Traficul de calatori in statiile de metrou din Bucuresti a crescut cu 3% in perioada 2014 - 2019, pana la 177 de milioane, iar cea mai aglomerata statie este Aurel Vlaicu, care a inregistrat un avans de 46% a numarului de pasageri, de la 5,4 milioane la 8,1 milioane, raportat la perioada de referinta, arata o analiza Crosspoint Real Estate, bazata pe datele Metrorex.
"Desi stocul de birouri al capitalei aproape ca s-a dublat in ultimii 6 ani, ajungand la peste 3 milioane de metri patrati in care lucreaza aproximativ 350.000 de angajati, numarul de calatorii cu metroul nu a inregistrat o crestere semnificativa in aceasta perioada.
Traficul de calatori in statiile de metrou din Bucuresti a crescut per total cu doar 3% din 2014 pana in 2019, de la 173 milioane la 177 milioane de calatorii.
Schimbarile aparute in clasamentul celor mai aglomerate statii statii de metrou reflecta in special dezvoltarea segmentului de birouri in capitala. Statia Aurel Vlaicu, pe locul 8 in topul celor mai tranzitate statii in 2014, este acum prima in acest top, cu o crestere de 46%, de la 5,4 milioane la 8,1 milioane de calatorii fata de 2014", se mentioneaza in analiza.
Potrivit realizatorilor, aceasta crestere este direct proportionala cu cea a stocului de birouri din zona din ultimii ani, numarul de angajati din zonele Aurel Vlaicu/Pipera ajungand la peste 120.000, in 2019.
"Daca in zone precum cele de nord si de vest ale Bucurestiului cresterea numarului de calatori este in... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 14:59
Orasele Moscova, Istanbul si Bucuresti erau anul trecut pe primele locuri in Europa in privinta blocajelor inregistrate in trafic, conform clasamentului anual realizat de compania olandeza de sisteme de navigatie TomTom, informeaza site-ul dutchnews.nl.
La nivel global, Bucurestiul s-a situat pe locul 11 in 2018, dupa ce in 2017 a fost pe locul zece. In medie, soferii din Bucuresti irosesc cu 48% mai mult timp blocati in trafic, fata de o medie de 65% in Mumbai (India), 63% in Bogota (Columbia), 58% in Lima (Peru), 58% in New Delhi (India) si 56% in Moscova (Rusia) . Mumbai, Bogota, Lima, New Delhi si Moscova sunt cele mai aglomerate cinci orase din lume, conform TomTom.
In Europa, cele mai cele mai aglomerate cinci orase sunt Moscova, Istanbul, Bucuresti, Sankt Petersburg si Kiev. De asemenea, Bruxelles, Londra si Paris sunt pe locurile 11, 12 si 13.
In America de Nord, cele mai aglomerate orase sunt Mexico City, Los Angeles, Vancouver, New York si San Francisco.
In ultimul deceniu au sporit blocajele in trafic pe plan global si aproape 75% din orasele incluse in clasamentul TomTom au devenit mai aglomerate sau si-au mentinut congestia in perioada 2017 - 2018, doar 90 de orase inregistrand un declin.
O metoda de reducere a blocajelor inregistrate in trafic o reprezinta restrictionarea folosirii autovehiculelor. Interzicerea unor masini in anumite zile a fost implementata cu succes in orase ca Manila, Mexico City, Bogota si Beijing. Decizia Londrei de a... mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 13:57
Valoarea costurilor anuale generate la bugetul sanatatii in Romania de bolile provocate de poluarea din traficul rutier se ridica la 1,12 miliarde de euro, arata datele centralizate de Observatorul Roman de Sanatate (ORS) intr-un raport publicat recent.
Potrivit sursei citate, masinile diesel sunt responsabile pentru 70% din costurile poluarii din trafic, iar realizatorii studiului atrag atentia ca, din cauza aerului poluat, in Romania se pierd mai multi ani de viata sanatoasa decat in India.
Astfel, aerul poluat omoara anual peste 23.000 de romani, provocand boli precum cancer pulmonar, boala cardiaca ischemica, accident vascular cerebral, infectii respiratorii inferioare si boala pulmonara obstructiva cronica.
Observatorul Roman de Sanatate (ORS) a analizat activitatea autoritatilor locale din cele mai mari zece orase romanesti si actiunile concrete intreprinse de acestea pentru a reduce poluarea aerului.
Conform concluziilor cercetarii, niciuna dintre marile primarii din Romania nu a reusit sa acumuleze macar jumatate din scorul maxim posibil acordat pentru actiunile antipoluare.
Astfel, in timp ce primariile care actioneaza cel mai decis in directia reducerii poluarii sunt cele din Cluj-Napoca, Timisoara si Galati, cel mai putin preocupate de reducerea poluarii si efectele acesteia asupra sanatatii locuitorilor sunt primariile Ploiesti, Constanta si Craiova.
In ceea ce priveste Bucurestiul, acesta este cea mai aglomerata capitala europeana si se... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 12:49
Bucuresti este al treilea oras din lume si primul din Europa in privinta blocajelor inregistrate in trafic, conform clasamentului anual realizat de compania olandeza de sisteme de navigatie TomTom, transmite Bloomberg.
La nivel mondial, cele mai aglomerate orase sunt Bangkok, Mexico City, Bucuresti, Jakarta, Moscova, Chongqing, Istanbul si Sankt Petersburg.
Topul realizat de TomTom este dominat de pietele emergente. In randul tarilor bogate, doar Los Angeles este in top 15, fiind pe pozitia a 14-a.
Unele orase din sudul Asiei cu cel mai ingrozitor trafic, printre care Dhaka, Delhi si Karachi, nici macar nu sunt incluse in clasamentul TomTom. Problemele lor se vor inrautati deoarece populatia creste rapid in acele regiuni.
O metoda de reducere a blocajelor inregistrate in trafic o reprezinta restrictionarea folosirii autovehiculelor. Interzicerea unor masini in anumite zile a fost implementata cu succes in orase ca Manila, Mexico City, Bogota si Beijing. Decizia Londrei de a introduce o taxa pentru vehiculele care circula in zonele aglomerate a avut un efect similar.
Alte orase, cum ar fi Dhaka, Jakarta, Lahore sau cele din China si India si-au extins reteaua de metrou, dar analistii avertizeaza ca ar putea sa nu fie suficient pentru decongestionarea traficului.
Raportul ''TomTom Traffic Index'' a analizat datele privind traficul urban din 390 de orase din 48 de state de pe sase continente. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 14:33
Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti a fost clasat de catre Airports Council International - Europe in top 5 european al aeroporturilor care au inregistrat cea mai mare crestere a traficului aerian in primele zece luni ale anului 2017, informeaza Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti.
Conform clasamentului, la categoria aeroporturilor cu 10-25 milioane de pasageri pe an, Aeroportul Henri Coanda, care a avut o crestere de 16,7% a traficului aerian, a ocupat locul cinci.
"Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti s-a inscris pe un trend de crestere consistenta, surclasand aeroporturi precum: Lisabona, Berlin, Bruxelles, Atena, Milano, Praga sau Budapesta.
Pentru atingerea potentialului maxim de crestere, am impus ca prioritati eficientizarea activitatii, reconfigurarea investitiilor si deblocarea rapida a strategiei de dezvoltare a aeroportului, cu o continua preocupare pentru siguranta si securitate.
Am reusit, in timp record, sa optimizam serviciile oferite pasagerilor si sa extindem capacitatile de procesare, astfel incat tranzitarea Aeroportului Henri Coanda sa fie cat mai rapida si mai confortabila", a declarat directorul general al CNAB, Bogdan Mindrescu.
Conform comunicatului, conducerea Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti a dispus in acest an o serie de masuri operative care au redus timpul de asteptare al pasagerilor la controlul documentelor.
Astfel, capacitatea de procesare a pasagerilor Aeroportului Henri Coanda la... mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 14:10
Multi soferi se plang de aglomeratie, insa unii chiar trec printr-un trafic de cosmar ca sa ajunga dintr-un punct in altul prin oras. Printre ei se numara si bucurestenii, deoarece Capitala este pe locul 5 in lume in clasamentul oraselor aglomerate.
Inaintea noastra se mai afla doar Bangkok, Ciudad de Mexico, Jakarta si Chongqing, potrivit producatorului de sisteme GPS TomTom, citat de CNN.
Dupa ce a urmarit, timp de mai multi ani, traficul din 390 de orase din 48 de tari, compania a intocmit un clasament cu cele mai aglomerate orase din lume.
Iata topul celor mai aglomerate orase de pe mapamond la orele de varf, in 2016:
Bangkok, ThailandaCiudad de Mexico, MexicJakarta, IndoneziaChongqing, ChinaBucuresti, RomaniaIstanbul, TurciaChengdu, ChinaRio de Janeiro, BraziliaTainan, TaiwanBeijing, ChinaChangsha, ChinaLos Angeles, Statele UniteMoscova, RusiaGuangzhou, ChinaShenzhen, China
Dupa cum se poate observa, Bucurestiul este cel mai aglomerat oras din intreaga Europa, avand un indice de congestie de 50%, cu 7% mai mult decat anul trecut. Asta inseamna ca locuitorii Capitalei petrec, in medie, cu 50% mai mult timp in trafic decat daca s-ar circula in conditii normale.
Cea mai aglomerata zi din anul trecut a fost pe data de 5 decembrie. De asemenea, anul trecut bucurestenii au petrecut in trafic cu 57 de minute pe zi in plus fata de situatia in care ar fi existat conditii normale de trafic. Asta inseamna ca au petrecut in trafic cu 218 ore in plus pe an.... mai mult
Marti, 21 Februarie 2017, ora 15:50
Manila, capitala Filipinelor, este orasul cu cel mai intens trafic rutier din lume, potrivit Indicelui Global de Satisfactie a Soferilor - un studiu realizat de Waze, populara aplicatie de trafic rutier si navigatie.
Rezultatul studiului a fost publicat dupa evaluarea experientelor la volan a 50 de milioane de persoane care utilizeaza Waze, din 32 de tari si 167 zone metropolitane. Studiul, publicat joi si citat de EFE, se bazeaza pe sase factori, intre care frecventa si intensitatea ambuteiajelor, calitatea drumurilor si a infrastructurilor, siguranta soferilor bazata pe numarul de accidente, pericole in trafic si clima, precum si a serviciilor precum accesul la benzinarii sau facilitatea gasirii unui loc de parcare.
"Manila s-a dovedit orasul cu cel mai mare trafic din lume, desi Rio de Janeiro, Sao Paulo si Jakarta il urmeaza indeaproape", noteza Waze in acest studiu care ofera capitalei Filipinelor un punctaj de 0,4 ...citeste mai departe despre "A fost desemnat orasul cu cel mai intens trafic rutier din lume" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Octombrie 2015, ora 21:02
Pericolul reprezentat de traficul ilegal de arme se accentueza pe zi ce trece. Cel mai recent raport Transparency International arata ca fenomenul se desfasoara la scara mare si se regaseste pe toate continentele globului.
Raportul, care vizeaza calitatea programelor anticoruptie puse in practica de companiile din industria de Aparare, arata ca doua treimi dintre acestea nu fac eforturi pentru a contracara contrabanda cu arme, relateaza portalul Germany Today.
Din Romania in Singapore
Din cele 163 de firme producatoare de armament carora li s-a solicitat sa raspunda intrebarilor, 107 au aratat prea putine referinte fata de implementarea unor scheme care sa asigure o buna practica de afaceri, iar alte 37 s-au dovedit incapabile sa furnizeze date despre acestea.
Practic, indexul realizat de Transparency International acopera aproape tot globul, din Franta pana in Rusia, Japonia, Finlanda, Romania sau Singapore.
Statele Unite ies in evidenta cu o imagine combinata intre responsabilitatea aratata de marile companii din sectorul de Aparare si delasarea altor producatori de armament de rang inferior.
"Toate cele patru companii plasate in fruntea topului sunt americane" a declarat analistul TI, Leah Wawro, facand referire la Bechtel, Fluor, Lockheed Martin si Raytheon.
"In acelasi timp avem alte sapte companii americane care intra in subsolul clasamentului", mai spune Wawro.
Epicentrul traficului
Clasamentul anticoruptie al producatorilor de arme din... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 17:20
Ambuteiajele din marile orase nu le dau prea mari batai de cap cetatenilor europeni, mai putin bucurestenilor, care locuiesc in singurul oras din Uniunea Europeana aflat intr-un clasament mondial al rusinii: top 10 orase cu trafic de cosmar.
Capitala Romaniei se afla in topul oraselor in care se circula cel mai prost alaturi de metropole din China, Brazilia, Rusia si Turcia.
Cum Bucurestiul are mult mai putini locuitori decat majoritatea metropolelor prezente in acest clasament, explicatia pentru ambuteiajele zilnice ar putea fi si ca drumurile sunt putine si proaste, iar managementul rutier este defectuos.
Iata cum arata clasamentul oraselor in care soferii au viata grea intocmit de producatorul de sisteme GPS TomTom si prezentat de CNN.
1. Istanbul
Orasul de pe malul Bosforului se dovedeste un adevarat cosmar pentru soferii prinsi in trafic la ore de varf.
Navetistii pierd cate 125 de ore anual in haosul de pe autostrazile si podurile care leaga malul Europei de cel al Asiei.
La fiecare deplasare, un sofer pierde 30 de minute in ambuteiaje pe strazile din Istanbul, estimeaza expertii TomTom.
2. Moscova
Daca ai treaba in capitala Rusiei si te deplasezi cu masina, ar fi bine sa te trezesti cu o jumatate de ora mai devreme.
Aceasta pentru ca timpul pierdut zilnic la volan de un sofer ramas captiv in inghesuiala din traficul moscovit se apropie de 31 de minute.
Iar imbulzeala de pe soselele din Moscova nu este un fenomen intalnit doar la... mai mult
Marti, 31 Martie 2015, ora 14:10
6