Curtea de Conturi a anuntat, miercuri, mai multe nereguli pe care le-a constatat la CNADNR si TAROM.
Astfel, conform unui raport pe 2015 al Curtii de Conturi, CNADNR a majorat nejustificat bugetul proiectului de reconstructie a drumurilor afectate de inundatii, finantat dintr-un imprumut al Bancii Europene de Investitii (BEI), cu suma de 199,15 milioane lei (44,26 milioane euro) fata de valoarea aprobata a acestuia.
Institutia a recomandat dispunerea unor masuri legale privind incadrarea valorii proiectului in suma aprobata prin contractul de finantare.
In plus, in urma verificarii contractelor de lucrari "Refacere corp drum, refacere terasamente, consolidare maluri, refacere podete DN2A km 141+500 - km 152+800" si "Consolidare sistem rutier reconstructie pod, consolidare maluri, refacere podete DN2A km 152+800 - km 162+500", Curtea de Conturi a constatat ca, privind procedura de achizitie pentru atribuirea celor doua contracte de lucrari, desi "ofertele castigatoare prezentau aspecte de neconformitate cu documentatia de atribuire, comisiile de evaluare le-au declarat admisibile".
Legat de derularea celor doua contracte de lucrari, au fost efectuate cheltuieli ineficiente si neeconomicoase in suma totala de 14,38 milioane lei, reprezentand plata unor lucrari de suprastructura deja executate care s-au degradat si care urmeaza sa fie refacute.
Guvernul a decis in septembrie 2016 reorganizarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 14:58
Premierul Dacian Ciolos a declarat ca CNADNR, in structura actuala, este un "colos cu picioare de lut", iar fara o restructurare a mecanismelor de investitii nu va performa.
Intrebat de Hotnews care sunt investitiile semnificative facute din bani publici despre care vorbea ministrul Anca Dragu, dat fiind ca pe infrastructura mare de transport nu se vede mare lucru, premierul Dacian Ciolos a afirmat ca in noiembrie anul trecut marile proiecte de investitii erau blocate, inclusiv pe infrastructura mare de transport.
Astfel, nu erau facute exproprierile, nu existau avizele si autorizatiile de construire, in cazul autostrazii Campia Turzii-Targu Mures, lipseau acordul de mediu - in cazul tronsonului Lugoj-Deva, sau existau lucrari efectuate fara autorizatia de construire - in cazul autostrazii Sebes-Turda.
El a spus ca au fost deblocate avizele, exproprierile, ca acum sunt mari santiere unde se lucreaza intens, dar ca este un sistem de investitii in infrastructura care si-a atins ...citeste mai departe despre "Ciolos: CNADNR e un colos cu picioare de lut, care nu va performa fara restructurare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 August 2016, ora 14:36
Romania va avea 1.000 de kilometri de autostrada in prima jumatate a anului 2018, multe proiecte fiind oprite momentan din cauza lipsei autorizatiilor de construire, a declarat duminica, la Digi 24, directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Catalin Homor.
"Eu sunt optimist. A fost un an foarte greu pentru noi, un an in care am reusit sa deblocam daca nu toate proiectele, spre 90% dintre ele si, indiferent ce se intampla la anul, aceste proiecte vor fi finalizate: Sebes-Turda integral, Lugoj-Deva integral, Suplacu de Barcau-Bors, Mihaiesti-Nadaselu, intrarea in Bucuresti A3. Primii 1.000 de km pot spune (ca vor fi gata - n. red.) in prima jumatate a anului 2018", a afirmat Homor.
Potrivit acestuia, cauza principala pentru care aceste proiecte au mers "ingreunat" a fost conceptul de implementare, faptul ca au fost realizate studii de fezabilitate ce au fost scoase la licitatie pentru proiectare si executie catre constructor, iar ...citeste mai departe despre "CNADNR: Vom avea 1.000 de km de autostrada la inceput de 2018" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 August 2016, ora 16:10
De la infiintare si pana acum, CNADNR nu a reprezentat decat o institutie ce a tocat banii romanilor pe proiecte ce cu greu au avut o finalizare.
Nu mai vorbim ca aproape toate contractele au probleme cu legea, iar in cazul proiectelor majore semne mari de intrebare se ridica asupra modului in care au fost castigate licitatiile.
Toate semnalele ne arata ca acolo nu exista un grup de profesionisti ce lucreaza in interesul tarii, ci o grupare de crima organizata, poate cea mai profesionista din aceasta tara din moment ce nimeni nu a reusit sa afle de ce in mai bine de 20 de ani nu am reusit sa facem cativa kilometri de autostrada.
Din moment ce nu a contat directorul, nu a contat ministrul, am putea presupune ca ceva nu este in regula chiar in interior.
Lipsa cailor de comunicatie, in cazul de fata a autostrazilor, reprezinta un atac direct asupra statului roman. Eu nu pot intelege din ceea ce s-a intamplat decat ca in mod premeditat cineva a ghidat activitatea CNADNR spre a ...citeste mai departe despre "De ce trebuie desfiintat CNADNR. Ultima teapa - demolarea autostrazii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iunie 2016, ora 07:22
Constructorul a avut o libertate prea mare si a putut jongla cu tot ce inseamna proiect. Documentatia care se scoate la licitatie trebuie sa fie clara, detaliata, constructorul nu trebuie sa gandeasca prea mult, ci doar sa execute proiectul tehnic pus la dispozitie de beneficiar, afirma directorul general CNADNR, Catalin Homor.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Catalin Homor a aratat ce a gasit in companie si a vorbit despre sabotajul la care este expusa din interior CNADNR: "Eu am lucrat foarte mult in santier si viata de santier e una grea. Sunt destul de tare sa nu ma las inmuiat si doborat de povestitori care au ca scop doar sa arunce cu noroi".
Directorul CNADNR ne-a anuntat ca urmeaza un audit de performanta al personalului "om cu om, structura cu structura, nivelul de incarcare a fiecaruia, pe categorii de specializari. Vor fi schimbari".
Citeste mai departe despre "Directorul CNADNR: "Simt sabotajul in jurul meu. Constructorul nu trebuie sa gandeasca prea mult". Urmeaza marele audit al personalului Interviu" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 09:08
"Am ajuns ca a lucra la drumuri sa fie echivalent cu hot la drumul mare, ne-am saturat. CNADNR trebuie desfiintata compania si apoi angajati numai profesionisti pe baza de concurs. Compania pierde milioane pentru ca directiile isi paseaza dosarele". Sunt cateva dintre avertismentele "Initiativei pentru Restructurarea si Reprofesionalizarea CNADNR SA", formata din fosti si actuali angajati ai CNADNR.
Trei dintre ei, Florea Dascalu, sef al Directiei Intretinere DN si Autostrazi, Mihai Basulescu, fost director general CNADNR si actual sef de unitate de implementare, si Alin Goga, fost director juridic, au vorbit intr-un interviu pentru Ziare.com despre problemele din companie.
Ei sustin ca autostrazile sunt periculoase pentru soferi si au explicat cum s-a ajuns la clientelizarea CNADNR, de ce Master Planul e gresit si romanii vor ramane in paguba pentru autostrada Sibiu Orastie: "Mie mi se pare ca baietii o fac cu buna stiinta ca sa-l ajute pe constructor".
Citeste mai departe despre "Autostrazile sunt periculoase. CNADNR ar trebui desfiintata. Master Planul a fost respins la Bruxelles Interviu" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 07 Aprilie 2016, ora 08:48
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul Judecatoriei Cluj-Napoca in vederea verificarii indiciilor privind posibila savarsire de catre Mircea Pop, fost director general in cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), a infractiunii de conflict de interese.
Sesizarea a fost facuta pe motiv ca Mircea Pop a semnat cu firma sa un contract de consultanta in valoare de peste 12 milioane de euro, informeaza News.ro.
"In exercitarea atributiilor de serviciu, Mircea Pop a semnat actul aditional avand ca obiect extinderea cu 29 luni a contractului de consultanta pentru furnizarea serviciilor de proiectare si supervizare a lucrarilor de constructie a autostrazii Arad-Timisoara-Lugoj si a Variantei de ocolire Arad.
De asemenea, actul aditional semnat de acesta a vizat suplimentarea activitatii personalului Consultantului precum si suplimentarea valorii contractului cu suma de 1.956.182,65 de euro, fara TVA (de la 10.227.694 de ...citeste mai departe despre "Fost director CNADNR, denuntat la Parchet: A semnat un contract de 12 milioane de euro cu firma sa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Aprilie 2016, ora 08:59
CNADNR a interzis oficial accesul in sediul central al institutiei pentru directorul adjunct de investitii la regionala Craiova, Alin Goga (foto), cel care a dezvaluit public o serie de ilegalitati.
"Avand in vedere faptul ca in cursul zilei de astazi, 9 octombrie, juristul Alin Goga a transmis mai multe amenintari la adresa unor salariati ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), atat verbal, cat si prin interpusi sau SMS, aducem la cunostinta opiniei publice ca astfel de actiuni contravin codului de comportament etic prevazut de legislatia in vigoare, preluat de CNADNR obligatoriu pentru toti salariatii companiei", se arata intr-o informare de presa transmisa de CNADNR si preluata de Mediafax.
Reprezentantii companiei il mai acuza pe Alin Goga ca ar fi afirmat ca este la curent cu concluziile raportului Corpului de Control, cu toate ca acest control nu a fost inca finalizat.
"Toate aceste actiuni ale domnului Alin Goga au determinat ...citeste mai departe despre "Directorul care a dezvaluit ilegalitatile din CNADNR nu mai are voie sa intre in institutie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 22:30
Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, sustine ca anul viitor ar putea incepe lucrarile la autostrada Sibiu-Pitesti, insa conducerea CNADNR il contrazice, estimand ca santierele nu se vor deschide mai devreme de 2017.
Mai intai vor intra in lucru doua tronsoane, primul de 10 km intre Sibiu si Boita, iar al doilea de 31 de km, intre Pitesti si Curtea de Arges, informeaza Digi24.
"Pentru cele doua loturi studiile de fezabilitate vor fi gata pana la finalul acestui an, cel putin asta a fost discutia mea cu proiectantii, urmand ca la inceputul lui 2016 sa scoatem la licitatie cele doua capete si in functie de rezultatele licitatiilor, de contestatii, sa incepem sa lucram", a explicat Iulian Matache, ministrul Transporturilor.
Cand incep lucrarile la autostrada Sibiu-Pitesti: Anuntul facut de ministrul Transporturilor
In ...citeste mai departe despre "Lucrarile la autostrada Sibiu-Pitesti incep in 2016, sustine ministrul. CNADNR il contrazice" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 10:24