In unul dintre articolele anterioare din cadrul rubricii Educatie Financiara vorbeam despre drepturile pe care clientul unei banci le are, dar acestuia ii revin, odata cu drepturile, si anumite obligatii, pe care, uneori, "uita" sa si le indeplineasca.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, obligatiile pe care clientul trebuie sa le respecte in relatia cu banca.
Una dintre cele mai importante obligatii ale clientului este de a se informa cu privire la toate caracteristicile unui produs financiar, inainte de a lua decizia de contractare. De asemenea, una dintre cele mai ignorate obligatii de catre client este aceea de a notifica banca imediat ce au survenit modificari cu privire la adresa, locul de munca, veniturile titularului de contract/codebitor/garant.
Mai mult, clientul este obligat sa comunice imediat bancii optiunea sa de acceptare sau de neacceptare a noilor conditii, in cazul modificarilor contractuale propuse de banca.
Clientul mai este obligat sa pastreze integritatea garantiilor constituite la garantarea creditului, pe toata perioada de valabilitate a contractului de credit. Nu putine sunt cazurile in care, de exemplu, cei care au "pierdut" locuinta cu care garantasera un credit, au vandalizat-o inainte de a fi evacuati.
Le fel, clientul este obligat sa semnaleze, fara intarziere nejustificata, prestatorului sau de servicii de plata, dar nu mai tarziu de 13 luni de la data debitarii, faptul ca a constatat o operatiune de... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2020, ora 08:00
O femeie din Barlad, angajata a unei banci, a fost plasata sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzata ca in ultimii patru ani ar fi sustras bani din conturile unor clienti, producand un prejudiciu de peste 42.000 de lei.
"Din cercetarile efectuate pana in prezent, a reiesit faptul ca, in perioada august 2015 - aprilie 2019, persoana banuita, in calitate de ofiter cont in cadrul unei agentii bancare din municipiul Barlad, a efectuat un numar de 40 operatiuni bancare neautorizate, producand un prejudiciu de peste 42.000 lei.
Impotriva femeii de 60 ani, banuita de comiterea infractiunii de delapidare, procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad a dispus masura preventiva a controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghita.
Cercetarile in acest caz sunt continuate in vederea probarii intregii activitati infractionale. ...citeste mai departe despre "O angajata a unei banci din Barlad a furat 42.000 de lei din conturile clientilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 11:26
Data Revolt aniverseaza primul an de activitate, un an ce a insemnat confirmarea unei idei - data marketing - precum si a unui nou mod de abordare a performance marketing-ului, construirea echipei, identificarea de solutii pentru clientii din portofoliu, multe intalniri si calatorii de afaceri, precum si intrarea in hub-ul de tehnologie si comunicare Cloud Connection din Elvetia, in care ocupa exclusiv zona de data & performance.
Data Revolt a debutat in urma cu un an pe piata din Romania, pozitionandu-se drept o agentie de data marketing, care implementeaza principiile aferente si care vorbeste de performance ca actiune abia dupa analiza business-ului si a datelor.
Fiind o agentie axata pe introducerea si folosirea datelor in procesele de performance marketing, Data Revolt a ajuns sa colaboreze cu diverse tipuri de companii, fiecare cu cerinte si obiective diferite.
Printre acestea se numara companiile mari, unde prioritara este integrarea datelor in procesul decizional, in setarea obiectivelor si in implementarea strategiilor de digital.
Acestea sunt urmate de business-urile de mari dimensiuni, active in zona de e-commerce, din industrii precum fashion sau home&deco, unde organizarea datelor este cu atat mai complexa (un exemplu fiind prezenta in mai multe tari) cu cat calitatea lor si insight-urile generate de acestea au un efect direct in deciziile de business luate.
Totodata, in portofoliul Data Revolt se numara companii medii din e-commerce, care vor... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 11:35
IAG, proprietarul British Airways (BA), a anuntat luni ca Oficiul de reglementare in domeniul datelor din Marea Britanie (ICO) intentioneaza sa impuna o amenda de 183,4 milioane de lire sterline (229,8 milioane de dolari), dupa furtul de anul trecut al datelor clientilor de pe site-ul operatorului aerian.
In septembrie, BA avertizase ca aproximativ 380.000 de clienti ar putea fi afectati de furtul datelor de pe cardurile folosite pentru rezervari online sau cu ajutorul aplicatiei mobile, transmit BBC si Reuters.
Amenda propusa de ICO reprezinta echivalentul a 1,5% din cifra de afaceri pe plan global in 2017.
"Suntem surprinsi si dezamagiti de concluziile preliminare ale ICO. British Airways a raspuns rapid la furtul datelor. Nu am gasit dovezi ca ar fi fost furati bani din conturile clientilor afectati", a afirmat Alex Cruz, presedinte si director general al BA, care a cerut scuze clientilor pentru orice probleme provocate. ...citeste mai departe despre "Amenda uriasa pentru British Airways, dupa furtul datelor unor clienti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 12:42
In cursul noptii trecute, agentiile germane de protectia consumatorilor au inaintat plangeri masive la adresa concernului Volkswagen. Zeci de mii de posesori de automobile diesel spera sa fie despagubiti.
Uniunea agentiilor pentru protectia consumatorilor din Germania (VZBZ) a inaintat numeroase plangeri contra concernului Volkswagen (VW) la Tribunalul Superior de Land din Braunschweig in contextul incalcarii normelor de poluare.
Plangerile se intind pe nu mai putin de 250 de pagini. Astfel se urmareste determinarea concernului sa suporte daunele pricinuite mai multor milioane de posesori de automobile marca VW prin manipularea emisiilor poluante. "Volkswagen a inselat cumparatorii si le datoreaza acestora despagubiri", solicita seful VZBZ, Klaus Muller.
Clientii trebuie despagubiti corespunzator
Astazi a intrat in vigoare noua lege "MFK", convenita de marea coalitie de guvernamant de la Berlin (CDU/CSU si SPD) odata cu preluarea noului mandat, o lege care faciliteaza revendicarea, de catre consumatori, a unor despagubiri colective din partea concernelor actionate in judecata.
In procese cu caracter de precedent urmeaza a fi clarificate, in baza noii legi, chestiuni de ordin general. "MFK" a creat premisele demararii acestui proces impotriva concernului auto VW.
Agentiile pentru protectia consumatorilor pot inainta plangeri, in numele clientilor, impotriva unei companii. VZBZ spera ca in urma actualului proces sa fie despagubiti proprietarii de automobile... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 16:55
Mai multi clienti ING s-au trezit luni fara bani pe card, iar cand si-au interogat conturile au observat ca pe anumite tranzactii le fusesera luati banii de doua ori.
Dincolo de situatia de a nu avea acces la propriile fonduri, principala critica ce este adusa bancii este legata de comunicare. Oamenii au aflat fie cand au fost fata in fata cu contul si au vazut alta suma decat se asteptau, fie de la prieteni sau din presa.
Afla mai multe despre situatiile semnalate de clienti: Spun ca vor face sesizari la ANPC
Contactati de Ziare.com, reprezentantii ING au spus ca, odata identificata problema, prioritatea a fost rezolvarea ei.
"Situatia a fost identificata recent si imediat ce a fost identificata am intrat in legatura prin canalele noastre cu clientii si ei cu noi. Da, am scris pe Facebook in comentarii", ne-a declarat Silvia Jalea, reprezentant al biroului de presa al ING Romania.
Intrebata cum au fost informati cei care nu au comentat pe Facebook sau nu au sunat direct la banca, Silvia Jalea a raspuns: "Important era sa stim exact de unde vine situatia si care este termenul de solutionare si ne asiguram clientii ca pe parcursul zilei de azi sumele vor fi restituite si urmeaza sa facem aceasta informare".
In ce priveste tranzactiile afectate, este vorba de toate care au fost procesate in cursul zilei de luni.
"A fost o eroare operationala in sensul in care o parte din fisierele de tranzactii au fost dublate", a spus oficialul.
Am vrut sa stim daca... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 17:33
Dupa ce Papaya Advertising a anuntat ca CEC Bank si-a reziliat contractul vechi de 10 ani la putin timp dupa ce compania a dat liber angajatilor sa participe la protestul de miercuri, mai multi clienti ai bancii de stat si-au inchis conturile si altii au anuntat ca urmeaza sa o faca.
In plus, pagina de Facebook a CEC Bank a fost luata cu asalt de clientii nemultumiti, care anunta ca isi vor inchide conturile.
Un client al CEC Bank chiar a postat pe Facebook o imagine cu cardul taiat, alaturi de mesajul "La revedere".
Miercuri dimineata, un alt client CEC a anuntat ca sta la coada pentru a-si inchide contul. "Am un depozit de 15.000 euro la ei!!! Firma mea, tot... Mut tot", a spus barbatul.
"Eu chiar va multumesc ca m-ati ajutat sa-mi conving parintii sa-si transfere banii de la voi. A fost suficient sa le spun ca sunteti pesedisti. Ca sa nu mai vorbim de comisionul de rahat de la depozite la termen", a notat o alta persoana.
"Imi inchid astazi conturile de economii la dvs! Si cand ma gandeam ca era sa fac si un credit... banca ar trebui sa fie comerciala.. nu politica!", a notat un alt client nemultumit de decizia CEC Bank.
"Azi imi voi inchide contul de card de la CEC si ma bucur ca nu sunt singura", este un alt mesaj de la o internauta nemultumita.
"Sa fie cineva la ghiseu astazi. Vin sa inchid conturile. Ati ramas ca acum 30 de ani. Voi si Posta Romana", a completat altcineva.
"Sunt client CEC, voi face ce pot sa renunt la produsele voastre.... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 11:51
Ati planificat vreodata cu entuziasm o calatorie intr-o locatie deosebita? Cu toate astea, toti cunoastem din propria experienta scenariile posibile care ne pot strica calatoria. Odata depasite aceste obstacole, ajunsi la destinatie, oare cati dintre noi nu povestesc despre peripetiile prin care am trecut pe drum?
Experienta prin care trece un client/potential client nu este cu nimic diferita.
Chiar daca produsul este exceptional si apreciat, lucrurile pe care le va povesti altora sunt dificultatile sau incercarile prin care a trecut cu compania pana la a ajunge in posesia produsului (aici vorbim despre orice de la dificultati de livrare, produs defect, comanda gresita, pana la experienta cu echipa de customer support, etc.)
Pentru ca ne dorim sa va ajutam sa mapati aceste etape ale calatoriei clientului pentru a va putea folosi de aceasta strategie, l-am rugat pe Alexandru Jurca, expert in business online, sa ne dezvaluie din trucurile lui.
"Nu este ceva complicat. Practic, creati un grafic care va ajuta sa priviti lucrurile din perspectiva unui client, indicand pentru fiecare dintre cele 3 etape:
modul in care acesta interactioneaza cu compania (touch point)ce gandeste/motivatiaemotia/ce simte clientul
O astfel de harta va poate ajuta sa gasiti pain point-urile clientului din timpul "calatoriei" lui. De exemplu: sa spunem ca procesul vostru de returnare sau schimb al comenzii presupune verificarea si aprobarea unui manager, in plus fata de echipa de... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2018, ora 11:28