Secretarul de stat in ministerul de Finante Claudiu Doltu sustine ca uniunea bancara este un obiectiv bun, dar atrage atentia ca exista multe semne de intrebare legate de acest proiect.
"Cat de realist este calendarul sugerat de Comisie (introducerea supravegherii bancare unice sub egida Bancii Centrale Europene de la 1 ianuarie 2013 pentru bancile ce beneficiaza de sprijin public, extins la bancile sistemice de la jumatatea anului viitor, urmand ca, de la 1 ianuarie 2014, toate cele 6000 de banci din zona euro sa faca obiectul supravegherii BCE) si cum se vor imparti atributiile de supraveghere intre autoritatea de supraveghere la nivelul UE si autoritatile nationale.
De asemenea, ramane de vazut cum se va asigura echilibrul intre drepturi si obligatii pentru statele din afara zonei euro si cum se va evita discriminarea tarilor din afara zonei euro in raport cu cele din zona euro", a declarat Doltu.
In opinia sa, este necesar de clarificat cum se vor implica autoritatile fiscale din tarile UE in asigurarea resurselor bugetare necesare rezolvarii consecintelor generate de banci-problema.
"Nu in ultimul rand, suntem interesati sa participam la intregul proces de dezvoltare si adoptare a eventualelor decizii, chiar daca, in acest moment, nu facem parte din zona euro", a conchis secretarul de Stat. mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 18:27
Aderarea la zona euro a Romaniei este pusa sub numeroase semne de intrebare. Ce sanse are Romania de indeplinire a criteriilor pre-aderare, tebuie Romania sa continue eforturile in acest sens si, cel mai important, in contextul european actual, va mai fi acceptata vreo tara in zona euro?
Claudiu Doltu, Secretar de Stat la Ministerul de Finante, doctor in economie, declara miercuri pentru Business24 ca Romania trebuie sa se gandeasca la viitor si sa continue procesul de aderare, iar momentul actual, plin de dificultati, trebuie depasit pentru a ne gandi la "ziua de maine".
Conform Secretarului de Stat insa, cu sau fara euro, realizarea si consolidarea conditiilor de trecere la euro trebuie sa devina prioritati pentru orice program de guvernare.
In ceea ce priveste criteriile amintite, Romania sta relativ bine, acestea avand sanse sa fie indeplinite in totalitate pana in 2015, anul la care statul ar dori sa inceapa trecerea catre moneda europeana.
Datoria publica si deficitul bugetar, sunt doua elemente care ar putea fi bifate de oficialii romani pana la data ceruta daca lucrurile evolueaza ca pana acum. Cea mai mare problema a noastra este insa nivelul inflatiei. "Acum suntem intr-o perioada in care avem o inflatie mult mai scazuta, iar inflatia la nivelul zonei euro a urcat un pic. Suntem la nivelul in care in sfarsit ne-am putea incadra in criteriul inflatiei. Celelalte criterii care tin de datoria publica si de sustenabilitatea finantelor publice, ar putea... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:41
In contextul agravarii contextului economic european si al problemelor cu care se confrunta Romania, aderarea la zona euro, propusa pentru urmatorii ani, este pusa sub semnul intrebarii.
Gradul redus de pregatire pentru aderarea la zona euro este una din principalele probleme, aflate la baza crizei economice din Grecia. Romania si-a luat insa angajamentul, verbal inainte de 2007 si in scris dupa semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana, sa adere la zona euro, sa adopte moneda unica si sa fie pregatita pentru acest lucru in anii urmatori.
Pasii indicati de Uniunea Europeana au fost in mare parte urmati, dar agravarea situatiei din ultimile luni ridica intrebari vizavi de capacitatea Romaniei de a face acest pas.
"In momentul in care Romania a aderat la Uniunea Europeana si-a asumat obligatia de a adopta euro, chiar fara sa existe un moment explicit stabilit pentru acest lucru. Nu exista o data anume nici acum. Este evident ca astazi, pe fondul incertitudinii neobisnuite din zona euro si din intregul spatiu al UE, dar, mai ales, in contextul starii generale de spirit din Romania, este nevoie de un proiect major, cel putin pe termen mediu", a declarat in exclusivitate pentru Business24, Claudiu Doltu, Secretar de Stat in Ministerul de Finante, doctor in stiinte economice.
El afirma ca planurile majore asumate de Romania pe termen mediu au functionat, lucrurile mergand intotdeauna in directia dorita, chiar daca intr-un pas mai lent decat ne-am dori.... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 13:32
Adoptarea euro, chiar daca nu este posibila in momentul de fata, reprezinta un obiectiv ce are capacitatea de a impulsiona afacerile si investitiile pe plan local, a declarat Claudiu Doltu, Secretar de Stat in ministerul Finantelor, in cadrul reuniunii Consiliului ECOFIN, de la Bruxelles.
"Asumarea indeplinirii criteriilor tehnice pentru adoptarea euro - chiar si fara a vorbi in acest moment de o decizie politica privind adoptarea monedei unice - ar genera semnale de clarificare pentru investitori, pentru mediul de afaceri in general. Imbunatatirea sentimentului pietei si al oamenilor, privind directia in care merge Romania ar putea contribui substantial la cresterea afacerilor si a investitiilor", a declrata Claudiu Doltu.
Secretarul de Stat a declarat ca guvernul urmareste cu atentie si participa la discutiile care privesc evolutiile institutionale din zona euro.
"Cu sau fara decizia politica privind euro, inflatia in Romania trebuie sa continue sa scada spre nivelul apropiat de cel din tarile din zona euro cu cele mai bune performante, deficitul bugetar trebuie sa ramana sub 3% din PIB, datoria publica trebuie sa ramana sub 60% din PIB, ratele dobanzii trebuie sa se apropie de nivelul de referinta din zona euro, iar fluctuatiile cursului de schimb trebuie sa fie reduse", a precizat Doltu.
Claudiu Doltu remarca faptul ca societatea romaneasca este favorabila asumarii unui astfel de proiect.
"Oamenii isi evalueaza deja activele in euro, tin evidenta... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 16:22
Claudiu Doltu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, vorbeste intr-un interviu acordat Business24, despre modul costisitor in care Romania si-a atras investitorii straini dupa 1991 si care sunt consecintele acestor masuri in prezent.
Romania are nevoie de schimbari structurale in agricultura, dar si in ceea ce priveste sistemul de sanatate si sistemul de pensii. Doltu este de parere ca daca nu se poate schimba nimic in modul de finantare a sistemului medical, vom avea o piramida cu varful in jos, iar o greutate din ce in ce mai mare va apasa peste baza.
Potrivit secretarului de stat, succesul politicilor publice sta in corelarea obiectivelor fixe cu resursele disponibile, iar Romania trebuie sa renunte la practica reformelor, doar pentru a obtine finantare externa, pe care le abandoneaza in momentul in care nevoia de finantare a incetat.
Care sunt sectoarele unde e nevoie de o reforma masiva pentru o mai buna functionare?
Romania are inca un potential foarte mare neexploatat din perspectiva suprafetelor agricole, din perspectiva climei sau a diverselor tipuri de culturi care se pot obtine.
Deocamdata, se pare ca potentialul mare din agricultura este evaluat de multi investitori care acumuleaza suprafete mari si compacte de teren.
Probabil ca, in continuare, vom asista la o concentrare din ce in ce mai mare a terenurilor. Exista multe cazuri de succes in Romania in care investitori puternici cumpara fie suprafete mari de pamant pe care le... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 08:01
Referendumul pe care Grecia doreste sa-l organizeze pune la grea incercare Germania si ameninta stabilitatea zonei euro. "Daca Germania forteaza mana Greciei si Grecia iese din Euro, Germania va avea de suferit. Toti cei care vor fi in zona euro vor avea de suferit fiindca o singura secesiune deschide cutia Pandorei", a declarat Niels Schnecker pentru Business24.
Consultantul financiar este sceptic in ceea ce priveste o posibila destramare a zonei euro.
"Daca am transforma ceea ce se intampla acum intre Grecia si Germania intr-un desen animat, Grecia ar fi acel caine Muttley din desenele despre curse. In alte cuvinte, Grecia isi rade in pumn de Germania in momentul de fata.
De buna voie si nesilita de nimeni, Grecia nu va iesi din zona euro fiindca nu are niciun motiv in conditiile in care mananca o paine buna de la euro si va continua sa manance. Conditiile pe care le pun in fata cei cu tratatul de imprumut sunt conditii dure, dar si acestea pot fi jucate", a declarat Niels Schnecker pentru Business24.
In opinia acestuia, Germania este cea care se afla la ananghie, situandu-se intr-o pozitie extrem de dificila.
"Daca Germania forteaza mana Greciei si Grecia iese din Euro, Germania va avea de suferit. Toti cei care vor fi in zona euro vor avea de suferit fiindca o singura secesiune deschide cutia Pandorei.
De asemenea, existenta Greciei in zona euro iarasi nu functioneaza bine si creeaza probleme Germaniei, in special cancelarului german, Angela Merkel,... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 18:02
"Romania va suporta o cadere de 50% din nivelul de trai al populatiei in cazul in care am adopta euro inainte de 2015. Ne-am intoarce mult in timp. In 2002, PIB-ul Romaniei era de aproximativ 40 de miliarde de euro, in timp ce in 2011, PIB-ul Romaniei ajunge la 115-120 de miliarde de euro. Ne vom intoarce la inceputurile anului 2000. Ar fi o foarte mare greseala", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu pentru Bloombiz.ro.Cu cateva zile in urma, declaratia consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a ridicat numeroase semne de intrebare. Potrivit acestuia, Romania se va trezi mai repede in zona euro decat se astepta.
Adrian Vasilescu a repetat in numeroase randuri ca leul romanesc ar putea fi inlocuit mult mai devreme de moneda europeana.
Nu de aceeasi parere este si Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR, care nu crede in teoria expusa de Vasilescu. Mai mult, Croitoru spune ca Europa si-a invatat lectia in urma experientei cu Grecia, de aceea nu va mai primi state nepregatite in zona euro.
Croitoru crede ca Romania nu are nici un interes sa intre nepregatita in zona euro deoarece ar putea avea socuri asimetrice din partea UE. Un alt aspect pe care pe care economistul l-a punctat a fost faptul ca Romania asteapta ca zona euro sa-si rezolve problemele.
“Chiar daca am fi pregatiti de aderare, vrem sa vedem ca intram intr-o zona sustenabila si nu schimbam o moneda relativ buna, leul nostru, pe o moneda care ar putea fi mai slaba la... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 23:25
Un esec al planului de salvare a zonei euro ar duce la o divizare a Europei, iar efectele s-ar rasfrange asupra tuturor statelor membre UE. Cu toate ca fostul comisar european Leonard Orban spunea ca singura solutie ar fi ca Romania sa adere cat mai rapid la euro, specialistii contactati de Bloombiz sunt sceptici in privinta optiunii de aderare la zona euro.Prim vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, sustinator de principiu al monedei europene, este sceptic in ceea ce priveste apasarea pedalei de acceleratie pentru adoptarea euro de catre Romania.
"Eu am fost si sunt un sustinator al aderarii Romaniei la euro, insa nu cred ca trebuie facuta cat mai repede. Am pierdut unul din avantajele esentiale – dobanzile mici la creditele pe termen mediu si lung.
Daca Romania ar fi avut euro in prezent, ar fi rezolvat multe din problemele pe care le-a avut in decursul anilor. La ora actuala, nu mai sunt un sustinator cu aceeasi forta. Unul din avantajele esentiale pe care le-a avut zona euro timp de 10 ani a disparut. Orice stat membru al zonei euro se imprumuta la dobanzi foarte mici, apropiate de nivelul dobanzilor practicate de Germania", a declarat Theodor Stolojan pentru Bloombiz.ro.
Potrivit acestuia, criza a determinat pietele financiare sa judece fiecare membru al zonei euro in mod individual, in functie de situatia fiecarui stat, fapt ce a dus la dobanzi diferentiate.
La ora actuala, Romania, desi a luat masurile necesare pentru a-si stabiliza finantele pe plan extern,... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 19:18