Consumatorii ar putea ataca doar la Tribunalul Specializat din Bucuresti contractele ce contin clauze abuzive pe care le-au incheiat cu bancile, potrivit unui amendament adoptat marti de Comisia juridica a Senatului la Legea privind clauzele abuzive din contractele intre profesionisti si consumatori.
Modificarea propusa este valabila, de asemenea, pentru toti profesionistii - orice persoana fizica sau juridica autorizata, care, in temeiul unui contract care intra sub incidenta acestei legi, actioneaza in cadrul activitatii sale comerciale, industriale sau de productie.
Potrivit legii, sunt considerate profesionisti si marile lanturi de retail, care, potrivit initiatorilor, au o pozitie dominanta in ceea ce inseamna contractarea cu clientii.
Hotararea Tribunalului Specializat din Bucuresti va putea fi supusa apelului la sectia civila a Curtii de Apel Bucuresti.
Potrivit prevederilor legale in vigoare, consumatorii prejudiciati prin contracte incheiate cu incalcarea prevederilor acestei legi au dreptul de a se adresa organelor judecatoresti "in conformitate cu prevederile Codului civil si ale Codului de procedura civila".
Senatorii juristi au adoptat, cu amendamentele formulate de Asociatia Romana a Bancilor, o propunere legislativa de modificare a acestei legi, ai carei initiatorii sunt mai multi deputati PSD, printre care Florin Iordache, Mircea Dobre, Daniel Florea, Bogdan Niculescu-Duvaz, Mihai Sturzu si deputati UNPR.
Amendamentele propuse de ARB au... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 07:15
Guvernul a promis Fondului Monetar International ca va gasi solutii alternative, daca instantele specializate in judecarea proceselor in care sunt denuntate clauzele abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite, nu vor reusi sa evite amenintarile pentru stabilitatea financiara.
"Daca noua structura institutionala a acestei instante specializate nu va avea succes in evitarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare, ne vom consulta pe larg cu toate partile implicate, precum si cu FMI si CE, pentru a gasi solutii alternative", se arata in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI) in negocierile din aceasta luna, document obtinut de Mediafax.
Guvernul promite ca se va asigura ca noua instanta specializata in astfel de procese va fi rapid pregatita sa functioneze, inclusiv cu alocari bugetare, si ca vor fi luate toate masurile necesare pentru a asigura aplicarea "armonizata" a prevederilor legale, inclusiv prin pregatirea judecatorilor.
"Pentru a evita riscuri la adresa stabilitatii financiare generate de noile prevederi privind clauzele abuzive din legea de implementare a codului de procedura civila (care a intrat in vigoare de la 1 octombrie), ne vom asigura ca noua instanta specializata va fi infiintata rapid (inclusiv cu alocarile necesare de la buget pentru sediu si personalul suplimentar - judecatori si functionari) si va lua toate masurile necesare pentru a asigura o aplicare armonizata a acestor prevederi, cum... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 16:01
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) apreciaza ca Banca Nationala a Romaniei a protejat sistemul bancar si contractele de credit care cuprind clauze abuzive, motivand stabilitatea financiara, atitudine care nu avantajeaza insa nici consumatorii nici institutiile de credit.
"Cel putin la nivelul BNR a existat o atitudine de protejare a sistemului bancar si a contractelor existente, cu clauze abuzive, motivandu-se stabilitatea financiara. Dar stabilitatea sistemului bancar nu poate fi obtinuta cu pretul dreptului la o viata decenta a consumatorului", a declarat miercuri presedintele AURSF, Alin Iacob.
El a aratat ca in anii 2005 - 2008 clientii aveau un grad inalt de incredere in sistemul financiar si nu s-au asteptat ca bancherii sa introduca in contractele de credit predefinite clauze abuzive, mergand pe buna-credinta a acestora.
Pe de alta parte, sistemul bancar a beneficiat de reputatia Bancii Nationale a Romaniei, care era privita ca un garant al integritatii bancilor.
Iacob crede ca sistemul bancar ar trebui sa vina in intampinarea clientilor, macar in al doisprezecelea ceas, si sa ofere solutii pentru a nu ajunge ca instantele sa fie pline de procese impotriva bancilor.
"Daca se va intelege acest lucru, stabilitatea financiara obtinuta va fi una temeinica si va permite evitarea la apelul instantei", a continuat Iacob.
Presedintele AURSF a mai aratat ca nu intelege cum i-au convins autoritatile pe expertii de la FMI sa... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 16:10
Clientii bancilor obtin o victorie fara drept de apel: de la 1 octombrie 2013, judecatorii pot solicita unei banci sa scoata clauzele abuzive din toate contractele de credit. Numarul proceselor intentate de clienti va creste, iar in cel mult un an si jumatate o sa vedem banci obligate sa schimbe toate contractele, este de parere Marius Coltuc, avocat din partea clientilor.
Povestea clauzelor abuzive, pare, cel putin pana acum, sa fie una cu happy-end pentru clientii bancilor. Dupa ce in ultimii doi-trei ani foarte multi clienti ce au sesizat in instanta nereguli gasite in contractele lor de credit, au pierdut la "masa verde" din cauza lobby-ului puternic facut de banci in frunte cu BNR. Autoritatile nu au mai gasit "chichite" legislative sa mai amane o lege care trebuia sa intre in vigoare de mai bine de sase luni. Prin urmare, desi inca mai sunt obiectii si discutii, cele doua modificari ale legii 193/2000 se vor aplica de la 1 octombrie 2013.
Ce inseamna asta? In cazul unui proces intentat de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiile pentru protectia consumatorilor daca judecatorul poate solicita bancii sa scoata clauzele considerate abuzive din toate contractele de credit. Masura ar putea genera pierderi de 4,7 miliarde de lei (aproximativ 1,1 miliarde de euro) pentru sistemul bancar din Romania.
"Este o veste de impact pentru clienti intrucat pana acum erau de parere ca autoritatile sunt de partea bancilor. Acum exista un semn de... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 08:01
Guvernul a respins astazi in sedinta de Guvern ordonanta de urgenta prin care era amanata intrarea in vigoare a modificarilor legii 193/2000 privind clauzele abuzive. Prin urmare, legea se va aplica de la 1 octombrie, iar de la aceasta data, un judecator poate cere unei banci sa modifice toate contractele ce contin clauze abuzive.
Procedura se aplica doar in cazul proceselor intentate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatii de protectie a consumatorilor.
Guvernul aproba modificarile unei legi care pana acuma fost amanata de doua ori. Totusi, in razboiul clauzelor abuzive, bancile au fost cele "avantajate" de autoritati. Sub pretextul ca sistemul bancar ar putea inregistrat pierderi insemnate ceea ce ar conduce la o "subrezire" a economiei din Romania, partenerii internationali precum FMI sau Banca Mondiala au solicitat Guvernului de la Bucuresti o amanare in acest sens.
Doua lupte pierdute de clienti la "masa verde"
Desi castiga peste 95% din procesele intentate, clientii pierd la "masa verde" din spatele usilor inchise. Pana acum, bancile au ajuns, prin lobby, sa obtina mai multe "victorii". In primul rand, amanarea in repetate randuri a prevederilor care le-ar putea genera pierderi de pana la 5 miliarde de lei, adica aproximativ 1,1 miliarde de euro.
In plus, sistemul bancar in frunte cu Banca Mama a reusit sa "scoata" o promisiune de la Guvern ca procesele colective se vor judeca la Inalta Curte de Casatie, iar... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 15:55
Termenul propus pana la care sa fie amanata, din nou, posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, este 1 februarie 2014, o decizie urmand sa fie luata in sedinta de miercuri a Guvernului, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.
"Termenul propus de catre ministerul initiator si asupra caruia Guvernul ramane sa se pronunte este 1 februarie 2014", au declarat sursele citate.
Sedinta de miercuri este ultima in care Guvernul poate amana aceasta posibilitate inainte de 1 octombrie, cand ar trebui sa devina valabila.
La inceputul acestui an, Guvernul a decis, tot prin ordonanta de urgenta, aprobata in ultima zi inaintea vacantei parlamentare, cand mai putea emite astfel de acte normative, ca articolul din Codul de procedura civila care ofera posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, sa fie amanat pana la 1 iulie 2013.
Amanarea a intervenit la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de conditionalitate a mai fost introdusa in scrisorile de intentie din anul 2010, cand expertii internationali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga bancile la transparentizarea costurilor din contractele de... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 12:20
Banca "Mama" recomanda "pacea" prin negociere intre clienti si institutiile financiare pe tema clauzelor abuzive. Practic, BNR le sugereaza bancilor sa mearga la masa tratativelor cu clientii nemultumiti de clauzele din contractele lor si nu in fata unui judecator. Ce spun avocatii clientilor despre atitudinea "pacifista" a Bancii Centrale: marketing sau solutie "ieftina" pentru banci.
"Nu doar ca o consideram posibila, o consideram si dezirabila, pentru ca ea salveaza timp si salveaza bani pentru toata lumea. Am incurajat bancile sa creeze mecanisme de consultare, mediere, conciliere cu clientii", a spus viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu.
Avocatii care reprezinta clientii in razboiul clauzelor abuzive sustin ca declaratiile facute de viceguvernatorul BNR sunt de natura "politica" intrucat si in prezent clientii sunt obligati prin lege sa treaca pe la un mediator.
"Nu mi se pare o schimbare de tactica din partea BNR. Bogdan Olteanu in discursul lui a avut si o concluzie: proteajeaza bancile. Declaratiile sunt o tactica sa fie oarecum acoperiti: ei au avertizat bancile sa negocieze dar nu au fost ascultati de banci", a declarat pentru Business24 Marius Vicentiu Coltuc, avocat partner a Casei de Avocatura Coltuc si Asociatii.
Bancile refuza intelegerea amiabila
Codrut Avram, unul din avocatii care reprezinta clientii in procesele impotriva bancilor explica faptul ca in practica, astfel de intelegeri sunt foarte rare.
"In general, din partea bancilor... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 14:03
Guvernul cedeaza din nou in favoarea bancilor in razboiul clauzelor abuzive. Autoritatile "promit" catre FMI judecarea proceselor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar deciziile nu vor avea efect retroactiv. Autoritatile "fac jocul" celor doua banci, BCR si Volksbank, care au dosare pe clauze abuzive, iar intregul sistem bancar va avea de suferit, sustin specialistii.
"Din punctul de vedere al bancilor care nu au clauze abuzive in contracte, acele banci care se straduiesc sa castige increderea oamenilor este catastrofal. Ma intreb de ce nu reactioneaza ceilalti bancheri. Practic, aceste banci care includeau clauze abuzive avea profituri mai mari, le faceau concurenta neloiala. In prezent, tot sistemul bancar asista cum doua banci sunt salvate in detrimentul tutoror celorlalti", a declarat pentru Business24 avocatul Gheorghe Piperea.
Desi castiga cele mai multe din procesele in instanta pentru clauzele abuzive incluse in dosarele de credit, clientii pierd in fata forurilor internationale, pe fondul presiunilor unor industrii puternice.
Specialistii contactati de Business24 au comentat care va fi impactul celor doua masuri sustinute de Guvernul Romaniei in scrisoarea de intentie trimisa catre FMI:
Ce inseamna: anularea clauzelor nu va avea efect retroactiv
Practic, in cazul unui proces pe clauze abuzive intentat de Autoritatile pentru Protectia Consumatorului sau ANPC, decizia de anulare a clauzelor abuzive se aplica doar pentru viitor, nu si... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 08:15
Codul de procedura Civila ce urma sa intre in vigoare de la 1 februarie a devenit un subiect dezbatut atat de autoritati cat si de partenerii externi ai Romaniei. Miza discutiilor o reprezinta modificarile aduse legii clauzelor abuzive in contractele de credit.
Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul are intentia de a pastra termenul de 1 februarie pentru intrarea in vigoare a Codului de procedura civila.
"Noul Cod de procedura civila va intra in vigoare la 1 februarie anul acesta, adica peste cateva zile. Noi aveam pregatita o ordonanta in situatia in care procedurile parlamentare s-ar fi incalcit cumva si ar fi devansat aceasta data. Am inteles ca s-au mobilizat Parlamentul, Presedintia si prin urmare Codul de procedura civila va intra in vigoare 1 februarie anul acesta", a declarat premierul Romaniei.
De cealalta parte, seful delegatiei FMI a precizat ca legile in Romania trebuie aplicate astfel incat bancile sa continue sa imprumute consumatorii.
"Ceea ce am convenit cu Guvernul si cu BNR este ca se vor face niste studii de impact si anumite verificari ale procedurilor, pentru a se asigura ca aplicarea Codului Civil se face in asa fel, incat sa nu se ajunga ca bancile sa nu mai imprumute consumatorii", a spus reprezentantul FMI.
Clauzele abuzive, motiv de disputa intre clienti si banci
Legea 193/2000 a stat la baza unei serii de procese intre clienti si bani ar urma sa fie modificata odata cu intrarea in vigoare a Codului de procedura... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 07:05