Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a castigat la Curtea de Apel un proces cu Bancpost, dupa ce a sanctionat si a eliminat o clauza abuziva dintr-un contract de credit, a declarat, joi, Marius Pirvu, presedintele ANPC, intr-un interviu acordat AGERPRES.
Este vorba despre o clauza dintr-un contract de credit de nevoi personale in franci elvetieni, care ii permitea bancii sa modifice unilateral dobanda.
"Pentru consumatori este o veste buna. Astazi Curtea de Apel a admis apelul ANPC cu privire la un proces verbal de contraventie intocmit de Autoritatea Nationala care se refera la o clauza abuziva din cadrul unui contract de credit pentru nevoi personale. Practic, instanta a hotarat ca aceia care detin contracte de credit pentru nevoi personale sunt indreptatiti sa solicite prin actiuni separate restituirea sumelor calculate in plus ca urmare a constatarii nulitatii clauzei specificate in sentinta", a afirmat Pirvu.
Cu alte cuvinte, instanta a certificat faptul ca acea clauza era abuziva si trebuia eliminata, creand astfel un precedent, iar consumatorii care au astfel de clauze in contractele bancare se pot indrepta in nume propriu pentru recuperarea sumelor calculate in mod abuziv.
Presedintele autoritatii a sfatuit toti consumatorii cu contracte de credite in care exista prevederi care permit bancilor sa mareasca dobanzile unilateral sa faca plangere la ANPC, urmand ca inspectorii ANPC sa decida eliminarea acelor prevederi din contracte.... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 16:41
Curtea de Apel a dat o decizie finala, miercuri, in cadrul litigiului dintre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si OTP Bank, astfel ca banca maghiara este obligata sa elimine din contractele de credit clauzele de dobanda stabilite in mod unilateral, acestea fiind considerate a fi abuzive.
In replica, joi, oficialii OTP Bank spun ca respectivele clauze au fost eliminate inca din 2010 pentru majoritatea clientilor, ca urmare a implementarii ordonantei de urgenta 50/2010, astfel ca se mai regasesc in doar 400 de contracte, in timp ce 7.600 de contracte au fost modificate de actele aditionale emise la acel moment.
In plus, banca sustine ca, in prezent, toate contractele sunt conforme.
Decizie definitiva: Protectia Consumatorilor a castigat procesul cu OTP Bank legat de clauzele abuzive
"Pentru o informare corecta si completa, precizam faptul ca procesul a fost demarat initial pentru cei aproximativ 400 de clienti care au refuzat semnarea actelor ...citeste mai departe despre "Reactia OTP Bank dupa ce a pierdut definitiv procesul cu ANPC legat de clauzele abuzive" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 17:22
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a castigat la Tribunalul Bucuresti un proces cu OTP Bank privind clauze abuzive din contracte de credit, presedintele ANPC spunand ca atunci, cand decizia va deveni definitiva, banca va trebui sa modifice toate contractele care contin acele clauze.
"Este un prim pas, inceputul care ne da incredere ca se va face dreptate, ca vom intra in normalitate, iar cetatenii vor avea contracte curate, fara clauze abuzive care sa le afecteze grav interesele economice. In cazul in care vom obtine o decizie definitiva, OTP Bank va trebui sa modifice toate contractele care contin acele clauze, pentru eliminarea acelor clauze prin care banca ...citeste mai departe despre "Victorie pentru cei cu credite la OTP Bank: Protectia Consumatorului a castigat procesul privind clauzele abuzive" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 18:50
BCR a primit o sentinta favorabila, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, intr-un proces colectiv pentru clauze contractuale abuzive, intentat de un grup de clienti ai bancii, iar managementul institutiei financiare precizeaza ca 'va contracara cu fermitate toate pretentiile pe care le considera lipsite de valabilitate'.
'In cadrul procesului colectiv initiat de un grup de clienti, reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, impotriva BCR, Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat pe data de 18 decembrie 2014, stabilind prin hotarare lipsa de clauze abuzive in contractele de credit cu dobanda variabila contractate de clienti la BCR', arata reprezentantii bancii, intr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES. Totodata, sentinta Curtii de Apel obliga grupul de clienti la plata a 219.369 lei reprezentand cheltuieli de judecata in fond si apel. Aceasta obligatie va reveni unui numar de 124 de persoane ramase in litigiul cu banca, dintr-un numar initial de 206 reclamanti. Restul clientilor au renuntat la proces, in urma solutionarii diferendului cu banca pe cale amiabila, informeaza Agentie.
Intr-un prim ciclu procesual, BCR a castigat procesul insa, in recurs, Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis cauza spre rejudecare Curtii de Apel Bucuresti, considerand ca motivarea primei decizii este sumara fata de numarul de contracte de credit analizate. In rejudecarea apelului, Curtea de Apel Bucuresti a decis in unanimitate corectitudinea clauzelor contractuale privind dobanda... mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 15:47
Institutiile financiare nebancare (IFN) fac mai multi bani decat bancile si au de 3 ori mai multe clauze abuzive in contracte.
Cele mai mari 50 de IFN-uri din Romania, cea mai mare parte companii de credite de consum, au raportat anul trecut un profit agregat de 144 de milioane de lei (33 milioane de euro), la o cifra de afaceri de 2,9 miliarde de lei (650 milioane de euro) si un numar de 2.800 de angajati, potrivit unui comunicat remis Ziare.com de Casa de avocatura Coltuc.
Marja medie de profit ajunge la nivel individual si la 60%.
Spre comparatie, sistemul bancar, care cuprinde 40 de banci cu active de 80 de miliarde de euro si 58.000 de angajati, a incheiat anul trecut cu un profit agregat de numai 49 milioane de lei (11 milioane de euro).
Cele mai mari doua profituri din piata au fost raportate de Cetelem, detinuta de BNP Paribas, si ERB Retail Services, compania de credite de consum a Bancpost, cu 37 de milioane de lei (circa 8 milioane euro) si respectiv 26 de ...citeste mai departe despre "Institutiile care fac mai multi bani decat bancile si au de 3 ori mai multe clauze abuzive in contracte" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Iulie 2014, ora 09:48
Solicitarea de retragere a proiectului privind modificarea legii clauzelor abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, formulata de initiatorii documentului, a fost respinsa ieri de Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputatilor (CDEP), informeaza presa centrala. In aceste conditii, exista doua situatii referitoare la intrarea in vigoare a initiativei legislative.
Pe Ordinea de zi de ieri a Biroului permanent al Camerei Deputatilor a fost inscrisa solicitarea unui numar de 17 deputati, in calitate de coinitiatori, de retragere a proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, se mentioneaza intr-un document al Camerei, remis redactiei.
Citeste mai multe despre Deputatii au respins solicitarea de retragere a proiectului care modifica legea clauzelor abuzive. Ce sanse de aplicare are initiativa legislativa pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 09:55
Un grup de clienti ai Volksbank a castigat irevocabil in instanta un proces pe clauze abuzive privind comisionul de risc si alte comisioane din contractele de credit, precum si modificarea unilaterala a dobanzii, decizia publicata miercuri de Tribunalul Bucuresti vizand 315 contracte de credit.
"Respinge recursul ca nefondat. Obliga recurenta la plata cheltuielilor de judecata catre intimata. Irevocabila. Pronuntata in sedinta publica azi", se arata in decizia Tribunalului Bucuresti.
Judecatoria Sector 2, prima instanta de judecata, a constatat caracterul abuziv al clauzelor care instituie dreptul bancii sa revizuiasca rata dobanzii in cazul unor schimbari semnificative pe piata monetara, precum si clauzele care instituie comisionul de risc, redenumit, dupa caz, comision de administrare.
"Credem ca nimeni nu este in masura sa faca aprecieri asupra unor decizii ale instantelor, fie ele negative sau pozitive. Exista atat sentinte favorabile bancii, cat si sentinte precum cea in discutie, ceea ce ne face sa credem ca suntem inca departe de a avea o concluzie pe acest subiect. Ca si pana acum, Volksbank respecta si pune in aplicare toate deciziile instantelor si isi asuma atat esecurile, cat si victoriile", au declarat reprezentati ai bancii.
Prima instanta, a carei hotarare a fost mentinuta si de Tribunalul Bucuresti, a calificat ca abuzive si clauzele care instituie urmatoarele comisioane, daca sunt incluse in contract: comisionul de administrare garantii,... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 15:47
Consumatorii ar putea ataca doar la Tribunalul Specializat din Bucuresti contractele ce contin clauze abuzive pe care le-au incheiat cu bancile, potrivit unui amendament adoptat marti de Comisia juridica a Senatului la Legea privind clauzele abuzive din contractele intre profesionisti si consumatori.
Modificarea propusa este valabila, de asemenea, pentru toti profesionistii - orice persoana fizica sau juridica autorizata, care, in temeiul unui contract care intra sub incidenta acestei legi, actioneaza in cadrul activitatii sale comerciale, industriale sau de productie.
Potrivit legii, sunt considerate profesionisti si marile lanturi de retail, care, potrivit initiatorilor, au o pozitie dominanta in ceea ce inseamna contractarea cu clientii.
Hotararea Tribunalului Specializat din Bucuresti va putea fi supusa apelului la sectia civila a Curtii de Apel Bucuresti.
Potrivit prevederilor legale in vigoare, consumatorii prejudiciati prin contracte incheiate cu incalcarea prevederilor acestei legi au dreptul de a se adresa organelor judecatoresti "in conformitate cu prevederile Codului civil si ale Codului de procedura civila".
Senatorii juristi au adoptat, cu amendamentele formulate de Asociatia Romana a Bancilor, o propunere legislativa de modificare a acestei legi, ai carei initiatorii sunt mai multi deputati PSD, printre care Florin Iordache, Mircea Dobre, Daniel Florea, Bogdan Niculescu-Duvaz, Mihai Sturzu si deputati UNPR.
Amendamentele propuse de ARB au... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 07:15
Guvernul a promis Fondului Monetar International ca va gasi solutii alternative, daca instantele specializate in judecarea proceselor in care sunt denuntate clauzele abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite, nu vor reusi sa evite amenintarile pentru stabilitatea financiara.
"Daca noua structura institutionala a acestei instante specializate nu va avea succes in evitarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare, ne vom consulta pe larg cu toate partile implicate, precum si cu FMI si CE, pentru a gasi solutii alternative", se arata in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI) in negocierile din aceasta luna, document obtinut de Mediafax.
Guvernul promite ca se va asigura ca noua instanta specializata in astfel de procese va fi rapid pregatita sa functioneze, inclusiv cu alocari bugetare, si ca vor fi luate toate masurile necesare pentru a asigura aplicarea "armonizata" a prevederilor legale, inclusiv prin pregatirea judecatorilor.
"Pentru a evita riscuri la adresa stabilitatii financiare generate de noile prevederi privind clauzele abuzive din legea de implementare a codului de procedura civila (care a intrat in vigoare de la 1 octombrie), ne vom asigura ca noua instanta specializata va fi infiintata rapid (inclusiv cu alocarile necesare de la buget pentru sediu si personalul suplimentar - judecatori si functionari) si va lua toate masurile necesare pentru a asigura o aplicare armonizata a acestor prevederi, cum... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 16:01