Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a vorbit joi seara, 7 ianuarie, despre salariile uriase din agentiile de stat, care ar trebui plafonate, ministrul Economiei spunand ca nu este "de bun simt" un venit de 17.000 euro pe luna, ca la ASF, sau 33.000 euro/luna la un institut de cercetare.
"Am vorbit si in programul de guvernare. Hai sa plafonam macar la salariul presedintelui, deci la 12 ori salariul minim. E un criteriu de bun simt. De 12 ori salariul minim e deja un salariu destul de bun pentru Romania si mai ales pentru un stat care nu e un stat bogat. Romania nu debordeaza de bani, mai ales ca vine un an dificil bugetar", a declarat Nasui, la Antena 3.
Ministrul Economiei a sustinut ca a fost si este un mare critic al acestor institutii asa-zise autofinantate, care au profitat de acest statut pentru a-si aloca salarii si sporuri exorbitante.
"Am fost si sunt un mare critic al acestor institutii asa-zise autofinantate, care profitand de acesta statut isi dau niste salarii exorbitante. Am fost cel care a pus reflectorul pe cel mai bine platit bugetar din Romania, un presedinte al unui Institut de Cercetare care avea 33.000 de euro pe luna, bani de la stat.
Cum facea lucrul acesta? Spunea ca suntem autofinantati si putem sa ne dam cat vrem, sporuri, foarte multe recalculari si iesea la pensie cu o suma colosala. Avea in administrare niste bunuri de la stat, dar banii pe care le produc acele bunuri nu trebuie sa se regaseasca in veniturile catorva oameni care... mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 08:22
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Claudiu Nasui, nu avanseaza un termen la care activitatile din domeniul HoReCa vor putea fi reluate, el sustinand ca decizia apartine epidemiologilor. "In momentul in care sanatatea romanilor nu este pusa in pericol, deschidem tot, eu imi doresc lucrul asta cat mai curand", afirma Nasui.
"Eu imi doresc cat mai repede, pentru sanatatea economiei noastre. Dar trebuie sa ascultam de epidemiologi. Epidemiologii trebuie sa ne spuna. (...) In momentul in care sanatatea romanilor nu este pusa in pericol, deschidem tot. Eu imi doresc lucrul asta cat mai curand. Sanatatea trebuie sa fie pe primul loc", a afirmat Claudiu Nasui, joi seara, la Antena 3, intrebat fiind cand se vor deschide restaurnatele.
Ministrul a precizat ca acelasi lucru este valabil si pentru agentiile Loto.
"Loto nu va avea un regim special. In momentul in care deschidem pentru unii, vom deschide si pentru ceilalti", a declarat ministrul.
Intrebat daca industria organizatoare de evenimente va fi inclusa sau nu in schema de ajutor pentru industria ospitalitatii, prin care operatorii pot primi 20% din diferenta dintre cifra de afaceri din anul 2019 si cea din 2020, Nasui a afirmat: "Vom mai face intalniri cu mediul de afaceri si vedem cum sa o imbunatatim, adaugand alte coduri CAEN. Am primit multe sugestii in acest sens. (...) Daca facem modificari, facem mai multe si mai reparam ce mai este de reparat la ea si vom avea consultari la minister... mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 21:01
Deputatul USR Claudiu Nasui a semnalat luni ca, in decurs de cinci luni, Curtea Constitutionala nu a luat o decizie in ceea ce priveste impozitarea pensiilor speciale, sustinand ca, in perioada iunie - septembrie, au fost alocate 3,36 miliarde lei pentru plata acestora.
"Risipa de bani continua, in timp ce clasa politica isi acorda noi privilegii. Nu trece saptamana fara sa mai auzim de un nou vot pentru a acorda noi sporuri sau beneficii celor apropiati de centrii de putere. Intre timp, lupta pentru a le pastra pe cele vechi se da la cel mai inalt nivel. De aproape cinci luni asteptam un verdict de la CCR legat de impozitarea pensiilor speciale. Evident ca asteptam un raspuns de la cei care ei insisi beneficiaza de pensii speciale, unii chiar multiple.
Ce inseamna asta pentru romani? Ei bine, peste 3 miliarde de lei s-au dus in plina pandemie in pensiile speciale. Asta doar in ultimele 4 luni de zile, de cand a trecut votul de impozitare in Parlament. Imediat se vor face 5, astfel ca specialii vor mai incasa o pensie, in timp ce noi asteptam raspunsul CCR", a scris deputatul USR, pe Facebook.
El a mentionat ca una din prioritatile USR este "eliminarea acestor clase de privilegii". "In timp ce angajatii pe salariul minim platesc printre cele mai mari taxe din UE pe munca, avem categorii de pensionari speciali care incaseaza mii de euro lunar, nu in baza contributiilor, ci doar in baza privilegiilor pe care unii si le-au votat cu mana lor", a adaugat Nasui.... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 11:28
Planul de relansare economica anuntat astazi de Guvern primeste deja critici din partea unor lideri politici. Deputatul USR Claudiu Nasui l-a caracterizat drept "o ciorba reincalzita" in prag de alegeri.
"Este chiar trist sa te uiti peste planul de > propus de PNL. Practic este o salata plina cu scheme de subventii din banii contribuabililor, combinata cu vesnica ciorba reincalzita a > in prag de alegeri.
Se reiau si teme vechi precum salvarea de la faliment a unor corporatii din banii romanilor. O idee extrem de proasta pentru Romania, dar extrem de buna pentru corporatii care au facut pierderi si ar vrea sa le verse in contul statului roman. Se infiinteaza inca o banca de stat. Statul roman avea 2 banci acum un an, a mai cumparat una, iar acum guvernul PNL vrea sa mai infiinteze inca una.", a scris Nasui pe contul sau de Facebook.
Deputatul USR spune ca se reia si "ideea esuata a domnilor Dragnea si Valcov a unui fond suveran de investitii. Cand il facea PSD nu era bun. Dar acum ca mana pe robinetul de bani e de la PNL, fondul devine bun. O sa ne spuna ca nu e la fel. De fapt e fix la fel, exact cu aceleasi companii pe care voiau si Dragnea-Valcov sa le puna la capusare.
Din ce bani vom face toate astea? Vorbim de zeci de miliarde de lei. Evident din banii nostri. Statul ne ia in fiecare luna jumatate din salariu. Romania are printre cele mai mari impozitari ale muncii pe salariile mici din toata Europa. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca apoi ne ia TVA si... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 11:35
Ca sa nu depaseasca, in 2018, tinta de deficit bugetar - in ciuda cheltuielilor sale nechibzuite - Cabinetul Dancila a amanat nejustificat, timp de mai multe luni, returnarea TVA catre firmele din tara. In acest fel, apreciaza deputatul USR Claudiu Nasui, Guvernul s-a folosit pe nedrept de banii intreprinzatorilor romani si a falsificat o serie de date care descriu starea economiei romanesti.
Parlamentarii Opozitiei apreciau, inca din toamna anului trecut, ca - in conditiile cresterii masive a cheltuielilor angajate de Guvern - cu greu ar mai putea Romania sa raporteze un deficit bugetar sub limita de 3%, asa cum ne-a impus UE.
Cu toate astea, Guvernul a sustinut, in permanenta, ca totul merge bine in economia romanesca si ca deficitul nici macar nu va atinge pragul critic de 3%. Ulterior, la inceputul lui 2019, mai multi ministri ai Cabinetului Dancila s-au laudat in repetate randuri cu faptul ca tinta de deficit nu a fost depasita.
Cum a reusit Guvernul sa nu depaseasca limita impusa de UE? E foarte simplu, sustine deputatul USR Claudiu Nasui: incepand din toamna trecuta, statul nu a mai returnat TVA care firme, ca sa nu adanceasca deficitul. Si a tinut-o tot asa, intarziind sa le dea intreprinzatorilor banii, pana in luna martie.
Claudiu Nasui a explicat pe larg cum le-a retinut Guvernul banii intreprinzatorilor care avea dreptul la rambursare de TVA pentru a pacali UE cu privire la deficitul bugetar inregistrat in anul 2018.
"Din ianuarie pana in... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 11:39
In luna septembrie 2018, fara a fi din cale afara de productiv, un bugetar a castigat, in medie, cu 91% mai mult decat un angajat din mediul privat, informeaza deputatul USR Claudiu Nasui.
Deputatul - membru in Comisia de Buget, Finante si Banci - a analizat modul in care a crescut, in ultima perioada, salariul mediu al romanilor care lucreaza pentru stat, comparativ cu al celor care lucreaza in mediul privat. Iata la ce concluzii a ajuns.
"In luna septembrie a acestui an, angajatii de la stat au castigat cu peste 2.000 de lei mai mult decat cei din privat. Salariul mediu in intreaga economie a fost de 2.688 lei net (luand in considerare mediul de stat si cel privat) . La stat insa a fost de 4.235 lei net pe luna, pe cand in privat a fost de aproximativ 2.218 lei.
Asta inseamna o diferenta de 2.017 lei net. Salariul mediu la stat in luna septembrie a fost deci aproape dublu celui din privat (mai precis, este cu 91% mai mare).
Daca in ianuarie 2017, cand a venit PSD-ALDE la guvernare, salariul mediu in privat era de 1.966 lei si cel de la stat de 3.320 lei, existand deci o diferenta de 1.354 lei, acum, aceasta diferenta a crescut la 2.017 lei. Aceasta denota o crestere a diferentei dintre cele doua salarii de 49%, ceea ce este enorm", se arata intr-un comunicat remis redactiei de biroul parlamentar al lui Claudiu Nasui.
Daca bugetarii ar fi mai productivi decat angajatii din mediul privat, diferentele salariale ar fi justificate. Cu toate astea, sustine... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 17:56
Ovidiu Wlassopol (foto), fostul sot al Liei Olguta Vasilescu, a fost votat, miercuri, de Parlament si va ocupa functia de prim-vicepresedinte al ASF, cu toate ca la audierea in comisii el n-a stiut sa raspunda la o intrebare simpla si extrem de importanta, pusa de un membru al comisiei care il audia.
Deputatul Claudiu Nasui (USR) este cel care l-a pus in incurcatura pe fostul sot al ministrului Muncii.
"Din pacate, aceasta numire este simptomatica pentru ce vedem la scara larga in tot statul roman. De la prim-ministrul propus si pana jos, toate pozitiile cheie sunt date pe criteriul oportunismului si nu al profesionalismului.
Am avut o singura intrebare pentru domnul Wlassopol, care, conform CV-ului, lucreaza la ASF de multi ani. O intrebare tehnica pentru cineva care nu a avut tangenta cu domeniul asigurarilor, dar la care ar trebui sa raspunda usor cineva care s-a ocupat de asta in ultimii ani.
Va las sa urmariti raspunsul pe care l-am primit si sa judecati singuri pe ce criterii a fost numit in pozitia de vicepresedinte ASF, pozitie din care va incasa un salariu net de ~13,800 de euro pe luna", a postat miercuri pe Facebook Claudiu Nasui.
Concret, deputatul l-a intrebat pe Wlassopol care sunt diferentele principale intre RBNS si IBNR, iar Wlassopol a raspuns, dupa cateva secunde de ezitare: "Nu cunosc".
"Sunt principalele doua rezerve din asigurari", i-a explicat Claudiu Nasui.
"E, efectiv, domeniul principal de activitate al ASF in momentul in care... mai mult
Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 16:44
Deputatul USR de Bucuresti Claudiu Nasui, fost consilier in Guvernul Ciolos si expert in finante, desfiinteaza executia bugetara publicata de ministerul de resort saptamana aceasta si spune ca totul este, de fapt, "o mare minciuna", iar guvernantii "nu au facut decat sa ia bani dintr-un buzunar si sa-i bage in altul".
"Ministerul Finantelor a publicat joi executia bugetara la sfarsit de aprilie 2017, iar Guvernul a inceput sa se laude cu excedentul si cresterile de venituri. De fapt totul este o mare minciuna. Daca ne uitam la cifre o sa observam o crestere uluitoare de peste 1.000% in sumele pe care le-a primit Romania de la UE. E greu de crezut, nu? Evident ca nu este decat o masluire contabila, si nici macar nu este una de subtila, ci de-a dreptul grosolana", sustine Claudiu Nasui.
"De fapt, pana anul acesta, in fiecare an statul roman nu a contabilizat subventiile pentru agricultura ca venit la buget sau ca cheltuiala. Ceea ce e normal, pentru ca nu sunt banii statului, ci ai fermierilor de la UE. Practic statul ce primeste aia da mai departe. Nu castiga nimic, nu pierde nimic. Doar trec niste bani prin conturile sale", explica deputatul USR.
"In 2017, in premiera istorica, ca sa arate ca au crescut veniturile specialistii in diversiune ai PSD s-au gandit sa inregistreze aceste sume la venituri. Astfel daca ne uitam pe cifre, vedem ca exact cresterea sumelor de la UE este aproape perfect contrabalansata de cresterea sumelor care se duc pe proiecte UE. Si... mai mult
Sambata, 27 Mai 2017, ora 22:18