Pretul unui kilometru de autostrada in Romania este de trei ori mai mare decat in Bulgaria, potrivit unui raport al Consiliului Concurentei (CC) pentru piata lucrarilor de constructii de drumuri si autostrazi, dat miercuri publicitatii.
In urma prelucrarii datelor si informatiilor puse la dispozitie de CNADNR, in Romania, pretul mediu al unui kilometru de autostrada construit in zona de ses este de 23,34 milioane lei/km, iar cel al unui kilometru de autostrada construit in zona de deal este de 20,87 milioane lei/km, ambele peste nivelul standardelor de cost.
"In cadrul analizei s-a constatat o variatie semnificativa a preturilor medii pe kilometrul de autostrada. Spre exemplu, la zona de ses, in Romania, preturile au variat in intervalul 2,68 milioane de euro (tronsonul Fetesti - Cernavoda) si 11,61 milioane de euro (varianta de ocolire Pitesti), in Bulgaria intre 2 milioane de euro (tronsonul Tracia - Nova Zagora - Yambol) si 2,8 milioane de euro (Hemus - Sofia si Yana), iar in Polonia intre 4,6 milioane de euro (Zgorzelec - Krzyzowa) si 12,4 milioane de euro (Zgorzelec - Krzyzowa)", releva datele raportului.
Prin urmare, conform CC, in Romania, variatia pretului mediu pentru un kilometru de autostrada construit in aceeasi forma de relief este cea mai mare (45,86%), fata de Polonia (36,42%) si Bulgaria (14,22%). Comparativ cu Bulgaria, pretul mediu/kilometru de autostrada construit in zona de ses este de aproape trei ori mai mare.
Actele aditionale,... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 14:07
Bugetul dedicat investitiilor pentru 2013 al Companiei Nationale de Drumuri se va ridica la 1,4 miliarde de lei, iar cea mai mare mare parte a acestei sume va fi directionata catre platile pentru lucrarile din acest an.
Despre proiectele de autostrada, dar si despre litigiile in care este implicata CNANDR, a vorbit Mircea Pop, directorul general al companiei, intr-un interviu acordat Agerpres.
Cand se va finaliza Coridorul IV pentru ca in ultima vreme au existat rezilieri de contracte si repercusiuni in justitie impotriva celor care au utilizat eronat fondurile europene in acest proiect, asa incat obiectivul revine in atentia populatiei?
Coridorul IV va fi gata in 2016, iar tronsonul Sibiu - Nadlac, de care se vorbeste atat de des in ultima vreme, in 2014, cu toate intarzierile si problemele de pe acest tronson. Pe tronsonul Nadlac - Arad, cel reziliat, vom avea un constructor in martie 2013, cel mai probabil, iar tronsonul Sibiu - Deva va fi gata undeva in vara anului 2013.
Tronsonul Sibiu - Pitesti va intra si el in lucrari, stim ca Romania s-a luptat sa introduca acest sector in finantare europeana, mai ales ca este un proiect destul de complicat, iar finantarea este pe masura.
Acest tronson se va face cu fonduri europene. Acum, documentatia realizata de noi este la JASPERS, organismul de asistenta european pentru astfel de proiecte, pentru a fi verificata astfel incat sa puteam realiza studiul de fezabilitate necesar pentru a obtine finantarea. Cred ca... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 14:32
Autostrazile si drumurile ocolitoare ale marilor orase au "inghitit", in acest an, peste 1,260 de miliarde de euro, insa doar un singur proiect este finalizat in totalitate, potrivit datelor furnizate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
Chiar daca drumurile respective nu sunt terminate, traficul a fost deja deschis pe o parte din ele sau urmeaza a fi deschis pana la sfarsitul acestui an.
Iata care este situatia autostrazilor si drumurilor ocolitoare pe care ar trebui sa puteti circula in acest an, conform datelor obtinute de Ziare.com de la CNADNR, ce au luat in calcul situatia la data de 1 august 2012:
Autostrada Bucuresti - Ploiesti, sectiunea Moara Vlasiei - Ploiesti
Autostrada a fost deschisa circulatiei pe 19 iulie, dar este finalizata in masura de 99 la suta. Trebuie precizat, insa, ca termenul initial era in anul 2010.
Recent, CNADNR a anuntat ridicarea restrictiei de viteza de 100 km/ora, impusa pentru sectorul Moara Vlasiei - Ploiesti. Astfel, acum se poate circula la o viteza maxima de 130 de km/h.
Citeste mai multe despre 1,2 miliarde de euro pe autostrazi si centuri, in 2012. Ce avem de acesti bani? pe Ziare.com. mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 10:12
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a primit 50 de oferte, majoritatea din partea unor asocieri de firme de constructii, pentru proiectarea si constructia unor sectoare din Autostrada Lugoj - Deva.
Autostrada Lugoj - Deva este parte integranta a coridorului IV paneuropean, care se desfasoara pe teritoriul tarii noastre de la Nadlac pana la Constanta.
Pentru proiectarea si executia lotului 2 al autostrazii Lugoj - Deva au fost depuse 18 oferte.
16 oferte au fost depuse de consortii (Asocierea Comsa - Teloxim - Aldesa - Via Design, Asocierea Copisa Constructora Pirenaica SA - Corsan Corviam Construccion SA, Asocierea Shapir Structures 1991 Ltd - Impresa Pizzarotti & C SpA - Pizzarotti SA, Asocierea Tirrena Scavi SpA - Societa Italiana per Condotte d'Acqua SpA, Asocierea Selina SRL - Doprastav as, Asocierea Aktor SA - Arcada Company SA, Asocierea Hochtief - Pa&Co, Asocierea Astaldi SpA - Euro Construct Trading 98 SRL, Asocierea Azvirt LLC - Consitrans SRL, JV Strabag SRL - Straco Grup SRL, Asocierea Sociedad Anonima de Obras y Servicios Copasa - Ortiz Construcciones y Proyectos SA - Labracom Construct SRL, Asocierea Constructora San Jose SA - Ploder Uicesa SA, Asocierea Impresa SpA - Azvi SA, Asocierea PORR Bau GmbH - Teerag Asdag AG - Porr Polska SA - Vega 93 SRL, JV Salini SpA - Secol SpA si Asocierea Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL), iar doua apartin companiilor (OHL ZS as si FCC Construccion SA).
Lotul 2 al... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 13:28
Autoritatile promit ca autostrada Transilvania va intra intr-o noua etapa, mai putin costisitoare si mai eficienta, dupa sapte ani in care a finalizat doar 10% din traseu si a incasat peste un miliard de euro, informeaza Mediafax.Contractul pentru constructia autostrazii a fost semnat in decembrie 2003, cand premierul de la acea data, Adrian Nastase, afirma ca proiectul reprezinta cea mai mare investitie realizata vreodata in Romania si una dintre prioritati pentru urmatorii ani.
Lucrarile pentru cei 415 km dintre Brasov si Bors erau programate sa inceapa in trimestrul al treilea al anului 2004 si sa fie finalizate pina in 2012, la un cost evaluat la 2,2 miliarde euro.
Dar inca de la inceput, inainte de a porni lucrarile, au aparut controverse politice referitoare la modul prin care statul a atribuit contractul companiei Bechtel.
Primele pozitii critice au fost formulate de catre reprezentantii PNL, partid aflat in opozitie la acea data. PNL a acuzat Guvernul ca incalca legea achizitiilor publice si a cerut publicarea contractului.
In replica, Nastase a spus ca decizia luata in privinta autostrazii a reprezentat un moment istoric care va marca pozitiv viitorul Romaniei.
El spunea ca proiectul este dezvoltat intr-o maniera transparenta, solida si pe termen lung, care va evita coruptia sau suspiciunile de mituire.
Declaratiile premierului au fost sustinute de ambasadorul SUA de la acea data, Michael Guest.
Schimbul de replici a fost continuat de Traian Basescu, presedinte PD... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 00:17
Pentru constructia a sase tronsoane de autostrazi, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a lansat licitatiile pentru atribuirea contractelor de consiliere si asistenta de management, in suma totala de 21,27 milioane lei, anunta Mediafax.Contractele vizeaza achizitia de asistenta tehnica pentru proiectarea si constructia autostrazilor Arad-Timisoara si centura Arad (2,7 milioane lei), Cernavoda-Constanta (4,16 milioane lei), primul lot din Lugoj-Deva (1,52 milioane lei), Nadlac-Arad (4,08 milioane lei), Orastie-Sibiu (4,57 milioane lei) si Timisoara-Lugoj (4,23 milioane lei).
Valorile contractelor nu includ TVA.
"Aceste proceduri de licitatie fac parte din conditiile impuse prin contractele de finantare semnate de catre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana", se arata intr-un comunicat al CNADNR.
Potrivit Companiei de Drumuri, firmele castigatoare vor sprijini CNADNR in gestionarea contractelor finantate prin POS-T, in vederea evitarii/diminuarii intarzierilor si a cheltuielilor suplimentare.
Contractele vor fi finantate de la Uniunea Europeana, prin Fondul de Coeziunie din cadrul Programului Operational Sectorial Transport 2007-1012.
Autostrazile fac parte din Coridorul IV pan-european, care incepe in Germania, la Nurenberg, si se continua pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta. In Romania, traseul trece prin Nadlac, Arad, Deva, Orastie, Sibiu, Bucuresti, Fetesti si Constanta, ruta continuand pana la Istanbul. mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 12:33
Finalizarea tronsonului de autostrada Cernavoda-Medgidia va costa intre 500 si 700 milioane lei, fara TVA (120-170 milioane euro), potrivit anuntului de intentie lansat de CNADNR pentru o noua licitatie, dupa ce a reziliat contractul acordat constructorului francez Colas, anunta Mediafax.Contractul, cu o valabiliate de 36 de luni, vizeaza proiectarea si constructia a aproape 20 de kilometri de autostrada. Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare a fost stabilita la 30 mai.
Finantarea va fi asigurata de la Banca Europeana de Investitii, din fonduri comunitare nerambursabile si de la bugetul de stat.
Colas a primit in noiembrie 2008 contractul pentru tronsonul de autostrada Cernavoda-Medgidia, in valoare de 634 milioane lei, fara TVA, din care a incasat 97 milioane de lei, inclusiv TVA.
Ministrul Transporturilor Anca Boagiu a declarat recent ca CNADNR va scoate la licitatie contractul pentru tronsonul Cernavoda-Medgidia, iar in luna august va fi selectat un nou contructor.
Boagiu a spus ca a reziliat contractul cu firma franceza deoarece aceasta a cerut suplimentarea valorii contractului cu 16 milioane euro, ca urmare a modificarii traseului pe o distanta de 14 km, nefinalizarea proiectului tehnic pentru acest tronson, prelungirea termenului final cu doi ani, pana in 2013, si inceperea constructiei pe o distanta de 5,5 km cu un an intarziere, respectiv in vara anului 2010.
Ca reactie la anuntul ministrului privind rezilierea contractului, Colas a sustinut... mai mult
Joi, 21 Aprilie 2011, ora 15:57
Costul pentru constructia autostrazilor de pe Coridorul IV Pan European, in lungime de 856 kilometri, se ridica la 8,588 miliarde de euro, care include lucrarile deja realizate, cele in curs de executie, precum si proiectele viitoare care se vor finaliza pana in 2020, mentioneaza Mediafax.Coridorul IV incepe in Germania la Nurenberg si se continua pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta.
In Romania, traseul trece prin Nadlac, Arad, Deva, Orastie, Sibiu, Bucuresti, Fetesti si Constanta si continuandu-se pana la Istanbul."In aceasta saptamana vor fi lansate patru proceduri de licitatie pentru adjudecarea contractelor de proiectare si executie pentru Coridoul IV",a declarat Daniela Draghia, director general adjunct proiecte cu finantare exrterna in cadrul CNADNR, la un forum privind infrastrructuta, dezvoltarea urbana si arhitectura de interior.Respectivele sectoare sunt Nadlac-Arad, Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva si Orastie-Sibiu si vor avea o perioada de proiectare de sase luni, investitia urmand sa fie realizata in 24 de luni."In urma prioritizarii proiectelor pe Coridorul IV, la sfarsitul lui 2012 va fi finalizata 50% din constructie, la sfarsitul lui 2014 aproximativ 70%, si integral la finele anului 2020", a afirmat directorul CNADNR.In prezent de pe Coridorul IV a fost finalizat tronsonul Bucuresti-Cernavoda si se afla in diferite stadii de executie sectorele Arad-Timisoara si Cernavoda-Constanta, centura Sibiu si Constanta. mai mult
Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 13:58
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a cheltuit pana la 30 iunie anul acesta, aproximativ 37,9% din buget pentru investitii si pentru constructia de autostrazi, precizeaza NewsIn. Din totalul de aproximativ 3,35 miliarde lei, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a folosit 37,9% pentru investitii, inclusiv constructia de autostrazi, 25,25% intretinerea drumurilor nationale, 15,18% reprezinta reabilitarile de drumuri nationale finantate din credite externe, 11,1 % proiecte derulate cu fonduri europene, 4,03% reparatiile capitale DN, 4,05% programele de eliminare a efectelor inundatiilor, 2,49% plati pentru rambursari credite externe, plati de dobanzi si comisioane.
"Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A. a semnat in primul semestru al anului 2009 contractele pentru constructia autostrazilor Cernavoda - Medgidia si Medgidia - Constanta.
De asemenea, in prezent sunt in desfasurare patru contracte de executie autostrazi pentru proiectele autostrazii Arad - Timisoara, sectorul de autostrada Bucuresti - Moara Vlasiei, sectorul Moara Vlasiei - Ploiesti si autostrada Transilvania.
Tot in aceasta perioada, compania a atribuit contractul de concesiune de lucrari si servicii pentru proiectarea, finantarea, construirea, operarea si intretinerea Autostrazii Comarnic - Brasov" se arata in bilantul de activitate pe S1 2009 al CNADNR. mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 12:28