si se termina dupa Slatina.
Orban: "Sunt optimist ca lucrarile se vor termina inainte de termenul prevazut in contract"
Premierul Ludovic Orban a declarat, sambata, dupa ce a efectuat o vizita de verificare a lucrarilor pe santierul Drumului Expres Craiova - Pitesti, tronsonul 2, ca in curand se va putea turna asfalt pe 70% din aceasta sectiune, ce ar putea fi finalizat inainte de termenul prevazut in contract.
"Firma domnului Umbrarescu (constructorul - n.r.) nu ma surprinde, intrucat am mai fost pe Centura Bacaului si si acolo am fost impresionat de lucrarile extraordinare si cred ca va fi data in... mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 17:05
A fost desemnat castigatorul pentru proiectarea si executia Tronsonului 4 al Drumului Expres Craiova-Pitesti, Asocierea S.C. SA&PE Construct S.R.L. - S.C. Spedition UMB S.R.L. - S.C. Tehnostrade S.R.L. (S.C. SA&PE Construct S.R.L. - Lider de asociere), cu pretul de 617.080.915,60 de lei, fara TVA, si un punctaj total de 100 puncte, dintre care 50 de puncte pentru componenta financiara si 50 de puncte pentru componenta tehnica, potrivit unui comunicat CNAIR.
Durata contractului este de 36 de luni, dintre care 12 luni alocate perioadei de proiectare si 24 de luni pentru perioada de executie a lucrarilor. Perioada de garantie a lucrarilor ofertata este de 10 ani. Contractul presupune proiectarea si executia lucrarilor pentru constructia Drumului Expres Craiova - Pitesti, Tronsonul 4, cu o lungime de 31,88 km.
Lucrarea se va desfasura pe teritoriul Judetului Arges si va incepe la sud de localitatea Lunca Corbului (km 89+300), traverseaza localitatile Albota si Costesti, ocoleste, la sud, localitatea Bradu, dupa care se racordeaza la Autostrada A1 Bucuresti - Pitesti, la kilometrul 121+185.
Firma care a castigat executia tronsonului este detinuta de Dorinel Umbrarescu, omul de afaceri roman care este supranumit "regele asfaltului". Umbrarescu detine detine companiile de constructii UMB Spedition, Tehnostrade, Com-Axa, Drumuri, A&R, Tehno - Stone si Auto Rom. ...citeste mai departe despre "Unul dintre regii asfaltului a castigat proiectarea si executia Tronsonului 4 al... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 18:05
Desi mai multi ministri PSD l-au inaugurat cu fast, inainte de alegerile europarlamentare, santierul Drumului Expres Craiova-Pitesti s-ar putea deschide, de fapt, abia peste cateva luni, in cel mai bun caz. Momentan, se fac doar pregatiri.
Drumul Expres Craiova-Pitesti mai este cunoscut si sub denumirea de "Autostrada Ford". Motivul: de ani buni deja, Ford Romania - care are fabrica de autoturisme la Craiova - le cere autoritatilor drumuri de mare viteza, ca sa isi poate transporta productia.
Initial, statul s-a gandit sa construiasca acolo o autostrada. Ulterior, a decis sa faca doar un drum expres (care, spre deosebire de autostrada, nu are banda de urgenta si permite schimbarea sensului de mers pe oricare dintre cele 4 benzi ale sale).
Traseul acestui drum expres - care se va intinde pe circa 120 de kilometri - a fost impartit in 4 tronsoane, pentru a putea fi mai usor de construit.
S-a pus la punct parte din documentatie, iar pe 3 decembrie, Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anuntat ca, prin licitatie, a desemnat constructorii pentru primii 57 dintre cei 120 de kilometri ai drumului.
Mai exact, societatea Tirrena Scavi S.p.a a fost aleasa sa construiasca primul tronson de drum (lung de aproximativ 17 km, incepand de la Craiova) . In paralel, UMB Spedition urma sa construiasca al doilea tronson, lung de circa 40 de kilometri (si impartit in doua loturi), care sa rezolve problema aglomeratiei din zona oraselor Bals si Slatina.... mai mult
Vineri, 14 Iunie 2019, ora 09:17
Zilele trecute, la Dolj, nu a avut loc inaugurarea lucrarilor la drumul expres Craiova-Pitesti, asa cum au anuntat autoritatile. Ce s-a intamplat de fapt: au fost puse cateva borduri, de forma, in locul prin care va trece drumul tehnologic care este paralel cu drumul expres si pe unde vor circula utilajele care vor lucra efectiv la drumul de mare viteza.
La eveniment au participat liderul PSD Liviu Dragnea, fostul ministru al Muncii Lia Olguta Vasilescu, senatorul Claudiu Manda si ministrul Transporturilor, Razvan Cuc.
Locul in care au fost amplasate bordurile nu reprezinta nici inceputul drumului, nici punctul final al acestuia, ci se afla undeva la o treime din tronsonul I, intr-un lan de grau, relateaza publicatia locala olteana Gazeta de Sud.
"Este drumul tehnologic, adica acel drum situat pe langa drumul principal si care ne permite noua sa intram cu utilajele, in caz de accidente, in caz de blocaj a drumului, pentru lucrari de intretinere", a declarat pentru sursa citata Alin Serbanescu, purtatorul de cuvant al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
El a spus, insa, ca acest drum "face parte tot din drumul expres".
De altfel, chiar CNAIR a transmis, joi, prin intermediul unui comunicat ca "in acest moment 15 utilaje actioneaza pentru decopertarea traseului si amanajarea drumurilor tehnologice destinate accesului in santier".
Foto: CNAIR
In plus, mai noteaza GDS, exproprierile nu sunt facute pe tot traseul... mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 16:25
Directorul Ford Romania, Ian Person, a declarat ca investiile in fabrica de la Craiova vor continua doar daca Guvernul isi va respecta intocmai cuvantul dat si va finaliza, pana in anul 2021, constructia drumul express Craiova-Pitesti.
"Am investit 1,5 miliarde de euro in fabrica de la Craiova. Vom analiza exact ceea ce fac autoritatile romane in materie de infrastructura, dupa care vom decide cum si unde ne vom investi banii" a declarat Ian Pearson, CEO-ul Ford Romania, pentru RFI Romania.
Ford Romania - care a decis de curand sa produca la Craiova nu numai modelul Eco Sport, ci si modelul Puma - are mare nevoie de drumuri de mare viteza, ca sa isi aduca rapid componente si sa livreze in ritm alert automobilele asamblate.
"Majoritatea componentelor noastre vin pe camioane. Iar odata cu anuntul noului model Puma de la Ford vor fi mai multe componente aduse cu camioane. Cu toate ca am crescut numarul componentelor pe care le luam de la furnizori romani, tot aducem o cantitate semnificativa de componente din Europa si mai ales din Europa de Nord si de Vest.
Va dau un exemplu simplu: Daca mergi din nordul Germaniei pana la granita cu Ungaria, estimam ca un camion va circula cu o viteza de 75 km pe ora. Odata ajuns la granita Romaniei, pana in Craiova, acelasi camion va avea o viteza medie de 45 km pe ora. Asta reprezinta patru ore in plus de condus. Iar 4 ore de condus inseamna patru ore de costuri suplimentare.
Si nu ne priveste doar pe noi, ci si pe ceilalti... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2019, ora 15:45
Premierul Viorica Dancila a anuntat luni, in timpul unei vizite la fabrica Avioane Craiova SA, ca au fost desemnati constructorii primelor doua tronsoane ale drumului expres Craiova-Pitesti, cu o lungime totala de 58 de kilometri.
Dupa ce vor fi construite si date in folosinta, cele doua sectoare de drum vor contribui la decongestionarea traficului intre orasele Bals si Slatina. Mai multe detalii a oferit ministrul Transporturilor, Lucian Sova, aflat la Craiova alaturi de Viorica Dancila:
"Cele doua companii (castigatoare - n.red.) prezinta, spun eu, garantii ca lucrarile vor fi finalizate la timp. Vom traversa o perioada de 10 zile in care, potrivit noilor reglementari, pot fi depuse contestatii.
Incurajator e faptul ca cele depuse deja la CNSC au fost respinse, astfel incat n-ar trebui sa se prelungeasca. In iarna, cei doi antreprenori trebuie sa faca proiectare. Vrem sa inceapa lucrarile in zonele cele mai fierbinti, Bals si Slatina", a spus Lucian Sova.
Pana la acest moment, nici Ministerul Transporturilor si nici Compania Nationala pentru Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu au anuntat numele companiilor care ar urma sa construiasca drumul.
Cu toate acestea, potrivit informatiilor obtinute pe surse de Ziare.com, societatile care vor construi loturile I si II din drumul expres Craiova-Pitesti sunt S.C. Spedition UMB S.R.L. si Secol Societa Edile Construzioni Opere e Lavori S.P.A.
Pana acum, UMB SC. Spedition UMB S.R.L., detinuta de... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 14:15