Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, anunta modernizarea drumului care va asigura legatura cu judetul Cluj, prin Muntii Apuseni.
Este vorba despre proiectul de modernizare a drumului forestier ce leaga zona Boga - Padis din judetul Bihor, de zona Doda Pilii - Rachitele din judetul Cluj.
"Dupa ce consiliile judetene din cele doua judete au asfaltat fiecare portiunile de drum judetean ce duc spre zona montana, a ramas un tronson de 10 kilometri de drum forestier, din Padis pana in Ic Ponor. Modernizarea acestui tronson ar dezvolta turismul in zona muntilor Apuseni.
Avem acordul de principiu al primariei Budureasa pentru transferul drumului forestier din proprietatea comunei in cea a Consiliului Judetean Bihor, in vederea modernizarii. In prima sedinta de consiliu din decembrie vom solicita preluarea terenului", spune Ilie Bolojan.
Pe langa preluarea drumului forestier, care are o latime de aproximativ 6 metri, mai trebuie preluat de la Ministerul Mediului cate doi metri, de o parte si de alta a actualului drum forestier, pentru a ajunge la latimea de 10 metri necesara amenajarii drumului judetean.
"Am primit acordul ministerului pentru aceasta procedura si de saptamana viitoare vom initia demersurile necesare. De asemenea, e nevoie sa scoatem din categoria de fond forestier cele 10 ha de teren care reprezinta suprafata totala a celor 10 km de drum nou. Vom impaduri o suprafata echivalenta in zona montana limitrofa in cursul anului viitor.... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 20:57
Viorel Matis, primarul comunei Belis din judetul Cluj, a castigat alegerile locale din septembrie 2020 cu toate ca avea o condamnare de un an si patru luni de inchisoare cu suspendare.
Mircea Abrudan, prefectul judetului Cluj, a semnat joi, 26 noiembrie, ordinul de incetare a mandatului.
"Am semnat azi, 26.11.2020, ordinul privind constatarea incetarii de drept, inainte de termen, a mandatului de primar al comunei Belis, a domnului Matis Viorel, ca urmare a condamnarii, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei. Incetarea se refera la actualul mandat. Atributiile de primar vor fi preluate de viceprimar. Vor fi organizate alegeri, in functie de ce va stabili Guvernul in acest sens, conform Codului Administrativ", a transmis Mircea Abrudean, potrivit bzc.ro.
Viorel Matis (PSD) a fost condamnat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj dupa ce a dat mita unui jurnalist, fiind prins in flagrant.
Citeste si: Protectia Consumatorului Brasov a amendat RCD&RDS cu 20.000 de lei pentru practici inselatoare la reinnoirea contractelor de energie electrica ...citeste mai departe despre "Primarul unei comune din Cluj a ramas fara mandat la doua luni dupa alegeri. Edilul a fost reales desi era condamnat la inchisoare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 11:35
Consiliul Judeteam Cluj si Primaria Turda vor sa construiasca o telegondola care sa lege Salina Turda, Cheile Turzii si Cheile Turenilor, marti fiind semnat acordul de asociere in vederea derularii acestui proiect de investiti.
Presedintele Consiliului Judetean Cluj Alin Tise a semnat marti, impreuna cu primarul municipiului Turda, Cristian Matei, un acord de asociere in vederea derularii, in comun, a proiectului de investitii vizand construirea, la Turda, a unei linii de transport urban si periurban, pe cablu.
Conform CJ Cluj, noua retea de tip telegondola va uni cele mai importante trei obiective turistice din zona, respectiv Salina Turda, Cheile Turzii si Cheile Turenilor.
"Este un proiect de mobilitate urbana cu adevarat unic in Romania si extrem de important atat pentru municipiul Turda, prin diminuarea presiunii exercitate asupra transportului public local in timpul sezonului de vizitare, cat si pentru judetul Cluj, in ansamblu. Aceasta noua modalitate ecologica de transport va avea un impact pozitiv atat asupra calitatii mediului cat si asupra mobilitatii cetatenilor si a turistilor care viziteaza trei dintre cele mai cautate obiective turistice din zona", a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
In baza acestui acord, Consiliul Judetean Cluj va elabora intreaga documentatie tehnica si de urbanism necesara implementarii proiectului. De asemenea, forul administrativ judetean va asigura si cofinantarea executiei lucrarilor pe acele... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 16:39
Asociatia Pro Infrastructura acuza Primaria Cluj-Napoca ca blocheaza proiectul metroului, evaluat la 1 miliard de euro, cerand autorizatii de construire si avize inutile si ar putea rata finantarea europeana prin Planul National de Redresare si Rezilienta.
Pentru a fi inclus in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), studiile de fezabilitate si lucrarile metroului trebuie contractate pana cel tarziu in anul 2022, iar primaria din Cluj este intr-o cursa cronometru.
"Desi este prezentat ca un viitor proiect de succes in Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), metroul din Cluj-Napoca evaluat la un miliard de euro este in prezent blocat in incompetenta si birocratie, existand riscul de a rata acest tren al finantarii europene. Includerea proiectelor in acest PNRR presupune finalizarea studiilor si contractarea lucrarilor pana cel tarziu in anul 2022. In aceste conditii, proiectul metroului din Cluj-Napoca aflat in etapa studiului de fezabilitate este intr-o cursa contra-cronometru pentru finalizarea acestui studiu, iar apoi lansarea si finalizarea licitatiei pentru lucrari pana in 2022", se arata in mesajul publicat de Asociatia Pro Infrastructura (API).
Pro Infrastructura acuza Primaria din Cluj-Napoca ca cere documente ultra-birocratice, ceea ce intarzie proiectul.
"Ei bine, Primaria Cluj-Napoca pare ca nu intelege importanta acestui proiect, abordand relatia cu prestatorul angajat sa realizeze studiile intr-o maniera ultra-birocratica, de... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 10:48
Proiectul metroului din Cluj-Napoca a intrat intr-o noua etapa. Ministerului Transporturilor a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea si oportunitatea efectuarii cheltuielilor aferente proiectului.
Investitia este denumita "Tren Metropolitan Gilau - Floresti - Cluj-Napoca - Baciu - Apahida - Jucu - Bontida - Etapa I A Sistemului de Transport Metropolitan Rapid Cluj Magistrala I de Metrou si Tren Metropolitan, inclusiv legatura dintre acestea - Componenta 1, Magistrala I de Metrou", se arata in documentul publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.
Noua linie de transport va avea nevoie de o finantare de 5,67 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 1,17 miliarde de euro, cea mai mare parte a banilor provenind din fonduri europene nerambursabile. Lucrarile ar urma sa inceapa in 2021 si vor dura sapte ani.
Viteza comerciala va fi de 40 km/ora, iar intervalul de circulatie de 90 de secunde. Noua linie de metrou va avea o capacitate de 9.000-15.000 de pasageri pe ora si sens, o lungime de 14,4 km, 14 statii si un depou.
"Cresterea calitatii vietii nu se poate realiza atat timp cat locuitorii din zona metropolitana folosesc preponderent autoturismul propriu si se ajunge in situatia depasirii capacitatii de circulatie a strazilor si intersectiilor", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Potrivit datelor statistice, din 2005 si pana in prezent... mai mult
Sambata, 14 Noiembrie 2020, ora 18:03
Primarul orasului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat miercuri seara, 28 octombrie, cat este de importanta respectarea regulilor de protectie sanitara, explicand ca trebuie sa "facem tot ceea ce tine de fiecare dintre noi" pentru ca personalul medical, "care practic salveaza vietile noastre in fiecare zi", sa nu cedeze si sa nu se ajunga la scenariul in care "sa nu mai avem posibilitatea de a-i trata pe cei care au cu adevarat nevoie".
"De peste sapte de luni de zile, medicii sunt in prima linie a acestei batalii. Felicitari si onoare acestui corp medical care practic salveaza vietile noastre in fiecare zi, dar ca in orice razboi prima linie a frontului poate sa cedeze la un moment dat daca nu are sustinerea a celor din spatele frontului, adica a noastra, a cetatenilor, si stiti bine ce s-a intamplat in razboaie cand cetatea a cedat, cand cei care se aflau in prima linie nu au mai putut apara si au intrat inamicii in cetate, atunci este dezastru.
Sa nu lasam sa intre total inamicul acesta, COVID, in cetate si sa facem tot ceea ce tine de fiecare dintre noi, prin aceste reguli elementare, noi, cei din spatele frontului, sa ii ajutam pe cei din prima linie sa nu ajunga, pratic, la a nu mai putea rezista - asta ce inseamna? Sa nu mai avem locuri in spitale, sa nu mai avem locuri la Terapie Intensiva, sa nu mai avem posibilitatea de a-i trata pe cei care cu adevarat au nevoie", a declarat Emil Boc, la postul B1 TV.
"In primul rand, as vrea sa fac si eu aceasta... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 08:32
Cererea pe piata imobiliara a crescut cu 15% in luna august fata de ianuarie, dupa scaderea abrupta de aproape 70% la finalul lunii martie, in contextul epidemiei de Covid-19, iar Cluj-Napoca se mentine in continuare pe primul loc intr-un top al preturilor, potrivit unui comunicat al unei companii de specialitate.
Dupa un inceput de an promitator, cu o crestere accelerata in primul trimestru de 11% la nivel de dinamica a cererilor fata de aceeasi perioada a anului precedent, incertitudinea din piata, precum si restrictiile impuse de autoritati au determinat ca al doilea trimestru sa fie marcat de scaderea numarului de cereri de tranzactionare cu pana la 70%. Incepand cu finalul lunii mai, insa, piata imobiliara si-a reluat trendul pozitiv, cu revenirea nivelului de cereri la unul similar cu cel al lunii martie.
"Din iunie am inregistrat o revenire a dinamicii cererilor la un nivel usor peste al lunii februarie, iar in iulie, cu toata perioada de concedii specifice sezonului estival, a continuat trendul de crestere, nivelul de activitate atingandu-l pe cel de dinaintea instaurarii pandemiei. Vanzarile noastre din primele opt luni ale acestui an au depasit valoarea de 1,5 milioane de euro, fata de 1,4 milioane de euro in perioada similara a anului precedent", a declarat Catalin Priscornita, directorul general al companiei Blitz Romania.
Preturile apartamentelor au revenit pe crestere incepand din luna iulie. La finalul lunii august, Cluj-Napoca se afla in continuare... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2020, ora 12:27
Hotelul Melody din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai vechi si mai cunoscute din oras, a fost vandut unei fundatii finantate de Guvernul de la Budapesta.
Situat la "kilometrul zero" al Clujului, hotelul Melody a fost cumparat de Fundatia Sapientia, care finanteaza, cu sprijinul financiar al autoritatilor maghiare, universitatea cu acelasi nume, cu sediul central la Cluj-Napoca. Costurile tranzactiei nu au fost facute publice, secretul sumei fiind impus chiar de o clauza din contract.
Se stie doar ca ultima oferta pentru aceasta cladire, vehiculata in anul 2018, a fost in jur de patru milioane de euro. Hotelul a fost vandut dupa ce nu a fost exercitat dreptul de preemtiune de care beneficiau Ministerul Culturii, Primaria Cluj-Napoca si Consiliul Judetean Cluj.
Potrivit Maszol.ro, decanul Universitatii Sapientia, dr. Martin Tonk, a spus ca urmeaza ca unele dintre camerele hotelului sa fie transformate in birouri, in camere pentru profesori, in sali de intalnire pentru Sapientia EMTE si Casa Traditiilor Maghiare din Transilvania, iar altele vor fi folosite pentru a gazdui profesorii invitati.
Cine este Fundatia Sapientia
In 1999 Guvernul si Parlamentul Republicii Ungare au decis finantarea educatiei superioare in limba maghiara din Transilvania prin infiintarea unei universitati private maghiare independente in Romania.
In aprilie 2000 s-a incheiat o Conventie de Colaborare pentru finantarea unei Universitati Private Maghiare din Transilvania intre Fundatia... mai mult
Marti, 25 August 2020, ora 08:38
Ce averi aveau primarii marilor orase din Romania in 2016, atunci cand au castigat alegerile locale, si cum isi incheie, dupa patru ani, mandatele actuale, la capitolul bani. Ziare.com a analizat declaratiile de avere ale mai multor edili din tara si va prezinta un serial al evolutiei castigurilor si a bunurilor agonisite de acestia.
Emil Boc (53 ani) si-a inceput mandatul la Primaria Cluj in iunie 2016, ca membru al PNL. Nu este pentru prima data cand Boc ocupa aceasta functie. El a mai obtinut mandate in 2004, fiind candidatul Aliantei Dreptate si Adevar, in 2008 si 2012, din partea Partidului Democrat Liberal.
A fost presedintele Partidului Democrat Liberal din 2005 pana in 2012, iar in intervalul 22 decembrie 2008 - 6 februarie 2012 a fost prim-ministrul Romaniei. Este avocat in Baroul Cluj din 2000, de cand este si doctor in stiinte politice si filosofie politica. In plus, preda la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii la Facultatea de Drept, din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj.
Averea - inceputul mandatului
In declaratia de avere publicata in 2016, cand si-a inceput cel mai recent mandat ca primar al Clujului, Emil Boc a declarat 9 terenuri in satul Rachitele, judetul Cluj, dintre care patru paduri si trei fanete, toate mostenite. Edilul arata ca detine 3/20 cota parte.
Primarul din Cluj mai declara trei cladiri: un apartament in Cluj-Napoca, dobandit in 1995 prin cumparare, cu o suprafata de 63 de metri... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 00:10